Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
2019_A_Delfin_promocja
2019_BASF_Sercadis
CIĄGNIKI SADOWNICZE: McCormick

McCormick GM55 nie można uruchomić.

strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23546
11.12.2015 19:52
strzeslaw

Witam panowie,co może powodować problem z uruchomieniem mojego ciągnika? Przy próbie odpalenia,wogóle rozrusznik nie kręci.Sezon się skończył i teraz zadko nim jeżdzę,jednak dziś rano miałem potrzebę nim jechać a tu dupa...;-( Baterię ze trzy godziny ładowałem,jednak bez żadnego efektu. pozdrawiam i proszę o pomoc bo nie chcę narazie serwisu wzywać......

cytuj
lilek
dołączył: 25.08.2007 09:23 wiadomości: 15
#23547
11.12.2015 20:01
lilek

...a może hebel przekręcony wink

cytuj
strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23548
11.12.2015 20:16
strzeslaw

Hebel jest prawidłowo, a poza tym,jak przekręce stacyjke to kontrolki zapalają się.

cytuj
darek
dołączył: 23.02.2007 20:06 wiadomości: 226
#23549
11.12.2015 20:30
darek

jestem  w  te  kloci  zielony ale  czy  do rozusznika  dochodzi  prąd    morze sie   jakaś   nakrętka  poluzowała  bo jak  by    było coś z  rozrusznikiem  czyli   łozysko na wirniku  to  by    był  gwałtowny   pobór  prądu  i   akumulator  by padł   tak  jest w normalnych  ciągnikach   uciebie morze być  inaczej   pozdrawiam 

cytuj
yanodark
dołączył: 02.12.2011 17:14 wiadomości: 78
#23552
11.12.2015 20:38
yanodark

Akumulator pobierał prąd ?Bo jak tyle stał to najpredzej bateria,najprostrzy sposób to weż drugi akumulator  z samochodu czy inny i zobacz.Ja tak miałem u sebie stał ciagnik i bateria padła ze starosci,a disel potrzebuje na rozruch sporo.Rusz tesz klemy może słabo łaczą,kontrolki będą swiecic ale duży prąd nie przejdzie.

cytuj
szymke
dołączył: 07.05.2007 21:17 wiadomości: 77
#23553
11.12.2015 20:48
szymke

Poruszaj dzwignią od wałka może czujnik blokuje rozruch choć kontrolka nie świeci miałem podobny przypadek

cytuj
strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23554
11.12.2015 20:52
strzeslaw

Dzięki kolego,idę wyjmę akumulator i pod prostownik go na całą noc,rano przeszczotkuję klemy. A to akumulator może nie pobierać prądu...?

cytuj
sadownyk
dołączył: 04.06.2015 17:45 wiadomości: 325
#23557
11.12.2015 20:57
sadownyk

najprawdopodobniej jeśli ciagnik bardzo młody to nie łączy klema też tak miałem kontrolki nie gasną ale nawet nie zakrąci wogóle, jeśli starszy niż 3 lata to może akumulator ale jeszcze może być czujnik od wałka albo rewersu musisz poruszać dzwigniami

cytuj
sadownyk
dołączył: 04.06.2015 17:45 wiadomości: 325
#23558
11.12.2015 21:00
sadownyk

jeszcze odnośnie klem to może nie łączyć ten krótki kabel minusowy co jest przykręcony do tej podstawy co stoji na niej akumulator

cytuj
strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23559
11.12.2015 21:16
strzeslaw

Rok produkcji 2013. Akumulator wyjełem,ładuje sie. Klemy mają delikatny,mętny, białawy nalot,w miejscu styku z akumulatorem.Rano powinno coś się wyjaśnić-dam wam znać...

cytuj
kamczat
dołączył: 18.11.2014 19:40 wiadomości: 238
#23562
11.12.2015 21:46
kamczat

Jeśli byłby rozładowany akumulator lub zaśniedziała klema to przy próbie uruchomienia kontrolki by przygasały. Ja akumulator wykluczam.

Tak jak szymke i sadownyk piszą może być problem  z czujnikiem wałka lub wałkiem - może przypadkiem go załączyłeś?

Nie wiem jak w tym mniejszym modelu jest, ale w F80 nie odpalisz jak masz wrzucony bieg, pomimo że rewers jest w pozycji neutralnej.

Jest jeszcze opcja czujnika wciśniętego sprzęgła ( nie wiem jak fachowo to nazwać). Jeśli sprzęgła nie wciśniesz do końca to nie uruchomisz. Tylko to też piszę w oparciu o ten większy model.

Ten post 11.12.2015 21:48 edytował kamczat. Powód edycji: n.
cytuj
strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23563
11.12.2015 21:57
strzeslaw

U mnie tak samo jest ze sprzęgłem,jak nie wcisnę do końca to nie odpalę i tak samo jest z wałkiem,muszę wyłączyć żeby odpalić,kluczyk muszę wcisnąć do końca-bo inaczej to też nie odpali i właśnie chodzi o to,że zwracam na to wszystko bardzo mocno uwagę a on nie pali.

cytuj
kamczat
dołączył: 18.11.2014 19:40 wiadomości: 238
#23564
11.12.2015 22:09
kamczat

A z włączonym biegiem jak jest ? Odpali czy nie?

cytuj
Kazimierz
dołączył: 31.12.2006 12:11 wiadomości: 39
#23569
11.12.2015 22:45
Kazimierz

W niektórych McCormick jest czujnik pod siedzeniem a koło czujnika bezpiecznik.Jeżeli taki jest w tym traktorze to może być przepalony.

cytuj
strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23577
12.12.2015 10:26
strzeslaw

Naładowany akumulator wstawiony,klemy przeczyszczone,a on wraz nie pali. Podczas przekręcania stacyjki wszystko działa poprawnie (na zapłonie świece się dogrzewają,słychać jakieś trykanie pod maską-tak jak zawsze) aż do pozycji startowej,wtedy powinien rozrusznik kręcić,a on milczy.frown Już nawet przejrzałem wszystkie bezpieczniki,oprócz tego pod siedzeniem,ale chyba jak by był spalony to by siedzenie nie piszczało.Wszystkie dzwignie są w pozycji neutralnej...

cytuj
kamil00
dołączył: 19.01.2015 14:02 wiadomości: 318
#23578
12.12.2015 10:40
kamil00

a czy po przekręceniu stacyjki na zaplon gasną kontrolki jeżeli gasną to wymiana akumulatora a jak nie to naprawa rozrusznika

cytuj
strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23579
12.12.2015 10:43
strzeslaw
kamil00, 2015-12-12 10:40, napisał:

a czy po przekręceniu stacyjki na zaplon gasną kontrolki jeżeli gasną to wymiana akumulatora a jak nie to naprawa rozrusznika

...nie gasną, nawet nie przygasają....

cytuj
kuki125
dołączył: 29.05.2007 22:12 wiadomości: 22
#23580
12.12.2015 11:05
kuki125

Nie pozostało nic innego jak sprubowac na krótko

cytuj
strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23581
12.12.2015 11:14
strzeslaw
kuki125, 2015-12-12 11:05, napisał:

Nie pozostało nic innego jak sprubowac na krótko

Nic nie uszkodzę,na krótko to tak jak w starych ciągnikach sie paliło...?

cytuj
strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23582
12.12.2015 11:47
strzeslaw
strzeslaw, 2015-12-12 11:14, napisał:
kuki125, 2015-12-12 11:05, napisał:

Nie pozostało nic innego jak sprubowac na krótko

Nic nie uszkodzę,na krótko to tak jak w starych ciągnikach sie paliło...?

Gdzie szukać tego rozrusznika?

cytuj
zarpion2
dołączył: 11.01.2015 20:45 wiadomości: 86
#23583
12.12.2015 13:23
zarpion2
strzeslaw, 2015-12-12 11:14, napisał:
kuki125, 2015-12-12 11:05, napisał:

Nie pozostało nic innego jak sprubowac na krótko

Nic nie uszkodzę,na krótko to tak jak w starych ciągnikach sie paliło...?

Pewnie coś uszkodzisz

Nie starym sposobem jak w trzydziestce a;

- próba z akumlatora w ciągniku

potrzebny kabel żeby sięgnał z klemy /pewnie plusowej/ akumlatora  do rozrusznika  /zwykły cienki nie grubosci palca/

podłaczyć jeden koniec do klemy drugim dotknąć do wsuwki strującej na automacie /wcześniej zsunąć cienki kabel/

jeśli nie ma gdzieś po drodze "hebla" rozrusznik o ile jest sprawny powinien ruszyć

Opcja z akumlatorem zewnętrznym ;

kable rozruchowe zapiąć na akumlator

- minus na masę

plus na gruby kabel na automacie /obok cienkiego o którym mowa wyżej/

cienki z operacji ppwyżej jednym koncem na plus a drugim znowu jak powyżej 

rozrusznik powinien ruszyć

Przyjmuję "minus na masę"

-pozwala to odpalić sprzęt jeśli gdzieś po drodze coś nie łączy lub sprawdzić czy rozrusznik "chce gadać"

RACZEJ NIE PRÓBOWAŁBYM TEGO TYPU DZIAŁAŃ PRZY ZAWANSOWANEJ ELEKTRONICE W STEROWANIU CIĄGNIKIEM

cytuj
kuki125
dołączył: 29.05.2007 22:12 wiadomości: 22
#23584
12.12.2015 14:18
kuki125

znajdz rozrusznik w obrebie silnika (nie mam takiego ciągnika wiec nie wiem gdzie sie dokladnie znajduje) zbadaj czy dochodzi prad do plusowego kabla z akumulatora do automatu najlepiej żarówka halogenową jeżeli dochodzi wyluzuj wszystkie wajchy włącz zaplon kawalek cienkiego kabla jedna strona do automatu rozrusznika (kabel z akumulatora +) a druga dotknij tam gdzie jest cienki kabelek na automacie oczywiście wczesniej go najlepiej sciągnij.Prosciej sie nie da tego opisać jeezeli rozrusznik jest dobry to powinien krecić i nie powinno sie nic uszkodzić ale to jest tylko moje zdanie wieć ja bym tak to zrobil

cytuj
tomaszw
dołączył: 12.08.2008 09:05 wiadomości: 675
#23586
12.12.2015 15:48
tomaszw

Jak jest prąd i słychać tykanie to masz  problem z uruchomieniem elektrowłącznika. W elektrowłącznik możesz lekko czymś postukać może się zawiesił ale głównie sprawdz połączenie kabla do elektrowłącznika. Jak jest za mały amperarz na tym połączeniu to wyrzuca elektrostyk i odcina prąd stąd słychać to tykanie. 

cytuj
cycek
dołączył: 19.06.2011 19:00 wiadomości: 345
#23587
12.12.2015 16:41
cycek

A wszystkie bezpieczniki sprawdzone? :) 

cytuj
strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23588
12.12.2015 17:02
strzeslaw

Wszystkie bezpieczniki sprawne,może jeszcze dziś wieczorem przyjedzie miejscowy,znajomy elektryk i może uda nam się go uruchomić,miał już doczynienia z podobnym przypadkiem. Będę was informował o wynikach naszych prac...

cytuj
kenrad
dołączył: 09.04.2007 00:36 wiadomości: 15
#23592
12.12.2015 20:01
kenrad

I jak kolego postępy ? Słuchaj ciagnik z 2013 r  nie ma jeszcze gwarancji ? Moim zdaniem jeśli nie przygasają lampki w momencie rozruchu to nie ma poboru prądu z akumulatora , możliwe przyczyny : rozruch odcina elektronika (jakiś czujnik wałka , rewersu , sprzęgłą , padniety bezpiecznik) , padł elektrowłącznik rozrusznika (automat) , słaba masa lub coś zaśniedziało albo nie styka dobrze . Sam rzozrusznik możesz łatwo sprawdzić : wyjmij rozrusznik  z ciągnika i uruchom na krótko z obcego akumulatora . (chyba że jest duży problem żeby wyciągnąć rozrusznik) . Nie przesadzaj z doładowywaniem akumulatora ( 2 letni akumulator to wyjątkowy niefart aby padł) , weź miernik i zmierz napięcie . Zobacz do ilu spadnie napięcie na akumulatorze w momencie rozruchu .

cytuj
strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23594
13.12.2015 07:49
strzeslaw
kenrad, 2015-12-12 20:01, napisał:

I jak kolego postępy ? Słuchaj ciagnik z 2013 r  nie ma jeszcze gwarancji ? Moim zdaniem jeśli nie przygasają lampki w momencie rozruchu to nie ma poboru prądu z akumulatora , możliwe przyczyny : rozruch odcina elektronika (jakiś czujnik wałka , rewersu , sprzęgłą , padniety bezpiecznik) , padł elektrowłącznik rozrusznika (automat) , słaba masa lub coś zaśniedziało albo nie styka dobrze . Sam rzozrusznik możesz łatwo sprawdzić : wyjmij rozrusznik  z ciągnika i uruchom na krótko z obcego akumulatora . (chyba że jest duży problem żeby wyciągnąć rozrusznik) . Nie przesadzaj z doładowywaniem akumulatora ( 2 letni akumulator to wyjątkowy niefart aby padł) , weź miernik i zmierz napięcie . Zobacz do ilu spadnie napięcie na akumulatorze w momencie rozruchu .

W czerwcu skonczyła mi się gwarancja. Musimy zaczekać do poniedziałku,nie przyszedł wczoraj magik do niego.

cytuj
wojus83
dołączył: 28.01.2007 16:21 wiadomości: 161
#23598
13.12.2015 12:01
wojus83

bardzo możliwe że zawiesił się czujnik przy dźwigni wom

cytuj
kieru
dołączył: 03.09.2012 20:18 wiadomości: 4
#23605
13.12.2015 16:13
kieru

 Raczej to nie czujnik bo wtedy by sie rozrusznik nie odzywal jak kolega pisal.

Sprawdz bezpiecznik za heblem pewnie ci nie styka (zasniedzial) i nie ma dobrego przeplywu pradu.

Ten post 13.12.2015 16:31 edytował kieru. Powód edycji: Interpunkcj.
cytuj
tobiasz
dołączył: 11.02.2008 19:57 wiadomości: 60
#23682
15.12.2015 20:13
tobiasz

terz tak miałem w prawie nowym ciągniku innej marki ale objawy te same.... poładowaniu akumulatora to samo. już serwis był zamówiony ale doszłem sam do przyczyny którą było brak dobrego przejścia masy z akumulatora do karoseri ciągnika wszystkie kontrolki ok. pompka pod maską puka a ciągnik nawet nie pyknie wyczyść papierem ściernym miejsce łączenia masy akumulatora z ciągnikiem i morze to bedzie to. pozdrawiam.

cytuj
strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23691
15.12.2015 21:28
strzeslaw
tobiasz, 2015-12-15 20:13, napisał:

terz tak miałem w prawie nowym ciągniku innej marki ale objawy te same.... poładowaniu akumulatora to samo. już serwis był zamówiony ale doszłem sam do przyczyny którą było brak dobrego przejścia masy z akumulatora do karoseri ciągnika wszystkie kontrolki ok. pompka pod maską puka a ciągnik nawet nie pyknie wyczyść papierem ściernym miejsce łączenia masy akumulatora z ciągnikiem i morze to bedzie to. pozdrawiam.

Kolego,byłem pełen optymizmu,jak napisałeś mi tę wiadomość. Jednak to nie to,właśnie zirytowany wróciłem z garażu.cry

cytuj
sadownyk
dołączył: 04.06.2015 17:45 wiadomości: 325
#23694
15.12.2015 21:46
sadownyk

kolego ja już wcześniej ci o tym pisałem ale najjepiej ty próbój ruszać tym kablem co łączy się się z podstawą akumulatora a w tym czasie druga osoba niech próbuje odpalić

cytuj
andreola
dołączył: 05.09.2010 11:16 wiadomości: 17
#23712
16.12.2015 08:08
andreola

Kolego podejżewam że zawiesił się któryś z czuników bodajże są trzy spżęgło rewes i wom . To co ci cyka pod maską to pompka paliwowa.Jeśli było by mało prądu to rozrucznik by odezwał się raczej bendyks bo rozumiem że to trykanie jest po przekręceniu kluczyka na raz nie odpalenie bo jeśli tryka przy odpalaniu i słychać ewidentnie rozrusznik to jest za mały prąd i weż inny akumulator i go podłącz. Co do czujników trzeba koleino dostawać się do nich i ich mostkować. Napisz co było przyczyną. 

cytuj
strzeslaw
dołączył: 25.02.2013 22:25 wiadomości: 63
#23737
16.12.2015 18:14
strzeslaw

andreola,chłopaki udało się! Poluzował się czujnik ten przy sprzęgle,przykręcony on jest srubką na klucz ampulowy (trzeba zdjąć obudowę sprzęgła) .Wciskając sprzęgło,dzwignia nie dotykała do bolczyka wystającego z tego czujnika.   Wielkie dzięki za wasze wszelkie rady i ogromne zainteresowanie, w zlokalizowaniu mojej usterki. pozdrawiam...

cytuj
2019_Yara_po_kwitnieniu

Ostatnio na forum

instagram