Jestem ciekawy jaka będzie cena drzewek na ten sezon przy takiej cenie jabłek
liroy, 2016-09-05 13:15, napisał:
za 2latki pewnie z 15zł.
ja opstawiam ze 8-10zł materiał extra u porządnych renomowanych szkółkarzy. Targ i giełda 2-3zł w porywach do 5zł. Ci z renomowane szkółki np.Bielak, Jonczyk to maja juz pozamawiane drzewka predzej spala reszte co zostanie jak sprzedadza ponizej 8zł.
Jest tez sporo dzikich szkółek bez rejestracji tak ze drzewek nie zabraknie słabej jakosci a te dobre to juz pewnie pozamawiane i z zadatkowane , kto liczy ze tanio cos obsadzi extra materiałem jak jabłko nie idzie moze to zrobic ale patykiem na zająca co by szaraczki zgłodu nie zdechły:)
Dzieki programom unijnym ci z reklamy maja juz pewnie towar sprzedany bo ludzie placą nie swoimi pieniędzmi im niezależy ile wydadzą
[proszę zwrócić uwagę na ortografie. Gdyby nie moderatorzy i ich poprawa ortografii nikt nie zrozumiałby co Pan napisał]
Większość tych lepszych szkółek ma zamówione prawie wszystko, bo mają ruszyć PROWy na nasadzenia, więc ekstra materiał będzie w cenie.
PS w końcu moderatorzy wzięli sie za tych co nie potrafią pisać?
lpjakobczyk chłopie zastanów się co piszesz. A moze za darmo? największą bolączką aktualnie jest tani nielegalny materiał za owe 3zł kótry można na rynkach dostać. Porządny szkółkarz wie i rozumie, że poniżej pewnych kosztów się nie sprzedaje bo to tylko może pogorszyć sytuację. Nie stać mnie to nie sadzę i tyle. Ale napewno nie kupię byle chłamu..
darek, 2016-09-05 16:02, napisał:
Dzieki programom unijnym ci z reklamy maja juz pewnie towar sprzedany bo ludzie placą nie swoimi pieniędzmi im niezależy ile wydadzą
[proszę zwrócić uwagę na ortografie. Gdyby nie moderatorzy i ich poprawa ortografii nikt nie zrozumiałby co Pan napisał]
Tak, Pan darek to mistrz mowy polskiej (szczególnie pisanej) , to taki nasz forumowy prof. Bralczyk II . Kiedyś zadałem sobie trud rozszyfrowania pewnej wypowiedzi lecz po 10 minutach poddałem się i do tej pory nie wiem co było tam napisane i o co chodziło .darek wstydu Ty ni masz za grosz Tak poza nawiasem to powinieneś moderatorowi postawić "dobrą flachę" za to że poświęca swój czas na prostowanie Twoich hieroglifów.
PS. Powinieneś chłopie pretendować do tytułu analfabeta roku , szanse masz duże...
SADOWNICY DOŁĄCZCIE DO KWALIFIKOWANYCH SZKÓLKARZY .. Po co wbijać się w biede tymi jabłkami. Policzcie ile z hektara jest drzewek i po ile jest materjał kwalifikowany. Często ludzie są skazani na te drzewka z targu, C-A-C okłamania odmiany, podkładki, zarażone wirusami, i gumowatością drewna. A kwalifikowane są bardzo drogie. Bo wysyłają ich na wschód jeśli tu nie zedrą ceny.
Witam. Piszecie na forum że duże renomowane szkółki produkują drzewka odwirusowane, że podkładki onie są wymieszane, że odmiana jest jednolita.
Hmmmm. Ciekawe. Chyba nie chodzicie do sadu i nie patrzycie jaki mix jest z tych "najlepszych " szkółek.
Np. W prinsie rośnie gala, idared , golden.Dlaczego??? Bo człowiek który uprawiał tą odmianę w sadzie miał galę, idareda, goldena jako zapylacz w rzędzie obok Prinsa. No i kadra robotnicza z ukrainy trochę pomyliła rzędy i przycieła te odwirusowane oczka w sąsiednim rządku.
W gali natali, galaxy rośnie gala Must. To chyba nie wina mutacji....:)
Ogólnie pisząc żadna z Polskich szkółek nie produkuje dobrej jakości drzewek. Kiedyś kupiłem gruszę od jednego z naj... polskich szkółek no i finał był taki że przez pięć lat łączny plon z 1 ha nie przekroczył 30 ton, drzewa porażone fitoplazmą a owoce dostawały kamienistości miąższu- lukasówka. Takie to mamy wysokiej klasy szkółkarstwo w Polsce
Czasami te dzikusy z targu są lepsze od tych z super szkółek bo gość robił to sam dla siebie i wybrał przynajmiej odpowiednie drzewa z sadu do pobrania oczek
wczoraj na sggw pytałem u jankowskich o cene gali - 19 zł za dwulatki i 17 za jednoroczne. ciekawe kto to im kupi.. dobry towar się sprzeda ale nie w tej cenie, a na wiosne bedzie masa patyków na bazarach. ps macie namiary na dobrych szkółkarzy którzy sprzedają swoje drzewka po targach? głównie chodzi o to zeby odmiana i podkładka się zgadzała. kiedyś kupiłęm na targu w warce czereśnie , wande i sylwie a z tych odmian może była z 1/3..
Witam
Ja mam taką propozycję dla tych co chcą kuipć i sadzić drzewka,
Może by tak odmówic nie kupować i nie sadzić. Byłby to czas na jeszcze jeden rok na lepsze przygotowanie pola. Jabłek napewno by z tego powodu nie brakło. Szkółkarzą też troszkę by to dało do myślenia że jest cena której sadownik nie przeskoczy i ile znaczy nie opłacalny biznes sadowniczy. W zamian proponuje by przez najbliższe 2-3 lata każdy sadownik corocznie usuwał po 10% powierzchni swojego najstarszego sadu.
kryglus, 2016-09-05 20:18, napisał:
Witam. Piszecie na forum że duże renomowane szkółki produkują drzewka odwirusowane, że podkładki onie są wymieszane, że odmiana jest jednolita.
Hmmmm. Ciekawe. Chyba nie chodzicie do sadu i nie patrzycie jaki mix jest z tych "najlepszych " szkółek.
Np. W prinsie rośnie gala, idared , golden.Dlaczego??? Bo człowiek który uprawiał tą odmianę w sadzie miał galę, idareda, goldena jako zapylacz w rzędzie obok Prinsa. No i kadra robotnicza z ukrainy trochę pomyliła rzędy i przycieła te odwirusowane oczka w sąsiednim rządku.
W gali natali, galaxy rośnie gala Must. To chyba nie wina mutacji....:)
Ogólnie pisząc żadna z Polskich szkółek nie produkuje dobrej jakości drzewek. Kiedyś kupiłem gruszę od jednego z naj... polskich szkółek no i finał był taki że przez pięć lat łączny plon z 1 ha nie przekroczył 30 ton, drzewa porażone fitoplazmą a owoce dostawały kamienistości miąższu- lukasówka. Takie to mamy wysokiej klasy szkółkarstwo w Polsce
Albo jesteś jakimś zazdrosnym szkółkarzem albo dla ciebie porządni szkółkarze to ci co maja za stodołą 1 ar szkółki. Ja od kilku lat biore od jednego szkółkarza z okolic bełżyc i wszystko materiał extra, 100% przyjęć, 0 zamieszanych innych odmian czy mutacji.
Kolego Kris67 nie jestem szkółkarzem , uprawiam jabłonie. Kupowłem już od większości polskich super szkółek i wszędzie to samo. Raki i zgorzele atakują niesamowicie, przędziorek i pordzewiacz kosmiczny, Podkładki wymieszane, jak wybierzesz którąś odmianę to sadzisz od razu z zapylaczem. W pierwszym roku po posadzeniu łopata i usuwanie innych odmian z kwatery. Sprzedają to jako odwirusowany materiał, a oczka tną u znajomego sadownika. Potem zastanawiasz się jak to możliwe że niektórzy sadownicy osiągają plon 80-100 ton z hektara w karzdym roku. Przyklad kseruj jakąś krtkę 30 razy , tylko jako kartkę źródłową używaj za każdym razem tej która wyjdzie z ksera. Życzę powodzenia w czytaniu. To samo dzieje się z odmianą jabłoni jeśli jest tak rozmnażana. Jak im brakuje oczek na okulizację to idą w sąsiednią kwaterę i podcinają koronki drzewek i te oczka używają do okulizacji...
Dopytaj jeszcze skąd bierze oczka na te piękne ekstra drzewka. Jaką wydajność jestes w stanie osiągnąć w pierwszych latach z tych drzewek???
kryglus, 2016-09-06 06:25, napisał:
Dopytaj jeszcze skąd bierze oczka na te piękne ekstra drzewka. Jaką wydajność jestes w stanie osiągnąć w pierwszych latach z tych drzewek???
niestety kolega kryglus ma troche racji co do tych oczek nawet pożądne szkółki maja tylko na 30% materiału oczka licencjonowane reszta ze swoich sadów bo produkcje drzewek maja owiele wiekszą,mi tez ostatnio w 3 tys ligola trafiło sie 1 mutsu,papierówka i 2 pirosy. nie oszukujmy sie robi tam ukraina i z segregacja bywaja problemy ale nie u wszystkich szkółkarzy tak jest
Kryglus takich problemów jak ty piszesz to nie miałem u siebie w sadzie nawet jak sadziłem w 90 latach. Obecnie jedyny problem jaki mam to z niewiedzy po zimie kiedy wymroziło knipy kupiłem Gale Must od znanego tu na forum pana S. i z nią faktycznie są problemy, bo oprócz gali must jest gala zwykła i jeszcze 2 inne sporty niewiadomo jakie. A zgorzele i raki to plaga. Na innych kwaterach nie ma takich problemów. Ostatnio kupowałem śliwki kilka odmian od różnych producentów i też 0 zamieszanych innych odmian. Albo masz pecha, albo dla ciebie super szkółka to wyżej wymieniony pan spod nałęczowa.
do janekr jeżeli cena jabłek będzie w tym roku ok 70gr a przemysł po 15gr to najlepiej jakby dzrweka były po 15 zł/szt ....... pewnie jesteś szkółkarzem a nie sadownikiem
lpjakobczyk, 2016-09-06 13:33, napisał:
do janekr jeżeli cena jabłek będzie w tym roku ok 70gr a przemysł po 15gr to najlepiej jakby dzrweka były po 15 zł/szt ....... pewnie jesteś szkółkarzem a nie sadownikiem
bo tak powinno byc coroku przemysł 15gr ładne jabłuszko 1,2zł i drzewka minimum 15zł/szt i nie bedzie problemu nadprodukcji
Kolego Kris67 akurat nie chodzi tu o tego Pana. Kupowałem U Pana N z Miasta N . W gali mam trzy klony - dwa paskowane plus gala must.
W lukasówce wyszła fitoplazma i kamienistość miąższu- po pięciu latach kasacja hektara gruszki. W wiśni odm groniasta byłą łutówka i nordstar. Jak reklamowałem to uzyskałem odpowiedź że do 10 % to wszystko w normie. No taki śmietnik to chyba nie jest norma. Tymbardziej że drzewka były płacone 12-15 zł czyli prawie w cenie materiału zagranicznego.
Niestety ,ale to fakt ze wielu znanych szkółkarzy,sprzedaje straszną lipę i nawet nie chodzi o samą jakość i zdrowotność materiału ,ale o zamieszanie odmian. W przypadku jabłoni gdzie zbiór jest reczny można dane drzewka ominąć ,choć jest to też upierdliwe.Zabiegi ochronne przedzbiorcze też problem wykonać.Ja natomiast pięknie naciąłem sie na porzeczkach u pewnego "dobrego" szkółkarza.Zamawiana była porzeczka Tisel (wczesna) a okazało się ze 10% sadzonek było skrajnie późnej "jakiejś" odmiany.Teraz pytanie jak zebrać kobajnem kiedy na co 10tym krzaku w czasie zbioru owoce zielone jak sałata. Odnośnie jabłoni , bardzo dobry materiał kilka lat temu kupiłem w szkólce SUŁEK z Ożarowa.Cen drzewek nie znam i mnie nie interesują bo starsze nasadzenia (IDARED ,LIGOL) likwiduję i nie mam zamiaru sadzić tam sadu.Mam go po prostu dość :) Odwieczny problem z pracownikami , duże nakłady ,masa pracy ,gówniane pieniądze w stosunku do poniesionych nakładów w większości sezonów...
Dziękuje za uwagę
marasp, 2016-10-31 10:38, napisał:
Orientuje się ktoś jak wyglądaja ceny drzewek? głównie prince i idared.
własnie miałem zakładac taki wątek hehe podobno golden piękny w Pożogu 6zł a na giełdzie w sandomierzu podobnie wołaja 5zł ale za 3zł by sprzedali to co słyszałem pojutrze bede wiedział dokładnie bo jade po szkółkach szukac ładnego goldena
A czy warto kupić drzewka z Włoch lub z holandi i jaką może być cena takich drzewek
Warto. Tylko cena. Gala Schniga Schnico-20 zł, ale materiał, że w Polsce takiego nie ma.Dwa metry to norma, a gałązek 20-25 na drzewku. W zeszłym roku na wiosnę sadzone, w tym dorosły, a w przyszłym sad w pełni owocowania.
jonatansad, 2016-10-31 22:53, napisał:
A czy warto kupić drzewka z Włoch lub z holandi i jaką może być cena takich drzewek
3.7euro/sztuka za goldena 7+ z holandii
silol, 2016-11-05 06:37, napisał:
Warto. Tylko cena. Gala Schniga Schnico-20 zł, ale materiał, że w Polsce takiego nie ma.Dwa metry to norma, a gałązek 20-25 na drzewku. W zeszłym roku na wiosnę sadzone, w tym dorosły, a w przyszłym sad w pełni owocowania.
A z jakiej szkółki kupowałeś i czy z Włoch czy z Holandii
silol, 2016-11-05 06:37, napisał:
Kolego jak możesz to wstaw zdjęcia swojego sadu z tą Galą. Ja jutro zrobię zdjęcia swoim drzewką Gali Must zakupionej w polskiej szkółce, na M9 T337. Również drzewka były 2 metrowe z dużą ilością rozgałezień - materiał jednoroczny.
Oto zdjęcia. Kuźwa, musita se komputra przekręcać. Ja pitole, telefon dosyć równo trzymałem.
Materiał jednoroczny cena 8 zł. Plon w tym roku 6 t/h.
dokładnie kosmos, oba sady sadzone wiosną 2015? ale silola chyba dwulatki? no i pewnie różnice w stanowisku, agrotechnice, u silola widac po trawie, że ziemia bardzo żyzna
Troche matematyki 20zł *4000/ha =80000zł
minus 3000kg/1rok +6000kg/2 rok+12000kg/3rok+24000/4rok =45000*1zł=45000złdruga opcja 3*4000/ha=12000złw piątym roku mozna przyjac ze sady sie zrównaja czyli 80000-45000=35000>12000Czyli inwestycja 3krotnie nie opłacalna wiec gdzie sens???????????
kryglus, 2016-09-07 07:12, napisał:
Kolego Kris67 akurat nie chodzi tu o tego Pana. Kupowałem U Pana N z Miasta N . W gali mam trzy klony - dwa paskowane plus gala must.
W lukasówce wyszła fitoplazma i kamienistość miąższu- po pięciu latach kasacja hektara gruszki. W wiśni odm groniasta byłą łutówka i nordstar. Jak reklamowałem to uzyskałem odpowiedź że do 10 % to wszystko w normie. No taki śmietnik to chyba nie jest norma. Tymbardziej że drzewka były płacone 12-15 zł czyli prawie w cenie materiału zagranicznego.
Wasi super renomowani szkółkarze to przy wysokim zapotrzeboiwaniu na drzewka wysyłja całe tiry do mniej renomowanych szkółkarzy po materiał który po zmianie własciciela odrazu w oczach co niektórych zyskuje 150% wartosci i w tym tkwi cały sekret.
waldus, 2016-11-09 17:40, napisał:
Troche matematyki 20zł *4000/ha =80000zł
minus 3000kg/1rok +6000kg/2 rok+12000kg/3rok+24000/4rok =45000*1zł=45000złdruga opcja 3*4000/ha=12000złw piątym roku mozna przyjac ze sady sie zrównaja czyli 80000-45000=35000>12000Czyli inwestycja 3krotnie nie opłacalna wiec gdzie sens???????????
25ton zebrałem z gali must 3 letniej (2014 wiosna sadzone 2450sztuk na hekatrze )Sadzone roczniaki bez rozgałęzień kupowane po 6 zł jako "dwójka" .
Więc jeśli ten super towar tak ma plonowac jak te moje to nie widzę sensu sadzenia takiego czegoś ..
Sensu nie widzisz, ale przed kolegami w pubie czy też na portalach społecznościowych nie pochwalisz się, że kupiłeś super ekstra wypas za grube euro. Lansu nie będzie.
farmer99944, 2016-11-29 17:41, napisał:
Lubelskie ładne drzewko z koronką 3-4zł
Można dopisać przynajmniej u kogo takie ceny są i za jakie odmiany bo to jest ważna informacja. Chyba że to ceny z targu gdzie odmiana okaże się dopiero jak zacznie owocować...
Orientuje się ktoś ile za drzewko Red Jonaprinca i Red Chiefa w wyborze extra, jednoroczny okulant u szkółkarzy takich jak Kucharski, Jończyk, Grzywa?
kamil00, 2016-11-29 19:33, napisał:
farmer99944, 2016-11-29 17:41, napisał:
Lubelskie ładne drzewko z koronką 3-4zł
Można dopisać przynajmniej u kogo takie ceny są i za jakie odmiany bo to jest ważna informacja. Chyba że to ceny z targu gdzie odmiana okaże się dopiero jak zacznie owocować...
Orientuje się ktoś ile za drzewko Red Jonaprinca i Red Chiefa w wyborze extra, jednoroczny okulant u szkółkarzy takich jak Kucharski, Jończyk, Grzywa?
Szkłółka Jankowski & Syn - RedJonaprince Select, jednoroczny okulant, cena 16 zł; "1" - 14 zł.
Pozdrawiam
chyba ich głowa boli z tymi cenami, jabłko w tej chwili kosztuje 60-80gr!
a co to za różnica czy z targu czy nie? ja zazwyczaj kupuje od jednego szkółkarza, który także jeździ na targi, jadę do niego na targ oglądam towar a potem jadę do domu odbieram i nigdy nie było problemu. Jakby tym znanym przyszło co drugi rok spalić trochę drzewek to poznali by dochodowość w sadownictwie.
marasp, 2016-11-29 20:29, napisał:
chyba ich głowa boli z tymi cenami, jabłko w tej chwili kosztuje 60-80gr!
Jakby tym znanym przyszło co drugi rok spalić trochę drzewek to poznali by dochodowość w sadownictwie.
A co ma cena jabłek do ceny drzewka, czyżby był to ukryty koszt w produkcji drzewek?
Skoro mimo niskich cen jabłek jest popyt na drzewka i większość materiału mają wyprzedaną, to znaczy że ich głowa wcale nie boli i poprawnie skalkulowali ceny.
Istnieje także druga, smutniejsza hipoteza - część sadowników to po prostu barany i potrafią tylko beczeć, gdy ich wszyscy dookoła golą....
Każdy odpowie sobie sam ;)
Szkółki w okolicach Puław u lepszych szkolkarzy tak jak wam mówiłem drzewko ok 4zl za ładny okulant z koronką bez znaczenia jaka odmiana nie będę reklamował konkretnych szkolkarzy ale z miejscowości Pożóg. Zawsze tam kupuje i mam duży i szybki plon. Od tych szkolkarzyn z targów i bazarów bym nigdy nie kupił ale u nas w okolicach Opola Lub. oddali by całego busa drzewek po nawet 2zl. Za dwulatka wołają 8zl u nas w Lubelskim. A co do cen Pana Jankowskiego które podjęcie są niepoważne i oderwane od rzeczywistości
farmer99944, 2016-11-30 20:39, napisał:
Szkółki w okolicach Puław u lepszych szkolkarzy tak jak wam mówiłem drzewko ok 4zl za ładny okulant z koronką bez znaczenia jaka odmiana nie będę reklamował konkretnych szkolkarzy ale z miejscowości Pożóg. Zawsze tam kupuje i mam duży i szybki plon. Od tych szkolkarzyn z targów i bazarów bym nigdy nie kupił ale u nas w okolicach Opola Lub. oddali by całego busa drzewek po nawet 2zl. Za dwulatka wołają 8zl u nas w Lubelskim. A co do cen Pana Jankowskiego które podjęcie są niepoważne i oderwane od rzeczywistości
Możesz podać jakies namiary do tego szkółkarza?
Te ceny ok 16 za Red Jonaprince to trochę przesada. Ja zamawiam w jednej szkolce od kilku lat towar pewny renomowana szkółka znajomi też tam biorąc w tym o ubiegłym roku płaciłem za knip boom Red Jonaprince +8 12 złotych piekne duże za Szampiona Reno 2 i Goldena jednoroczny okulant płaciłem 8 złotych w tym roku. Te ceny 3-5 złotych to jakiś kurwa szajs będzie napewno
Te wasze piękne drzewka po 15zł w tym roku w czerwcu były palone na stosach bo nikt tego nie kupił
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl