Witam ile płacicie ukraińcą przy pracach w sadzie ? prosze podać region i stawke .I w jaki sposób terz leglie mozna go zatrudnic?
Witam ile płacicie ukraińcą przy pracach w sadzie ? prosze podać region i stawke .I w jaki sposób terz leglie mozna go zatrudnic?
Z tym ze 7zl to juz ostatnio rok rząd PiS przygotował nam zmianę przepisów i od 2017 rok stawki powinny wzrosnąć nawet na 12zl godz.
Rząd PO był lepszy bo zaoferował sadownikom embargo rosyjskie. 12 zł. na godzine to mały pikuś przy zakazie eksportu do Rosji.
Niech będzie i 12 zł....może lepsi ludzie bęndą przyeżdżać.Ostatnio mam samych słabych, mało ambitnych ludzi . Wszysko trzeba tłumaczyć po kilka razy ,a oni i tak swoje....Ogólnie z roku na roku coraz gorsi. A tak naprawde stawka powinna być 15 zł na godzine. RAZ DWA TE STARE SADY POSZŁYBY DO PIECA. DLA WSZYSKICH BYŁABY TO KORZYŚĆ .
baron4, 2016-05-29 12:21, napisał:
12 zl brutto to ile to ma byc netto?
Około 8,52 zł netto/h.
wesolywesoly co masz na mysli stare sady? to raczej logiczne ze sady sie starzeja, moim zdaniem jest duzo mlodych sadow a nawet jest za duze nasadzenie wiec troche nie rozumiem. A to co roku bierzesz innych pracownikow ? Zalezy skad przyjezdzaja, Ci biedniejsi sa bardziej leniwi i niekumaci niz zamozniejsi ludzie, przyjezdzala do mnie para ze Lwowa i bardzo sobie chwalilem. Najgorsi sa mlodzi moim zdaniem,.
Stasiu 20. Dla mnie wszystko jest stare co ma powyżej 18 lat A o tych ukraińcach nie chce mi się pisać. Powiem Ci jedno..... za złotówke by Cię po wódce zatłukł i tyle.Kiedyś koło Grójca to jednemu gardło podcieły w nocy bo coś im kasy urwał czy coś. Ja tam ich się nie żałuje .Przyjeżdżają na robote na jeśień do jabłek to rzadko który ma jakieś kalosze czy kurtke od deszczu .Tylko wszysko im daj ...a piernicze, idż do sklepu i kup.Stanie ci taki jeden z drugim ,za dziesięć siódma na podwórku, mgła nieraz jest ,a on w bluzie i już się trzęsie.To co on niewiedział ,że w Polsce jest jesień taka jak u nich .Ręce opadają .Kedyś to i owszem dawałem im coś, teraz powiedziałem dosyć.Masz na wódke na niedziele to i kup se buty.
w stu procentach racje masz, nie mozna dac sobie wchodzic na glowe, trzeba trzymac krotko... kiedys tak samo bylo mi ich szkoda i wogole, ale te czasy dawno sie skonczyly. tylko sklep, a zeby cos pojąć co ja jako dziecko bym zrozumial to patrzy jakbys mu o kosmosie opowiadal. oczywiscie sa jakies tam wyjatki, na szczescie u mnie tylko czasem taki chwilowo sie pojawi od kogos "pozyczony" a mam stalych jeszcze w miare.u nas nawet gospodarzowi ciagnik ukradli w tamtym roku
Panowie ale jak są takie sytuacje jak wy tu piszecie to krótko pokazujesz im gdzie jest przystanek wystawiasz torby i żegnasz. Ich jest tyle że przyjadą następni. Ja od zeszłego roku znowu zatrudniam ukraińców po jakis 13 latach przerwy i większych problemów nie było bo trafil sie tacy którzy dobrze robili, nie narzekali i byli przygotowani do pracy.
wesolywesoly, 2016-05-28 17:10, napisał:
Niech będzie i 12 zł....może lepsi ludzie bęndą przyeżdżać.Ostatnio mam samych słabych, mało ambitnych ludzi . Wszysko trzeba tłumaczyć po kilka razy ,a oni i tak swoje....Ogólnie z roku na roku coraz gorsi. A tak naprawde stawka powinna być 15 zł na godzine. RAZ DWA TE STARE SADY POSZŁYBY DO PIECA. DLA WSZYSKICH BYŁABY TO KORZYŚĆ .
Jak rozumiem produkujesz na przemysł i stare sady są dla ciebie konkurencją?
antos, 2016-09-07 09:26, napisał:
Mam pytanie: ile płacicie za godzinę Polakom w tym roku przy rwaniu?
a ile w tym roku bedzie trzeba płacic ukraincom przy rwaniu jabłek?
MrDelan, 2016-09-07 13:57, napisał:
antos, 2016-09-07 09:26, napisał:
Mam pytanie: ile płacicie za godzinę Polakom w tym roku przy rwaniu?
a ile w tym roku bedzie trzeba płacic ukraincom przy rwaniu jabłek?
Tyle żeby coś zostało jak cenna spada to i dniówka ale wielu po przyzwyczajało ludzi do wysokich zarobków i teraz im się szykuje problem
Myśle że w tym roku trzeba dać 90-100 za dniówkę.
Ale ciekawe co będzie w przyszłym??? Przecież posłowie ustalili 13 zł/h i tak też pewnie w pracy na gospodarstwwie trzeba będzie płacić:/
Nie 13 zł/h ,a 12zł/h od tego zacznijmy.Wspomniane 13 zł/h jest planowane niby ale w przyszłych latach,podobno...Ponadto 12 zł na godzinę to ok. 9 złotych netto dla pracownika do rączki a nie oszukujmy się...większość małych i średnich gospodarstw od wielu lat działa w tzw. "szarej strefie" i płaci stawkę netto. Tak więc 9 zł na godzinę i chyba za mniej nikt nie przyjdzie , no chyba że jakiś lump spod sklepu , który nie wart jest nawet 5 zł/h
Nie 13 a 12. 12brutto to 8,42 netto. Więc za dużo się nie zmieni. Nie dramatyzujcie.
W mojej okolicy zaczęli płacić 9zł/h, niektórzy za przerywkę płacili 8.
piter00100, 2016-09-07 15:57, napisał:
Nie 13 a 12. 12brutto to 8,42 netto. Więc za dużo się nie zmieni. Nie dramatyzujcie.
W mojej okolicy zaczęli płacić 9zł/h, niektórzy za przerywkę płacili 8.
To przy tych cenach to porażka ja daje 7zł i nie zamierzam dawać więcej
Jeśli pracownik firmy ochroniarskiej za siedzenie na krzesełku będzie faktycznie otrzymywał 12 zł to może się okazać że stawka za pracę fizyczną pod gołym niebem bardzo szybko przeskoczy te 12 zł przynajmniej w przypadku naszych obywateli.Chyba że się okaże że skoro stawki w tych firmach będą wzrastały z 4 czy 5 zł na 12 to do przyjecia na to stanowisko będzie wymagany przynajmniej dyplom magistra prawa i kilka specjalistycznych szkoleń które kandydat opłaci z własnej kieszeni.
kacprzak, 2016-09-07 23:37, napisał:
Jeśli pracownik firmy ochroniarskiej za siedzenie na krzesełku będzie faktycznie otrzymywał 12 zł to może się okazać że stawka za pracę fizyczną pod gołym niebem bardzo szybko przeskoczy te 12 zł przynajmniej w przypadku naszych obywateli.Chyba że się okaże że skoro stawki w tych firmach będą wzrastały z 4 czy 5 zł na 12 to do przyjecia na to stanowisko będzie wymagany przynajmniej dyplom magistra prawa i kilka specjalistycznych szkoleń które kandydat opłaci z własnej kieszeni.
to co na razie czytałem na temat tej ustawy to ona ma nie dotyczyć umów o dzieło w rolnictwie. chodzi o cwaniaków co zatrudniają cudzoziemców za połowę cenny np w firmach sprzątających
Normalna stwka dla Ukrainy to w tym sezonie 7zł. Co do tych 12 zł to to powiem tak. Jesli ktoś pisze o takiej stawce, chyba nigdy nie legalizował pracowników w gospodarstwie i nie wie co to jest umaowa o dzieło. Na koniec napiszę tak. Choćby nie wiem jak uprościł procedurę zatrudnienia pracowników sezonowych, dla niektórych to i tak będzie za trudne do zrobienia. Tak samo jak wielu nie może zrozumieć, że produkcja sadownicza w naszym kraju rozwinęła sie i funkcjonowała i była bardzo konkurencyjna do tej pory tylko i wyłącznie dzięki taniej sile roboczej z Ukrainy. Trzeba to uszanowac tak samo jak uszanować ciężką pracę tych, którzy przez wiele lat zarabiają u nas w uczciwy sposób na w miarę godne życie. Chcemy by nas szanowano na Wyspach Brytyjskich, szanujmy tych którzy pracują u nas i robią to czego Polacy robić nie chca. A czytając niektóre wpisy powyżej, można odnieść wrażenie, że ignorancja nie była do tej pory wielką przeszkodą by żyć z sadownictwa.
Sęk w tym że dobrazmiana chce zlikwidować umowy o dzieło i każda umowa będzie w pełni ozusowana. A rolnictwa z tego nie wyłączą bo mają gdzieś rolników, co już pokazali niejednokrotnie.
Najpierw wielu sadowników nie che robić zaproszeń a potem jęczy bo ludzi niema
Rozmawiałem z jednym przewoźnikiem co rozwozi Ukraińców , zatrudnił bym, to kierowca wyznaczył mi cene / dla niego od łebka/ za każdego Ukraińca, moim zdaniem wygórowaną. Kiedyś kolega " Nesti" ze starego forum pisał jak to zapłacił miał pracowników jak się później okazalo celowo się opieprzali aż w końcu odeszli. Jak sie potem dowiedział znowu kierowca zawiózł ich jedną wieś dalej i znowu zainkasował opłate za każdego. Koszt podróży zawsze płaci Ukrainiec - i dziwie się że każą jeszcze płacić gospodarzowi, i że Polacy się na to godzą. Przecież policzyć do tego, utrzymanie, ogrzewanie pomieszczenia to wyjdzie podobnie jak Polaka dojeżdżającego.
ja place narazie 7zl/h czesc osob placi juz 8zl/h, mozliwe ze ja rowniez podniose stawke jak bede musial,
co do dawania przewoznikow pieniedzy, ja jeszcze nikomu nic nie dalem, robie zaproszenia tylko,ale znam osoby ktore robia zaproszenia i daja pieniadze(sami chca dawac bo wieza ze dostana lepszych ludzi), sa tez takie przypadki ze przewoznik przywozi ludzi i ze zaproszen dana osoba mu nie robila to dostaje po 100-150zl za osobe (za zaproszenie).
co do ludzi to ja nie mam problemow z nimi, bym powiedzial ze musze odmawiac narazie, mysle ze to przez to ze jeszcze zbiory sie na powaznie nie zaczely;/
ale w rozmowach ludzmi/przewoniznikami mozna wyczytac ze sa jakies problemy z ludzmi, z wydawaniem wiz...
Ja place Polakom 10 zl. na godzine bez dojazdu. A że chcieli by, to normalne, ale nie realne, bo wtedy bym wzioł Ukraińców za 7zł.
witam.a co sądzicie o wprowadzeniu możliwości wjazdu do ue bez wiz dla Ukraińców na 90dni. Co prawda sa to wjazdy w celach turyst. Biznesowych i naukowych a nie pracowniczych ale praca na czarno będzie w zasięgu. Wg mnie bardzo możliwe że tym najmniej oplacanym stawka u nas zwiększy się do kilkunastu może 20zl . Bo kto może robić za 7-8zl a w ue dostanie 7e
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl