Witam,
A co słychać w temacie wiśni ??
Ssanie i zapotrzebowanie jest przeogromne... Szacunki, że na skalę Europy zabraknie 200 tyś t wiśni gdzieś sie przewineły...
Start 5-6zł i do 9,00 zł??
Witam,
A co słychać w temacie wiśni ??
Ssanie i zapotrzebowanie jest przeogromne... Szacunki, że na skalę Europy zabraknie 200 tyś t wiśni gdzieś sie przewineły...
Start 5-6zł i do 9,00 zł??
Na pewno będą drogie bo cała Europa nie ma w tym roku wiśni w związku z czym choćby zakłady przetwórcze na głowie stawały to nie ma szans aby zaspokoiły swoje potrzeby surowcowe. Po ptrostu nie ma w tym roku nawet zbytnio skąd sprowadzić, mam wrażenie że wiśnia dojdzie do 8-9 zł/kg.
kacvegas12, 2025-06-21 10:01, napisał:
Podobno start skupu za dwa tyg początek 6.4 netto mrozenie
To nie wiele bo na Węgrzech i w Serbi - 11 zł na nasze złotówki.
Też zaczęło się słabiej a skończyło na 11.
Ciekawe czy taka spękana przyjmią jak ma lać caly tydzień na wschodzie i w centralnej Polsce,jeszcze może gnić jak spęka.Gruba napewno speka ,drobniejsza wisnia może ocaleje
darex14, 2025-07-06 12:47, napisał:
Ciekawe czy taka spękana przyjmią jak ma lać caly tydzień na wschodzie i w centralnej Polsce,jeszcze może gnić jak spęka.Gruba napewno speka ,drobniejsza wisnia może ocaleje
Spoko.![]()
W centrum spadło około 90 L / m
i nie znalazłem ani jednej wiśni spękanej. Deszcz był zbawienny. Bo susza ogromna. Mało towaru. I drobny towar na piachu.
Okolice Sandomierza lotowka eszcze z tydzień potrzebuje,nabiera masy po ostatnich deszczach, cena 8 zł netto, towaru mało, dopiero biorą od soboty
Biała Rawska 8,50 zł. Powoli tą wczesną można rwać z rodziną. Bo jak ruszą kombajny, to kto wie co bedzie. Możecie się domyślić.
kombajny jak ruszą to i skończą tylko z mizernym efektem bo towaru na drzewach mało ![]()
Goszczyn 8,50
Jakie dziś ceny macie?
Oddałem trochę towaru i jest bezcenny ale ma być zdecydowanie mniej cenny od soboty. Albo 7,50 albo 7. Kisten od czwartku ponoć 4,50.
Czyli jazda jak z porzeczką czarną..
Serb , Węgier mogą zarobić. Polak dojna krowa
Biała Rawska, cena się zesrała ![]()
Złotówkę w dół. Czyli 7,50 zł.
Tak jak mówiłem !! Ruszyły otrząsarki i cena w dół. A wy tymi otrząsarkami jesteście winni ! Bo za dużo podajecie na raz i cena spada .
Akurat na obecną chwilę to na skupach wiatr hula. Ale wiedzą że za 3-4 dni podaż skokowo wzrośnie. Wycisną z nas co się da przez kolejne 10 dni.
Nie ma powrotu do zbioru ręcznego. Przemysł oraz socjal wyleczył sadowników jak i pracowników z tej formy zbioru. Dziś do agregatu otrząsającego nie ma ludzi, a gdzie żeby o rosieczy w upale ktoś po drabince z drzewek zruwał.
Agregaty też do lamusa za 5 lat odejdą. Zostaną felixy i gospodarstwa 30 ha+, no i będą robić za jeszcze niższą stawkę. Kapitalizm nie ma litości.
Ktoś robi za złotówkę, to znajdzie się ktoś kto zwiększy areał i zrobi za 0,95.
