5,5 lipsko
Sandomierz giełda łubianka 3kg dziś około 21 zł. Jak cena na Broniszach i w okolicach?
jak to jest jeszcze przed mrozami na wiosne niektóre chódnie nie były zainteresowane owocem bo mają zapasy a teraz taka cena ja sprzedawałem we wtorek po 5,3 netto z 1,10 h 360 kg i aby dawaj każdą ilość,jedna wielka ściema z tymi zapasami
Goźlice powiat Sandomierz cena z wczoraj 5,5 , u mnie po zbiorach 2% z roku poprzedniego.
kukuczka, 2017-07-31 14:22, napisał:
z 1,24h zbiór 22,5 tony po 4,4+vat , moze być ;)
Jaja se robisz za przeproszeniem ?
Skąd jesteś ? To w twoim regionie nie było mrozu...
Przy takim plonie to podziel się kolego doświadczeniem tegorocznym w uprawie wiśni. Gdzie sad jest położony i jak chroniłeś swoją produkcję przed przymrozkami? Opryski czy też inne sposoby stosowałeś aby uzyskać taki plon?
leon6161, 2017-07-30 16:38, napisał:
ja również po zbioracz 1h 600kg zeszły rok 20t
u mnie 6 łubianek
U mnie z najlepszej kwatery 3,800kg z hektara, z najgorszej 680kg... wszystko zależy od położenia danego sadu.
To co kolega napisał w tym roku jest nie realne. Podana cena przez niego też dziwna bo od ponad tygodnia można spokojnie sprzedać po ponad 5,3+ vat.. więc pachnie mi tu małą prowokacją
Marcin1112, 2017-07-31 20:32, napisał:
Karol100, 2017-08-03 08:44, napisał:
Marcin1112, 2017-07-31 20:32, napisał:
dolny sląsk okolice wrocławia tam niestety nie było takich przymrozków
Jakie niestety, dobrze że chociaż ktoś w tym roku zarobił, aczkowliek mogłe sprzedać w łubiance na rynku z prawie drugie tyle
Nię będę cię obrażał bo to nie mój poziom, twoje średnie ceny i wydajność to bajki już nie będę się rozpisywał nawet o tym, a że są biostymulatory na bazie apiryny stosowane w rolnictwie też nie będę pisał, ogarnięci ludzie to widzą
Jak bym ci napisal 200ton to mogl bys mi zarzucic ze bajki pisze ale nie 70ton.a po drogie dla mnie to mozesz pryskac i biosymulatorem z .......
Proszę bez wulgaryzmów :(
Jak chcecie mieć realny wpływ na cenę wiśni składajcie sie w kilku sasiadów na otrzasarkę.Wowczas macie szanse na panowanie nad ceną opłacalną bo tak to beda robili z wami co beda chcieli.....a tak to takie pierd....co roku ze zmowa....to wy tez sie zmowcie i nie oddajcie...Ten rok pokazal dokladnie ze przetwornie sa w szczerej dupie...
A co tu pomoże otrząsarka? Przecież posiadając ją masz ściśle określony przedział czasowy w jakim musisz zebrać, bo uprzednio wiśnie muszą zostać potraktowane agrostymem.m Za wcześnie nie zrobisz bo nie polecą lub wszystko z korzeniem pójdzie. Za późno to tylko w niebo spoglądasz czy aby jakaś chmura z wiatrem nie nadchodzi, wówczas 50 % na glebę idzie. Owoc przetrzymany też szybciej podsycha i gnije.
Po za tym jest jeszcze ktoś z areałem powyżej 1 ha bez otrząsarki czy też agregatu otrząsającego?
i tu kolego rodzi sie naturalne pytanie na ktore musza odpowiedziec sobie przetwornie ......a mianowicie...czekasz do polowy zbiorow pozniej pryskasz ethrelem i przerwornia ma czas 7dni na.wyjscie z cena zadawalajaca dwie strony w ptzypadku hu...ceny po 10 dniach wszystko jebnie pod drzewo....a ty bedzies zdrowszy ze ci na .drzewie nie zwisa.to.zobaczysz co bedzie.sie.dzialo w kolej,nych latacha.gwarantuje ci.ze.odbijesz.sobie poprzednie.co do.2.punktu a.co.zes.sie.z.choinki urwal. kto ma otrzasarki jak ma 1-2ha chyba.ukrainskie
Ludziska przy 0,5 ha już mają otrząsarki jak nie hydrauliczne to pasowe za 1500zł, a Ty się dziwisz przy 1 czy 2 ha. Przy dwóch ha to już agregaty otrząsające mają.
Właśnie przetwórnie na maksa wykorzystują masową dostępność towaru w krótkim terminie, co związane jest ze zmachanizowaniem zbioru. Przy zbiorze ręcznym co dzień do skupów dostarczano podobne ilości towaru. Przy agregatach hektar zbierają w dzień i zakłady zasypane.
Jak wszyscy będą mieli otrzasarki, to wiśnia będzie po tyle co porzeczka czarna. I to otrzasanie też już się nie kazdemu oplaca.
to wytlumaczcie mi "ekonomisci"jak tak wszyscy maja otrzasarki to dlaczego skupy od 1 dnia skupu sa zaje....blada wisnia ...idac w waszym kierunku rozumowania to juz etrelem musza zielona pryskac...rece opadaja jakie wy macie kur...myslenie nigdy nie zarobicie z takim tokiem myslenia!!
Jakby jeden chłop z drugim przetrzymał na drzewie kilkanascie dni dluzej i mial realny wplyw na termin zbioru to gwarantuje ci ze co roku cena byla by zadawalajaca dla obu stron ok 2pln a tak to napierda... recznie az wiory idą...a z drugiej strony wcale sie przetwornia nie dziwie ze tyle płacą jak oddajecie po 90gr..ja na ich miejscu bym testował czy przywieziesz jeden z drugim po 50gr bo biznes to biznes..na miejscu prezesa danej przetworni bym testował wasz próg wytrzymałosci nerwowej...i bym zajeb....na wejsciu po 40gr...i tak wam sie oplaci jak wszyscy maja otrzasarki..Bo jak za 2 lata kombajny wjada to na 15gr musicie sie przygotować
A chłop to chłop mentalnosci nie zmienisz...trzeba bylo wziasc wiecej kredytow z uni na ciagniki bo sasiad ma traktor niebieski to ja musze zapierd...ć zielony zeby mial ze 100 koni bo nie moge byc gorszy ...i nalepiej jeszcze jakis turbo furbo kurw... opryskiwacz najlepiej pod kolor ciagnika co by zapierda....na polu 8ha.ja mam starego władka sleze starego typu i 5ha wiśni i tez jezdze i tez dopryskam..ale jak kur...hrabiostwo w jednym roku przeda wiśnie po 6pln i najeb...kredytu dodatkowo na sprzet drugie tyle bo myslą ze co roku bedzie taka cena to pozniej trza napierda....porzeczke po 30gr i kitówe z salcesonem wpierd...przez cały rok zeby na kolorowe traktory zarobić.Nauczcie sie jednego nie ma nic za darmo i nic nie trwa wiecznie.A wy to kur...myslicie ze jak te żółwie po kurw...150lat bedzie żył jeden z drugim
Kolego rewers, viter napisał prawdę. Innymi słowy sadownicy nie biorą pod uwagę siły ekonomicznej gospodarstwa przy planach zakupu sprzętu tylko sugerują się sąsiadami.
To jest bardzo popularne zachowanie, niestety. Później okazuje się, że raty kredytu za zakupiony sprzęt są bardzo duże i w większości zysk z gospodarstwa idzie na ratę. Tak nie powinno być.
Zawsze trzeba mieć swój rozum, który pozwala ocenić czy stać mnie na coś. Nie można sugerować się tym że sąsiad coś sobie kupił to kupię i ja. To jest najkrótsza droga do ekonomicznego niewolnictwa.
W mojej okolicy takich „niewolników” UNI jest dużo i serce ściska patrząc na to.
Trakory traktorami ale tobie "rewers" to chyba skrzynie biegów po nocy już sie śnią...na razie pozostało ci tylko przez kilka lub naście lat (jak uda ci sie spłacić) ruszać reką do góry i dołu (bo w tym juz chyba expert jestes)a jak spłacisz to myśl sobie o hydrostatacie.tylko pamietaj login zmień bedziesz bardziej "zaawansowany" aaaaa no i kobiete znajdz zeby ci tak nie zostało z tą reką jełopie
Idę się obmyć, bo przyznam się że zniżyłem się do twojego poziomu. A rynsztok to jednak nie mój świat grzmocie.
A i pamietaj zoofilia też ma swój paragraf.
Prośba do admina .zrob kolego zakładkę hydepark bez cenzury to paru pacjentów sie wyżyje merytorycznie typu "rewers" pod warunkiem ze mu słownictwa starczy w co bardzo watpię
Bo tak rewers sobie myśle ze ty edukacje zakończyłeś na szkole podstawowej ..Max 2klasy zawodówki bo jak by ci internet nie pomagał i word to byś chłopie zdania nie potrafił wyartykuować.i proszę nie pisz mi tylko ze magistra zrobiłeś bo po twoich wpisach na forum jak czytałem to ręce kur..opadają
Rozumiem twój zawód, że większość ludzi się wyedukowała i coś w życiu osiągnęła. Tylko, że zazdrość tu nie pomoże. Operując wulgarnym językiem skoroświtowca spod monopolowego z rynsztoka się nie wyrwiesz. I choć dobrze się tam czujesz to pomyśl o wstydzie jaki rodzinie przynosisz - bo nie przypuszczam, że sami cię tam popchnęli.Przecież każdy rodzic kocha swoje dziecię, choćby i ułomne było, i chce dla niego jak najlepiej.
To nie moja wina, że jesteś tą twardą częścią występującą w popularnym warzywie z rodziny Brassicaceae. Zabawne jest, że wszystkie swoje dewiacje czy też braki w wykształceniu przypisujesz innym.
Na tym kończę tę niskich lotów połajankę. Tkwij dalej we własnym szambie, albo spróbuj się z niego wyrwać.
Ale rewers zajebalas teraz fajerwerki....nic tylko czytac ...jeszcze troche to ty Gałczyńskiego przebijesz.a z dobra zmiana to ty z MEN lektury publikuj dzieciole
i nie połajanke tylko "polemike"debilu bo jak juz cos piszesz to wklejaj w Worda zeby cie poprawil "inteligencie"
Tak mi sie jeszcze nasuneła jedna myśl...odnośnie oplacalności wiśni.w ostatnich latach średnia cena 1.2pln minus koszt zbioru 0.50gr=0.70grX 15ton pod warunkiem ze plantacja jest super zadbana=10tys-3tys chemia=7tys pod warunkiem ze w miedzy czasie sprzet sie nie zesra.Biznes jak hu....To z czeresni w ogródku lepiej wychodze mam 100 drzew X20kg z drzewa X 7pln bronisze=14tys -chemia 1tys 13 na czysto.|Zapraszam do dyskusji
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl