Ludziom z przetwórni na forum dziękujemy, idźcie robić propagande gdzie indziej. 52+ vat dzisiaj
Ludziom z przetwórni na forum dziękujemy, idźcie robić propagande gdzie indziej. 52+ vat dzisiaj
Okolice Sandomierza - 0.54 gr ;) Jabłko juz tak nie stanieje, no może na 3-4 dni chwilowo dla picu a później up up
straszą obniżką ale skupowi mają jeszcze zapasy w paletach i nie sypią, okolice opola lub 55-56 gr
Ludzie przecież ten materiał w Agrobiznesie o jabłku przemysłowym był z całą pewnością sponsorowany przez przetworców. Dopiero teraz widać jak bardzo zależy im na towarze, pewnie jeszcze sporo im go brakuje do tego co mieli zakontraktowane. Nie zdziwiłbym się gdyby szykowali nam jeszcze jedną obniżkę żeby nas postraszyć, ale może opamiętają się i zrozumieją że to i tak nic im nie da
nie jestem czlowiekiem z przetworni. ja dziś wysypałam bo mam pewne informacje że spada. a jablek u znajomych jest duuużo, skupy zasypane.
W Załobie na oko 60 aut stoi także nie wiem czy nie będzie miało to odzwierciedlenia w cenach.....
Gregory87, 2015-11-12 17:25, napisał:
Ludzie przecież ten materiał w Agrobiznesie o jabłku przemysłowym był z całą pewnością sponsorowany przez przetworców. Dopiero teraz widać jak bardzo zależy im na towarze, pewnie jeszcze sporo im go brakuje do tego co mieli zakontraktowane. Nie zdziwiłbym się gdyby szykowali nam jeszcze jedną obniżkę żeby nas postraszyć, ale może opamiętają się i zrozumieją że to i tak nic im nie da
A ty wiesz ile brakuje do kontraktów...
nie wie ale wy to naprawdę myślicie ze przetwórnie robią kontrakty w sierpniu na cenę x i modlą sie ze cena na jabłka nie pójdzie w gore?
Ludzie. Trochę rozsądku ...
@Nardo nie mam pojęcia ile im brakuje do kontraktów i szczerze mówiąc mało mnie to obchodzi bo jabłko przemysłowe stanowi u nas znikomą część towaru, ale widzę co się dzieje na okolicznych skupach. Do niedawna codziennie zasypywane były po 2-3 zestawy dziennie (w zależności od skupu) a teraz raptem jeden samochód i to niepełny. Zresztą większość znajomych przemysł składowany na podwórku już wysypała. A pomysł na materiał o jabłku przemysłowym w Agrobiznesie na pewno nie wyszedł z inicjatywy sadowników.
A poza tym forum to śledzi pewnie niejeden przetwórca, niech się trochę podenerwują za te lata kiedy cena nie przekraczała 20 gr.
ja ze swojej obserwacji stwierdzam ze
są to tylko kombinacjie przetwurni i skupowych
dlaczego
skupowy kontraktuje określoną ilośc surowca czym wiekszą tym wiecej morze wynegocjować np 60gr +
i jak sie kilku zmuwi to zbijają cene na skupach jak było ostatnio za 45
przeturnie mają problem bo jak ci sie nanich obrażą to nie bedą przywozić i przetwurnia bedzie musiała tylko wode w basenach zmieciać a do tanków zero
nastwepna sprawa tamten rok nauczył sadowników upodlenia i wtym roku już widac w wiekszosci że jak przeturnia czy supowi obniżą drastycznie cene to nie dostaną surowca i wydaje mi sie że to jest piekne
cena jest 53 gr i jabłka jest mniej na skupach
żeby nie było kupcy dzonią po deserowe
Gregory87, 2015-11-12 18:34, napisał:
@Nardo nie mam pojęcia ile im brakuje do kontraktów i szczerze mówiąc mało mnie to obchodzi bo jabłko przemysłowe stanowi u nas znikomą część towaru, ale widzę co się dzieje na okolicznych skupach. Do niedawna codziennie zasypywane były po 2-3 zestawy dziennie (w zależności od skupu) a teraz raptem jeden samochód i to niepełny. Zresztą większość znajomych przemysł składowany na podwórku już wysypała. A pomysł na materiał o jabłku przemysłowym w Agrobiznesie na pewno nie wyszedł z inicjatywy sadowników.
A poza tym forum to śledzi pewnie niejeden przetwórca, niech się trochę podenerwują za te lata kiedy cena nie przekraczała 20 gr.
Jaki agrobiznes to byl? Wczoraj?
z pewnego źródła wiem ze na pretwórniach nie nakupili jeszcze tyle ile chcieli, zbiorniki nie są pełne takze bardzo zalezy im na jabłku. jak obniżą to tylko po to by wyłudzic troche taniej. info od pracownika zakładu
Nati, 2015-11-12 17:41, napisał:
nie jestem czlowiekiem z przetworni. ja dziś wysypałam bo mam pewne informacje że spada. a jablek u znajomych jest duuużo, skupy zasypane.
lepiej idź chłopu kolacje zrobic i dzieci spac polozyc - zamartw sie o swoich a nie martwisz sie o wszystkich :)
nie polemizujmy na forum z osobami któ
re nie mają co najmniej dwuletniej historii wypowiedzi :-)
ja słyszałem ze jest tyle jabłka za przetwórnie juz sie obkupiły i od przyszłego tygodnia nie będą brały towaru. Kto liczył na przekazanie to się też może przeliczyć bo w bankach żywności są podobno juz zapisy na 2018 rok. No i do tego jeszcze to embargo na Rosję wiec i deser sie w tym roku może nie sprzedać. Proponuje wszystkim rano otworzyc chłodnie i zawieść towar na skup bo w sobotę nie będzie gdzie wysypać.
Wilga 0.53 i na skupach pusto
Jechałem przed chwilą koło przetwórni w Annopolu. Zauwarzyłem że w Grujcu ostra panika bo na drodze satało 20 skłaów ( drugie tyle na placu) i wszystkie rejestracje WGR. Od razu widać co robi niewielka obniżka o 2 grosze, panika i ludzie zaczynają sypać
Kolego tu nie chodzi o panikę ale koło Grójca bardzo dużo ludzi teraz dopiero zbiera jabłka bo wcześniej zrywali i jest mała kumulacja zbierania kto ma w czym to jeszcze troche stawia pod wiatą ale dużo sypie na bierząco nie patrząc na cene
nic już nie rozumiem,jabłka już miało być mniej w wczoraj w nocy pod "Zagłobą" 55-60 zestawów w kolejce,głownie LOP,ale tez dużo WGRów...to się nie dziwię że straszą obniżką jak mają tyle towaru....
Więcej za mniej albo mniej za więcej decyzja należy do samych sadowników,skupowym to pikuś zakłady wytłoczą ostatni ogryzek w tym kraju.
A dzis 0.47 gm. Chynów. Obnizyc to kur... sa pierwsi a podniesc to 3 dni po wszystkich. Wczoraj ja widzialem 4 zasypane kontenery a ile bylo?
zaborów gmina belsk spadek na 50. Ludzie opamiętajcie się i nie sypcie.na innym skupie brak ceny i mówią ze na przetwórni awarie.sztuczny tłok robią.
Po jakiego wuja podnosili cenę na dwa dni a teraz obniżają ..przecież to kolejna taka zagrywka ....Brak sypania przez 3 dni później zasypią wszystkie składy przytrzymają 2-3 dni i kolejki tak powstają około 1200 samochodów jest w rękach firm skupujących ,na terenach sadowniczych i te 1200 aut jedzie na raz na przetwórnie .Przetwórni jest około 20 wiec na jedną przypada 60 samochodów, do tego małe spowolnienie rozładunku i mamy kolejki i takzwany ,,KOCIOKWIK" Sztuczny tłok . Pozdrawiam
Selak, 2015-11-13 12:40, napisał:
Niech zgnije a nie zawioze :)
I taka powinna byc reakcja na obniżkę.20 ton przemysłu z idareta sypie na początku grudnia i niech mnie straszą i 20 groszami nie oddam tak postanowiłem i tak ma być moje jabłko moja sprawa
przykro mi to stwierdzić ale opina skupowych jest taka z naszego regionu że koledzy z grójeckiego są najwiekszymi panikażami sypią nawet jak jest znaczna obiszka i morzna ich rąbać ile sie da to był cytat
sandomierz jest inny
i dlatego wiekszość rejestracji jak były obniżki przed zakładami była z grójecjiego coś wtym jest bo rozmawiałem ostatnio ze skupowym że w grójeckim zawsze jest nisza cena
czyli koledzy dajecie sie dymać to moje stwierdzenie
trochę kolega masz w tym racji, są panikaże i sypią jak tylko pierwsza pogłoska wyjdzie o obinżce, ale trzeba wziąć po uwagę że w Grójeckim jest najwięcej jabłka, ok 60% produkcji krajowej, niech tylko z 1/3 będą panikaże to i tak sie robi spora ilość jabłek
Nie jestem z grójca ale nie ładuj wszyskich do jednego worka .Tam jest gigantycznie dużo sadów i zawsze są ludzie że będo sypać bez względu na cene.
Okolice warki 47gr sami skupowi mowia zeby przeczekac. Wczoraj poszlo po 53 dzis juz zostawiam az wroci do poprzedniej ceny.
Tegoroczny sezon skupu jabłek przemysłowych jest zadowalający z perspektywy sadowników. Najwyższe ceny w tym roku, biorąc pod uwagę całą Polskę, dochodziły nawet do 50-59 gr/kg. Jednak – jak co roku - można zaobserwować na rynku duże wahania. I tak np. na Mazowszu w ciągu całego tygodnia ceny skupu jabłek przemysłowych wynosiły 52 gr/kg, zaś w piątek spadły – na 47 gr/kg.
W tym roku owoców z przeznaczeniem dla przetwórstwa jest mniej, co ma wpływ na ceny. W porównaniu do ubiegłego sezonu, kiedy to skupy proponowały 10-15 gr/kg, tegoroczne poziomy są zadowalające dla sadowników
Według Artura Witkowskiego, właściciela skupu w gminie Warka, to duża podaż owoców, na koniec zbiorów spowodowała obniżkę cen. – W ciągu całego tygodnia ceny utrzymywały poziom 52 gr/kg, a jabłek nie brakowało. W piątek, przed południem cena spadła na 47 gr/kg. Zbiory jabłek kończą się i ci, którzy nie mają w czym przetrzymać jabłek przemysłowych, pomimo niższej ceny, sprzedadzą je. To ostatnia szansa na to, żeby obniżyć ceny, ponieważ za chwilę zbiory skończą się całkowicie, a sadownicy zamkną owoce w przechowalniach – dodał.
Ciężko przewidzieć dalsze kroki przetwórców. Prognozować można, że cena poszybuje w górę w momencie, kiedy zbiory zakończą się, a sadownicy będą czekali ze sprzedażą jabłek na wyższe ceny.
Trzeba przyznać, że zeszłoroczne niskie ceny skupu jabłek przemysłowych zapewniły przetwórcom konkurencyjność cenową, jeśli chodzi o zagęszczony sok jabłkowy. Polski koncentrat był tańszy niż chiński, przez co udało się zdobyć nowe rynki zbytu. Jednak przetwórcy jabłek w Polsce mogą mieć trudności z ich utrzymaniem ze względu na wyższą cenę zagęszczonego soku jabłkowego w obecnym sezonie. Ceny skupu jabłek są ponad dwa razy wyższe, niż w roku ubiegłym więc i cena soku również będzie dwa razy wyższa.
W tym momencie ceny polskiego koncentratu wynoszą 1,25 euro/kg, zaś chińskiego – 1,25 dolara/kg.
http://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/ceny_skupu_jablek_przemyslowych_spadaja_wraz_z_koncem_zbiorow,3535.html
Pod Sandomierzem - spadek z 0.54 na 0.48 gr ale na skupie pustki. Pojedyncze skrzypni ktos wozi ale żadnego szału
Ja sprzedawałem owoce jak cena lawirowała w granicach 50 groszy netto teraz po spadku sprzątam już resztki z sadu i to co jeszcze mam że świeżego zbioru zostawiam niech stoi. Jeść nie woła spokojnie zimowa odmiana poleży bez ubytków. Cena wróci do normalności jeszcze. Sady już puste są więc jabłka nie będzie, a mam pewne informacje nie od jakiegoś tam pracownika, który działkiem operuje na przetwórni tylko w biurze gdzie decydują o cenach, że ta cena to cena raczej przejściowo. I nie piszcie głupot, że przestaną brać jeszcze takiego roku nie było, a w ubiegłym kupowali i w końcówce jeszcze więcej płacili bo im na jabłku zależało to w tym roku nie zapłacą jak jabłka na 100% tyle nie mają jak sobie wyobrażali? Pytanie retoryczne.
skupowi którzy nakupili drozej a teraz cena im padła, sami zablokują zakłady nie wożąc towaru.na skupach dzis bardzo mały ruch a same jabłkiem obstawione gdzie sie da
pomiędzy teorią a przykładami jak dysponują co nie którzy jest duża rozbierzność. Myśląć tylko że produkujemy jabłka na cały świat i wszystkie owoce w których jesteśmy pionerami na całym świecie i w całej galaktyce. I raczej wdrażanie inforamcji że Chiny produkują wiecej surowaca w postaci owoców jest zwykła propagandą. Naszej infrastuktury nie przebije żadny kraj. A jabłka w każdym sezonie muszą kosztować inaczej żeby nie było inflacji na rynku.
okolice Warki 45 ale skupowicz kazał czekać do przyszłego tygodnia, a on z reguły wie co mówi bo ma mocną wtykę w białobrzeskiej przetwórni, sam teraz trocję wysypałem bo miałem jonagolda na polu i mi szpaki i dziki jadły na potęgę, idared sobie jeszcze trochę poczeka
przecież to normalne ze cena pójdzie w górę jak zawsze przecież w tym sezonie to nie nowość wystarczy kilka dni
podziwiam wasz optymizm, ale sezon się kończy i zaczyna się zmiana organizacji i funkconowanie przetwórni. Najgorsze to że ryek przetwórstwa owocowego jest zdominowana przez trzy podmioty więc czas pokaże jaka cena będzie w nowym tygodniu. Ja bym nie mierzył zbyt wysoko.
A nie pisalam wczoraj, ze cena pójdzie w dół. Ale to jeszcze nie wszystko bo jutro jeszcze spadnie. A w poniedziałek jeszcze zaskoczy ceną w dół i raczej cena się nie odbije. Przetwórnie mają już w 80% pełnych tanków więc już im nie zależy. Wiem,że zaraz będzie komentowany mój post negatywnie ale mam info z pierwszej ręki.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl