Jak u was sytuacja po przymrozkach ? W wiśniach już widać straty.
Na chwilę obecną oberwało to co kończy kwitnienie,kwitnie i zaczyna kwitnąć czyli morela,brzoskwinia,czereśnia.
Jonagoldowate oberwały. Kwiat królewski.. Dziwne że nie ma znaczenia czy to pole nisko czy wyżej ..
Magnuszew powiat Kozienicki jabłonie na dziś 80% strat, a jeszcze trzy noce z mrozami...
Gm. Dwikozy do 2m wysokości: temperatury -2,5 do -5 stopni
Czereśnie - Kordia, Regina 95%
Grusza Konferencja 80 %
Jabłoń Gala, Idared, Prince 95 %
Gmina Biała Rawska ogromne straty.. W zasadzie to nie ma znaczenia czy kwiat otwarty czy zamknięty, czy taka czy inna odmiana . U mnie szacuję że 90 % strat w jabłoniach. Skierniewickie, Grójec, Warka, i ponoć Lubelszczyzna najbardziej skarane mrozem. Szkoda że ten mróz jest tak niesprawiedliwy. .
Karczmiska na chwilę obecną 100% strat nie znalazłem żadnego zielonego pąka we wszystkich odmianach i wątpię żeby coś z tego się zregenerowało.
Gmina Sobienie Jeziory . Trochę za wcześnie pewnie na komentarz, sad generalnie niechroniony. Generalnie przez ostatnie dwa lata pomino przymrozków, na prawdę nie było źle. W tamtym roku przy dość sporym mrozie też bardzo dużo zostało . A w tym roku wygląda na to , że w jednej mojej lokalizacji - z niedzieli na poniedziałek u mnie 95-100% strat - Idaret, ligol, jonagold ( niestety to zdecydowanie ponad połowa mojego sadu). Pozostałe dwie lokalizacje ( na wczoraj) jeszcze do oceny ale straty powinny być dużo mniejsze. Ciekawe jest to, że sprawdzałem przy niedawno zakupionej przez ze mnie pustej działce z przeznaczeniem w przyszłości pod sad , 5 kilometrów dalej , sad niechroniony u sąsiada w większości rozwinięte kwiatostany i jest (było na wczoraj) tam na prawdę nieźle. Wszystko chyba zależało od bardzo lokalnych uwarunkowań, w tym fazy kwitnienia . Ligol i Idared u mnie teraz to praktycznie pełnia kwitnienia.. Przy takim stadium łudzę się jeszcze, że może część kwiatów została zapylona i może wykształcą owoce bez komory nasiennej . Ale to raczej mało prawdopodobne.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl