Sobienie Jeziory i Wilga 0,50gr ruch słaby czekamy na podwyżke
okolice opola lub spadek na 0.52-0-53 mówią że chyba jeszcze jutro w dół bo dzisiaj ruch sie zrobił bo rzesztki z pola zworzą ludzie i z podwórek troche sypneli, to pewnie juz ostatnie obniżki
edek1, 2015-11-04 07:20, napisał:
Widze ze ktoś tu popeline sieje
edek nie popeline sieje tylko w dół Obrazów (sandomierskie)0,50
wstrzymajcie się kilka dni z sypaniem to się sytuacja uspokoi, chyba niektórzy moga przetrzymać kilka dni jabłka w skrzyniach.... bo za chwilę będzie 45 groszy które sami sprowokujemy, w tygodnu przed świętami wiatr hulał po przetwórniach, a teraz znów dzikie tłumy...
cygan ma rację , wszyscy się żucili , do wysypywania , jak będzie tak dalej na hura to cena spadnie znów, a my przecież tego nie chcemy :)
Jaka cena w Borku w mazowieckim
okolice samborca spadek na 0,50 i nie ma gdzie sypac proponuje przerwe tylko czy po niedzieli bedzie pogoda :(?
Większości ludzi już oberwala i teraz zbiera a spadu w tym roku jest n a prawdę dużo wiec nie wierze w to że po niedzieli będzie drożej.. Ludzie też sypia bo nie mają w co zbierać. Wiec muszą ma bieżąco się wysypac... A znów teraz przetwornie juz nakupili dość dużo przemysł wiec im już tak nie zależy..
Zbyszek124, 2015-11-04 13:14, napisał:
Większości ludzi już oberwala i teraz zbiera a spadu w tym roku jest n a prawdę dużo wiec nie wierze w to że po niedzieli będzie drożej.. Ludzie też sypia bo nie mają w co zbierać. Wiec muszą ma bieżąco się wysypac... A znów teraz przetwornie juz nakupili dość dużo przemysł wiec im już tak nie zależy..
gdyby im nie zależało to już by było po 10 gr, a co do opakowania to sypcie na pryzme a okaże się że wszyscy zdąrzą spokojnie sprzedać do końca listopada.
Pryzmy mam sypać , a kto mi za to zapłaci ? To nie ta epoka ;-) Pozdrawiam serdeczie .
Ludzie ogarnijcie się. Nie sypcie bo dostali towaru i obnizyli ceny a wy jeden przed drugim teraz sypiecie to do niczego nie dąży tylko do kolejnych obniżek
Dali byście się ............. za 100 zł
Zbyszek124, 2015-11-04 14:54, napisał:
50gr w tym roku i tak jeszcze dobra cena oby tak było co roku..
bardzo dobra !!!
ja poczekam z sypaniem az na 30 groszy obnizą bo po 50 e to moze na 13-ke dla prezesa zabraknie
Nie sypcie jak glupi i nie zbierajcie - po co na pryzmy ,niech sobie leza i czekaja az panikarze wysypią
Według mnie cena za odpady 50 gr. to jest nieźle,bardziej mnie martwi cena jabłka konsumpcyjnego które jest nieproporcjonalnie tanie wzgledem przemysłu.
lubelskie obniżka na 0,50
gm Chynów 0.48. Rano było jeszcze 0.49
A już miałem sypnąć troche... Poczekają.
Będa tanieć!
a skupowy swoje w skrzyniach juz tydzień trzyma pod stodołą.
Ruch mały. Za to na Pęcławiu kolejka aż na drodze tak sypią.
@AntonG gdzie ty sprzedajesz zwykle te spady? Dzwoniłem dzisiaj do mojego odbiorcy (gm. Chynów) - płaci 52 gr. ale wspomniał też, że nie ma się co spieszyć, więc czekam. Teraz ma być jakaś mała obniżka, a na lepszą cenę trzeba będzie poczekać jeszcze ze 2 tygodnie.
gm.Biała Rawska pustki, na skupach niedobitki. A cena bez zmian. Poczytajcie(prisonplanet.pl).
@Gregory87 na takiej rożnicy cen to chętnie zmienię.
Pytałem na Piekucie bo z tej kwatery akurat po drodze do domu mam.
Zakłady grają jak mogą, ktoś inny pisze, że zakłady już nakupiły, w roku ubiegłym był rekord owoców, zakłady kupowały i od wiony jeszcze dobrze za spad płaciły więc jak to możliwe, aby w niecałe dwa miesiące w tym roku zakłady nakupiły surowca, którego jest generalnie mniej.
Ci co coś mają w sadach to w obecnym czasie już pojedyncze jednostki, z tego zakłady surowca nie nazbierają - kombinują jak mogą kiedy coś jeszzce leży i stoi w paletach aby nie płacić bo przyjdze im jeszcze oferować cenę za jabłka, którego nikomu się nie będzie opłacało wyciągać za 50 groszy.
okolice opola lubelskiego 50 -52 gr czyli jest obniżka jak pisałem wczoraj, ruchu na skupach praktycznie nie ma
u mnie na wsi ostatnie resztki, z dzień czy dwa i praktycznie koniec, cena 50gr, ciekawe co zrobią przetwórnie żeby wyrwać towar z przechowalni, jak bym miał składować w czym przemysł to ostatnie co bym zrobił to teraz sypał
najwiecej zametu to sami siejecie !
kazdy ma swoj rozum i sam podejmuje decyzje i później za nie odpowiada, wiec ograniczcie sie tylko do pisania ceny a swoje wywody zachowajcie do siebie
Wildze niektórzy nie rozumieją ze sa pewne granice maksymalnej ceny np. 50gr zakłady więcej nie dadzą i tyle najwyżej nie kupią. W lipcu tez nie było spadu i nikt za spad nie płacił 1zł . A przemysł jeszcze będzie, niech tylko zacznie się sortowanie..
Anonim, 2015-11-04 23:13, napisał:
u mnie na wsi ostatnie resztki, z dzień czy dwa i praktycznie koniec, cena 50gr, ciekawe co zrobią przetwórnie żeby wyrwać towar z przechowalni, jak bym miał składować w czym przemysł to ostatnie co bym zrobił to teraz sypał
a ja bym sobie potrzymał jeszcze bo 50 groszy to nie ostatnia cena jaką jeszcze zobaczymy z tych wyższych.
UWAGA!
Gmina Łoniów /sandomierskie/ - Skupowi dzwonią co do niektórych i każą nie przywozic jabłka, bo cena ma spaść na 30 gr/kg. Jakoś trudno mi w to uwierzyć, ale gra toczy się dalej i wszystko jest mozliwe - przerabiałem to juz chyba trzy lata temu, kiedy było podobnie. Zobaczymy jak będzie gdzieś około południa - na razie brak ceny.
To dziwne bo znajomy skupczyk wczoraj mi mówił ,że może kupić ile się da po 50gr. i co dziwne te jabłka wogule nigdzie nie wywozi.
Sieją panikę żeby złapać jeszcze trochę towaru po 50 gr, bo wiedzą że jeszcze tydzień, może dwa, i będą musieli zapłacić minimum cenę równą jak za eksport, żeby skupić tyle towaru ile mieli w kontraktach.
I co by im dała obniżka teraz? jak większość ludzi już zebrała, a ci co trzymają to czekają na 60gr i wyżej...
Takiej obnizki jak piszecie w ogóle nie rozumiałbym co ona by dała? Ci co wstawili do przechowania jabłka nie byliby zachęceni taką ceną do sypania, co innego wzrost z 50 na 60 groszy może być dla wielu motywacją aby jabłko wysypać.
Co by dała obniżka teraz? Wam nic, przetwórcom wiele. Niestety źle to rozpatrujecie. Przetwórcy zaczną podnosić ceny jak będą mieli nóż na gardle, czyli kiedy naprawdę z rynku znikną wszystkie jabłka przemysłowe. Teraz oni wiedzą, że trzymacie sporo owoców i powoli dłubią ostatnio sypane partie, a jak surowiec im się skończy, będą chcieli zmusić Was do oddania ostatnich zapasów (tych co trzymacie by sprzedać po 60 groszy). Myślisz, że jak sadownicy zobaczą 45 groszy, potem 40 groszy.... nie wpadną w panikę? Oczywiście że tak i o to chodzi przetwórcom. Żeby realnie wymusić na nich podwyżkę musielibyście też wziąć pod uwagę możliwość zmarnowania tego co macie, jeśli się nie uda zmusić przetwórców do podwyżki ("jeśli oni dobrze nie zapłacą to nikt tego nie dostanie"). Takimi jednak kategoriami niestety myśli niewielu sadowników, bo dla nich liczy się każdy grosz ....oczywiście co zrozumiałe. Ale to też wiedzą przetwórcy i póki są jeszcze jabłka przemysłowe na rynku, będą kombinować.Pod koniec listopada, kiedy przyprze ich do muru może się okazać, że ceny znów pójdą w górę - przetówrcy będą liczyć na drobnicę, odsorty i cały ten szajs który zaplątał się w deser, z nadzieją, że będzie chciało się wam dłubać. Może się jednak okazać, że ten sezon uznają za stracony, będzie co ma być i ceny już zostaną na tym poziomie 40 czy nawet 30 groszy za kilogram, jak ktoś tam wcześniej pisał.
Zmarnować nie zmarnujemy. Zastawimy im tym bramy wjazdowe i bedziemy pilnowac by równo fermentowało
wszystkie obniżki i spadki przniosły skutek odwrotny od zamierzonego,to niby czemu teraz ludzie mają ulegać panice,ten rok jest wyjątkowy ,bo kogo nie zabił poprzedni sezon i pseudo ceny nauczył sie,że to On decyduje kiedy sprzeda głupi sprzeda po obnizce 10gr madry poczeka i sprzeda na górce cenowej tych mądrych jest wiecej ,a pogoda sprzyja bo zimy w listopadzie nie widać zapasu zakłady nie zrobili i w przyszły sezon nadmiaru soku nie będzie wiec i ceny będą wysokie,jest z czego płacić i na czym zarobić tylko szanujmy sie wzajemnie to wszyscy będą zadowoleni.
okolice samborca 0,48 ale ruch zamarl , ludzie zbieraja ale skladuja na podworkach , zobaczymy co bedzie dalej
Fantazja, 2015-11-05 09:50, napisał:
Co by dała obniżka teraz? Wam nic, przetwórcom wiele. Niestety źle to rozpatrujecie. Przetwórcy zaczną podnosić ceny jak będą mieli nóż na gardle, czyli kiedy naprawdę z rynku znikną wszystkie jabłka przemysłowe. Teraz oni wiedzą, że trzymacie sporo owoców i powoli dłubią ostatnio sypane partie, a jak surowiec im się skończy, będą chcieli zmusić Was do oddania ostatnich zapasów (tych co trzymacie by sprzedać po 60 groszy). Myślisz, że jak sadownicy zobaczą 45 groszy, potem 40 groszy.... nie wpadną w panikę? Oczywiście że tak i o to chodzi przetwórcom. Żeby realnie wymusić na nich podwyżkę musielibyście też wziąć pod uwagę możliwość zmarnowania tego co macie, jeśli się nie uda zmusić przetwórców do podwyżki ("jeśli oni dobrze nie zapłacą to nikt tego nie dostanie"). Takimi jednak kategoriami niestety myśli niewielu sadowników, bo dla nich liczy się każdy grosz ....oczywiście co zrozumiałe. Ale to też wiedzą przetwórcy i póki są jeszcze jabłka przemysłowe na rynku, będą kombinować.........., będzie co ma być i ceny już zostaną na tym poziomie 40 czy nawet 30 groszy za kilogram, jak ktoś tam wcześniej pisał.
tak piszes jakby na rynku był tylko jeden skupujacy i albo jemu sprzedasz albo ci zgnije ale mimo wszystko tak nie jest i ci co beda chcieli nadmiernie zarobic moga nie kupic bo konkurencja im jabłko podkupi pare groszy drozej - bo wiadomo i tak im sie oplaci
a wiec wcale nie jest tak łatwo "zbic ceny" jesli na rynku jest mniej jablek , to nie jest zeszly rok ze czesc sie zmarnowało a i tak wszyscy sie obkupili za grosze
Tomekmaster, 2015-11-04 18:24, napisał:
silo przez takich jak ty cena pada ...............
..................
jak już chcesz kogoś obrażać to poszukaj poprawnej formy ... to na prawdę nic nie kosztuje ... http://sjp.pwn.pl/sjp/cwok;2451052.html
Okolice Magnuszewa 50 gr.Wszystko zasypane.Ludzie stoją aby wysypać a nie ma gdzie
Moja wizja: Do tej pory ludzie zrywali jablka.Przemysl sobie lezal,a teraz wszyscy zbieraja.Wielu trzyma po 10-20 ton na podworku.Pomnozyc to przez 3000 tysiace sadownikow,tj 3000 zestawow.I nadal twierdzicie,ze nie ma przemyslu?
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl