Są już może jakieś przecieki co do ceny wiśni w tym sezonie???
O ile w ogóle bedzie się opłacało skupom takie małe ilości skupować:)
Są już może jakieś przecieki co do ceny wiśni w tym sezonie???
O ile w ogóle bedzie się opłacało skupom takie małe ilości skupować:)
jeszcze nie tak dawno większosić chłodni niebyło zainteresowane wiśnią a teraz słyszę że w Lubelskim jeżdzą autokarem po sadach i oglądają co zostało na drzewach. Troche troche to dziwne bo przecież niebyło zapotrzebowania myślę że z każdym owocem w tym roku co do cen to będą nas tak prubować za ile będą mogli wyrwać towar o ile ktoś będzie go miał
Ja bynajmniej od kilku skupowych słyszałem o 4 zł.
Jednak przy tak znikomym plonie, jest to stanowczo za mało, by opłacało się chodzić i szukać pojedyńczych wisienek na drzewie
nawet jak będzie po 8zł to i tak nie będe zrywał bo niemam co po kilka na drzewie
Co,za ile ? beda przyjezdzać i płacic bo towaru niema ja licze na 6 zł inaczej nierwię niech oblecą,za 1,50 to w tym roku moga sobie kupić pestki:))))
A skąd wogóle wziąsc tej wisni? U mnie z 3 ha nie wiem czy bedzie 300 kilo owocu wiec nawet jesli by byla cena i po 10 zl nikt nie bedzie tego zbierał.
Cena nic nie wniesie,nawet gdy będzie wysoka. Bo NIE MA OWOCÓW, pozdrawiam pryskających tegoroczne " lasy wisniowe" ;)
Troche jest,dupy nieurywa ale z 4 ha moze bedzie 30 ton jeszcze jak grad nieobtłucze,albo niezgniją.Na drzewie to jeszcze niemoje...:)ale jakaś nadzieja jest...
Podobno ludzie mówili że przymierzają się do ceny 4-6 zł ale niewiem czy to prawda?
No i co z tego jak u mnie Łutówki zero, a groniastej to tyle co po zbiorach w roku ubiegłym:-(
Z racji tego, że u mnie już zbiór się zaczął, to zakładam temat, jak się kształtuje u was cena wiśni? U mnie Nefris leci na handel, w Lublinie cena 8zł za kg. Szkoda, że małe plony w tym roku po tych mrozach, na dodatek silny wiatr 1/4 zmiótł z drzew.
To sobie nakupią, u mnie szpaki wpierdzielają na pomarańczowo tą resztkę co przetrwała mróz, jak latawce i inne pierdoły nie pomogą to nawet tych 5% nie oberwę, jak by nie robili durniów z plantatorów i nie dawali śmiesznych cen w poprzednich latach to tyle sadów nie poszło by pod piłę, w tym roku tyle co zostało to pujdzie na deser i eksport a oni nie dostaną nic.
Ja myśle że w tym roku cena poszybuje do góry. Jak nie to po prostu ludzie wywiozą nas rynek, i tyle co tej wiśni jest to jeszcze braknie. Ja nie pamiętam takiego przemrożenia kwiatów i tak słabego urodzaju, tą wiśnie w tym roku trzeba szukać w gałęziach a nie rwać. Nie dadzą 6 zł za kilo to jej nie nakupią.
6 zł i tak nie da nic bo nie ma wiśni, ale przetworcy są sami sobie winni bo dając niską cenę przez poprzednie sezony spowodowali osłabienie drzew, bo niby skąd ma chłop dokładać? W tym roku też nie zarobi bo wyróżniło. Nie będzie miał z czego wyjąć żeby włożyć w przyszłym roku i wtedy to dopiero będzie bida przetworcom bo produkować by chcieli Ale nie sterty nie będą mieli z czego!
Demix, 2017-07-05 14:24, napisał:
W Łódzkim na razie cena 5 zł. za kg. bez ogonka.
To cena na skupie ?
To pewnie jak więcej to i taniej, szkoda że niektórzy tak nisko cenią swój deficytowy w tym roku towar, sam jestem w tej chwili na broniszach, po 20 za łubiankę handluje, a jeden orzeł już po 15 puszcza, placowe, jedzenie, czas, paliwo i robi się cena ze skupu
Gieda kalisz cena 5zl, co z tego jak zadnego roku szpaki i kwiczoly wzmiataja wszystko nie pomagaja ani armatki hukowe ani bird gard, jakies zmodzfikowane genetycznie te ptaszszka wiec mroz zrobil swoje a teraz dokoncza ptaszzska
Nawet 6 zł i tak nie da nic bo nie ma wiśni, ale przetworcy są sami sobie winni bo dając niską cenę przez poprzednie sezony spowodowali osłabienie drzew, bo niby skąd ma chłop dokładać? W tym roku też nie zarobi bo wyróżniło. Nie będzie miał z czego wyjąć żeby włożyć w przyszłym roku i wtedy to dopiero będzie bida przetworcom bo produkować by chcieli Ale nie stety nie będą mieli z czego!
4 zł na skupach, bez sensu bawić się w giełdę po 5zł za 1kg, większe wymagania, dodatkowe koszty, zresztą w ogóle nie ma się co spieszyć bo cena będzie szła w górę, chyba, że ptaki mocno atakują
Export odmiany deserowe 7 zł okolice Grójca
kiedy wisnia byla po 50gr to nawet ptaki nie jadly , teraz na ta reszte co zostalo (naprawde niewiele) to duzo latajacych "gosci" :) polowe sprzedac polowe na w wino i po wisniach ...
SADOWNIK14, 2017-07-09 12:36, napisał:
Export odmiany deserowe 7 zł okolice Grójca
Napisz kolego gdzie po tyle jest wiśnia? Miejscowość itd. Pozdrawiam.
No to się zaczeło. Okolice sandomierza na skupie 3,7zł i tylko kilka skrzynek skupione
Wczesna rzadka wiśnia bardzo dojrzała a chętnych do sprzedaży brak. Wczoraj objechałem kilkanaście skupów i na skupie pustki. Na razie ludzie wożą na rynki, a odpady prawdopodobnie pójdą na skup.
eksport po 7, na rynku 5-7zł, zainteresowanie duże, tendencje wzrostowe, w tej cenie nie kupią w tym roki\u wiśni, zresztą niedługo nie będzie co szpaki, kosy itp. szaleją
Bronisze 5zł za kg chłopki roztropki oddaja, gdzie sens i logika jak na skupie 4,1.
Info od osoby która pracuje w przetwórni ( sandomierskie ) " Cały czas idzie wiśnia z Wegier i Rumuni same pestki, skóra, pleśn, gałęzie, płacą im za takie śmieci 1 EURO !!!!!! Polakom proponują max 3.5 zł za wiśnie ktora się uratowała ale tego znikome ilości. O jabłko się nie martwią bo sobie sprowadzą na jesieni także nie ma co liczyć na cene mają nas w dupie. Jabłko skupowali po 50 gr extra towar a potem wysłali do Chin po 4 EURO.
Czekarzewice, gm. Tarłów 3,5 zł,cena z wczoraj. Przy tej cenie i tym plonie przerwę doły drzew w łubianki i na giełdę, to chociaż dniówka wyjdzie.
faktycznie puszczają na broniszach po 14-15 lubianka wiśnie, na mrożenie na skupie dziś 4,2zł kg
Z Serbji ani z Węgier przetwórnie się nie pożywią. Miesiąc temu kuzyn jechał tirem przez Serbje, Węgry i mówi że tam też pomrozilo. Rzadka wisnia, miejscami wcale. A przetwórnie puszczają plotki że kupią z Węgier, tylko że czasem to 1 tira, bo mają z robakiem w środku i paskudną.
Kupują potwierdzam w jakich ilościach nie wiem ale podobnoo towar baltona wiadomość potwierdzona . Uas cena na skupach około 4,2 netto
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl