Witam,
Jak w temacie- czy słyszeliście już o prognozowanych cenach porzeczki czerwonej?? Z tego co mnie słuchy doszły to bardzo marnie się zapowiada podobnie jak truskawka, malina czy agrest...
Witam,
Jak w temacie- czy słyszeliście już o prognozowanych cenach porzeczki czerwonej?? Z tego co mnie słuchy doszły to bardzo marnie się zapowiada podobnie jak truskawka, malina czy agrest...
Na tą chwilę brak zainteresowania towarem przez tłocznie. Co to oznacza pewno każdy wie.
kamczat, 2023-06-22 07:01, napisał:
Na tą chwilę brak zainteresowania towarem przez tłocznie. Co to oznacza pewno każdy wie.
I chyba nie będzie. ... Przeglądając zainteresowanie w internecie. Nie ma go
W tym roku umowy na porzeczę czarną mają chłodnie i to na duże ilości a na krzakach bardzo różnie. W zależności od regionu ale szału nie ma w tym sezonie...
Akurat temat o czerwonej i tu brak zainteresowania.
A czarną zainteresowane i chłodnie i tłocznie. I oby sobie towar wyrywali
Cóż nowego z czerwoną - nic. Od paru lat jest przecież d.pa z ceną. Bicie piany bo o to chodzi kupić towar poniżej 1 zł . To samo za chwilę będzie z czarną, następny sezon czarna będzie max 1.2 zł. I tak zostanie ogłoszony kompromis pomiędzy producentami a przetwórniami. Prztwórnie ogłoszą stabilizację cen i tak:
1. Czarna porzeczka cena w przedziale 1-1.5 zł
2. Czerwona porzeczka cena w przedziale 0.5 -0.7 zł
3. Agrest cena w przedziale 0.7 - 1.0 zł
4. Truskawka w przedziale 3-4 zł
5. Malina w przedziale 4-5.5 zł
niech wszyscy się przygotują na taki właśnie kompromis.Inne ceny będą tylko chwilową anomalią.
Jagodowiec, 2023-06-25 10:47, napisał:
Cóż nowego z czerwoną - nic. Od paru lat jest przecież d.pa z ceną. Bicie piany bo o to chodzi kupić towar poniżej 1 zł . To samo za chwilę będzie z czarną, następny sezon czarna będzie max 1.2 zł. I tak zostanie ogłoszony kompromis pomiędzy producentami a przetwórniami. Prztwórnie ogłoszą stabilizację cen i tak:
1. Czarna porzeczka cena w przedziale 1-1.5 zł
2. Czerwona porzeczka cena w przedziale 0.5 -0.7 zł
3. Agrest cena w przedziale 0.7 - 1.0 zł
4. Truskawka w przedziale 3-4 zł
5. Malina w przedziale 4-5.5 zł
niech wszyscy się przygotują na taki właśnie kompromis.Inne ceny będą tylko chwilową anomalią.
Że niby czarna nigdy nie spadnie już poniżej złotówki?
Bo co ?
Widać że Jagidowiex nasadzili porzeczek a teraz będzie płacz. Przecież czerwona nie tak dawno płaciła ładnie. Chłopie myślałes że będzie co rok płacić 5 zł? Podziwiam ludzi którzy sądzą porzeczki jak płacą po 5 zł, kupują sadzobki po 2 zł a potem przez lata oddają towar za free i stękają w internecie. Przecież pisałem kilka lat temu żeby nie sadzić czerwonej. Tak samo jak pisałem żeby teraz broń Boże nie sadzić czarnej bo będziecie za darmo oddawać. Czarna porzeczka to masz rację może będzie po 1 zł ale z 2-3 lata będzie po 40gr a u wielu plantatorów owoc zostanie na krzaku. A Ci co teraz nakupowali nowiutkie kombajny po 130tys za połówkowy, będą na placu bić się o kisteny i płaszczyć się i błagać słupowych żeby tylko od nich wzięli towar i będą po 20 gr oddawać. To jest nieuniknione i ten czas nadchodzi.
Drobna korekta Fragi ,przeglądałem tej jesieni oferty sadzonki , ceny zaczynały się od 2 złotych , w ubiegłym roku pisałeś że cena na koniec spadnie to się sprawdziło, tak samo jak i w poprzednich latach pisałeś że ceny nie będzie , zostanie na krzaku( nie napiszecie mi że tego nie pisał) i co tak nie było? Było! Ten kto miał szczęście dostać opakowania zebrał wszystko , cześć rolników mluciła na ziemię bo następnego roku będzie mniejszy plon jak zostanie na krzaku, cześć machnęła ręką i sama obleciała, pisałeś gdy czerwona była w cenie sadzić czarną po ile była ? Ja wiem bo sobie kupiłem, kwalifikowana sadzonka 1 klasy była po 0,7 groszy za sztukę! Były też tańsze gorszej klasy też kupiłem trzeba było rok dłużej odczekać , nie gonił mnie czas i jeszcze na tym wyszedłem lepiej, każdy robi jak chce ja po części zrobiłem tak jak fragi dzielił się uwagami i dzisiaj nie narzekam (kupiłem wtedy kiedy sadzonki była tańsza, a w poprzednim posadziłem trochę czerwonej nie jakieś rekordowe ilości i mam chwilowy spokój że ceny nie będzie ale będę miał spokój że nie płaciłem nie wiadomo ile za sadzonki, nie jesteśmy gospodarzami z zachodu żeby tak się bawić.
Jeszcze podzielę się jedną uwagą , tak sobie śledzę ceny owoców miękkich , cena agrestu już od lat słabo, cena truskawki tragedia ( zbiór ręczny) 3-4,5 , cena malin to już kompletna masakra 3-5 złotych za kg maliny letniej ? Jeszcze mają Wstrzymywać skupy? Strajk 3 lipca w Opolu lubelskim , w poprzednich latach cena chociaż jednego rodzaju owoców była w cenie , w tym roku jeszcze nic , nie zapowiada się nic ku dobremu.
Ja słyszałem o cenie 2,50 zł, podobno jest duże zainteresowanie czerwona porzeczka na rynek amerykański.
Hatfilt, 2023-06-28 06:06, napisał:
Info z zakładu czerwona około 0.50 gr z perspektywą ograniczonych przyjęć
Ciekawe ilu się rzuci do roboty za te cenę? Trzeba być wariatem....
wied7min, 2023-06-28 14:36, napisał:
Tyle to będą brać za kombajn od zbiór.
Sadowniknawysokosci, 2023-06-28 11:20, napisał:
Ja słyszałem o cenie 2,50 zł, podobno jest duże zainteresowanie czerwona porzeczka na rynek amerykański.
Oj mam pewne obawy że chyba jednak " niedosłyszałeś" i to nie chodziło o czerwona porzeczkę Powiem wprost...możesz być zawiedziony :)
Witam. Koleżanki, koledzy od kiedy ruszają u was skupy??? Jakieś oferty cenowe już są. Pozdrawiam
Junkers, 2023-06-29 18:09, napisał:
Witam. Koleżanki, koledzy od kiedy ruszają u was skupy??? Jakieś oferty cenowe już są. Pozdrawiam
Oficjalnie jeszcze nikt nic nie oferuje ,ale szykuj się na cenę na poziomie podłogi . To takie nieoficjalne wieści jesli chodzi o czerwoną porzeczkę.
Proponuję nie wyjeżdżać i nie robić odrazu dzień i noc jak każdy wie że towaru nie ma za dużo, przymrozki zrobił swoje, zapewnie będą nas straszyć że cena spadnie i kto pierwszy ten lepszy bo nie będą przyjmować a to wszystko po to żeby nie rozciągnąć zbiór w czasie a ludzie żeby widzieli te kolejki na zakładach zamiast,
Minimalna cena na ten rok powinna być 1,50 zł , płaca minimalna idzie w górę, maszyny nie są tanie wszystko drożej tylko nie nasza praca .
Sysia, 2023-06-30 06:27, napisał:
Czerwona 90 gr
Gdzie taka cena.
W łódzkiem jutro mają już brać i cena 50gr i to w skrzynkę
Pierwsze kombajny już dzisiaj na polach przesadzili z ta cena przecież frajerzy po 30 gr też by przywieźli
Spieszcie się że zbiorami bo nie daj Boże zabraknie skrzynek na słupach a szkoda żeby towar po takiej cenie został na krzakach
Najgorsze w tej cenie jest to, że ludzie ja akceptują i robią, ba nawet wynajmują kombajny. Najbardziej dziwię się tym którzy mają dobrą pracę, dla których te parę tys nie zrobiłoby różnicy...czy naprawdę warto się tak prostytuować?
Seba ciekawostką jest że gdy cena porzeczek..obojętnie czarnych czy koloru byla po 90 ..80 groszy to byl lament i placz że sie nie oplaci ze dokłada ect /oczywiscie lamentowali i zawozili..piszę to na podstawie lokalnych obserwacji / , ale jak czarna byla po 20 groszy z limitem sprzedaży , to jakie zadowolone miny mieli gdy wracali ze skupu z przyczepami pelnymi pustych kistenow . wtedy problem ceny byl mniej ważny ..wazniejszy byl czy wywalczy kiesteny . To jak w dowcipie z żydem ciasnym mieszkanie i kozą...
wied7min, 2023-07-06 07:43, napisał:
Najgorsze w tej cenie jest to, że ludzie ja akceptują i robią, ba nawet wynajmują kombajny. Najbardziej dziwię się tym którzy mają dobrą pracę, dla których te parę tys nie zrobiłoby różnicy...czy naprawdę warto się tak prostytuować?