Z Węgier i Serbii ciągnęli towar po 3-3,5€ za kg na rampie. Ten sam towar u nas za 1,8€ jest za drogi
Murzyni Europy
Pako18, 2025-07-21 19:40, napisał:
Biała Rawska, cena się zesrała
Złotówkę w dół. Czyli 7,50 zł.
Tak jak mówiłem !! Ruszyły otrząsarki i cena w dół. A wy tymi otrząsarkami jesteście winni ! Bo za dużo podajecie na raz i cena spada .
No to tymi otrzasarkami ludzie trzęsą syf. Z ogonami, z liściami. To i ja takie wożę od czasu jak cena zaczęła spadać.
Wiśnia po otrząsarce może być też ładna i odpowiednia do mrożenia. Trzeba o nią zadbać podczas wzrostu i opryskać przed zbiorem. Odwiewanie liści i ogonków też jest wykonalne
Krzysztof1983, 2025-07-22 17:05, napisał:
Wiśnia po otrząsarce może być też ładna i odpowiednia do mrożenia. Trzeba o nią zadbać podczas wzrostu i opryskać przed zbiorem. Odwiewanie liści i ogonków też jest wykonalne
zgadza sie,najwiekszy problem to ogonek chodz nie wiem jak i tak jakas czesc jest z ogonkiem a na maszynie problem z przerwaniem,a pozniej jak sie dotyka wisnie dwukrotnie to sie robi dzem
mariush2012, 2025-07-22 22:54, napisał:
zgadza sie,najwiekszy problem to ogonek chodz nie wiem jak i tak jakas czesc jest z ogonkiem a na maszynie problem z przerwaniem,a pozniej jak sie dotyka wisnie dwukrotnie to sie robi dzem
Trzeba pryskać czym potrzeba.....to I będzie twarda
Krzysztof1983, 2025-07-23 02:24, napisał:
to Panie Krzysztof1983 czym opryskac sb6y wisnia byla twarda? jeśli to nie tajemnica?
O jakich wy orząsarkach piszecie? Otrząsarki dopiero w przyszłym tygodniu ruszą. Nikt jeszcze nawet w kisten nie kupuje. Zwykła zmowa jak co roku. Co roku przychodzimy do internetu biadolić jak to źle i co roku popełniamy te same błędy. W całej Europie rolnicy dostali godziwe pieniądze za wiśnie aby u nas jak zwykłe chłopi pańszczyźniani robią za grosze.
mariush2012, 2025-07-23 05:27, napisał:
Krzysztof1983, 2025-07-23 02:24, napisał:
to Panie Krzysztof1983 czym opryskac sb6y wisnia byla twarda? jeśli to nie tajemnica?
Wapń i krzem.... tylko od okresu kwitnienia. A nie raz przed zbiorem
Lubelskie 6-6.5 zl w zależności od skupu
Kisten 4.8-5 zl
Mniejsi sadownicy którzy mieli do 10 ton do jutra i koniec, więksi od soboty ruszają z otrzasarkami
Okolice Sandomierza, 1 - 6,5, 2 - 5 zł netto, toiwau nie ma dużo,, już chodzą kombajny, przy dobrej pogodzie za tydz nie będzie wisni
Biała Rawska 6,5 zł. Ja jeszcze 2 dni i będzie po wiśni. Ale według prognoz od dziś w centrum, 3 dni będzie lało.Obawiam się że wiśnia pęknie od wody. Bo mocno dojrzała, ale zobaczymy.
Jakoś w tym roku nie ma robaka w wiśniach. Ciekawe dlaczego? Mam pułapki i przez cały sezon nie złapała się ani jedna sztuka. Może to pogoda, jej układ, udusiła ich motyle? W zeszłym roku jeden raz w historii ich miałem.
Nasionnica potrzebuje odpowiedniej sumy temperatur efektywnych. A z tymi temperaturami to tak w tym sezonie dziwnie.
Gmina Sadkowice skrzynka 7,5zł/kg, kisten obniżka na 5,5zł. Po niedzieli wiśnia się skończy, także nie nakupią złodzieje.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl