Na skupach pustoooo
my jesteśmy tanie dranie ,dranie tanie niesłychanie ..... już wiem o kim ta piosenka
Co wy za przeproszeniem pier..... Ze kolejek nie ma ten zakład co kiepsko placi nie ma jablek w kolejce do 30 aut Zakad Real
Podobna sytuacaja była w sezonie 2013 była cena 0.55 potem 0,50 anastępnie gwałtowny spadek na 0.4 i tak już w dół i tak samo na pdwórkach każdy trzymał przemysł bo mówili że jeszcze zdrożeje . w tym roku jest podobnie ludzie jeszcze mają dużo przemysłu i czekają na podwyżkę
ZIOMAL, 2015-11-18 13:30, napisał:
jabłko ma dojść. Do 30. Gr skup i to pewne info
Tak samo pewne jak to że po 11-tym listopada miało być po 70 gr.
Jakie ceny sa ok. Siedlcec, Łosic? U nas jest taka gadka że nie ma z czego dać i że jadą po bandzie - 47. Trasa Radzyń- kock- Ryki zero jabłek w sadzie już dawno.
lubelskie Wandalin na skupach brak cen.
Ostatni wytrwali dzisiaj pobrali samochody i sypią na podwórkach.
Też mam odczucie że cena zaraz padnie i ustali się cena zimowa.
silol, 2015-11-18 14:56, napisał:
To co sypać?
czekać na pewne 70 a może nawet 80
Czego siejecie panikę!! ,na zakładach nie ma jabłek ,bez kolejek więc pewnie zdrożeje a nie stanieje. Jeśli teraz pękniemy i zaczniemy sypać to pokażemy swoją słabość ,kto chce by sadownicy decydowali o cenie swojego towaru musi wytrzymać się jeszcze trochę i zobaczycie cena bedzie 60gr to pewne .Ja czekam.Okolice Warki na skupach 47-49 gr Netto
silol, 2015-11-18 14:56, napisał:
To co sypać?
a syp jak masz jakąś babe pod bokiem :)
sypac , sypac , sypać ... juz 3 miesiace slysze o sypaniu , ze zaraz zaczną sypac ....a przypominam ze w naszym klimacie zbiory sa tylko raz w roku a nie co 3 miesiace
skoro nie wysypałem na górce cenowej a miał bym klękać przed skupowym jak cena spada to jak potem w lustro popatrzeć,może gość z odbicia w twarz napluć....48-49 gm.Obrazów...
pit2015, 2015-11-18 16:13, napisał:
skoro nie wysypałem na górce cenowej a miał bym klękać przed skupowym jak cena spada to jak potem w lustro popatrzeć,może gość z odbicia w twarz napluć....48-49 gm.Obrazów...
Popieram
Dzisiaj cały dzień deszcz pada jabłek brak na skupach CENA powoli do góry
Tak właśnie jabłek przemysłowych coraz mniej a ktoś liczy że będzie taniało ?...dolar w górę euro w górę a jabłko w dół?... ,,ha ha nie znami te numery Brunery" ..Telefonują ze skópów że jabłko ma stanieć, a tu cisza nikt nie wozi ,taki pryma aprylis uważaj bo się omylisz .Za ciężko charowałem całe lato przy nawadnianiu bym teraz za bezcen oddawał jabłka .Macie tu pesymiści wypowiedź mądrego prezesa spółki Warwin z Warki ,przynajmniej on prawdę mówi i nie kombinuje!! popieram takiego gościa wziął się mocno do pracy i postawił zakład na nogi. nie robi z nas sadowników,, Frajerów" http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/wysokie-ceny-skupu-jablek-przemyslowych-przetworcy-walcza-o-surowiec,119224.html
Czytajcie ze zrozumieniem. To miał być sarkazm. Mój skupowy wczoraj mówi do mnie; syp bo stanieje na 30 gr.; Ciekawe gdzie to wyczytał?I dlatego tak napisałem.
lubelskie spadki 47-49-50-52 duża rozbieżność i zależy na którym skupie tam gdzie 52 mają tylko 3 auta wszystkie zajęte ale na innych skupach jest pusto bo w sadzie już nikt nie ma jabłek a na podwórku zostało jeszcze ze 3 gospodarzom po troszku
bez paniki cena nie spadnie do takiego poziomu 30-35gr, no napewno nie w tym roku. No chyba że prognozy pogody bedą zapowiadać zimę i za tydzień chwyci mróz i spadnie śnieg ,w innym przypadku ceny nie powinny spaść tylko iść w górę.Pozdrawiam wytrwałych .
studnt, 2015-11-18 18:58, napisał:
na dniach szykują dużą obniżkę jakieś 0,35 -0,3
Już jakiś czas temu pisałeś żeby sypać bo będzie obniżka na 30groszy... cytuje Twój post:
studnt, 2015-10-24 20:49, napisał:
Od poniedziałku 30 groszy sypcie jak najszybciej jutro mają być puste naczepy i otwarte skupy ale tylko jutro
Albo jesteś z przetwórni, albo masz skup, albo dałeś się wykiwać i wysypałeś po 40groszy i teraz tak piszesz z zazdości żeby inni się nie dorobili.. ;) Nie rób z nas debili. Pozdrawiam :)
no faktycznie z tego artykułu sponsorowanego przez przetwórnie niczego mądrego nie wyczytałem ,a na dodatek zdjęcie zgniłków ...to już chwyty ponizej pasa ,pranie muzgu .Nie dajmy się zwariować i zastraszyć podłym sposobem,, na stracha wziać,chłopa niech sięboi i nie śpi ,niech sięmartwi ,fu fe nie ładnie drodzy kombinatorzy. gdybyście chcieli naprawdę obniżyć cenę to ciach i po wszystkim a nie straszenie sadowników już tak chyba od 2 miesięcy.,,Strachy na Lachy"
Ten cały lipny artykuł to pisany na zamówienie żydowskiej masonerii, która rządzi przetwórniami albo pisany na podstawie wyczytanych informacji z for takich jak sadownictwo.com.pl ale żeby jeszcze za to płacić. Kolejnym artykułem jest informacja ze strony towarzystwa sadów karłowych zbiory jabłek w 2015
http://www.trsk.pl/aktualnosci.html#202
Ja się zastanawiam jak oni to już wszystko policzyli te same osoby co to pisały ten artykuł rok temu twierdziły, że kto ma idareda powinien go wywieźć do lasu dzikom bo będzie to jabłko niezbywalne. I co było całkiem inaczej. Czy w tym roku też się ktoś pomyli w liczeniu? Zobaczymy.
Jak tam ceny???bedzie ta obnizka??bo zaczelo sie ostre sypanie i chyba po Niedzieli zostana same niedobitki..wczoraj do poldnia i przedwczoraj sypnalem przy wiekszej ilosci na skup 0,48zl netto.
aga10, 2015-11-16 09:36, napisał:
Zbyszek124, 2015-11-15 22:37, napisał:
Z doświadczenia poprzednich sezonów wiem ze jak wiadomo ze juz po przemyśle i jak robi się zimno przetwornie pracują na pół gwizdka i dlatego twierdzę że już powoli po sezonie, rok był dobry, przemysłu nie brakowało przetwórniom wiec teraz nie będą dawać 60gr aby kupić kilka ton przemysłu.. Takie strajki aby nie dawać przemysłu może były sens w październiku a teraz to już muszta po obiedzie.. Myślę że w tym roku kupili juz tyle samo co rok temu o tej porze..
chyba cydru sie opiłeś i teraz masz ,,haluny,, podawaj cenę a prorokowanie to słucha sie na mszy w nidzielę. Nowa Wieś 0,48
I co kto miał racje. Dzisiaj juz 43gr..
Zbyszek124, 2015-10-29 07:34, napisał:
Dziś od rana znów zaczyna się zbieranie bo ludzie kończą rwanie i weekend się zbliża.. 50gr raczej nie przekroczy w listopadzie..
Na pewno nie Ty Zbyszku. Taki trochę panikarz z Ciebie. Nie ładnie
Powiśle lubelskie 0,41-0,42
Skuposzczyki skuposzczykami, ale dobrze że posłuchałem swojego i wywalilem 40 ton po 51 gr w poniedziałek.
Szans na podwyżkę już nie będzie, 2 tiry z worków zwrotu wróciły znajomemu.
Sezon zakończony.
Sponsorowany czy też nie, na zamówienie żydowskiej masonerii czy też nie, ale... chciał nie chciał cena spadła, jak napisali :)Okolice Mogielnicy 42 grosze.
pierwszy raz w sezonie lubelskie ma niższe ceny niż grójec 0,40
kamil00, 2015-11-19 10:58, napisał:
W lubelskim taniej bo z grójca prawie wszystkie jabłka pchali do naszych zakładów , a najwięcej na Dwikozy.
Rozmawialem z gosciem z przetworni i powiedzial ze brakuje im jablek bo moszcz idzie na potege na eksport. Zeby wymusic na ludziach sprzedarz obnizyli cene mocno do dołu. Panika jak najbardziej wskazana.Trzeba poczekac 1-1,5 tygodnia i cena wzrosnie.
rybka7777, 2015-11-19 11:57, napisał:
W lubelskim taniej bo z grójca prawie wszystkie jabłka pchali do naszych zakładów , a najwięcej na Dwikozy.
To jaki przerób ma zakład w Dwikozach, skoro wykupił prawie wszystko jabłko z Grójca?
kamil00, 2015-11-19 12:05, napisał:
rybka7777, 2015-11-19 11:57, napisał:
To jaki przerób ma zakład w Dwikozach, skoro wykupił prawie wszystko jabłko z Grójca?
Niewiem ale za każdym razem jak przejeżdżalam koło przetwórni w Annopolu lub Dwikozach większość samochodów stała na tablicach WGR.
Ty Jerzyk dlaczego mówisz że nie jest dobrze ,w zeszłym roku za 10-15 gr było sypane i nie marudzone .Ja swoje wysypałem za 52gr i nie liczyłem na 60 Ha Ha
Skoro spadek ceny siega kilkunastu %lub kilkudziesięciu to musiało dojść do kachu cenowego na rynkach światowych ,a jezeli nie to aby to wyjaśnic są stosowne instytucje.Co powinni zrobic sadownicy zwrócić się do kancelarii nowo powołanej Premier o zbadankie przez stosowne instytucje ustalania cen i pochodnej sytuacji z tym związanej.Pani Premier obiecała pochylic się nad każdym przypadkiem.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl