okolice lipska nad wisla dzis 0,49 wzrost od ponidzialku o 5gr
Mężenin 46gr od wczoraj. Mało towaru a u Mańki na Orrzyniu wiatr na pustej przyczepie hula
mazowieckie cena wzrosła z 53 na 55gr , podnoszą to po 2 ,3 gr ,a jak obnizają to odrazu o 10gr
polisz34, 2015-10-16 18:47, napisał:
Ile dzisiaj w Sandomierskim ?
Gmina Łoniów - wczoraj obnizka z 50 na 48 - dzis podwyżka z 48 na 50 - jutro nie wiem, ale do południa prognozowany jest deszcz, więc cena powinna sie utrzymać ewentualnie wzrosnąć, choć licho nie śpi.
Chynów 0.5
Ucieka im jabłko w świat coraz więcej patelni widać ale tak ma być niech się teraz martwią bo to już mamy po 15
Jutro ma zdrożeć ewentualnie ma drożeć taką słyszałem tezę od pewnego człowieka, także ma iść jednym słowem w górę. Znając jednak żydowskie podejście przetwórców będą kombinowali jak tu wywołać panikę aby ludzie sypali i aby oni kupili jak najtaniej. Z tym, ze są tacy co sprzedają i się wyzbędą towaru, a są też tacy, którzy generalnie robią zbiory i po zakończeniu będą decydowali czy coś oddać na przemysł czy też w innym kierunku uderzyć. Przetwórcy na razie mają jabłka jeszcze od ludzi, którzy na nic innego tego jabłka nie przeznaczą jak tylko na spady więc oni dowożą, ale to niebawem się już skończy.
jabłko drożeje i będzie drożeć ,a już niedługo ma ruszyć bezpłatna dystrybucja ,to drobne jabłko od 6cm będzie można oddać do banków żywności, podobno nawet już pod ARR tworzą się komitety kolejkowe ,dziś przemysł 54 gr ,ale jak się ma wiekszą ilość i dla stałych klientów to 56gr
Okolica Mogielnicy dziś ok.20.00 ceny brak No ciekawe grosz w górę,czy w dół
Dziecinada jakaś
delikatess, 2015-10-16 22:26, napisał:
jabłko drożeje i będzie drożeć ,a już niedługo ma ruszyć bezpłatna dystrybucja ,to drobne jabłko od 6cm będzie można oddać do banków żywności, podobno nawet już pod ARR tworzą się komitety kolejkowe ,dziś przemysł 54 gr ,ale jak się ma wiekszą ilość i dla stałych klientów to 56gr
kolego gdzie taka cena napisz czy na skupie czy na przetwórni i jaka miejscowość.
za ilość 60 ton już jeden ze skupczyków dawał mi 57gr ,ale narazie jeszcze poczekam ,jabłka w skrzyniach tak szybko nie zgniją
Witam. Panowie,w tym roku wynika że jadąc na skup,też ma znaczenie pora dnia,czyli wczoraj o godzinie 10 wysypałem po 47gr. po dwóch godzinach cena już 50gr.na ten sam samochód. BRAK SŁÓW,GDZIE TU SPRAWIEDLIWOŚĆ.
Dziwna sytuacja ze jablko na eksport +7 jest ja 70 gr a przemysl jest za 50 gr.
Cos tutaj nie pasuje...
Cos tutaj nie pasuje...
Okazuje się ze lepiej produkować przemysł jak deser.. Obawiam się ze długo ta relacja ceny się nie utrzyma..
Jak jeszcze nie zauważyliście, żyjemy w kraju gdzie złodz**, a przepraszam bizmesmen jest stawiany na pierwszym miejscu, dlatego bedziemy produkować coraz lepszej jakosci jabłka, bedziemy je produkować duże ilości, ale zblizone z ceną przemysłu, taka Polska rzeczywistość...I ja jako producent i rolnik utrzymujący sie tylko z jabłka mam nadzieje, że być może za dekadę to sie zmieni, lecz to taka mała nadzieja...Gm Magnuszew tydzien temu było dziesiec groszy mniej, teraz dziwnie sie na człowieka patrzą na skupie, ci co wysypali sie zeszłym tygodniu...Gm. Magnuszew na skupie pustki 0,50 netto...
Zbyszek124, 2015-10-17 13:37, napisał:
Nardo, 2015-10-17 13:32, napisał:
Cos tutaj nie pasuje...
Okazuje się ze lepiej produkować przemysł jak deser..
Obawiam się ze długo ta relacja ceny się nie utrzyma..
a jak powinno byc ? spad 20 gr a eksport po 70 gr ?
jest nadpodaz ładnego jabłka przy braku bezplatnej dystrybucji (ciekawe dlaczego rzad zwleka ? ) i brak jabłka przemyslowego , stad taka mala roznica cen .Długie rece gigantow od wyciskania sokow ( z jablek i sadowników ) ma na to wplyw ,tak na rzad jak i na na firmy/grupy handlujace jablkiem konsumpcyjnym
Jak to sie skonczy ?? sam jestem b. ciekawy - obstawiam ze najwczesniej chlopi podziekuja PSL -owi za " troske " o zwyklego rolnika :) a przetwoercy w tym roku ulegna sadownikom i nie zrobia kokosow na sokach ale pewnie odbija to sobie w nastepnych latach .
Ja w kazdym badź razie ze zbieraniem przemysłu czekam do listopada na lepsze ceny i lepsza pogode :)
Roznica miedzy ładnym jabłkiem a przemyslem bardzo mala ale ceny zakupu jabłka deserowego w GP a sklepem bardzo duża................ w GP za jabłko po przesortowaniu placa np 90 gr to jabłko w biedronce kosztuje 3.99 zl i narzekaja ze mało zamawiaja lub handlowcy z biedronki ze mało klijenci kupuja ,
cena może jeszcze rosnąć, za jakiś czas ludzie zaczną pozbywac się jabłka ze zwykłych przechowalni, kto będzie miał gorsze, drobniejsze, a cena przemysłu i eksportu będzie mało się różnić to ludziom nie będzie się chciało przebierać, ale żeby tak było to przetwórcy musze jeszcze dołożyć conajmniej 10gr
okolice Warki 50gr
Jancyk, 2015-10-17 18:19, napisał:
Wydaje mi się że trzeba sypać. Małe szanse że cena podskoczy.
Po czym tak wnioskujesz kolego?
W sandomierskim kolejny dzień pada deszcz od rana. Ruch na skupach niemal zamarł. Pogoda w następnym tygodniu ma być także nie najlepsza.
W dwóch przetwórniach w Dwikozach minimalne ilości jabłek. Przed zakładami nie ma kolejek, przetwórnie każą przywozić nawet niepełne transporty. Jak tak dalej pójdzie to będzie ciekawie.. Kontrakty poganiają przetwórnie, a tu jabłka nie ma...
Za długotrwałą namowa sąsiada wysypałem 2 skrzynie brakowało mu do patelni ,która zbierał tydzien
Paprotnia 0,52 netto
Nie sypcie ,a zobaczycie jakie będą ceny w listopadzie i grudniu.
to , ze w sandomierkim pada deszcz wszyscy wiemy i roboty w polu nie ALE co z tego jak jablek juz nie ma.... Polecam jutro po kosciele przebierzke po polach ...
p.s. wyglada na to "beda mieli problem" ale tak jak mnie ocapili w zeszlym roku jakos naprawde nie jest mi "ich" zal (kimkolwiek sa ci ktorzy wbrew swiatowym trendom sa na tyle beszczelni by po 1 niedzieli zwalic cene o 20 %)
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl