Prawda jest taka..ze zaklady próbują sobie odbić poprzedni bardzo słaby rok. Od nas zaleźy czy im w tym pomozemy. Tylko kto nam pomoze???
Prawda jest taka..ze zaklady próbują sobie odbić poprzedni bardzo słaby rok. Od nas zaleźy czy im w tym pomozemy. Tylko kto nam pomoze???
Witam wszystkich
Jutro w (sobotę 07.07.2018) odbędzie się spotkanie dotyczące cen owoców zainteresowanych prosimy o przybycie.
Powiat lipski godz. 19 00 w miejscowości Długowola w Szkole.
Lubelskie, okolice Ryk(hortex) dziś wstrzymane skupy, wakacje się wcześniej zaczely
krisp, 2018-07-06 22:48, napisał:
Lubelskie, okolice Ryk(hortex) dziś wstrzymane skupy, wakacje się wcześniej zaczely
I bardzo dobrze ,jak mają brać za darmo to niech wcale nie biorą ,zobaczycie ze potem wezma wszystkie pestki
Kolego Piszczol32 co ty wygadujesz w ubieglym sezoie pomimo tak malych zbiorow i tak wysokiej ceny zaklady na wisniach zarobily jak malo kiedy dla zakladow to byl najlepszy rok a teraz chca za darmo wyciagnac z nas towar pod roznymi pretekstami wiekszego skur.......stwa nie widzialem
adi111, 2018-07-07 06:58, napisał:
Kolego Piszczol32 co ty wygadujesz w ubieglym sezoie pomimo tak malych zbiorow i tak wysokiej ceny zaklady na wisniach zarobily jak malo kiedy dla zakladow to byl najlepszy rok a teraz chca za darmo wyciagnac z nas towar pod roznymi pretekstami wiekszego skur.......stwa nie widzialem
Adi. Chodzi o ilosc..o zapasy. O ciągłosc produkcji.
Bzdura o super zarobku na wisni w tamtym roku.kilkadziesiat ton na mrozenie na zaklad to pomylka .koszty dyrektorow.prezesow ii utrzymanie sprzetu I calego tego balaganu skupiarze dostali 5_6 zl loco zaklad.sprzedano po 2,5_2,7 euro, w tym roku kupia po 1,5 od skupiarzy wyjdzie ich 0,50 euro kg z pecha I jakies0,65 bez pestki aprzedadza po 1,3_1,5. Euro z pecha I kolo1,9 odpeszczona co przy ilosciach kilka tysiecy ton na zaklad da kaske ze ho ho.a my oddajac towar po 1 pln tylko napedzamy zy..d...s..I kapital.
Wiem ze sie nie zjednoczymy jak grecy czy francuzi ale prawda jest taka .brak dostaw 4_5 dni jesli nie ma na mlynek 1,4 I mrozenie minimum 2 cena byla by zapewniona.obnizaja nie rwiemy.
No niestety u nas jest tak sasiad niech sobie czeka na 2 ja sprzedam po 1,8 bede madrzejszy tylko ze od nas tez ktos chce byc cwanszy I tez sprzeda taniej I walec ceny w dol sie rozpedza.
Wydaje mi sie ze to jest dopiero poczatek jechania z......ch przetworni z rolnikami
Trzymajcie sie mocno
REYKON, 2018-07-07 08:59, napisał:
Bzdura o super zarobku na wisni w tamtym roku.kilkadziesiat ton na mrozenie na zaklad to pomylka .koszty dyrektorow.prezesow ii utrzymanie sprzetu I calego tego balaganu skupiarze dostali 5_6 zl loco zaklad.sprzedano po 2,5_2,7 euro, w tym roku kupia po 1,5 od skupiarzy wyjdzie ich 0,50 euro kg z pecha I jakies0,65 bez pestki aprzedadza po 1,3_1,5. Euro z pecha I kolo1,9 odpeszczona co przy ilosciach kilka tysiecy ton na zaklad da kaske ze ho ho.a my oddajac towar po 1 pln tylko napedzamy zy..d...s..I kapital.
Wiem ze sie nie zjednoczymy jak grecy czy francuzi ale prawda jest taka .brak dostaw 4_5 dni jesli nie ma na mlynek 1,4 I mrozenie minimum 2 cena byla by zapewniona.obnizaja nie rwiemy.
No niestety u nas jest tak sasiad niech sobie czeka na 2 ja sprzedam po 1,8 bede madrzejszy tylko ze od nas tez ktos chce byc cwanszy I tez sprzeda taniej I walec ceny w dol sie rozpedza.
Wydaje mi sie ze to jest dopiero poczatek jechania z......ch przetworni z rolnikami
Trzymajcie sie mocno
Dlatego nie możemy odpuścić dzisiejszego spotkania w Dlugowoli, tam zapadną kluczowe decyzje co dalej z nami będzie. Nie bądźmy obojętni, skończmy z myśleniem chłopka roztropka, nie myślmy w ten głupi sposób że sprzedam przed sąsiadem, myślmy o własnej ekonomi i jak patrzy na nas nasza najbliższa rodzina którą mamy na utrzymaniu, bo co oddałem za grosze na skup sąsiad nie zerwał nie ma nic, ale ja i tak nie mam co dać dziecku, ale ale sąsiada wydy....em,obudzmy się tylko ekonomia
W lubelskim dziś również odbywa się spotkanie producentów owoców miękkich. Dobrze by było później przekazać co gdzie zostało postanowione i ustalić wspólny plan działania. Dziś możemy się kontaktować w ze sobą wszędzie szybko i bez problemów tak więc trzeba to wykorzystać i dzięki temu jednoczyć się. Naszą siłą jest to że jesteśmy jedną z najliczniejszych grup zawodowych więc wykorzystajmy to.
Ustalcie wspólny( sadowników/warzywników/hodowców futerkowych itd ) termin uderzenia na Warszawę to najważniesze w tym momencie.
Do zobaczenia w Warszawie....
W sprawie prostestu dostałem taką wiadomość zwrotba:
Protest2018@wp.pl, 2018-07-07 13:26, napisał:
Dzień dobry,niech się Pan się kontaktuje z Michałem Kołodziejczakiem. Staje się rzecznikiem sprawy owoców miękkich w Polsce. Jutro organizuje spotkanie w Bobach https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216027819346062&set=p.10216027819346062&type=3&theater Protest będzie dopiero w Warszawie 13 lipca, dzięki Kołodziejczakowi bo tu jest rozłam.https://www.facebook.com/michal.kolodziejczak.UGiM/https://www.facebook.com/UniaWarzywnoZiemniaczana/
W Bobach będzie dziś Pan Michał Kołodziejczak i z tego co wiem to będą rozmowy żeby zjednoczyć się wszyscy razem. Bo obecnie nie tylko my producenci owoców miękkich mamy problemy. Przede wszystkim musimy się przestać dzielić na to co kto produkuje i iść pod jednym wspólnym szyldem którym jest Rolnik. Każdy ma ciężką pracę i każdy zasługuje na uczciwą zapłatę za nią.
Ja już postanowiłem ze 5ha wiśni ktore mam idzie na ziemie a na jesieni pod piłe.Koniec z tym trzeci sezon z rzedu nic z tego nie ma.Po tym sezonie z wiśniami zostaną nieliczni.JEDYNA FORMA PROTESTU SKUTECZNA TO SPUŚĆIĆ TO NA ZIEMIE NIC INEGO NIE POMOŻE! A za rok bedzie lepiej.
Dzisiaj u mnie oficjalnie zakończony sezon . hura !!!! Zebrane jakies 2 tony, kilkanaście na drzewach zostaje .średnio wyszło jakieś 1,3zł , odzyskałem włożone pieniądze, Jutro troche uzbieram dla znajomych , dla siebie na winko ... powiem wam kamień z serca...:)
W powiecie Lipskim trwają rozmowy aby całkowicie zaniechac zbiór owoców miękkich,jeśli reszta z Was dołączy może wreszcie przestaniemy tylko narzekać a nasza sytuacja zmieni się na lepsze.
Potwierdzam rozmowy były. Dotyczyły bieżącej sytuacji owoców miękkich w tym i wiśni. Prawda jest taka że trzeba się zjednoczyć koledzy i koleżanki. Tylko w grupie siła i szansa że poprawimy i tak już marny masz byt. Lokalny protest tylko jednego regionu sadowniczego ma marne szanse. Tylko razem mamy szansę. Zachęcam was wszystkich przyłączajcie się. W ten poniedziałek albo wtorek maja być rozmowy z Ministrem Rolnictwa i to na jego zaproszenie a 13 lipca ma być protest w Warszawie.
PS
Przetrzymajmy parę dni zakłady nie dostarczamy tym złodzieja towaru.
Ja jeszcze dolozylem do tego biznesu.chlorek wapnia.drugi zabieg siarka plus micro w potrojnej dawce plus protector.wisnia bialo zielona od opryskow jak za 3-4 tygodnie cos sie zmieni to oberwe a jak nie to nie .likwidacja pewna zbyt drogie grunty zeby wisnie po 1,5 utrzymywac.
Moja wspolpraca z krwio...p...mi z przetworni zostaje zakonczona.
Ogolnie uprawa czegokolwiek z nastawieniem pod przemysl juz dawno nie ma sensu .pokazuja tylko jak nie maja surowca jak z jablkiem w tamtym roku czy truskawka w tym ze potrafia dac taka cene ze mase deserowego owocu zwabia do przemyslu.a teraz odbija na wisniacg,porzeczkach czy malinie
A może ktoś powie jakie wczoraj oferowali ceny na skupach, lub za deserową na giełdzie?
Prezesi dużych zakladow to siedzą sobie w Austrii,Niemczech,Belgi itd.Tam sobie ustalają ceny.W tamtym roku wałkowalismy temat ceny aroni.I co zaden nie usiadł że stroną rządową do rozmowy.Oni nic nie musza,chcą to kupią lub nie.
Teraz są zabezpieczeni nowymi rynkami produkcji,Serbia ,ukraina , Węgry itd.Sami zresztą sprzedalismy im te zakłady i to wyremontowane.Dopoki nie będzie ceny minimalnej, kontraktów (nie takich jak teraz w dniu odstawy),a także nie wejdziemy w euro to cały czas nas beda walic z oopo głowach zgodnie z litera prawa.Taka produkcja w obecnej sytuacji nie ma sensu.Na marginesie powiem Panu Rauch,który swoimi produktami sponsoruje ligę mistrzów,niech tam nas sadowników też wymieni chociaż drobnym drukiem, najbardziej naiwni sponsorzy z Polski.
Bandolet, 2018-07-07 22:30, napisał:
.......... Jutro troche uzbieram dla znajomych , dla siebie na winko ... powiem wam kamień z serca...:)
Winko z wiśni na płynnych drożdżach " Burgund " + Pektoenzym ( wcześniej dodany) wydobywa moszcz i po kilku dniach można wyrzucić pestki,odpady, nie tszeba drylować, zrobione zgodnie ze sztuką jest super. Tylko dobrze żeby owoce byly mocno dojrzałe, w miare słodkie . Wychodzi super.
Ludzie sprzedawali czereśnie w sezonie po 1 zł a wisnie nie będą zrywać,jakos nie chce mi się wierzyć w mądrość ... obym sie mylił
W sobotę w gminie Koprzywnica 80gr za I
Wielka szkoda że ludzie nie potrafią powiedzieć dość i mimo narzekań większość i tak odwozi.
80 groszy?:)kpina ,jeszcze będa brać pestki po 1 zł ,niema jedności w chłopie i nic z tego niewyjdzie dopóki niebedzie tak jak we Francji itd. niemaja jaj
Czy byl ktos na zebraniu w Bobach podobno miał byc Michal Kołodziejczak ten co nawet nie glupio gada
Był w Bobach.
Póki co będzie 13 lipca wspólna manifestacja wszystkich grup rolnych.
Tu link to filmiku z końca zebrania.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2026471954268862&id=1959623864287005
Ja ekipę od rwania odprawięm w piatek, po tym jak podsłuchałem jak się miedzy sobą podśmiewali, że im by się nie chciało rwać poniżej 60 gr, a że mnie za wyprodukowanie tych wiśni zadowala 30 gr. Nie wytrzymałem poprostu. Aż człowiekowi siada psychika, że pracuje cieżko na to, aby tylko odbić koszty
Niech jarek wyśle im kontrole różnego rodzaju na 2 tyg zamknie i nie kupią od nikogo to będzie jedność.A rudy lis coś podłatwi przecierz jest cwany
witam ktoś tu pyta o spotkanie w Bobach tak byłem i wiecie co mysilę że jeszcze bardziej powinni na dojebać w piątek 13 07 jest protest rolniczy nie partyjny rolniczy więc padła propozycja aby przejsić po wsi i zebrać chętnych na wyjazd do Warszawy wiecie ilu udało mi się zebrać ludziy 12 sztuk a najlepsze to to że jadą emeryciy któży przepisali swoje gospodarswa na dzieciy młodm jest tak dobże że nikt nie jest zainteresowany protestem chyba nic dodać nic ująć żenada brak słów
Blokada ulic to nic nie da. Kiedyś blokowalismy zakład w kleczanowie.Podnieśli cenę z 40 na 70 gr. To są zagraniczne firmy. Można je blokować.
Da czy nie da ale trzeba chociaż spróbować!! Bo jak nic nie zrobimy to pozostaje nam tylko kupić jakiś krem dla poślizgu,żeby złagodzić ból ..... jak nas dalej będą dymać.
Nie trzeba nic robić ( w sensie zbierania owoców ). Jezeli przetwórcy będą chcieli kupić surowiec to dadzą nam znać pdnosząc cenę. Jestem z młodszego pokolenia sadowników i umiem szanować swoją pracę, a nie zbierać po kosztach tylko po to żeby się nie zmarnowało lub żeby odbić koszty jak to robią co nie którzy. Nie zbieram i za takie pieniądze nie będę zbierał.
To po ile jest wiśnia dzisiaj. Ostatnio jeszcze po 1.3 brali. Czy naprawdę jest po 0.90?
Pytek2, 2018-07-09 12:44, napisał:
Naprawdę po 0,90 skrzynka a kisten jest po 0,50
Uuuu.to bez maszyny swojej to nie ma co tej wisni
wcale dotykać..
Jak na to patrzę, to cieszę się, że w zeszłym roku usunąłem ostatni kawałek, zostawiając 10 a
tomaszl, 2018-07-09 13:14, napisał:
Pytek2, 2018-07-09 12:44, napisał:
Naprawdę po 0,90 skrzynka a kisten jest po 0,50
Uuuu.to bez maszyny swojej to nie ma co tej wisni
wcale dotykać..
Nawet i w przypadku swojej maszyny i stawce pracownika min. 15 zł/godz nie kalkuluje się dotykać.
Dodam, że z tego co słyszałem z wiarygodnego źródła, cena 50gr/kg za kisten to cena wstępna, sondujaca. Jeśli będą mieli surowca pod dostatkiem cena ma zrownac się z ceną porzeczki czarnej :D Paranoja!!!
A wiec tak wtym roku (oddamy) po 0,50gr. napchamy magazyny a za rok uslyszymy . No mamy jeszcze zapasy z poprzedniego roku , ale jak wam pasuje 0,20gr. to przywozic.
Moze czas sie opamietac i nie dac sie robic niewolnikiem.
Okolice Lublina ludzie wożą wiśnie aby im łeb podskakuje do godz. 12 18 palet pewnie z pod kombajnu myślę że cena powinna spaść na 50gr to może by przestali rwać i z kim tu robić protest
Trzeba było. Rosja handlować .a nie machac szabelka.Wszystkie kraje handluja tylko nie my.
Apeluje o nieupolitycznianie piątkowego protestu. Z racji zbliżającyh się wyborów będzie to łatwy ,,kąsek" do zbicia politycznego kapitału. Szczególni dla pewnej partii która nie tak dawno nie zrobiła dla nas nic, a teraz będą uczyć wszystkich co trzeba zrobić... Mam nadzieje że główny organizator zdaje sobie z tego sprawę
piter00100, 2018-07-09 16:38, napisał:
Apeluje o nieupolitycznianie piątkowego protestu. Z racji zbliżającyh się wyborów będzie to łatwy ,,kąsek" do zbicia politycznego kapitału. Szczególni dla pewnej partii która nie tak dawno nie zrobiła dla nas nic, a teraz będą uczyć wszystkich co trzeba zrobić... Mam nadzieje że główny organizator zdaje sobie z tego sprawę
Żadna partia nic nie zrobiła.Jedynie Lepper .
Teraz rwią działkowcy. Duże sady prawie nie ruszone. Ci jak nie dostaną później wyższej ceny to towar zostanie na drzewach Być może zakładom się taka cena nie będzie się opłacać, i może podniosą cenę bo mało kupią .
Podobno w samborcu ma być strajk i blokada zakładu czy ktoś coś o tym wie bo to wiadomość nieoficjalna i nie chcę przekazywać nie prawdziwych pogłosek.
Powinni dać 50groszy. I tak beda rwali bo szkoda im bedzie zostawić na drzewiw\e:)))
A kto chce i przed kim strajkować i blokować?;) Przed samymi sobą?:) wystarczy nie rwać i nie wieść i w tym czasie zrobic coś innego a nie wystawać przed bramą bo atrakcja:) zmieniam zdanie nie 50 a 30 groszy powinni dać wtedy by sie pozabijali na skupach po plastiki bo zabraknie :) a jeszcze przestana brać to i za 15groszy beda walić tonami po dniu w kolejce stali i rezerwowali miejsce:)))))))
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl