Może już czas porozmawiać o cenach na wiśnie?
Rozmawialem dzisiaj z jednym z nieduzych przetwórców. Stwierdzil że jest duzo wisni w kraju.Chyba sie szykują dac niską cene.
Widzę że propaganda z różnych stron już działa, trzeba wmówić wszystkim że towaru będzie masa więc musi być tanio.. ehh
Pamiętajcie że wszystko zależy od nas, powinien być ustalony pewien próg poniżej którego nie wozimy na skupy i tyle.
witam przecież mamy umowy i cenę gwarantowaną a teraz jeszcze i pomocnika rolnika to nie ma co się martwić
Przetwórcy musza sobie zdać sprawę, że paradoksalnie zmniejszenie się bezrobocia, a co za tym idzie brak pracowników i wzrost stawek za zbiór, oznacza dla nich koniec dymania polskiego sadownika. Nikt, kto ma towarowe gospodarstwo i zatrudnia pracowników, nie będzie do tego biznesu dokładał. Przetwórcy wystawiając niskie ceny mogą liczyć tylko na dostawy od małych plantatorów, którzy sami zbiorą owoce ale to nie przełoży się na ilość towaru której potrzebują.
Przetwórcy moga sobie mówić o wielkim urodzaju jednakże brak siły roboczej ,która zerwie wiśnie bedzie w tym roku decydujący. Pierwsza pokaże truskawka jaka bedzie relacja pomiedzy dostępnością pracowników i ceną pracownika a proponowaną ceną na skupie. Jeśli chodzi o wiśnie to wszyscy wiemy ,że magazyny sa puste a ukraińcy nie zerwą wiśni ręcznie taniej niż 0,80 -1,00 PLN od kilograma.Dodatkowo może się okazać ,że zanim plantator wiśni załatwi wszystkie papiery w starostwie bedzie juz połowa albo koniec zbiorów. Moim zdaniem za mało jest otrzasarek do wiśni aby dzieki nim udało się zebrać spora ilosć tych owoców do przetwórstwa.Sporo jest jeszcze sadów gdzie zbiera się ręcznie. Ciekawy sezon bedzie. No zobaczymy
A ja słyszałem zupełnie co innego. Zapasów brak! koncentrau ani mrożonek nie ma, zakłady będą chciały uzupełnić zapasy cena ma być. Nie liczyłbym na 5zł ale myśle że przedział 2-2,5zł jest realny. Do zakładów i podmiotów skupujący UOKIK rozsyła ankiety i pisma ( nikt tego głośno nie mówi ale szepcze że coś w temacie zmów cenowych może się ruszyć ). Ludzi do pracy brak, nawet firmy świadczące usługi otrząsarkami nie mają obasdy na wszystkie sprzęty, a o zbiorze ręczny to już nawet nie mówę. Wegetacja tak jak u mnie o 3tyg wcześniej jak zawsze. Sezon zapowida się bardzo ciekawie, a jaki będzie przekonamy się bardzo szybko!
Jak nie dadzą normalnej ceny, to z rwaczami bedzie problem, albo ich wcale nie będzie, bede rwał do września tylko przetwórcy kupia wtedy guwniany towar. Część wisni zostanie na drzewach.
Panowie strachy na lachy :)
Zakłady zapłacą tyle za ile będziemy wozić. Jak Będziemy wozić za 0.50zł to taka będzie cena bez względu na nasze koszty, brak ludzi do zbiorów itd....
Polski sadownik musi wreszcie zrozumieć, że kartka i ołówek w goslodarstwie to podstawowe narzędzia. Jeśli nie ma zysku to nie powinno być zbioru i dobrze, że koszty rosną, dobrze, że ludzi nie ma bo tylko to może zmienić nasz sposób myślenia, że wyprodukowany towar TRZEBA zebrać za wszelką cenę.
Guzik, 2018-05-25 07:01, napisał:
Panowie strachy na lachy :)
Zakłady zapłacą tyle za ile będziemy wozić. Jak Będziemy wozić za 0.50zł to taka będzie cena bez względu na nasze koszty, brak ludzi do zbiorów itd....
Polski sadownik musi wreszcie zrozumieć, że kartka i ołówek w goslodarstwie to podstawowe narzędzia. Jeśli nie ma zysku to nie powinno być zbioru i dobrze, że koszty rosną, dobrze, że ludzi nie ma bo tylko to może zmienić nasz sposób myślenia, że wyprodukowany towar TRZEBA zebrać za wszelką cenę.
Dokładnie tak. Towar nie musi trafic na rynek.
Wcale niema tak duzo wiśni ,były b.geste wczesna wiosna ale w wielu rejonach byuła ponad 6 tyg, susza i z tego co jest a już b.sie przeżedziły jeszcze sporo spadnie,zapasów niemaja wogóle takze na poczatku może byc cena a potem czas pokaże
darex14, 2018-05-27 13:07, napisał:
Wcale niema tak duzo wiśni ,były b.geste wczesna wiosna ale w wielu rejonach byuła ponad 6 tyg, susza i z tego co jest a już b.sie przeżedziły jeszcze sporo spadnie,zapasów niemaja wogóle takze na poczatku może byc cena a potem czas pokaże
Potwierdzam duży opad.
Hejka,
U mnie z gałązki ok 30 owoców opada ok 6-8 sztuk łatwo obliczyć że opad będzie ok 25-30% ogólnie po takim odpoczynku to jest nie za wiee towaru..
Zapasów nie ma więc obaczymy jaka będzie cena. Wszystko będzie zależało co się bedzie działo z truskawką, jeśli rzeczywiście nie będzie komu rwac truskawek to i z wiśnią nie będzie inaczej.
Pozdrówka i życzę jak najwyższych cen!!!
opad bardzo duzy osobiscie szału nie widze , zobaczymy , moze to tylko u mnie tak cienko
Witam
Wiśnie w moim przypadku opadają i to dużo szacuję ok 40% a nie było ich tak dużo jak to ludzie opisywali, że drzewa odpoczęły itd.
Jeżeli w temacie deszczu nic się nie zmieni to na miejscu przetwórni nie cieszył bym się za wcześnie
A co maja sie cieszyc jesli nawet to kto im to oberwie gdy bedzie za niska cena rwacz chce 1 zł a za mniej to kazdy ma gdzieś isć i rwac wiśnie czy truskawki... u nas do truskawek niebyło chetnych brakowało ludzi ,susza jest i to co jest owoców na drzewach to z połowa napewno spadnie ,bedzie tak jak w tamtym roku tak mi sie wydaje z iloscią to lepiej bo sie nienadzwiga człowiek przynajmiej
Takiego opadu jeszcze nie widziałem. Było bardzo gęsto, a teraz niektóre drzewa w sokówce.prawie bez owocu.
Łutówka też leci na potęgę, zrzuci nawet i połowe zawiązanych owoców. Tak jak rok temu, cena będzie decydowała o zbiorze lub o nie zbiorze .
Lecą nawet zielone straszny opad a nawozu dostały po 1-15 kg po drzewo i jeszcze odzywki i nic z tego
ashero1900, 2018-06-05 13:01, napisał:
Okolice Wąwolnicy duży opad z braku deszczu. A czy będą zbieracze to inna bajka
Gmina Dwikozy, też spory opad majowo-czerwcowy....specyficzny rok...zobaczymy jak będzie z ceną...
dochtur, 2018-06-05 19:15, napisał:
ashero1900, 2018-06-05 13:01, napisał:
Okolice Wąwolnicy duży opad z braku deszczu. A czy będą zbieracze to inna bajka
Gmina Dwikozy, też spory opad majowo-czerwcowy....specyficzny rok...zobaczymy jak będzie z ceną...
Teraz każdy albo co drugi rok specyficzny. A to susza, a to leje na jesieni... Wszystko na raz czyt. brak ludzi, pogoda i niska oplacalnosc wielu gatunkow lub zupelny jej brak
Ostatnio przyjechali z przetwórni i mówili że jest tak duzo wisni w kraju że niewiadomo czy wszystko wezmą,moment zapełnia magazyny i niebeda brać duzo zostanie w sadach na drzewach,niewiem czy to zagrywka czy nie? ale jest b.duzo owocu,ceny niebędzie tylko jak niebędzie kto im przywiezie? zacznijmy od tego ,beda tacy co to za 50 groszy będa rwac ale sami
witam no chyba że na bekę nakupią z otrzęsarki kombajnu a na mrożenie przy takich cenach jak zapoeiadają to chyba sami sobie narwią chłodnieswoje koszty umieją liczyć a nasze niekoniecznie semo ubezpieczenie itd także mysilę że w tym specyficznym roku poraz pierwszy mogą się przeliczyć z zatowarowaniem magazynów ,poprostu brak chętnych
do rwania więc poczekajmy spokojnie niema ceny niema twaru a nawet przy dobrej cenie nie jeden z nas będzie miał dylemat kim to ogarnąć
Wczoraj rozmawaiałem z małym przetwórcą . Wiedzą ,że jest duży opad wisni. Wiedzą ,że jest problem z pracownikami do zbioru, że mają puste magazyny .Postanowili jednak troche postaraszyć bo w poprzednich latach to dobrze działało .Tym razem moim zdaniem takie straszenie nic nie da.
młoda łutówka przy takiej pogodzie zbiór za 2 tyg, - czytaj zbiór pestek wiśni
Witam wszystkich jeśli chodzi o opad wiśni to uważam, że susza jeszcze swoje zrobi w tej chwili u mnie nie jest źle Lubelskie gmina Łaziska. A jeśli chodzi o zbiór to posiadam otrząsarko odwiewarkę tak dla zainteresowanych :). Zawsze można się dogadać :). Zainteresowanych proszę o wiadomości priv.
W odpowiedzi dla zainteresowanych z wiadomości prywatnych maszyna wygląda tak jak na załączonych fotkach. Pozdrawiam.
Marcin mk , a jak ze stanem drzew po zastosowaniu takiego sprzętu? Każdą odmiane tym pojedziesz?
Kelerisa, i łutówkę robiłem, a do deserowych odmian nawet nie chce podchodzić bo są za rzadkie. Drzewa raczej tego nie odczówają nie podchodze do wiśni młodszej niż 5 lat, bo ma za delikatną korę a starsze już działam maszyną foto wiśni jak chcecie mogę wstawić sami zobaczycie, a niedowiarków zapraszam do sadu. Ze słyszenia mówił mi człowiek, który ma kombajn, że po kombajnie wiśnia wyglada dużo gorzej bo łamie gałazki a tu są mikrodrgania i tu nic sie nie dzieje. No chyba że drzewo spróchniałe już to sie złamie:).
Dzięki za odpowiedź. Rozważam taką opcję zbioru przy niskiej cenie( tzn 1- 1,2zł ). Nie będę ryzykował zdrowia rodziny przy takiej cenie. Jeśli taka będzie cena faktycznie ,to mój ostatni sezon hobbystycznego zajęcia z wiśniami ( albo dzierżawa albo 1,5 h do sprzedania) ...
Na igrit'dzie pełno ogłoszeń o importowanej wiśni... ktoś powinien zająć się takimi ogłoszeniami oraz zasadami importu owoców.
Jeśli importują firmy i płacą podatki i jest to legalny towar to ok., ale jeśli jest to nielegalny import pod szyldem sadowników/grup producenckich to organizacje rolnicze powinny się za to zabrać i skończyć z tym.
Inna sprawa to zna ktoś ceny wiśni Serbii czy na Węgrzech?
Nie nakupią wiśni. Nie wiem jak u was ale u mnie wiśnie dojrzewają tak nierównomiernie że na jednej gałęzi są prawie dojrzałe a drugie zupełnie zielone. Zdążą zgnić zanim inne dojdą..
Obyś miał rację...skupczyki to wredne s..ki..., u mnie jest podobnie ... , ale u sąsiadów widze to samo... pewnie to efekt suszy , jak zajmuje się wisniami 8 lat nie widziałem czegos podobnego...
Informacja z serbii z 13.06
Zbiory w regionie Merosina rozpoczeły sie w zeszły weekend,ale zdaniem rolników z tego regionu,najważniejsze jest to,czy bedzie ono kontynuowane,ponieważ cena zkupu to tylko 35 dinarów.
Guzik, 2018-06-12 09:34, napisał:
Na igrit'dzie pełno ogłoszeń o importowanej wiśni... ktoś powinien zająć się takimi ogłoszeniami oraz zasadami importu owoców.
Jeśli importują firmy i płacą podatki i jest to legalny towar to ok., ale jeśli jest to nielegalny import pod szyldem sadowników/grup producenckich to organizacje rolnicze powinny się za to zabrać i skończyć z tym.
Witam zgadzam się z tymi kontrolami a może są tam jakieś pozostałości .
LIBER, 2018-06-14 08:48, napisał:
Guzik, 2018-06-12 09:34, napisał:
Witam zgadzam się z tymi kontrolami a może są tam jakieś pozostałości .
A może ktoś wie w jakich cenach oferują te wiśnie
Stanowisko Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej oraz uczestników zebrania plantatorów owoców miękkich z dnia 2018-06-13
w sprawie drastycznego spadku cen skupu malin i kolejnych gatunków owoców miękkich do przetwórstwa.
https://www.polskiesadownictwo.pl/index.php/component/k2/item/1098-stanowisko-zwiazku-sadownikow-rp-w-sprawie-niskich-cen-skupu-owocow-miekkich
lubelskie start od 50 gr zobaczymy co dalej może tylko sprawdzają, odwiezie ktoś chętny za to?
witam czyli to prawda że z Serbii ciągną po 3 zeta zamrożoną niewim czy to prawda ale takie chodzą pogłoski
Trochę odnośnie cen w Serbii
http://poljoinfo.com/showthread.php?17191-Cena-i-plasman-vi%C5%A1nje-2018/page5
stepka, 2018-06-15 07:43, napisał:
lubelskie start od 50 gr zobaczymy co dalej może tylko sprawdzają, odwiezie ktoś chętny za to?
Nawet tak nie żartuj.
4x4, 2018-06-15 09:04, napisał:
Trochę odnośnie cen w Serbii
http://poljoinfo.com/showthread.php?17191-Cena-i-plasman-vi%C5%A1nje-2018/page5
65 dinarów czyli około 2,5 zł za klasę I
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl