Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
CIĄGNIKI SADOWNICZE: Massey Ferguson

Massey Ferguson 3635S problem

dziedzic2494
dołączył: 13.05.2013 15:57 wiadomości: 11
#42829
22.03.2017 11:44
dziedzic2494

Witam 

Drodzy użytkownicy mam problem z MF. Jest to traktor z elektroniką gdzie podnoszenie opuszczanie, rozchylanie tylnich ramion, tłok (zamiast ciegna) są sterowne za pomocą przycisków. Od jakiegoś czasu to wszystko działa tylko przy wyższych obrotach. Tak samo przyciski zewnętrzne zamontowane za kabina na tylnich lampach działają przy wyższych obrotach silnika. Ogólnie cala hydraulika działa przy około 1400 obrotów. Czy ktoś z użytkowników tego ciagnika miał taki problem? Proszę o pomoc. 

cytuj
famm77
dołączył: 16.01.2011 19:04 wiadomości: 21
#42836
22.03.2017 16:50
famm77

Może brakuje oleju hydraulicznego, jak nie to może padła pompa. Kiedyś miałem takie same objawy - po wymianie pompy pomoglo.laughing

cytuj
dziedzic2494
dołączył: 13.05.2013 15:57 wiadomości: 11
#42842
22.03.2017 17:57
dziedzic2494

Za bardzo się na tym nie znam, ale czy uszkodzona pompa nie powoduje totalnego braku hydrauliki? Słyszałem że jak pompa jest jak kolwiek uszkodzona to ciagnik w ogóle nie podnosi, nawet na wysokich obrotach.

cytuj
tomek6666
dołączył: 28.06.2012 07:14 wiadomości: 199
#42843
22.03.2017 18:02
tomek6666

Może być wina słabego akumulatora, kolega tak miał 

cytuj
zbigniew361
dołączył: 30.05.2007 21:24 wiadomości: 10
#42844
22.03.2017 18:08
zbigniew361

do wymiany filtr od hydrauliki

cytuj
dziedzic2494
dołączył: 13.05.2013 15:57 wiadomości: 11
#42845
22.03.2017 18:12
dziedzic2494

Jutro sprawdzę napięcie jakie jest na akumulatorze i jakie daje alternator. Dzięki za podpowiedź.

cytuj
famm77
dołączył: 16.01.2011 19:04 wiadomości: 21
#42846
22.03.2017 18:49
famm77

U mnie objawy były następujące: wolno podnosił na pusto, jak podpiąłem agregat to podnosił bardzo wolno i nie do końca, a obroty były ponad 1600.  Sprawdzenie polegało na zmierzeniu cisnienia oleju w gniazdach - okazało się za małe. Problem rozwiązała wymiana pompy.

cytuj
ViveN
dołączył: 29.06.2012 21:51 wiadomości: 59
#42847
22.03.2017 18:52
ViveN

EHR działa powyzej okreslonego napięcia, np u mnie żeby zegary zaskoczyly jak również EHR po uruchomieniu ciągnika musze delikatnie dodac jednorazowo gazu tak do 1000obr/min być może u Ciebie jest podobnie tylko nieco gorzej, dla pewności możesz to sprawdzić. Choć raczej byłbym za podpowiedzią kolegi dotyczącą filtra hydrauliki, kiedy był ostatnio wymieniany? 

cytuj
napster2354
dołączył: 31.03.2010 21:57 wiadomości: 109
#42848
22.03.2017 19:13
napster2354

Wszystko co było wymienione może być przyczyną , ja zacząłbym od sprawdzenia napięcia na aku potem ciśnienie w gniazdach jeśli jest mniej niż 160 bar ( nie wiem ile dokładnie powinno być w MF ale pewnie 180) to trzeba już pokombinować na przewodach i sprawdzić ciśnienie za pompą a przed rozdzielaczem i wtedy będzie wiadomo albo pompa albo rozdzielacz, przy czym rozdzielacz może działać nie poprawnie przez problem z elektroniką nim sterującą

cytuj
dziedzic2494
dołączył: 13.05.2013 15:57 wiadomości: 11
#42849
22.03.2017 19:31
dziedzic2494

Filtry były  wymieniane około rok temu. Wiec maja juz za soba ponad 200 mth. Wymienie je jak najszybciej i zobaczę jakie sa rezultaty.

cytuj
magikp1
dołączył: 23.07.2010 16:33 wiadomości: 104
#42858
22.03.2017 21:53
magikp1

filtr oleju hidraulicznego jest w porządku bo 200 godzin pracy to jest nic dla niego( Według katalogo to dla Twojego modelu wymienia się go co 1200 h.). Ja bym szedł w strone pompy hydrauliki bo miałem podobne objawy w swoim MF . Moja pompa była tak wyeksplatowana że nawet 100 bar nie biła ale działać diałała tylko że słabo po wymianie na nową wszysto wróciło do normy. Sprawdź jakie masz ciśnienie na gniazdach hydraulicznych

Ten post 22.03.2017 21:56 edytował magikp1. Powód edycji: g.
cytuj
patrykf6
dołączył: 31.01.2010 14:31 wiadomości: 64
#42875
23.03.2017 18:41
patrykf6

kolego sprawdz sobie styki na alternatorze jak beda zasniadziale tak bedzie sie dzialo poniewaz stycznik nie dostaje pelnego pradu i sa zachwiania naterzenia pradu erh glupieje lub padla ci plytka od podnosnika ale to juz wiekszy wydatek tylko nie chodz do korbankow bo tak cie wystrzyga ze na boso wrocisz gdzies w piotrkowie trybunalskim jest szpec od plytek ponoc mistrz w tej dzidzinie

cytuj
dziedzic2494
dołączył: 13.05.2013 15:57 wiadomości: 11
#42881
23.03.2017 19:23
dziedzic2494

Sprawdziłem napięcie jakie ma akumulator na odpalonym silniku i jest to 13,8V. Więc napięcie jest raczej ok 

cytuj
Jakub3GS
dołączył: 05.02.2007 19:56 wiadomości: 61
#42945
24.03.2017 22:01
Jakub3GS

13.8 to już na pograniczu powinno być 14-14.4, choć i tak powinno działać sprawdź jeszcze ciśnienie i stan oleju

cytuj
wania1234
dołączył: 17.08.2008 19:05 wiadomości: 458
#42949
24.03.2017 23:09
wania1234

dlatego najlepiej unikać EHR, szczególnie w używkach

cytuj
2019_Yara_domyslny
2019_Yara_po_kwitnieniu

Ostatnio na forum

instagram