Widać że inteligencja nie grzeszysz. A czemu Janusz i Grażyna mają nie zbierać? W weekend sobie zbiorą, a potem za tą kasa mają wakacje a Ty mówisz im że mają nie zbierać bo cena słaba. Dla nich to jest zawsze dodatkowy zastrzyk gotówki. A pisząc o prostytucji to nie pisz tak o tych co zbierają. Prostytucja jest wtedy kiedy "fachowcy" sądzą porzeczki bo jest po 5 zł. A potem płacz i lament w Internecie. I jeszcze nakłaniają innych do niezbierania. Ja uważam że taka cena to jest nagroda, nagroda dla wszystkich tych co kupowali sadzonki po 2 zł, sądzili sztobry, podlewali, znowu sądzili. To jest właśnie dla nich nagroda za tą ciężka pracę. Mimo iż na forum ludzie uprzedzali że tak to się skończy. Wzrost nasadzeń w ciągu 3 lat o 30% więc teraz przetwórcy będą brać towar za darmo. Za 2-3 lata dokładnie to samo będzie z porzeczka czarna. Ty nawet nie wiesz jak prezesi przetwórni ręce zacierają na widok nowych plantacji i że będę brać towar za free.
Fragii, 2023-07-06 08:19, napisał:
wied7min, 2023-07-06 07:43, napisał:
Widać że inteligencja nie grzeszysz. A czemu Janusz i Grażyna mają nie zbierać? W weekend sobie zbiorą, a potem za tą kasa mają wakacje a Ty mówisz im że mają nie zbierać bo cena słaba. Dla nich to jest zawsze dodatkowy zastrzyk gotówki. A pisząc o prostytucji to nie pisz tak o tych co zbierają. Prostytucja jest wtedy kiedy "fachowcy" sądzą porzeczki bo jest po 5 zł. A potem płacz i lament w Internecie. I jeszcze nakłaniają innych do niezbierania. Ja uważam że taka cena to jest nagroda, nagroda dla wszystkich tych co kupowali sadzonki po 2 zł, sądzili sztobry, podlewali, znowu sądzili. To jest właśnie dla nich nagroda za tą ciężka pracę. Mimo iż na forum ludzie uprzedzali że tak to się skończy. Wzrost nasadzeń w ciągu 3 lat o 30% więc teraz przetwórcy będą brać towar za darmo. Za 2-3 lata dokładnie to samo będzie z porzeczka czarna. Ty nawet nie wiesz jak prezesi przetwórni ręce zacierają na widok nowych plantacji i że będę brać towar za free.
Fragii, co do Twojej inteligencji większość na tym portalu jak widzę ma wyrobione zdanie. Pozdrawiam i życzę wysokich cen dla wszystkich
Widzę że wszyscy zarobieni tak za te marne grosze że nie mają czasu pisać jak cena !?
Sadowniknawysokosci, 2023-07-09 18:08, napisał:
Widzę że wszyscy zarobieni tak za te marne grosze że nie mają czasu pisać jak cena !?
Nikt nie pisze bo nie ma oczym pisać...proste. Nie wiem jaki jest sens pisać o cenach które są tragikomiczne.
miro87, 2023-07-12 10:46, napisał:
Powiat Sandomierz cena 0,70 gr/kg
Gdzie taka cena ? ja jestem z okolic Sandomierza i nikt nie bierze
listek1979, 2023-07-12 23:17, napisał:
Lst Bełżyce 50gr.
Gofertus, 2023-07-14 06:56, napisał:
Lst Bełżyce 50gr.
W jakim celu ten mój post z porzeczki czarnej tutaj dadaleś?
listek1979, 2023-07-14 09:15, napisał:
Lst Bełżyce 50gr.
Skoro oszukują to po co im cokolwiek oddawać?
Gofertus, 2023-07-14 09:19, napisał:
listek1979, 2023-07-14 09:15, napisał:
Lst Bełżyce 50gr.
Skoro oszukują to po co im cokolwiek oddawać?
Ok. Dlatego nie sprzedałem wtedy do nich czarnej. Dawno to było bo chyba Ben Lomond w 2005r . Z innymi owocami tak nie było.
skrzypekxd, 2023-07-12 22:20, napisał:
miro87, 2023-07-12 10:46, napisał:
Powiat Sandomierz cena 0,70 gr/kg
Gdzie taka cena ? ja jestem z okolic Sandomierza i nikt nie bierze
W Sulisławicach
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.Data założenia: 10 czerwca 2001 r.Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Plantatorzy owoców proszą portale niby działające w interesie sadowników o upublicznienie cen oferowanych przez odbiorców z Europy Zachodniej za owoce konwencjonalne i ekologiczne.
Porzeczka czerwona kisten 0,4 zł/kg.
Rok 2023 - jagodzianka 12,5kg porzeczki
Chleb 500g - 11kg porzeczki
1l ON 15,5 kg porzeczki
Składka KRUS 5625kg porzeczki czerwonej na kwartał za mnie i za żonę. Tylko składka emerytalna i chorobowa!
Plony 6t z hektara.
Mam czerwoną od 2003r. Nigdy takiej ceny dotychczas nie było.
Gdzie zmierzamy?
"Gdzie zmierzamy?" - Tam gdzie wybrańcy chcą byśmy zmierzali "nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy" pomoc socjalna kosztuje i kredyty spłacać trzeba. Temat cen owoców jagodowych w tym porzeczki czerwonej w obecnym sezonie już pewnie zamknięty. Została jeszcze wszak malina jesienna ale raczej większych zmian w stosunku do reszty ciężko się spodziewać. Sezon marny w wymiarze finansowym, wielu może wreszcie się obudzi, ale znając mentalność przez kilka miesięcy wszyscy zostaną zamknięci w sobie i przebudzą się z ożywieniem i nadzieją na dwa trzy miesiące przed nowym, a wtedy znów będzie za późno na sensowne działania. Zostanie czekać na "pańską łaskę". Tylko że po tym sezonie jesienią zaczyna się inny sezon który będzie trwał ponad pół roku "sezon wyborczy". Jest to jedyna możliwość uzyskania raz na cztery lata czegokolwiek systemowego. Jeśli jagodowcy to prześpią to zostają następne cztery lata płaczu i biadolenia. Tylko teraz macie państwo szanse zaistnienia gdybyście tylko trochę się zjednoczyli. Wszak sam "nadprezes" kazał zakładać wam kooperatywy. Przecież mimo rozdrobnienia jest dość duża rejonizacja tych upraw. Wystarczy żeby te rejony się zorganizowały i nawiązały później współprace między sobą. W roku wyborczym 100-200 tys. potencjalnych wyborców robi różnicę i potrafi dać zapomnieć o silnnym lobbingu przetwórczym. Wszak jest internet więc tylko od plantatorów zależy czy chcą coś dla siebie robić, czy nadal będą czekać aż ktoś zrobi to za nich. Tylko że postawa "chłopa pańszczyźnianego" i wyczekiwanie na zbawców z zewnątrz trwa od lat i nic nie wnosi do rynku owoców a nawet go bardziej "upodla". Zaraz "kapitał" przesunie się z produkcją surowca na wschód i co będziecie państwo konkurować cenowo z tymi z za Buga?
To jest już przesada 30gr kg w kisten, a ludzie rwią jeden przez drugiego aby chociaż jedno gronko nie zostało. Czy was już całkowicie pogrzało? No chyba że wam komornik puka do drzwi. Przy tych kosztach paliwa i robocizny to sam zbiór jest nieopłacalny. I jak kupią w tej cenie to za rok dadzą więcej? Ludzie odpuście bo za rok to po 20gr będzie,"ale biorą i na krzakach nie zostanie" to jest chyba motto życiowe niektórych plantatorów.
Toomm, 2023-07-28 22:44, napisał:
To jest już przesada 30gr kg w kisten, a ludzie rwią jeden przez drugiego aby chociaż jedno gronko nie zostało. Czy was już całkowicie pogrzało? No chyba że wam komornik puka do drzwi. Przy tych kosztach paliwa i robocizny to sam zbiór jest nieopłacalny. I jak kupią w tej cenie to za rok dadzą więcej? Ludzie odpuście bo za rok to po 20gr będzie,"ale biorą i na krzakach nie zostanie" to jest chyba motto życiowe niektórych plantatorów.
Cała prawda o polskiej wsi. Dopłaty dali to jak oddam za 40 gr. to na paliwo i tak zostanie, a za rok może sąsiadowi wymrozi to ia się odkuje.
Rolnik ma za dobrze w Polsce. Żaden przedsiębiorca nie ma takich przywilejów jak rolnik, dopłaty bezpośrednie, dopłata do paliwa, nawozów, wapnowania,suszowe, mrozowe, jeszcze troche i dostaniemy dopłaty za wyjście rano z domu. Gdyby nie było dopłat to może by się każdy zastanowił czy warto oddać po 30 gr. A tak przetwórnie mają tysiące darmowych robotników.
Na szczęście w moim regionie zostało około 90% plantacji nie zebranych.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl