Jak u Was sytuacja w sadach ? Bo Döhler podał już ceny min za wiśnie...1,00 zł/kg !!!!!!!
Jak u Was sytuacja w sadach ? Bo Döhler podał już ceny min za wiśnie...1,00 zł/kg !!!!!!!
Jak co roku. Banda złodzieji. To samo z wiśniami, porzeczkami a potem jabłkami. Dymaja nas na potęgę. Porzeczka przemarzła i z wiśnia też nie ma szał. Jak co roku test rozpoczęty
Mówiąc szczerze to nie spodziewałem się po nich lepszej ceny.
A co do wiśni to słabo to wygląda. Łutówka mocno przerzedzona przez mrozy. Do tego dochodzi szalejąca srebrzystość którą ciężko opanować bo jest już wszędzie w okolicy. W tym roku kasuję stare plantacje ale jak tak będą zachęcać cenami to młode też pójdą.
Cena sprzed 30 lat chyba to żart...? ale cierpliwośc wkrotce sie skończy juz niedlugo np.Nadwislanke bedą widziec tylko na obrazkach bo trzeba by do tego interesu tylko dokladać
A żeby odbudowac taki sad potrzeba lat nie tak jak z porzeczką, a to jest nierealne
darex14, 2023-06-03 10:34, napisał:
Cena sprzed 30 lat chyba to żart...? ale cierpliwośc wkrotce sie skończy juz niedlugo np.Nadwislanke bedą widziec tylko na obrazkach bo trzeba by do tego interesu tylko dokladać
A żeby odbudowac taki sad potrzeba lat nie tak jak z porzeczką, a to jest nierealne
Od kilku lat ceny drzewek powyżej 10zł,a jak ktoś nie kupi na jesieni albo wcześniej nie zarezerwuje to na wiosnę nie ma co kupić,to o czymś świadczy problem z ceną wiśni to dopiero się zacznie za kilka lat jak te nowe nasadzenia wejdą w owocowanie
Od kilku lat ceny drzewek powyżej 10zł,a jak ktoś nie kupi na jesieni albo wcześniej nie zarezerwuje to na wiosnę nie ma co kupić,to o czymś świadczy problem z ceną wiśni to dopiero się zacznie za kilka lat jak te nowe nasadzenia wejdą w owocowanie
Ja uważam, że nie będzie takiego problemu z wiśnią za kilka lat. Obecnie uprawa wiśni już nie jest taka prosta jak kilkanaście lat temu. Kiedyś wsadziłeś drzewka i rosło samo. A teraz susza, choroby, dzika zwierzyna to wszystko dziesiątkuje plantacje zanim zaczną dobrze owocować. O wiele więcej trzeba zainwestować żeby utrzymać drzewka do zbiorów a ceny które mamy z roku na rok zniechęcają do tego.
WojtekxXx, 2023-06-03 15:44, napisał:
Ja uważam, że nie będzie takiego problemu z wiśnią za kilka lat. Obecnie uprawa wiśni już nie jest taka prosta jak kilkanaście lat temu. Kiedyś wsadziłeś drzewka i rosło samo. A teraz susza, choroby, dzika zwierzyna to wszystko dziesiątkuje plantacje zanim zaczną dobrze owocować. O wiele więcej trzeba zainwestować żeby utrzymać drzewka do zbiorów a ceny które mamy z roku na rok zniechęcają do tego.
To właśnie obecnie wiśnia ma niskie nakłady bo teraz mało kto zbiera ręcznie tylko mechanicznie nawet cięcie odpada bo można zrobić listwą co drugi rok ochrony też jest dużo mniej niż w przypadku jabłek ,także wiśnie czeka taki los jak porzeczkę kilka lat temu
Jezeli w tym roku bedzie niska cena najlepszym rozwiazaniem bedzie pila motorowa lub sprzedaz sadu temu kto sie dalej chce meczyc i dokladać do interesu.W ostatnich latach jest kiepsko ,obliczyc to wszystko to albo sie troche wychodzi,albo sie dokłlada do interesu .Lepiej isc do pracy na etat to najlepsze rozwiazanie a nie tyrac i byc parobkiem za pare groszy.Jezeli tak placa niech sobie szukaja towaru za granicą
I do tego dąży ta cała UE iść do roboty na etat do zachodniej korpo a ziemia zostanie i zachód chętnie ją kupi i jak za dotknięciem różczki zrobi się opłacalność
Zmniejszenie powierzchni wiśni byłoby dobrym rozwiązaniem ale każdy chce być cwańszy od innych. Jeśli jeden powie że kasuje wiśnie to drugi pomyśli że to dobre dla niego i sam dosadzi u siebie. Myślę że przy takich ilościach jakie zakłady i chłodnie mają zakontraktowane nie byli by wstanie sprowadzić z zagranicy.
WojtekxXx, 2023-06-10 08:54, napisał:
Zmniejszenie powierzchni wiśni byłoby dobrym rozwiązaniem ale każdy chce być cwańszy od innych. Jeśli jeden powie że kasuje wiśnie to drugi pomyśli że to dobre dla niego i sam dosadzi u siebie. Myślę że przy takich ilościach jakie zakłady i chłodnie mają zakontraktowane nie byli by wstanie sprowadzić z zagranicy.
Czy to wina sadowników że chcą się rozwijać tzn. Odmładzać i zwiększać plantacje? Daliśmy sobie wmówić że to nasza wina a nie wina głupiej polityki wschodnie tj. utrata rynku Rosyjskiego albo nieuczciwa konkurencja ze strony Ukrainy, brak reakcji na zmowy cenowe i monopolizację rynku przedwórczego można tak długo wymieniać ale nie napuszcza się jednego sadownika na drugiego w sylu PO COŚ WSADZIŁ
Wszystko sie zgadza dokladnie z taka polityka utrata rynku wschodniego oraz nieuczciwa konkurencja ... jak niedadza ceny to wszystko padnie.Już do pomocy przy otrzasarce chcą 30-40 zl na godzinę,to wszystko policzyc to trzeba do interesu dolozyc jak dadzą 1,50 czy podobna cenę.Samej dniowki ludziom ile trzeba zaplacic a gdzie reszta i ten zysk na końcu jaki????
Nikt nieprzyjdzie za 15 czy 20 zł ,tak jak pisalem wiśnie szczegolnie nadwislankę beda ogladac wkrotce na obrazkach,co roku u nas likwiduja sady jak nigdy, a go odbudowac trzeba kilka ladnych lat nie tak jak z porzeczką czy innymi
Wszystko kilka razy w gore a ceny sprzed 20 paru lat ,jak tak dalej bedzie to wszystko padnie wkrótce
Coś ostatnio cicho się tu zrobiło to mam pytanie do wszystkich. Patrząc co się dzieje z maliną i pamiętając poprzednie lata jak to było z wiśnią czy my jesteśmy wstanie wstrzymać zbiór żeby wywalczyć lepszą cenę? Pytam bo widząc ceny agrestu, truskawki i maliny raczej nie zapowiada się żeby chcieli za coś przyzwoicie zapłacić.
WojtekxXx, 2023-06-27 08:19, napisał:
Coś ostatnio cicho się tu zrobiło to mam pytanie do wszystkich. Patrząc co się dzieje z maliną i pamiętając poprzednie lata jak to było z wiśnią czy my jesteśmy wstanie wstrzymać zbiór żeby wywalczyć lepszą cenę? Pytam bo widząc ceny agrestu, truskawki i maliny raczej nie zapowiada się żeby chcieli za coś przyzwoicie zapłacić.
Z tego co się orientuję to wiśnia sprzedana i oficjalnie mówią że nie stracili ale czy zapłacą to nie wiadomo
Hatfilt, 2023-06-15 09:04, napisał:
Czy to wina sadowników że chcą się rozwijać tzn. Odmładzać i zwiększać plantacje? Daliśmy sobie wmówić że to nasza wina a nie wina głupiej polityki wschodnie tj. utrata rynku Rosyjskiego albo nieuczciwa konkurencja ze strony Ukrainy, brak reakcji na zmowy cenowe i monopolizację rynku przedwórczego można tak długo wymieniać ale nie napuszcza się jednego sadownika na drugiego w sylu PO COŚ WSADZIŁ
Emabrgo na produkty do Rosji było od 1 sierpnia 2014 za Sawickiego z ZSL
rafal123, 2023-06-27 10:25, napisał:
Hatfilt, 2023-06-15 09:04, napisał:
Emabrgo na produkty do Rosji było od 1 sierpnia 2014 za Sawickiego z ZSL
No i ?
Gdzie ucho nie przystawić słychać o wysokiej cenie wisni w tym roku zobaczymy....
Hatfilt, 2023-06-30 22:42, napisał:
Gdzie ucho nie przystawić słychać o wysokiej cenie wisni w tym roku zobaczymy....
To by była dobra informacja. Wątpię żeby u nas w kraju były obfite zbiory wiśni w tym roku. Nie wiem jak w innych regionach ale w lubelskim to dużo osób mówi że jest 50% przeciętnego zbioru. Jeśli nie ściągnął zapasów jak to zrobili z maliną z innych krajów to może cena będzie w końcu.
Pytanie dla kogo wysoka cena?dla producenta czy dla przetworcy?W dzikim kraju do końca nie wiadomo na czym się stoi
Koszt produkcji jest ok. 2zl co oni myślą? ja mysle że pila pojdzie w ruch jak taka cena sie utrzyma,parobka niech szukaja gdzie indziej
darex14, 2023-07-09 16:31, napisał:
Koszt produkcji jest ok. 2zl co oni myślą? ja mysle że pila pojdzie w ruch jak taka cena sie utrzyma,parobka niech szukaja gdzie indziej
jedni wytną, trzech dosadzi, bo pomyślą, że będzie mniej...
Przyznam że jestem trochę zaskoczony. U mnie w okolicy jest mało wczesnej wiśni tak więc skup zaczynał się zawsze pod koniec zbioru porzeczki a tu dziś takie info że od jutra wiśnie będą już brać. Czyli coś w tym musi być że jest zapotrzebowanie bynajmniej na rwaną ręcznie wiśnię a co do ceny to zobaczymy z czym jutro wystartują.
Biała Rawska - 2,5 zł. Ta wczesna bardzo rzadka. Powinna być po 4 zł przy tym... pomrozowym urodzaju.
Na Łutówce też będzie mniej jak rok temu.
Powiat Opole Lubelskie 2.3 na mrożenie
Ostro zaczynają z ceną jakby mieli gdzieś ile przez ostatnie 2 lata poszły do góry koszta wyprodukowania i zbioru.
Plus taki, że wczesnej jest mało tak więc łutówką będą chcieli dobrać na mrożenie więc raczej drastycznych spadków cenowych nie będzie.
WojtekxXx, 2023-07-14 11:50, napisał:
Powiat Opole Lubelskie 2.3 na mrożenie
Ostro zaczynają z ceną jakby mieli gdzieś ile przez ostatnie 2 lata poszły do góry koszta wyprodukowania i zbioru.
Plus taki, że wczesnej jest mało tak więc łutówką będą chcieli dobrać na mrożenie więc raczej drastycznych spadków cenowych nie będzie.
Tak,tak .... porzeczki też miało nie być i miała być droga,a cena leci w dół
To bedzie ostatni rok jak kto glupi niech sie tym zajmuje,szukaja frajerow .U mnie 4 ha pojdzie na opal dosc tego.Parobka i niewolnika niech szukaja gdzie indziej juz pisalem.
Chca towar za bezcen ale cierpliwosc sie juz wyczerpała...dość tego...
U mnie już z 2 ha zostało 0.5 ha 12 lat temu były pieniądze z wiśni ale nie teraz szkoda zdrowia reszta miała pójść w tym roku ale byli tacy co twierdzili że będzie cena na wiśnie no i jest cały H.j
józefów nad wisłą 2.4 dziady lubelskie
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.Data założenia: 10 czerwca 2001 r.Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Plantatorzy owoców proszą portale niby działające w interesie sadowników o upublicznienie cen oferowanych przez odbiorców z Europy Zachodniej za owoce konwencjonalne i ekologiczne.
Okolice Tarlowa cena 2,2 tutaj to maja eldorado chyba najtaniej w Polsce,pila sie grzeje i hak przygotowany do rwania...:) napewno 10 lat niebedzie ceny chyba ze wisnia przemarznie.A tak wogole to plonne nadzieje...Szkoda czasu zdrowia i nerwow kto chce byc frajerem może nim być,ja kończę dosyć oddawania za bezcen towaru przetworniom.Niejest zaplacone za ciężka pracę oni poprostu ta cena kpia i ograbiają sadownikow.Sa ludzie ktorzy musza sprzedac poniewaz niemieli by za co żyć ja to rozumiem ,ale sa tacy ktorzy mogliby niezawiesc stac ich na to i gdyby byla wiekszosc wtedy by mogli cos zdzialac .Ale szkoda gadac woza jeden przez drugiego to przetwornie kupują:)...masakra
Ja w końcu sie uwolnie od tego...paroba i frajera ktorego dymaja w d... z siebie niebede robił,choc pare ladnych lat mnie dymali.Dosyć tego
To ładna różnica cenowa.
Chodzą słuchy że podobne zainteresowanie tłoczni wiśnią jak porzeczką czarną. Co wróży dno cenowe na łutówkę.
Oby nie.
kamczat, 2023-07-22 23:12, napisał:
To ładna różnica cenowa.
Chodzą słuchy że podobne zainteresowanie tłoczni wiśnią jak porzeczką czarną. Co wróży dno cenowe na łutówkę.
Oby nie.
Zakłady podpowiadają to co mamy słyszeć czyli jest dużo A oni nie potrzebują czyli mogą zabrać do ostatniego kilograma ale po niskiej cenie.rynek zweryfikuje wszystko.i oczywiście podejście do tego wszystkiego nas sadownikow.
Jak u Was cena i ilość? Lubelskie - okolice Radzynia Podl. 2,5 zł netto - 10,5 tony z hektara, równo połowa mniej niż rok temu.
Pół żartem, pół serio - tak stabilnego cenowo sezonu wiśniowego chyba dawno nie było.
UOKiK stwierdził że nie ma zmów cenowych i pewno tak jest
Ucięło cały post.
Jak to się stało???
Powtórzę.
Stabilna cena od tygodnia mrożenie 2,5, tłocznia 1,7zł
Plon groniasta 5,5t/ha
Nadwiślanka 3,2t
Łutówka spodziewany 8-9t
Skupy luźne czekają na klienta
kamczat, 2023-07-29 19:27, napisał:
Pół żartem, pół serio - tak stabilnego cenowo sezonu wiśniowego chyba dawno nie było.
UOKiK stwierdził że nie ma zmów cenowych i pewno tak jest
Ucięło cały post.
Jak to się stało???
Powtórzę.
Stabilna cena od tygodnia mrożenie 2,5, tłocznia 1,7zł
Plon groniasta 5,5t/ha
Nadwiślanka 3,2t
Łutówka spodziewany 8-9t
Skupy luźne czekają na klienta
Był w tamtym roku.
Cena od początku zbioru 2 6 netto
Lubelskie
kamczat, 2023-07-22 23:12, napisał:
To ładna różnica cenowa.
Oby nie.
Porzeczka pod koniec sezonu 2.5 a teraz 3.4 zl ale jak coś to nie potrzebują
Wiśnie w lubelskiem płacą 2.5 zl rwana a kisten tak po cichu 1.8 jak więcej jest, ale oficjalnie 1.6-1.7
Gmina Lipnik Gołębiów kleczanow kisten 2 zł netto skrzynki 2.50 netto poniedziałok 31.07
Dużo zwrotów jedynki po kombajnach i sztuczny tłum widziałem protokół zwrotu z zakładu robak zgnita splesniala
Na dzień dzisiejszy 1.08 kisten 2 zł netto jedynka bezcenna
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl