Jak u was wygląda zawiązanie . Jestem z okolic Grójca i u mnie wygląda to tak Idared, gala, golden ,szampion wiadomo dużo 100%.,gloster średnio 50% normy. ligol 100% Jonagored decosta ,mutsu 70%, ,prince 100% normy.
Jak u was wygląda zawiązanie . Jestem z okolic Grójca i u mnie wygląda to tak Idared, gala, golden ,szampion wiadomo dużo 100%.,gloster średnio 50% normy. ligol 100% Jonagored decosta ,mutsu 70%, ,prince 100% normy.
a co juz chcesz ogłosić klęskę urodzaju? jeszcze opadu nie było a kwitnienie było bardzo trudne.
jaka jest twoja norma dla poszczególnych odmian?
Co Wy gadacie
po obejrzeniu swoich 5 jabłonek to szacuje 4 mln. ton deseru 4 mln. ton na przemysł i ze 2 mln zgnije pod drzewami .prognoza to ok 10 mln ton ![]()
Najlepiej mówcie ze jabłek będzie mało a później nie będzie gdzie sprzedać. Jak jest dużo jabłek to i exportezy szukają rynku zbytu a jak będziemy mówić że jabłek będzie mało exportezy nie będą szukać rynku a później są problemy ze zbytem.. Ten rok jest przykładem.
janekr, 2015-05-19 11:09, napisał:
a co juz chcesz ogłosić klęskę urodzaju? jeszcze opadu nie było a kwitnienie było bardzo trudne.
jaka jest twoja norma dla poszczególnych odmian?
Teraz to nie te czasy ze kwitnie a później mamy duży opad . jedynie wystąpienie przymrozku może powodować duży opad. Dzisiaj zazwyczaj problemem jest nadmiar zawiązków na drzewie....
Raczej tak wszystko wychodzi po oficjalnych prognozach z PROGNOSFRUIT które odbywa sie w sierpniu tak ze nic nie daje sie ukryć.
ogolnie słabo zawiazały jonagoldy rubin gloster i inne rekordu nie bedzie ale do zbioru daleko jeszcze grad moze byc itd
Dziwie się że niewiele piszecie o Glosterze. W mojej okolicy to w Gosterze będzie gdzie niegdzie jabłko .
Przesilił się w zeszłym roku.
Oczywiscie te miliony ton to z moich 5 jabłonek ![]()
kargul, 2015-05-19 15:42, napisał:
Oczywiscie te miliony ton to z moich 5 jabłonek
zapomniałes dodac moje 3 :P
Jabolek Twoich nie dodałem poniweaż masz glostera a on w tym roku połamał sie od kwiatu więc z niego jabłek nie narwiesz ![]()
![]()
proponuję przestać odpowiadać na takie posty
Będę miał mało ale za to zajebista jakość. Przemysłu zero. Moje proroctwo się sprawdzi bo tak wróżka mi powiedziała
Co roku taki temat był i było ok.
Cos czuje ze każdy ma dużo i już po cichu liczy kasę.
Nie dziel skóry na niedźwiedziu, u mnie ligol był w zeszłym roku teraz go nie ma golden tak samo po gradobiciach źle zawiązał....idared champion na razie dużo ale kulki lodu mogą go jeszcze zredukować. Glostera nie ma u ludzi jonagoldy ładnie zawiązały lecz dużo zleci bo widzę....
do runnera. Chłopie co ty wypisujesz za bzdury? Kasę to możesz liczyć jak ją masz w kieszeni. Widać że nie masz pojęcia o produkcji sadowniczej i tylko ludzi wkurr...
na dzień dzisiejszy, to możemy sobie pogdybaćsiła opadu zależy od roku i natury, której nie przewidzimy raz sypnie mocniej raz słabiej ;)
janekr, 2015-05-20 15:48, napisał:
do runnera. Chłopie co ty wypisujesz za bzdury? Kasę to możesz liczyć jak ją masz w kieszeni. Widać że nie masz pojęcia o produkcji sadowniczej i tylko ludzi wkurr...
Ten temat jest o zawiązaniu i ilości zawiązków na drzewie a nie o ilości zbiorach jabłek . ( to bedzie wiadomo na jesieni) tez wiem ze jeszcze może się dużo zdarzyć ale już jakiś obraz czy będzie dużo czy mało coś juz widać
Kol.jeszcze się nie osypało a ty juz liczysz zawiązki....to jeszcze droga daleka,parch,opad,grad itp. więc narazie daj sobie na luz.... POZDRAWIAM
Z tego co mówił ostatnio Fura z Sandomierza to zawiązanie jabłek jest bardzo duże. Można liczyć na duży urodzaj.
Wiem, że ten pan jest mądrzejszy ode mnie, ale jego ostatnie opinie i porady bardzo mało się sprawdzały, także jego wypowiedzi odbieram teraz z dużym dystansem.
u mnie mutsu rubiny oraz jonagoldowate z mega kwitnienia po pare zawiązków grubieje na drzewie. nie wspomne już o śliwach totalny kataklizm.Tych jabłek w skali kraju troche bedzie ale napewno bez rekordów, wspomnijmy jeszcze o fakcie ze jesienia ogromne obszary nie rentownych sadów zostały wykarczowane.
Takze Panowie i Panie od przetwórstwa przemyslcie dobrze jaka cene wystawicie biednemyu chłopu na jabłko przemysłowe.
P>S w holandii jesienia spady 3 eurocenty a obecnie 16-18 daje do myslenia.
Ciekawe jak będzie z sadami przemysłowymi bo kwity w tym roku dość obficie. Ciekawe czy ich parcha zje.
MAT88, 2015-05-23 17:51, napisał:
u mnie mutsu rubiny oraz jonagoldowate z mega kwitnienia po pare zawiązków grubieje na drzewie. nie wspomne już o śliwach totalny kataklizm.Tych jabłek w skali kraju troche bedzie ale napewno bez rekordów, wspomnijmy jeszcze o fakcie ze jesienia ogromne obszary nie rentownych sadów zostały wykarczowane.
Takze Panowie i Panie od przetwórstwa przemyslcie dobrze jaka cene wystawicie biednemyu chłopu na jabłko przemysłowe.
Akurat na jonagoldowate i mutsu dużo ludzi ma sposoby, aby były obfite plony wystarczy stosować trochę hormonów i gałęzie będą się łamać pod jabłkami.
Jakie ogromne obszary sadów? Nawet 1% nie wykarczowali... Może ktoś wykarczował coś co i tak miał wykarczować, ale na to miejsce posadzili inne odmiany. Co do przemysłu w holandii, oni nie zbierali jak było 3 eurocenty i nie będą zbierać jak będzie 16 eurocentów bo to sie nie opłaca, jakby polscy sadownicy tak do tego podeszli, nie mielibysmy problemów z ceną...
Zbyszek124, 2015-05-24 10:33, napisał:
Akurat na jonagoldowate i mutsu dużo ludzi ma sposoby, aby były obfite plony wystarczy stosować trochę hormonów i gałęzie będą się łamać pod jabłkami.
to dopiero nowość i super sposób opryskac 3 krotnie od kwitnienia w odstepach 14 dniowych giberelina albo stosować benzyloadeniną. u mnie to wszystko bylo stosowane a nawet 2 ule stało i co z tego.
MAT88, 2015-05-24 12:21, napisał:
Zbyszek124, 2015-05-24 10:33, napisał:
to dopiero nowość i super sposób opryskac 3 krotnie od kwitnienia w odstepach 14 dniowych giberelina albo stosować benzyloadeniną. u mnie to wszystko bylo stosowane a nawet 2 ule stało i co z tego.
To trochę inaczej się pryska aby były jabłka.
Bez żadnych magicznych srodkow ligol i princ ![]()
Z Mołdawii i Ukrainy docierają informacje o słabym zawiązaniu. Jak donoszą portale, na Ukrainie szczególnie narzekają na zawiązanie goldena (a wydawało się, że dla goldena raczej nadmiar owoców jest corocznym problemem).
Jak to wygląda u Was? W okolicach Sandomierza opad ma się ku końcowi. Co miało opaść już prawie opadało lub widać, że lada chwila opadnie, sytuacja się nam trochę wyklaryfikowała.
Elise - jak co roku za duże zawiązanie, ale to norma u tej odmiany.
Najdared - wydaje się, że będzie w normie. Choć tu opad dopiero się zaczyna.
Gala/Golden - wydawało się, że będzie problem z nadmiarem zawiązków. Szły zalecenia chemicznego przerzedzania ze wszystkich stron. U mnie był najpierw NAA, później BA. Dwuetapowo w mniejszych dawkach.
Gala Must - w sam raz, ręczna korekta symboliczna lub wcale. Dziwne, bo nie widać wielkiej różnicy pomiędzy kontrolą a przerzedzaną resztą.
Golden Reinders - bez rewelacji jak na tą odmianę. Ręczna korekta symboliczna - tylko wierzchołki i tylko niektóre drzewa. Spory procent drzew na M9 z liczbą zawiązków poniżej 80, przy odrobinie szczęścia w lecie może uda się dociągnąć do 50t/ha.
Generalnie zależy od rejonu w moich stronach ( rejon centrum Grójca) ogólnie jabłek dużo nawet gloster ma dobrze ,golden dobrze, gala aż za dużo ligol bardzo dużo , szampion dużo, idared sedno jonagoldy -princ średnio.. ciekawe dlaczego nie ma jeszcze żadnych prognoz dotyczących zbiorów jabłek w Polsce w nienachodzącym sezonie..
SlawekS, 2015-06-22 21:08, napisał:
Z Mołdawii i Ukrainy docierają informacje o słabym zawiązaniu. Jak donoszą portale, na Ukrainie szczególnie narzekają na zawiązanie goldena (a wydawało się, że dla goldena raczej nadmiar owoców jest corocznym problemem).
Jak to wygląda u Was? W okolicach Sandomierza opad ma się ku końcowi. Co miało opaść już prawie opadało lub widać, że lada chwila opadnie, sytuacja się nam trochę wyklaryfikowała.
Elise - jak co roku za duże zawiązanie, ale to norma u tej odmiany.
Najdared - wydaje się, że będzie w normie. Choć tu opad dopiero się zaczyna.
Gala/Golden - wydawało się, że będzie problem z nadmiarem zawiązków. Szły zalecenia chemicznego przerzedzania ze wszystkich stron. U mnie był najpierw NAA, później BA. Dwuetapowo w mniejszych dawkach.
Gala Must - w sam raz, ręczna korekta symboliczna lub wcale. Dziwne, bo nie widać wielkiej różnicy pomiędzy kontrolą a przerzedzaną resztą.
Golden Reinders - bez rewelacji jak na tą odmianę. Ręczna korekta symboliczna - tylko wierzchołki i tylko niektóre drzewa. Spory procent drzew na M9 z liczbą zawiązków poniżej 80, przy odrobinie szczęścia w lecie może uda się dociągnąć do 50t/ha.
Jednak na ukrainie zapowiada sie urodzaj........http://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/ze-swiata/3944-jablka-na-ukrainie-bedzie-rekordowy-rok
| 1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl