A co powiecie na to?
Jabłko jest ale u tych co sobie coś poskładali, u tych co nie mają parcia na jak najszybsze zakończenie zbiorów, ale konkurencji jabłkowej już nie będzie - ja więc czekam na odpowiednią cenę bo za rok może nie być szans na lepsze ceny - Wam też radzę sprzedawać ale jeszzce nie teraz.
andrzej600, 2015-10-28 21:06, napisał:
Gm. Magnuszew dziśiaj 45 gr. pustko na skupach czyżby kazdy czekał na 50 gr ???
Już nie wracaja traktory ??? A nie jeden raz pisałem że w listopadzie bedzie głód na jabłko przemysłowe
, ostatnio w Magnuszewie sypnołem jak było 0,50 - 0,52 netto jak mi powiedzieli że jutro nisza cena i nie wiedzą jaka nie zawiozłem, zobaczymy czy dobrze zrobiłem, jak na razie z tego co słyszałem już dają wiecej niż 0,45 netto
, na jednym skupie było nawet 0,48 netto czyli +3 gr
Ale teraz czekam na conajmiej 0,55 netto albo jeszcze lepiej 0,60 bo nieliczni mają jabłko już
Dziś od rana znów zaczyna się zbieranie bo ludzie kończą rwanie i weekend się zbliża.. 50gr raczej nie przekroczy w listopadzie..
Tylko że dziś, jest piekny dzien na rwanie od samego rana
Sam pisałeś wcześniej że ci sie idared sypie to po co go zbierać skoro na drzewie jeszcze jest, a jak jest pogoda trzeba go zrywać...
malysadownikw, 2015-10-28 12:39, napisał:
http://www.sadyogrody.pl/prawo_i_dotacje/104/maliszewski_wycofanie_owocow_z_rynku_bedzie_podzielone_na_trzy_transze,3341.html
"Program wsparcia wynikający z rosyjskiego embarga ma obowiązywać do końca czerwca 2016 roku. Przewidziano również rekompensaty za wycofanie z rynku 1 750 ton śliwek i winogron, 31 500 ton pomidorów, marchwi, słodkiej papryki, ogórków i korniszonów oraz 1 900 ton brzoskwiń"
Ja sie zaqpisuje na sliwki i brzoskwinie ...
"Jeżeli ilość wniosków przekroczy limit to nastąpi zakończenie ich przyjmowania i będzie ewentualna redukcja. Jednak redukcja będzie dotyczyła tylko wniosków złożonych w ostatnich pięciu dniach, a nie jak to było w poprzednim roku - wszystkich wniosków. "
tacy pewnio duzi ze zalapia sie w pierwszych dniach ?? a jak im PiS wymieni wczesniej kolegow w Agencjach ??? :) tacy pewni ze do 2 listopada dotrwają ? ale przeciez jeszcze później mozna skontolowac i rozliczyc .....
grhist, 2015-10-29 06:43, napisał:
md macierzyński, już 49 groszy, cena chyba szybko wróci do właściwego poziomu
czlowieku handlowaleś z nim kiedykolwiek? chyba nie... macierzynski to czlowiek zagadka cene ma a jak zawieziesz to towar sie nie nadaje i da 0,45 po za tym jak bylo ostatbnio full jablek i jak szuaklem odbiorcy na eksport to z przemysłowców tylko on sie reklamował widac ze ludzie nie chca z nim handlowac bo ile razy mozna dac sie skrecic ?
nie handluje z nim, z tych względów o ktorych piszesz, ale w tym sezonie cena przemysłu u mnie na wsi była tak jak u niego ale dzień puźniej, lub tego samego dnia wieczorem, a kolega co piszę, że nie ma szans na 50gr w listopadzie to nie bardzo chyba wie co pisze, ja torchę mogę rpzechowac przemysłu, ale resztę zacznę zbierać jak będzie 55gr
W okolicach Belska jeszcze tydzien rwania. co niektórzy maja wiecej jabłek niz rok temu..
Wilga na jednym skupie 0,48, jeden bez ceny a pozostałe o,45.
zobaczymy co jutro się zadzieje
Oklice Magnuszewa 46.Ale ludzie nie sypia.Nawet skupujący trzymają zaladowane zestawy i czekaja na cene :)
Okolice Białej Rawskiej wszędzie 0,45 + vat. Ja wysypałem tylko dla tego że potrzebne mi są skrzynie na drewno, a tak to na skópie pusto. Widziałem jak samochody odchodzą na przetwórnie nawet jak mają połowe towaru. Dziwne ale nie mam pojęcia , że to się im oplaca. Niektórzy już skończyli rwanie, ale jeszcze kilka dni i wszyscy oberwią.
Te 52 i 53 to na zakładach czy na skupach?
Jaka cena w sandomierskim?
Dziś pod zakładami w Dwikozach samochody na WGR a już dawno ich nie widziałem...
Jak zwykle w grojeckim najtaniej jakoś w lubelskiem czy sandomierskim mogą dac już po 50 a tu gm. Chynów 47 bez zmian
Gmina Łoniów /sandomierskie/ - dzis skrobigar nowosądecki podwyższył z 0,45 na 0,47 zł/kg
piter00100, 2015-10-29 17:55, napisał:
Te 52 i 53 to na zakładach czy na skupach?
Jaka cena w sandomierskim?
Dziś pod zakładami w Dwikozach samochody na WGR a już dawno ich nie widziałem...
oczywiscie na skupach
Gm. Magnuszew dziasiaj rano 0.48 gr a po południu 0.50 :) na skupach pustki czyzby kazdy czekal na 60 ???
Pisałem że koniec sezonu bedzie gwałtowny a apetyt przetórców nie zaspokojony...czekamy teraz na głód na jabłko przemysłowe ...
Spokojnie poczekajcie jeszcze tydzień i cena będzie +55gr
od wczoraj 14 pusto pod browarem ani jednego samochodu z jabłkiem, skupy w okolicy puste a na podwórkach po 20-30 skrzyniopalet z przemysłem czeka.
Brawo ludzie się nauczyli aby nie sypac jak cena spada i mi się to podoba :)
Jeszcze kilak dni i cena wzroście bo znów towaru nie ma
cyberek kto placi 0,50
andrzej600, 2015-10-29 21:16, napisał:
Gm. Magnuszew dziasiaj rano 0.48 gr a po południu 0.50 :) na skupach pustki czyzby kazdy czekal na 60 ???
chyba raczej z sypaniem spadow kazdy czeka na przyszly rok :) bo skad je brac ? jabłko spod drzew sie konczy a to w przechowalni pójdzie na charytatywne bo tam płaca ponad 1,50 zł
Nicram96, 2015-10-30 08:58, napisał:
chyba raczej z sypaniem spadow kazdy czeka na przyszly rok :) bo skad je brac ? jabłko spod drzew sie konczy a to w przechowalni pójdzie na charytatywne bo tam płaca ponad 1,50 zł
Kolego nie pisz bzdur, 1,50 ale trzeba odjąć koszty transportu ok 10 gr opakowania 10 - 20 gr i koszty promocji około 10-15 gr
alek, 2015-10-30 09:29, napisał:
Nicram96, 2015-10-30 08:58, napisał:
Kolego nie pisz bzdur, 1,50 ale trzeba odjąć koszty transportu ok 10 gr opakowania 10 - 20 gr i koszty promocji około 10-15 gr
a czy ja napisalem ze "na czysto " 1,50 ?
a za spady to do 50 groszy doliczaja Ci za zbieranie i transport ?? a jak sypales po 10 groszy to za co tro było ???? za jabłko czy za zbieranie ?
za charytatywne placa 70 groszy + dodatki na koszty o ktorych piszesz - a wiec wyjdzie ponad 1,50 - wiem co pisze bo w tamtym roku oddawalem na BŻ jabłko i sliwke i wiem po ile wyszło
ps
jakie koszty promocji ???????????? kilka telefonow do kierownika zeby sie umówic na dostawe + maile do ARR zeby zglosili dostawe do IJHARS? NO CHYBA ZE GDZIES ŁAPÓWY (promocje) DAWALISCIE ?? ja nic nie dawalem
Wczorajszy Agrobiznes jest w archiwum ,polecam , bardzo ciekawe info o zapotrzebowaniu na jabłko z przeznaczeniem na export ,.W sadach jakoś tak dziwnie cicho , nieliczni kończą , skupy puste w tej cenie to raczej nikt myślący i liczący nie odda towaru.
edeede, 2015-10-30 11:27, napisał:
braciejowice po cichu 54:)
A w jakim rejonie leżą te Braciejowice ?
Ciekawe jaka cena w okolicach Białej Rawskiej ? Pewnie jak zwykle najtaniej.
Okolice Magnuszewa 50 gr. Ludzie zaczynają sypac bo po Niedzieli kożdy będzie sypać i cena może spaść...
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl