cycek, 2015-08-24 21:08, napisał:
wybawiciele z okolic warki 33
Jak się nie potrafi szukać to tak jest w okolicach warki już tydzień temu 34 płacili a teraz 35 szukać trzeba :D
cycek, 2015-08-24 21:08, napisał:
wybawiciele z okolic warki 33
Jak się nie potrafi szukać to tak jest w okolicach warki już tydzień temu 34 płacili a teraz 35 szukać trzeba :D
I co z tego że dadza nawet 50 czy 60gr jak przy tej wielkosci i masie jablka wyjdzie 20gr porównując do jabłek zeszłorocznych .Tak samo maliny co z tego ze jest prawie 10zł jak jest 4 razy mniej owocu a w tamtym roku srednio wyszło po 5zł
pewnie ze tak wszysko leci a prognozy dobre
Trzeba na głowę upaść żeby zbierać jabłka. Całe powiśle lubelskie siedzi w malinie, bo to jest teraz biznes.
za maline mogą płacić 10 zł to i za jabka napewno mogą durzo więcej zapłacić ,w tym roku nie ma na dzikich sadach jabłek ,susza zrobiła swoie i napewno nie bedzie już tyle jabłek co wczesniej prognozowano ,do tego jest ,bardzo ,bardzo durze zapotrzebowanie na koncentrat ,w tamtym roku nas wykorzystali to przynajmniej w tym roku im sie nie dajmy ,bo taki rok może się już nie powtórzyć ze będzie mało jabłek ,a jak będa wysokie zbiory to napewno zakłady nie bęa nas się załwać i dadzą taką cene jak w tamtym roku ,jak sadownicy byli by zorganizowani to wtedy wystarczyło by zęby wszyscy wstrzymali sie z tydzień ze zbieraniem spadów i w tym roku cena napewno by wzrosła ,powyrzej kosztów produkcji ,ale niestety pewnie będzie tak jak zwykle ze jak zacznie się więcej spadów po 20 wrzesnia to zakłady zaczną zmniejszać cene a sadownicy bedą jeden przez drugiego szybko zbierać zeby cena jeszcze nie spadła ,tak jak w tamtym roku prawie wszystkie sady były pozbierane bardzo dokładnie ,pomimo ze cena nawet nie przekraczała kosztów zbioru
ultracyd, 2015-08-28 07:36, napisał:
Trzeba na głowę upaść żeby zbierać jabłka. Całe powiśle lubelskie siedzi w malinie, bo to jest teraz biznes.
A jak ktoś nie ma malin ,tylko jabłka ?
Na taką suszę, i nieurodzaj dawno powinno być 0,60gr...W sumie przy takiej małej ilości towaru i tak sie nie dorobimy...
Jak zawsze w przemysle mnóstwo wpisów innch jabłek nikt nie sprzedaje nikt nic nie pisze
Las Dębowy 0,45
P.S. Jeśli czytają mnie ci co pisałem na powodzi że nam utopiło jabłka, a oni się śmiali że trzeba było na takich terenach sadów nie sadzić, to poniższy tekst jest dla nich:
BUJAJCIE SIĘ. TRZEBA BYŁO ŚWIDREM W PIACHU NIE WIERCIĆ I NIE SADZIĆ TAM SADÓW! Niech wam dzeszcz do końca listopada nie spadnie , czego z całego serca wam życzę. Pozdrawiam.
U mnie Lobo wyrośnięte już na 8,5-9 cm, Idaret już ma 6,5, Jonagoldy piękne. Nawet suchego listka w sadzie
No fakt taka lokalizacja sadu w strefie zalewowej to jednak wielki skarb. Bo jak rok mokry to zalewa i wytapia a wtedy kasa jest z odszkodowania. A jak rok suchy jak ten to kasa bedzie ale za wysoki plon i odpowiednią jakoś towaru
maniek36, 2015-08-31 15:24, napisał:
No fakt taka lokalizacja sadu w strefie zalewowej to jednak wielki skarb. Bo jak rok mokry to zalewa i wytapia a wtedy kasa jest z odszkodowania. A jak rok suchy jak ten to kasa bedzie ale za wysoki plon i odpowiednią jakoś towaru
Po Twoim komentarzu delikatne sprostowanie muszę napisać kolego. Żaden to skarb bo nie chciałbyś 6000 odszkodowania za miesiąc spania na wale przeciwpwodziowym, wysłanie 2-5 letnich dzieci na 2 miesiące do rodziny i oglądanie szczurów i ddżownic w swoim domu. Co prawda mam za to trochę sprzętu z powodziowego, ale swój wkład trzeba było włożyć przecież. Więc żadem moim zdaniem rarytas, a każdy się cieszył wtedy że potopiło konkurencję.
Z tym uszczypliwym komentarzem dla "suszowców" wyskoczyłem wyłącznie dla tych którzy teraz w sercu sami sobie przypomną jak nasmiewali się z kogoś kto odczuł inne klęski.
Kolega ma racje życie jest sprawiedliwe my śmieliśmy się z sadów przy wałach teraz oni mogą się śmiać z naszych sadów na górkach:)
Powiśle lubelskie 45, lecz wcale ja u Nas wielkich jabłek nie widzę może nawet odwrotnie na lepszych ziemiach jabłka są jeszcze mniejsze...
Ja tam się z nikogo nie śmiałem i nie śmieję, ale pogoda czasami nam pomaga. Jak wymroziło to jabłka było mniej, i każdy tyle zarobił ile by normalnie się napracował i wziął z tej ilości a tak mniej towaru mniej roboty, ale kasa się zgadza.
Jak gdzieś wytłukł grad a u nas były jabłka czyste to teraz my mamy w gradzie a inni jabłka zdrowe. Mam taki sad pod okiem nie mój, zadbany i w ogóle, ale jabłka zbite tak, że nie wiem na co to się nada tylko na soki.
Generalnie susza sprawi, ze jabłka na pewno będzie dużo mniej, to co prognozowali znawcy to przypomina mi propagandę w Korei Północnej jak to wieszczą społeczeństwu, ze np. wysłano ekipę na księżyc i każdy w to wierzy. U nas też ktoś poszedł pozliczał kwiatki na drzewach powyliczał i GUSy nie USy itd. Wyliczyli, że w tym roku jabłek będzie rekordowo dużo, nawet więcej jak rok temu kiedy były naprawdę dobre warunki. Śmiech na sali. Dobrze przynajmniej, że spad się wznosi daje to nadzieję, ze każdy coś grosza zbierze.
No ale zobaczymy co będzie za miesiąc bo może Wisła wyleje, jabłka zabierze do morza ;-) generalnie nikomu niczego złego nie życzę ;D
Regis, 2015-08-31 13:37, napisał:
Las Dębowy 0,45
P.S. Jeśli czytają mnie ci co pisałem na powodzi że nam utopiło jabłka, a oni się śmiali że trzeba było na takich terenach sadów nie sadzić, to poniższy tekst jest dla nich:
BUJAJCIE SIĘ. TRZEBA BYŁO ŚWIDREM W PIACHU NIE WIERCIĆ I NIE SADZIĆ TAM SADÓW! Niech wam dzeszcz do końca listopada nie spadnie , czego z całego serca wam życzę. Pozdrawiam.
U mnie Lobo wyrośnięte już na 8,5-9 cm, Idaret już ma 6,5, Jonagoldy piękne. Nawet suchego listka w sadzie
Bardzo dobrze, że kolega ma juz tak duże jabłka tylko szkoda że wszystko z parchem :) Ale spokojnie zakłady przetwórcze kupią wszystko moje drobne jabłuszka i Twoje ogromne w tych samych pieniądzach :) Pozdrawiam
Rodecro te prognozy były przed największymi upałami i kulminacją suszy... Jakby nie to to mielibyśmy spokojnie 3.8mln ton jak nie więcej, bo sadów ciągle przybywa... W szkółkach drzewka są pozamawiane w 100% to co z tymi drzewkami sie dzieje? Sadownicy kupują i palą? No nie... sadzą kolejne sady... A to że przyszła susza to prognozy trzeba skorygować i na prawde nikt nie wie ile zbierzemy... A już na pewno nie wiadomo ile z tego to będą jabłka deserowe...
Tak to prawda dzewka są zamawiane w 100% ale duża część jedzie na wschód ,a dzięki takiemu szkułkarzowi jak sułek mają niezły hłam w sadach na wschodzie.Ale to jest temat o cenach przemysłu.
Ja jestem za tym, aby Polska nie 3 ale 6 mln ton jabłek produkowała i aby wszystko było zagospodarowane. Mamy dobre soki ponadto zdrowe
http://www.sadownictwo.com.pl/soki-i-musy-owocowe-w-szkolnych
jak ludzie zrozumieją, że lepiej pić sok jabłkowy niż fantę, coca colę i takie tam dzisdostwo to i większe bedzie zapotrzebowanie na jabłka niż jest. Zobaczcie co jest w restauracjach obiad, rybka frytki, ale do tego cola, fanta, a mógłby być w ofercie jeszcze świeży sok, ale na razie nieliczne knajpy to oferują, większość ludzi nie wie czym są soki, czym napoje, każdy przyzwyczajony do Pepsi.
ciekawe czy w tym roku bedzie utylizacja pod drzewami ,i ile będą doplacać do kilograma
Granice 45 gr. jablek brak. Sady przydomowe w tym roku nie owocują i nie ma to nic wspólnego z suszą, cena idzie w góre Prognozy to czysta propaganda.
http://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/ceny_skupu_jablek_przemyslowych_siegaja_nawet_45_gr_kg_beda_kolejne_wzrosty,2675.html
Okolice za wisłą Borek 0,47
Na jednym z sadowniczych portali przeczytałm, że są firmy które płacą 0,55 za letni suchy przemysł.
Pytanie. Co to jest letni suchy przemysł?
Gm.Rybczewice ,lubelskie -40 gr.Skupowy powiedzial mi ze dzisiaj w zasadzie bierze towar w ciemno bo coś ma się psuc z ceną.
Oby nie.
Jablek na zakladach po prostu nie ma. W tym roku nie bylo tak duzo parcha kazdy w mojej okolicy ma jablko czystsze niz w roku ubieglym ale mniejsze. Jesli eksport bedzie szedl ok 6.5 badz 6 a sporo poki co idzie to zakady wiele nie nakupia
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl