No to pięknie, kazaliscie tym co mają tisela wstrzymać się a sami rwiecie i to za 40 groszy. Ludzie macie honor.
No to pięknie, kazaliscie tym co mają tisela wstrzymać się a sami rwiecie i to za 40 groszy. Ludzie macie honor.
Yareckys, 2016-07-15 08:49, napisał:
Czy możecie podawać ceny?
okolice Poniatowej 80gr kisten, ale cena sprzed kilku dni.
zmień sobie usługodawcę internetowego bo biezący działa ci z 3-y dniowym opóżnieniem, a to nie przystoi, zwyczajne zacofanie - centrum środkowo-wschodniej Polski 0,45PLN kistenów brak!!!!
zina, 2016-07-15 22:17, napisał:
przestancie rwac wszyscy razem to zdrozeje, przecież lubicie czekać to co za problem. Przecież Ruben itp mogą jeszcze powisiec, a pogoda od jutra się poprawi, a wy w deszcz rwiecie zielona i cenę chcecie, to i cena spadła
--------------------------------------------
ty zina przestań robić z siebie mendę
Wygląda na to, że Polską porzeczkę mają głęboko w d... dokupią na Ukrainie, tam już tak nagonili, że towaru nie zabraknie.
RENTIER, rozumiem twoja frustrację,myślałeś że po 2 zł.wezmiesz,ale myślenie nie jest Twoja mocna strona,zamiast robić z siebie inteligenta radzę Ci posłuchaj się mnie i leć na pole mlucic,bo zakładów ubywa,i w końcu 2 zł to Ty weźmiesz za tone jak Ci owoc w sierpniu dojrzeje. To napisz wtedy dam Ci grosza wiecej
Dobrze ze ja zdarzylem oberwać przed obnizka :p Wandi znasz inna spiewke niż ta z Ukrainą? Tak tak u Nas nie skupia a na Ukrainie po 2 zl będą kupować. Wspanialy biznes. Ludzie ogar. Towaru jest dużo, kto byl osobiście na przetworniach ten wie. Gdyby bylo malo i do momentu kiedy ludzie troche czekali cena byla wznoszaca, a kiedy wszyscy ruszyli to cena poszla w dol, poważnie spodziewaliście sie 2 zl??????
w Skce 70gr skrzynka i 50 gr kisten.
A możesz mi powiedzieć po co to całe de minimis? Po wypieprzajcie choćby 1/4 powierzchni swych plantacji i będzie przyzwoita cena na ten towar.Skoro zakłady twierdzą że nie mają gdzie wypchnąc obecnych ilości to po co w tym tkwic i liczyc na cud , albo iść w żebry po jakieś śmieszne de minimis. Nie bójcie się rozdrabniaczy i karczowników a za 2 lata będzie poszukiwanie czarnej porzeczki
Teraz nie zbierac?? Kuźwa trzeba było o tym myślec przez ostatnie dwa lata, jak była za bezcen. U mnie trzeci rok z rzędu porzeczka pozostaje na krzaku, sam nie zarobie a i darmozjadom tym bardziej nie oddam za grosze skoro im nie potrzebna. Skupowi dopytuja się kiedy u mnie zbiór, odpowiedź krótka jak dadzą minimum 1 PLN
A po co te de minimis?? Powinna we wrześniu przejść komisja po plantacjach i dać tylko tym którzy pozostawili towar na krzakach a nie sprzedali towar za grosze a potem składają wniosek o jałmużnę, przepraszam jeśli kogoś uraziłem ale taka właśnie jest prawda.
Skoro nie mają gdzie wypchnąć to po co skupują? NIe było by problemu z opakowaniami i dylematów rwać czy nie. Ale nie, weźniemy za darmo a potem się zobaczy , gdzieś sprzedamy.
Okolice Kurowa kisten 40gr
Już Ci odpowiadam. Skoro towaru jest w h...j to po co płacić? Nawet jak mają jakieś zapasy to za takie grosze grzechem jest nie zabrać co do ostatniego gronka na krzaku.Zrobią sobie zapas na 2 lata i będą mieli w dupie porzeczkę w przyszłym roku , czy ona będzie czy też nie. Powtarzane jest co roku ,wypieprzajcie częsciowo te swoje cenne porzeczki ,a na tych powierzchniach próbować produkować mniej znane niszowe gatunki ,lub cokolwiek innego.Przecież każdy łeb na karku nosi nie dla ozdoby?
Ja tak podchodzę do tego tematu w tym roku . Wykarczuje 2/3 plantacji wolę utrzymac w dobrej kondycji 5 ha niżeli teraz dokładać do 15ha i oddawac za darmo . Jest dopłata do ugoru albo nawet owsa zasieje ale przynajmniej bez nakładów.
W tej gałezi gospodarki jaka jest obecni rolnictwo zarabia każdy tylko nie rolnik :
Płacimy za- nawozy , opryski , paliwo , podatek . nawet niekiedy za próby narampach , pracowników do zbioru , nasiona sadzonki , opakowania , maszyny i wiele innych środków do produkcji. I każdemu płacimy :to my rolnicy utrzymujemy cały kraj !!! A nas zachodni kapitał jak też nasi JUDASZE dymają bez mydła .
Jesteśmy najbadziej konkurencyjnym krajem UNI EUROPEJSKIEJ nikt nie produkuje tak tanio jak my , cały czas ponosimy straty i żyjemy.
Unia daje nam możliwosci programy . Panowie to lipa ! To wszystko jest po to by u nas tanio produkować zabierać do siebie a do nas (do zagranicznych marketów) wstawiać swój szajs !
NIEODBIEGAĄC OD TEMATU !: OKOLICE NAŁECZOWA I KUROWA CENA 0,40ZŁ ludzie zaprzestaja zbioru ( dopiero dzisiaj ale nareszcie ) Niewiele to zmieni ale już mają dosyć . wszystko wskazuje na to że rynek zapchał się wszsnymi odmianami na tłoczenie a dobry do mrozenia owoc zostanie na krzaku . MAM NADZIEJE ŻE ZAGRANICZNI KONTRACHENCI OBIJA DUPE ZA JAKOŚĆ NASZYM ( POPIE..M PRZEDSTAWICIELOM ) CHŁODNIM
Przed sezonem były plotki, że „cena” będzie w granicach 0,20 zł
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes/wideo/15062016-1210/25515235
od 8:45
I pewnie by tak było, gdyby nie słabe plony(20-60% niższe zależnie od regionu). Oczywiście cena i tak była/jest bardzo niska, bo nasadzenia w Polsce są bardzo duże, i zakłady znowu mają towar praktycznie za darmo, ale jak będzie urodzaj, to pewnie nawet za darmo nie będą brali, bo gdzie to pomieszczą w magazynach? Nawet prawie za darmo jak teraz?
No i jeszcze Ukraina, która nigdy nie miała takich ułatwień handlowych jak teraz z unią europejską, wystarczy wspomnieć, że tydzień temu symbolicznie podpisała umowę o wolnym handlu z kanadą, co za Janukowycza nigdy by się nie wydarzyło. Niemcy kupują więcej porzeczki z Ukrainy niż kiedykolwiek, a wiadomo, że porzeczki różnych kolorów nasadzili tam tyle, że w razie czego jak nie skupią w Polsce to zrobią to bez problemu na Ukrainie.
Od kilku sezonów(co najmniej 3) skupujący jasno mówią, że szans na cenę w perspektywie kilku lat nie ma, ale rozumiem niektórych ludzi, bo się zapożyczyli, nakupowali kombajnów, sadzonek od sąsiada i nie wiedzą, co mają z tym wszystkim zrobić, i teraz zdezorientowani odrzucają wszystkie fakty.
Ludzie przestańcie pisać te poematy jak komuś nie pasuje to niech nie sprzedaje wykarczuje posadzi owies to wtedy zrobi biznes ktoś kiedyś napisał o Ukrainie to teraz co drugi wróżbita pisze co to będzie za rok albo dwa.Narzekacie a sami sadziliście porzeczkę żeby mieć więcej od sąsiada kupowaliście nowe kombajny bo stary był mechaniczny a sąsiad kupił hydrauliczny do kogo teraz macie pretensje że trzeba spłacać a porzeczka za grosze.
0,40 to cena skupuja rozumiem ,zaklady dają 0,60-0,70 za kisten czarnej. Na mrozenie 1 zł warunkiem jest owoc grubości 12 mm,w tym sezonie to rzadkosc
nowysadownik1, 2016-07-16 19:40, napisał:
Dildo
Głodny zawsze o chlebie Obliźniak k. Karczmisk 45gr. kisten
zina, 2016-07-16 18:50, napisał:
0,40 to cena skupuja rozumiem ,zaklady dają 0,60-0,70 za kisten czarnej. Na mrozenie 1 zł warunkiem jest owoc grubości 12 mm,w tym sezonie to rzadkosc
te ceny kture podajesz to były kilka dni temu obecnie ceny loko zakład za kistet od 0,50 do0,60
hanat weź sie ogarnij chłopie zine wyrwe i rup se co hcesz, nie ni ladnie ni huhu porzeczka w cenie 50 gr. i co usuniesz ten post??? przecież jest na temat...
Ceny w zakładach przetwórczych zbierane 11-12 VII 2016 r. (zł/kg):
Porzeczka kolorowa:
Porzeczka czarna:
źródło: minrol.gov.pl
Jak czytam niektóre wasze komentarze to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Nie dość że nie na temat to jeszcze z karygodnymi błędami ortograficznymi. Odnośnie cen porzeczek to nie ma co się dziwić że są na karygodnie niskim poziomie. Rok temu upominałem żeby nikt nie zawoził towaru za taką cenę ale robiliście inaczej. Ja swoje zostawiłem zarówno w zeszłym roku jak i w tym. Niech gniją pod krzakami. Dyskusja czy jest po 50 gr czy po 60 gr nie ma najmniejszego sensu bo ta cena przy obecnym zbiorze jest poniżej kosztów produkcji! Zawoźcie więcej i nie miejcie pretensji do innych. Zakłady swoje nakupują za darmo dzięki takim jak wy to i w następnych latach porzeczka nie zapłaci. Pozdrawiam :)
cronaldo61, 2016-07-19 10:43, napisał:
Jak czytam niektóre wasze komentarze to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Nie dość że nie na temat to jeszcze z karygodnymi błędami ortograficznymi. Odnośnie cen porzeczek to nie ma co się dziwić że są na karygodnie niskim poziomie. Rok temu upominałem żeby nikt nie zawoził towaru za taką cenę ale robiliście inaczej. Ja swoje zostawiłem zarówno w zeszłym roku jak i w tym. Niech gniją pod krzakami. Dyskusja czy jest po 50 gr czy po 60 gr nie ma najmniejszego sensu bo ta cena przy obecnym zbiorze jest poniżej kosztów produkcji! Zawoźcie więcej i nie miejcie pretensji do innych. Zakłady swoje nakupują za darmo dzięki takim jak wy to i w następnych latach porzeczka nie zapłaci. Pozdrawiam :)
Wkradła się jakby niewielka nieścisłość wszak to Twój PIERWSZY post na tym portalu o ile dobrze widzę ,więc z jakiej to niby okazji w ubiegłym roku nawoływałeś ,apelowałeś i nawracałeś nie zdyscyplinowanych porzeczkarzy
? Zbanowany zostałeś ?
Green25, 2016-07-19 11:13, napisał:
Wkradła się jakby niewielka nieścisłość
wszak to Twój PIERWSZY post na tym portalu o ile dobrze widzę ,więc z jakiej to niby okazji w ubiegłym roku nawoływałeś ,apelowałeś i nawracałeś nie zdyscyplinowanych porzeczkarzy
? Zbanowany zostałeś ?
Nie na forum :) Ale ogólnie wśród znajomych tak . I niestety taka jest rzeczywistość że po co mają zakłady płacić więcej skoro i za darmo dostaną towar :p
Oświeceniowy poeta Stefan Garczyński tak by opisał porzeczkowca:
Nędzny wieśniak chatkę ma ukleconą jak na sikorkę klatkę, i to dziur w niej około pełno, sam gościem prawie w domu, bo czyli mu swojej roli dosyć czynić, czyli zaciąg codzienny panu odprawić; więc jedne dzieci jego od głodu, biedy i mizerii, drugie od zimna i niewygody, trzecie od fetoru i chorób zaraźliwych muszą przed czasem zdychać.
Dla "Oświeconego wielbiciela poezji" Police'a oraz pozostałych którzy bardziej orientują się jaki jest temat tego forum podaję cenę:
kisten 0,40zł gm. Karczmiska
czy śą chętni dać porzeczkę za 0,4zł.A bardziej interesuje mnie co za działalność charytatywną prowadzą.? Może mają udziały lub stanowiska w zakładach.
W tym roku porzeczka słabo owocowała, aż strach myśleć jaka będzie cena jak obrodzi.
http://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/kspcp_o_aktualnych_cenach_czarnej_porzeczki,6331.html
Koledzy aroniowcyw odróżnieniu od nas mają głowy na karku. Nie oddają za poniżające 1 zł.
http://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/prezes_kups_niskie_ceny_skupu_czarnej_porzeczki_nie_sa_wina_przetworcow,6392.html
"- Niskie ceny skupu czarnej porzeczki nie są winą przetwórców. Jeżeli mogą sprzedać przetwory z czarnej porzeczki to robią to, jednak nie przeskoczymy tak ogromnej produkcji i małego popytu – mówi w rozmowie z serwisem www.sadyogrody.pl Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków."
"Czarna porzeczka jest owocem niszowym. - W Polsce trudno nam się do tego przyzwyczaić ponieważ kiedyś był to owoc podstawowy i popularny. W ujęciu globalnym czarna porzeczka jest niszowym owocem, mało popularnym i mało znanym."
"Od kilku lat powtarza się problem z nadpodażą czarnej porzeczki. - Producenci mówili, że będą wycinać plantacje, zmniejszać uprawy jednak według danych GUS nic takiego nie nastąpiło. Wręcz przeciwnie – w 2015 roku obszar plantacji wzrósł o kilkaset hektarów – przyznaje prezes KUPS."
Więc czekamy na kolejne sezony niskich cen.
Nie ma się co oszukiwać. Cena na ten rok była znana i ustalona już w kwietniu. 30 gr kisten, 40 gr skrzynka. Ceny były wyższe z powodu niższych zbiorów spowodowanych przez suszę i gradobicia. Ale jak pokazał sezon, towaru było opór. Cena oscylowała w okolicach 1 zł dopóki wszyscy czekali na cenę 1 zł, kiedy przestali czekać i zaczeli rwać cena poszła w dół.
Musimy też zauważyć jedną rzecz: wydajność z ha i ilość ha. Mimo dużo niższej wydajności z ha towaru i tak było dużo. Spowodowane jest to tym że plantacji jest bardzo dużo.
Police gdyby trafił się rok optymalny, bardzo wydajny porzeczkę sprzedawalibyśmy po 20 gr.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl