Cena wyjsciowa wisni bedzie podobna do zaszlorosznej . Nie ma sie co spodziewac kokasow.
Cena wyjsciowa wisni bedzie podobna do zaszlorosznej . Nie ma sie co spodziewac kokasow.
Narazie ruchu na wisnie nie ma "króluje" porzeczka , poczekamy zobaczymy...
Ja słyszalem że w Kurowie koło Sandomierza 1.6 za 1 klase na skupie. Za taka cene to ja dziękuje. Wiśnia czerwienieje i nie rośnie ..
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kurów_(województwo_świętokrzyskie)
Chodziło o tą wioske :)
Czyli Demix miał dobre informacje. O takiej cenie pisał. Oby jeszcze poszła do góry , bo susza, - i wiśnia nie ma masy, jest podsuszona , drobna.
Orientuje się ktoś ile wisnia na giełdzie w Sandomierzu ? mam troche wczesnej nawet ładnej mysle zeby z nią uderzyć na giełde
Skalsky1992, 2015-07-07 11:33, napisał:
Orientuje się ktoś ile wisnia na giełdzie w Sandomierzu ? mam troche wczesnej nawet ładnej mysle zeby z nią uderzyć na giełde
Dziś była po 10-9 za łubiankę (3kg)...
Skalsky1992, 2015-07-07 11:33, napisał:
W sobote wiśnia na giełdzie w Sandomierzu po 4 zł/kg
Okolice sochaczewa wiśnia 80gr/kilo!!!!! i na dodatek jej prawie wcale nie mam po opadzie czerwcowym...
Kur.........a - kpiny sobie robią ?!! A może to jakiś spekulant chce kupić, włożyc do chłodni a potem sprzedać z zyskiem . Znam wielu ludzi co zeszło z wiśni na sad jabłoniowy , bo na wiśni coraz rzadziej można zarobić. A w tej chwili w centrum kraju , jeszcze nawet wczesna wiśnia jest nie zdatna do handlu. Jak piszecie cene- piszcie miejscowość albo okolice żeby było wiarygodne. Ja myśle i tak że wiśnia podrożeje , w zeszłym roku tak pisałem i tak było.
Witam,
Dzisiaj rano przechodziłem koło zieleniaka na osiedlu.Wiśnia słabej jakości 8-10 PLN za kilogram. Na Broniszach 4-5 PLN za kilogram w zależności od jakości ..ale trudno o ładny towar.
Myślę ,że ktoś chce zarobic na wiśni kupując ja po tej cenie a potem przetrzymać w chłodni do wyższej ceny. Nawet jak byłby to zarobek 100% w kilka dni to dlaczego nie.
U mnie w sadzie tak jak juz wczesniej pisałem był bardzo duży opad czerwcowy a z uwagi na suszę wisienki raczej niewyrośnięte. Myślę ,że brak podstaw do ceny 0,80 PLN bo przetwórnie nie nakupiły truskawki, porzeczka się upiekła na krzakach pozostaje więc wiśnia. Z drugiej strony jednak przetwórnie sprawdzaja nas sadowników za ile zawieziemy towar.Skoro jak słyszę ,że niektórzy plantatorzy próbuja dostarczac czarną porzeczkę za 30 groszy to po co mają płacić więcej.Z wiśnią podobnie..jeśli znajdą się frajerzy za 80 groszy to po co płacić więcej.?
Sam jestem ciekawy kto to tak się wychylił z ceną 0,80 PLN za kilogram... bo jestem z tych okolic.
Pozdrawiam i uszy do góry
Panowie spokojnie. Te 80 gr to albo podpucha albo jakiś skup wychylił się na własną rękę za najgorszy szajs w kisten.
Skup w okolicach Nałęczowa - od dziś zacznają brać wiśnie klasa I, cena jeszcze nie znana dokładnie ale na pewno nie niżej niż 1.5 zł, a właściciel wspominał coś nawet o 1.8 za ładną.
Ludzie z którymi rozmawiałem prognozowali okolice 2 zł na nadchodzący sezon więc ameryki by nie było ale przynajmniej opłaciłoby się zachodzić do rwania.
Może i macie racje ze jeden zakład taka stawkę rzucił.l bo może ludzie spqnikuja i im zawiózł. Tez u mnie skup niedługo otworzą i dam znać jak cena
Panowie opanujcie się! Jeszcze dużo czasu do zbioru a Wy dywagujecie na temat ceny.Te wasze wypociny czytają nie tylko sadownicy.A co was zadowala zostawcie dla siebie.Piszcie o trudach waszej pracy ,kosztach ,szacowanym plonie i o tym wszystkim co pozwala uzyskać dorodny owoc za który macie uzyskać cenę adekwatną do włożonych kosztów i pracy.
Edward, 2015-07-08 15:54, napisał:
Panowie opanujcie się! Jeszcze dużo czasu do zbioru a Wy dywagujecie na temat ceny.Te wasze wypociny czytają nie tylko sadownicy.A co was zadowala zostawcie dla siebie.Piszcie o trudach waszej pracy ,kosztach ,szacowanym plonie i o tym wszystkim co pozwala uzyskać dorodny owoc za który macie uzyskać cenę adekwatną do włożonych kosztów i pracy.
Edward masz rację.Całkowicie Cie popieram.
u mnie (woj.lubelskie) do łutówki to jeszcze ze 2 tyg. kelleris i nefris za 1 tydzień. także pożyjemy zobaczymy z ceną i z plonem.
witam
W Wielkopolsce pierwsze wiśnie dojrzeją dopiero w przyszłym tygodniu. Susza okrutna. Poczekamy zobaczymy za grosze towaru nie oddam.
Jak podaje fress market na Węgrzech cena wiśni w tym sezonie była dramatycznie niska wiec Polsce może być podobnie..
Witam giełda Sandomierz dosłownie przed chwilą sprzedałem wisnie po 3zł/kg , były propozycje po 2 zł ale nie korzystałem.Towaru duzo nie było.
Kat128, 2015-07-09 08:33, napisał:
To niech napiszą o cenach w Serbii i innych krajach.
Co Wy z tą Serbią i Serbią. Serbia nie jest wyznacznikiem cen wiśni w Polsce, Węgry bardziej, bo to stamtąd przetówrnie w Polsce ciągnął towar przed naszym sezonem i dopiero kiedy nie uda im się zakupić wystarczającej ilości zaczynają brać naszą. A skoro w tym roku na Węgrzech wiśnie (w przetwórstwie) są po około 1 zł za kilo, to u nas po ile będą? Po 3 łote?
Zdaje sie ze dołączymy do nich. Krach porzeczka ,wiśnia. Ladne 2 dołki -2 lata!!!! K....a z czego dokładać!!!!!!!
Uważam że ten temat powinniście zakończyc widzę że wypwiadaja sie tu przetwórcy to że wiśnia na Węgrzech była tania to fakt ale tamte chłodnie sprzedawały naszym wiśnie po 2,40zł PW wiśnia była tam bardzo złej jakości i jeśli mamy się sugerować ceną to tylko Serbia bo na Węgrzech sady są bardzo zaniedbane z tego co słyszałem to chłodnie mają wyjść z ceną 1,80zł/kg.
KUPNO z 2015-07-09 08:26cena: 3.50 PLN kilogram treść ogłoszenia: Kupimy wiśnie na export z ogonkiem odmiany Groniasta.Debrecyn,Lucyna ,Panda ,Sabina,Lucyna 20+ w cenie 3,5zł/kg.Wiśnie na mrożenie w cenie 1,8zł/kg.Nasze opakowanie płatność natychmastowaogłoszeniodawca: EKOSADadres: Zbrosza Duża województwo/region: mazowieckiepowiat/podregion: grójecki - Grójec telefon: 602 539 039e-mail: info@ekosady.pl www: www.ekosady.plgg: www.ekosady.pl
Może nie będzie aż tak źle z wiśnią.
Kolego wyzej. Miejmy taka nadzieje. Choc obok mnie sa te ekosady i co wyrawiaja z cen i z kupnem towaru to nie bede sie tu rozpisywal. Pozatym ani nie ma co plakac ani sie cieszyc. Owoc sam w sobie dosc dorbny ciezko sie wybarwia. Po tym cieple lada moment plamistosc u mnie juz wylazichoc bylo czysto. Co do ceny to jestesmy skazani na loterie. Moze wreszcie ludzie zobacza trzezwo ytuacje sadownictwa w PL. Ja nie jestem z płaczkow, robie swoje zeby byc spelniony w tym co robie, ale nie idealizuje jak czesc osob, darmo nie darmo robia w ch.. nas czy nie zawsze sprzedali najdrozej, najlepiej i sa happy, choc widze jak oddaja za darmo i pare groszy chowaja odrazu w skarpete. Czytam to foruum ale nie pisze bo nie chce mi sie walkowac podstaw poraz setny. mam 20 lat tylko ale pytac o wszystko i wsystko tu paplac ? gadki o niczym. moze zacznijmy traktowac sie jak przyjaciol i myslmy co robic dalej wszyscy wspolnie a nie gadac o tym co jest? bo dla mnie to od dluzszego czsu jestesmy rzucani w worku do wisly, choc kazdy stara sie przeciwstawiac. Bedzie cena do bani, nie dawac toaru pare dni i o. ale temat nie sprzedawania za darmo to tez nic, bo brAK nam solidarnosci. Powodzenia i pozdrawiam serdecznie :)
Za 2 zł minimum to mozna sprzedawać za mnie won! niezrywać niech spadną inaczej nigdy ceny niebedzie chyba że bedzie jakiś kataklizm
Dużo będziemy gadać a oni i tak zrobią swoje czekam narazie na cenę bo jakość w tym roku słaba
Takie ceny dziś wystawili okolice Grójca:
Wiśnia EXPORT 20+ 3,50 ZŁ / KG Wiśnia Mrożenie 18+ 1,80 ZŁ / KG Wiśnia PW 1,20 ZŁ / KG
karolina1989, 2015-07-10 11:38, napisał:
Takie ceny dziś wystawili okolice Grójca:
Wiśnia EXPORT 20+ 3,50 ZŁ / KG Wiśnia Mrożenie 18+ 1,80 ZŁ / KG Wiśnia PW 1,20 ZŁ / KG
Wiśnia na export 18mm+ w cenie 1,8 zł/kg a nie na mrożenie.. Ładnie wybarwiona ciemna
też mi podnieśli z 0,80 zł na 1,20 zł.... luydzie nie rwijmy za tą cenę. Przecież wszyscy wiedzą, że oni nie mają wiśni. Traskawka słabo, porzeczjka poniżej krytyki z wiśnią to samo..... Zyją za nasze pieniadze. Przecież to jest katastrofa
Nie zróbmy tego błędu co z porzeczką. Poniżej 2 zł nie ma sensu sprzedawać. Cena musi przyjąć tendencję wzwyżkową. Wtedy będzie sezon na +. Jak damy się nastraszyć spadającą ceną to kupią ponad połowę towaru za bezcen a na koniec zaczną się przebijać po 10-20gr każdego dnia. Pogoda zrobiła swoje. Wiśnia jest towarem deficytowym, zwłaszcza ta na mrożenie. Możemy ten rok dobrze wspominać, pod warunkiem że nie wpadniemy w panikę w pierwszych dniach obniżania cen skupu. Pamiętajcie jak było w roku poprzednim-zapowiadał się beznadziejnie a ceny wzrosły o 100%. Cena 3 zł pod koniec sezonu jest bardzo realna. Taki jest mój scenariusz. To nasz towar i my wystawmy za niego cenę kupującemu. Zakłady muszą pracować. Mają kredyty, kontrakty, zatrudnione osoby itd.
mało towaru to i cena do kitu do pełnego zbioru tydzień , napewno zmieni się na lepsze,zainteresowanie jest,a zapasy sprzedane
karolina1989, 2015-07-10 14:55, napisał:
też mi podnieśli z 0,80 zł na 1,20 zł.... luydzie nie rwijmy za tą cenę. Przecież wszyscy wiedzą, że oni nie mają wiśni. Traskawka słabo, porzeczjka poniżej krytyki z wiśnią to samo..... Zyją za nasze pieniadze. Przecież to jest katastrofa
A gdzie taka cena? W okolicach Białej Rawskiej jest cena 0,60 zł za rwaną!!
SadownikPolska, 2015-07-10 20:30, napisał:
Witam
Czy ta cena 0.6 to prawda? U nas w wielkopolsce nie ma jeszcze ceny. Coś mi się nie zgadza podawane ceny na forum są bardzo zróżnicowane 3, 2, 1.8 1.6 1.2. No i 0.6. Przecież minister obiecywał w tamtym roku rozwiązania systemowe.... Czy faktycznie ruszył gdzieś skup i są odstawiane owoce?
Ludzie jakie 60 groszy za rwaną?
Na igritcie pojawiło się dziś ogłoszenię chęci kupna wiśni na tłoczenie za 2zł/kg. Cena do negocjacji, ich transport. Nie dajcie się robić w balona..
Te 50-60 groszy trzeba dać rwaczą, a gdzie nasze praca, paliwo, opryski itd??? Może mam im jeszcze dopłacić że będą raczyć odebrać odemnie towar?
Mam takie wrażenie że na tym forum jest więcej skupiarzy/handlarzy niż faktycznych producentów wiśni. Niedajcie się manipulować.
Do pełni sezonu trzeba jeszcze poczekać jakieś 2 tygodnie i dopiero wtedy zobaczymy jaka będzie sytuacja. Wiśni w tym sezonu jest bardzo mało, w dodatku z jakością nie najlepiej. Pozdrawiam i życzę udanego sezonu.
Zgadzam się słaba jakość jest więc cena musi być na + pierwsze.odmiany są już gotowe do zbioru ale czekam na pierwszą cenę. W okolicach Warki D słupy zaczynają dopiero po niedzieli porzeczki nikt nie oddaje więc wiśnia musi płacić bo za coś przetwornia musi funkcjonować a jak nie kupi to niema się czym rządzić :)
Gmina Wilków lubelskie Wiśnia dzisiaj na skupie 1,30zł a wczoraj na giełdzie w Lublinie chodziła po 3zł kg
SadownikPolska, 2015-07-10 20:30, napisał:
te!!!! przetwórca !!! nie pisz głupot !!! takiej ceny nie ma!!! Nigdzie!!!
Co za głupcy z Was ze wierzycie w takie ceny !! Na Serbi brak wisni w Kanadzie to samo -cena MINIMUM 3.40 !!! Głupie Polaczki dadzą się naciągnąć darmozjada a wy "skupowiczki "juz nie te czasy ze będziecie tu grać na dziada i zarabiać naszym kosztem !!!! Poniżej 2.50 nie idę w sad! !! Jeden za wszystkich,wszyscy za jednego !!! NIE DAMY SIĘ WAM ZROBIĆ W CH**A !!!! Okolice Tatlowa II klasa1,70 jak leci. A jeden co kupował Ares dostał w pierdol :D
Dlaczego tak łatwo dajecie się manipulować?Odczytajcie wszystkie wpisy osób co podają niskie ceny i co z nich wynika.Sprawdziłem przed chwilą jednego.Nie jest to sadownik tylko podstawiony urzędnik prowokator którego interesują opinie i reakcja ludzi na rzucane tematy.Osobiscie uważam ,że błędem jest wszelaka dyskusja na temat cen przed pierwszymi konkretnymi danymi. Wprowadza ona tylko niepotrzebny zamęt i zdenerwowanie i jest pożywką dla wszelkiej maści prowokatorów.Zanim zareagujemy na podejrzany nam wpis sprawdźmy jakie wpisy ten ktoś na tym forum wcześniej umieścił i jaka tematyka tak naprawdę go interesowała.
Edward, 2015-07-11 07:39, napisał:
Dlaczego tak łatwo dajecie się manipulować?Odczytajcie wszystkie wpisy osób co podają niskie ceny i co z nich wynika.Sprawdziłem przed chwilą jednego.Nie jest to sadownik tylko podstawiony urzędnik prowokator którego interesują opinie i reakcja ludzi na rzucane tematy.Osobiscie uważam ,że błędem jest wszelaka dyskusja na temat cen przed pierwszymi konkretnymi danymi. Wprowadza ona tylko niepotrzebny zamęt i zdenerwowanie i jest pożywką dla wszelkiej maści prowokatorów.Zanim zareagujemy na podejrzany nam wpis sprawdźmy jakie wpisy ten ktoś na tym forum wcześniej umieścił i jaka tematyka tak naprawdę go interesowała.
Masz rację, ale ten temat wraca co roku. Podszywają się pod sadowników i prowokują. SadownikPolska - podaj gdzie dokładnie kupują po 0,60 zł, a może Ty chcesz za taką cenę kupować.
Józefów nad Wisłą wczoraj 1,5zł, ja wczesną sprzedałem na giełdzie po 3-4zł, teraz czekam na łutówkę, jest ładna i mam nadzieję że pójdzie na export.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl