Łowicz ściąga z Rumunii
dali by 5-6zł to by trochę dostali towaru dobrej jakości, ludziom się nie chce stać na giełdach i rwać z ogonkiem na eksport, ale jak różnica w cenie będzie duża to każdy tak zrobi, a jak u was ze szpakami, znajomemu ze 3 tony kellerisa opierdfzieliły w 3 dni, nie zdążył zacząć rwać
Właśnie się dowiedziałem oglądając Agrobiznes,że moje zbiory będą w tym roku nawet mniejsze o 70%, a ja urwałem dziś z 10 dzrew 5kg! wiśni.... dowiedziałem się również że wiśnie sprowadzane mają więcej soku niż moje bo...no... chyba dlatego że są sprowadzane...szok!
W tym Agrobiznesie to czasem bzdury przekazują!! Na południu Europy uprawiają głownie Debreczyn i Groniastą bo u nich te odmiany lepiej rodzą, a to jest twarda wiśnia. Każda gospodyni nie bierze tych odmian na sok i bo mało wychodzi i jak już, to przetwory są blade względem Łutówki. Więc jak może być więcej soku. A jak sprowadzaja to niech to robią co roku. Jeszcze który rok i będą szukać wisni, bo i tak większe gospodarstwa pozbyły się wiśni, a przeszły na jabłonie.
a u mnie ostatni hektar leci pod pile w tym roku .powiem tak sadze sukcesywnie jabłonie z hektara wychodzi średnio jakies 70ton wiekszosc idzie na spad bo mi sie nie chce pryskac i generalnie za leniwy jestem srednio sprzedaje po 0.70gr za kg wieksza czesc na spady a cos lepszego ktos zawsze przyjedzie i wezmie z podworka czyli wychodzi mi jakies 49tys zl z hektara minus koszty chemi i zbioru ok 5tys to i tak mam ponad 40tys.wiśnie wypierd...juz dawno bo nie bede czekal jak raz na 10 lat rzuca 5zl a tak to 1.2 -koszty to wychodzi tez 0.50gr srednio jak jest dobrze mam 15ton to wychodzi 7.5tys.no chyba ze w tym roku kasy nabiore 500kg po 4zl z ha:)dajcie ludzie sobie spokoj z ta wisnia porzeczka sadzcie jablonki.za duze lobby jest zeby jabłka nie mialy ceny.ludziska placza ze jabko tanie a dosadzaja non stop.
lub czeresnie.. mam 0.50h czeresnie pomiedzy wisniami zabiegi te same a z takiego kawalka biore co roku wiecej niz z 4ha wisni
70 t z ha - niezły bajkopisarz.
Tyle to mogłeś mieć w rekordowym plonie a nie podajesz tu do wyliczeń średnią
Tak samo z tą ceną, średnia cena spadu z ostatnich 6-8 lat to najwyżej 25-30gr, 70 ton to moze dać tylko parę odmian, na dobrym stanowisku, z dobra klasą gleby, porządnie przygotowanym, nie żałując nawozów i biostymulatorów, nawodnienia, na porządnym materiale szkółkarskim i napewno taki plon to i nie co roku, średnie plony na poziomie 40-50 ton uważam za bardzo dobre, a koszty też są zupełnie inne o tych o których piszesz, więc nie pisz takich bajek ludziom którzy się na tym znają
Ja ze względu na szpaki zaczołem rwać wiśnie 11-07 i prawdopodobnie jutro skończę cena na wczorajszy dzień 4,30zł
a w tamtym roku zaczynałem 20-07 i trzy tygodnie rwałem 44 tony a w tym ledwo 3 tony.
u nas w sobotę było 4,7 mrożenie, łutówka jeszcze nie do końca dojrzała ale chyba zacznę rwać bo jak nie ja to szpaki będą szybsze, tak to bym poczekał bo cena będzie jeszcze rosła
Co za czasy! Skupujący myślą, że ceną wyczarują wiśnie na drzewach! Szok! Trzeba było myśleć kilka lat do tyłu dając ludzią przyzwoitą cenę aby mogli zadbać o swoje sady, a wtedy zapewne więcej silnych drzew przetrwało by mrozy, a tak zonk! Ja skończyłem wczoraj i nawet tony nie miałem z 2ha. Pozdrawiam
Dwikozy 4,7zł dziśiaj nie ma dużo tej wiśni szpaki jedzą i złodzieje kradną szczególnie w okolicy winiar.
Dziś dzwoniłem do Debian kolo sandomierza Kisten ma iść po ok 4 50 od poniedziałku... ciekawe czy ptaki wszystkiego nie zjedzą...
Prymus, Grudzlkowola, a jak dobrze poszukasz to pare innych skupów też się znajdzie
Żeby w takim roku, przy takim niedoborze wiśni sprzedawać w tej cenie... To trzeba być geniuszem.
Ja wszystko indywidualnym sprzedaje. Ale ludzie nawet za 3zl premysł oddaja.. u Nas to zbierają wszystko .. no i jeszcze jest to ze u Nas na południu tej wisni troche jest, koledze wyjdzie jakies 15ton z hektara .. a tak srednio to 4 tony na hektar to norma.
Ti chyba w Sandomierzu albo pod Warszawą .. u Nas nikt tak nie płaci, jedna chłodnia wiem ze 4.5 płacą ale to brutro .. Tym bark wypial dupe na wisnie .. bo kupili za 1 euro za granicą gnoj za przeproszeniem ..
Gmina Dwikozy / sandomierskie na skupach 4,8-5 zł. (niektóre się jeszcze dorabiają.. ;) )
Podobno zakłady się obudziły i zaczynają brać kisten w tym tygodniu. Chyba naprawdę myślą że jak dadzą dobrą cene to sadownicy wyczarują wiśnie na drzewach
Dominiqe, 2017-07-23 19:00, napisał:
Ti chyba w Sandomierzu albo pod Warszawą .. u Nas nikt tak nie płaci, jedna chłodnia wiem ze 4.5 płacą ale to brutro .. Tym bark wypial dupe na wisnie .. bo kupili za 1 euro za granicą gnoj za przeproszeniem ..
I Wiecej nie kupie produktow Tymbark
I Fajnie żeby wszyscy Polacy nie kupowali ich produktów
Nich se je za granicę sprzedawaja
gmina Koprzywnica powiat Sandomierz sobota 22.VII.17r 5zł/kg
Plon z 1 ha 250kg
Witam a jak cena na giełdzie w Sandomierzu za wiśnie, lub Lublinie.Skup Zadole 4,8zł sobota .
dziś na skupie 5 netto gm.fajslawice lubelskie plon jak narazie z 250 drzew 300kg
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl