Porzeczkowcy, maksymalna cena w tym roku jaką sa w stanie zapłacić nam chłodnie to 0,70-0,80 gr.,więcej nie będzie! Skąd wiem, nie powiem. Jestem plantatorem ok 40 ha porzeczki czarnej.
Porzeczkowcy, maksymalna cena w tym roku jaką sa w stanie zapłacić nam chłodnie to 0,70-0,80 gr.,więcej nie będzie! Skąd wiem, nie powiem. Jestem plantatorem ok 40 ha porzeczki czarnej.
witam ciekawy jestem po co chłodnia lubelska pojechała na plantacje porzeczek pod Nałęczów odpocząć czy jednak jest zainteresowanie towarem nie dajmy się zwariować zapasów napewno niema wczoraj na tablicy skupu0,70
Podejrzewam że wszyscy sa tak mega zadowoleni z ceny bo umnie już tylko czekają na opakowanie i tak naprawdę już by rwali bo strach że cena spadnie...
Ja dziś dostałem wytyczne że towar musze odstawić idealny zapytałem się więc jaki no i dosyałem odpowiedź że każda jagódka ma być idealnie czarna a najlepsze jest to że towar każą przywozić nawet dziś ale jak zapytałem o cene to wielka tajemnica , na pewno nie oddam towaru bez ceny.
http://www.ogrodinfo.pl/aktualnosci/rosliny-jagodowe/po-spotkaniu-w-sprawie-owocow-miekkich-plantatorzy-chca-dalej-protestowac
Witam. Z tego co mówił znajomy który ma żonę Ukrainę i niedawno był na Ukrainie to porzeczka czarna na Ukrainie jest po 1,2zł przeliczając na złotówki.
Witam wszystkich producentów owoców miękkich.
Moim zdaniem trzeba zmniejszyć nawożenie w naszych uprawach nawet o 50 % uderzmy w producentów nawozów niech oni tez odczują spadek pieniędzy.
Może nastąpi lekki spadek plonu, ale z korzyścią dla nas będzie mniej towaru na rynku.
Producenci nawozów tez dostana po kieszeni i to bardzo.
Ja osobiście namawiam wszystkich zmniejszcie nawożenie nie kupujcie pełnej dawki nawozu na ha.
Przemyślcie Wszyscy czy nie mam racji zblokujmy przemysł nawozowy niech im zostaną nawozy tak jak i nam owoce.
To byłby strzał w 10 jeden nic nie zrobi ale tysiące gospodarstw może bardzo dużo.
Pozdrawiam
plantator owoców
Gdyby wprowadzili przymusowe umowy zakład-producent problem by się rozwiązał. Każdy plantator powinien być zobowiązany do posiadania faktur, (gdzie, co, ile i kiedy) sprzedał. W przeciwnym wypadku zabrał bym dopłaty, Szybko rynek owoców miękkich by sie wyprostował.
Teraz jest wygoda, skupczyk podrzuci opakowanie i plantator sobie rwie. Czy czarna, czy zielona, czy był dursban... człowiek spi spokojnie. Jak by musiał jechać i zdać towar szybko 50% plantatorów by wykarczowało porzeczki. A gdyby jeszcze każdy z Nas musiał podpisać umowe na 5 lat z ceną 50 gr i jeszcze samemu odwieźć towar wtedy byłby porządek.
Jeśli tego nie zlikwiduje Państwo, nigdy nie będzie porządku w handlu owocami.
Nie możemy winić zakładów że chcą kupić tanio. Ja jak kupuje np nawóz czy ŚOR to też jade tam gdzie najtaniej.
Panie i panowie koniec pirdolenia jak nadprodukcja ukraina, zapasy których nie ma, osobiście nie żyje z porzeczki to miłość do ojcowizny i odwiedzania miejsca gdzie się wychowałem ale huj mnie strzela jak w wolnej polsce czlowieka ucziwego pracującego sie nie szanuje przez tyle lat. Rzad ma wiekszy problem zeby nierobow wyzywic ( sily roboczej brak)to gnida co pije dzieci narobil ma 4 tys na misiac,. Minister rolnictwa to zna swoj resort chyba z definicji co go podwladni nauczyli, co zrobili od 2012 r.?moge obstawic osmolice żeby żaden kolaborant nie oddał grama czarnego złota jak protest to protest kto obstawiam resztę ?i proszę na tym forum żeby żaden lamus z firm nie wypisywać głupot bo mu te porzeczki w dupe wsadzimy.
WIDZE ZE NOWY MINISTER ROLNICTWA NIE BĘDZIE WALCZYŁ O BIERZĄCE PROBLEMY TYLKO BĘDZIE SIĘ SKUPIAŁ NAD WALKĄ O WIELKOŚCIĄ DOPŁAT.JAK TO JUŻ OD DAWNA WIADOMO ILE SIĘ NAM NALEŻY
Na tym forum odczuwam, że osoby które tu piszą to laicy którzy są przedstawicilami albo przetworników albo firm którzy produkują środki ochrony . Pytanie kiedy trzeba wykonać zabieg na przedziorka? Do tych kluczowe flagi gregorczyj itd odpowiedź w ciągu 15 mib
gregor55, 2018-06-19 22:16, napisał:
WIDZE ZE NOWY MINISTER ROLNICTWA NIE BĘDZIE WALCZYŁ O BIERZĄCE PROBLEMY TYLKO BĘDZIE SIĘ SKUPIAŁ NAD WALKĄ O WIELKOŚCIĄ DOPŁAT.JAK TO JUŻ OD DAWNA WIADOMO ILE SIĘ NAM NALEŻY
O czym wy gadacie.Skupujacy to obcy kapitał.Oni z tym rządem nawet do rozmow nie usiadu.
Fragi pierdolisz od rzeczy wstaw zdjecia jak sam w maju karczmie porzecke obudź się
O czym wy gadacie.Skupujacy to obcy kapitał.Oni z tym rządem nawet
O czym ty pierdolisz a zakup z Ukrainy i eksport za granicę to sołtys z kopydlowa ustala? Poczytaj trochę i pisz a nie dupe zwracasz laiku
tomaszl, 2018-06-19 22:33, napisał:
gregor55, 2018-06-19 22:16, napisał:
O czym wy gadacie.Skupujacy to obcy kapitał.Oni z tym rządem nawet do rozmow nie usiadu.
A który minister walczył o problemy? Tomaszal!!!
Może Pawlak albo Sawicki co nie rozróżnial eksportu od importu . Widzę że na tym forum to samy pomaprancy co im płacą za sianie propagandy. Ludzie piszcie sobie na Facebooku a nie na forum dla ludzi poważnych powiem wypierdalac
Pytam się plantatorów z krwi i kości kto blokuje drogi i wystawia dyżur. Ciot proszę o nie umieszczanie swoich opinii na ten temat bo fakt negowania kwalifikuje ich do grup laików co porzeczke widzieli na stoisku w markecie
i jak czytam te info z tego PZP sławatycze z dr. na czele ktory reklamuje srodki ochrony firmy B albo polski Związek sądownictwa po 7 latach życia że składek wystosował 1 stronicowe pismo o strajku ( pewnie tyle nad tym myśleli. Jeden pisze drugi czyta ) to nóż w kieszeni mi się otwiera.
Panowie lubelskie w skrzynki rwia po 60 gr a kisten jeszcze nie idzie ale ma byc 30gr wielka porazka kilku drobnych plantatorow najmuja kombajny i robia pare ton dzisiaj
Cena czarnej w jednym z lubelskich hipermarketów. Obok czerwona też w takiej cenie.
Kamlos, 2018-06-20 15:45, napisał:
Cena czarnej w jednym z lubelskich hipermarketów. Obok czerwona też w takiej cenie.
Jaki związek ma przemysł z deserem.Za deserową czarną rwaną OWOWIĄZKOWO RĘCZNIE i całymi gronami niektóre firmy płacą 4 zł/kg. Jak chcesz to zrywaj...jest sporo firm zainteresowanych tego typu porzeczką.
Taki ma związek, że to nie jest żadna deserowa tylko ze zwykłej towarowej plantacji. Wiem bo sam przez pewien czas sprzedawałem swoją porzeczkę jako tzw. deserową.
Zgadza się ,ale nie w tym rzecz...porzeczka w tych pudełeczkach jest autentycznie ze zbioru ręcznego .Pozyskaj w dzisiejszych czasach ludzi do zbioru ręcznego porzeczki.Życzę powodzenia ,do truskawki z roku na rok robi się coraz większy problem z rwaczem a co dopiero do porzeczki.Wiem że na giełdach sprzedają ludzie porzeczkę niby ze zbioru ręcznego a tak naprawdę jest zrywana kombajnem ,w przypadku owoców które widzimy w pudełeczkach na półkach sklepowych ten numer nie przejdzie ,musi być zbiór ręczny.
Zgadzam się z powyższym,
dodatkowo jest wymóg aby porzeczka była zrywana w gronkach, co przy przemysłowej porzecce czarnej jest mocno problematyczne (inaczej może być w przypadku odmian deserowych).
Przy cenie 6 zł/kg można mówić o opłacalności takiego zbioru.
Oczywiście, że zbiór ręczny, ale kupujący w sklepie nawet się nad tym nie zastanawia. On zobaczy cenę 11zł/kg później usłyszy w mediach, że plantatorzy skarżą się na niskie ceny i w internetach komentarze mamy jakie mamy: że sadownicy to popaprańcy, że ciągle im mało, że zarabiają ogromną kasę na owocach i tylko narzekają.
Zdjęcie wrzuciłem jako ciekawostkę odnośnie cen czarnej porzeczki bo w końcu o tym jest temat.
Okolice Krasnika skrzynka 50-60 gr. U skupczyka chlodnia 85gr skrzynka.Nie oddajemy niech wieś dżemow sobie narobi haha smiech
Jeśli ktoś zacznie zbierać przy cenach na poziomi 40gr to już nie ma za grosz szacunku do siebie !! Chłodnie oraz tłocznie nie mają już grama towaru , bazują na tym że jest urodzaj ale !! Ale to nie prawda średnio będzie 10 ton z hektara wiec przy obecnym spadku ilości plantacja to w tym roku będzie max 85 tysięcy to czyli grubo poniżej oczekiwań !! Jeśli nie będzie wstrzymania zbiorów do uzyskania ceny minimalnej moim zdaniem na poziomie 1,2 PLN to wszyscy będą dymani jeszcze latami !!
Pozdrawiam !!
Gdzie plantacje zostaly zniszczone ? Przy tak slabych cenach ciagle widze nowe nasadzenia wiec ludziom sie oplacja po 50 gr a 1.2 bedziesz mial napewno ale za 2 kg. W tym roku porzeczki jest bardzo duzo i z tym nie ma co dyskutowac a susza to tylko 5 % mnie towaru nic wiecej.
W mojej okolicy posrednik w skrzynke oferuje 60 gr .
Anonim, 2018-06-21 22:9, napisał:
Czarek W2 ma rację porzeczki nie ma dużo to tylko "piar " zaczekajcie że zbiorem jeszcze tydzień a zobaczycie jak chlodnie się obsraja. Bo myślą że ciemny rolnik to żeby się nie zmarnował to i tak dopłacić i owoc odda co wam zależy i tak już niżej cena nie spadnie ! Jeszcze mam nadzieję na buze może one robotę zrobią tylko z ziemi nie zbierajcie !!!!! Ludzie pomyślcie nie oddajemy jak cena nie będzie 1.20 zł i to się sprawdzi !!!!
Zguba, 2018-06-21 21:10, napisał:
Gdzie plantacje zostaly zniszczone ? Przy tak slabych cenach ciagle widze nowe nasadzenia wiec ludziom sie oplacja po 50 gr a 1.2 bedziesz mial napewno ale za 2 kg. W tym roku porzeczki jest bardzo duzo i z tym nie ma co dyskutowac a susza to tylko 5 % mnie towaru nic wiecej.
W mojej okolicy posrednik w skrzynke oferuje 60 gr .
Poczytaj trochę statystyk GUS i opracowań ZPPC to się dowiesz. Nowych nasadzeń nie ma tylko są odnowienia starych plantacji u ludzi którzy zajmują się porzeczką od pokoleń a cała rzesza tych którzy myśleli że z 2-3ha się dorobią już odpada i karczują z roku na rok , areał się zmniejsza rok do roku o 3-6% od 4 lat zależnie od regionu.
Zmniejsza się także sprzedaż środków ochrony roślin oraz nawozów pod uprawę porzeczki czarnej za czym idzie zwiększenie występowania przeziernika oraz pryszczarka co oczywiście wpływa na zmniejszenie wydajności plennej z hektara. Za 3 – 4 lata tłocznie oraz chłodnie będą sobie mrozić i tłoczyć swoje własne jaja bo gigantyczne pieniądze właśnie zarabiają na exporcie porzeczki w Polsce !!
marlon, 2018-06-21 22:08, napisał:
Anonim, 2018-06-21 22:9, napisał:
Czarek W2 ma rację porzeczki nie ma dużo to tylko "piar " zaczekajcie że zbiorem jeszcze tydzień a zobaczycie jak chlodnie się obsraja. Bo myślą że ciemny rolnik to żeby się nie zmarnował to i tak dopłacić i owoc odda co wam zależy i tak już niżej cena nie spadnie ! Jeszcze mam nadzieję na buze może one robotę zrobią tylko z ziemi nie zbierajcie !!!!! Ludzie pomyślcie nie oddajemy jak cena nie będzie 1.20 zł i to się sprawdzi !!!!
Tydzień to za mało moim zdaniem minimum 12 dni , zresztą od soboty przez najbliższe 10 - 14 dni w Lubelskim [tu najwięcej porzeczki jest jak by ktośnie wiedzieł ] ma padać deszcze co mocno wstrzyma drobnicę i niemądrych plantatorów ze zbiorami mam nadzieję
Tydzień podałem dla przykładu. Deszcz nie błędzie im przeszkadzał bo zbierali worki po nawozach, a mają zapas nie na jeden tydzień. Jak nie chodzę do kościoła to w niedziele idę się modlić o deszcz grat ii tajfuny. Jak to nie podziała to można blokować drogi do chlodni np. Osmolice jedna droga dwa przejścia, kto komu zabroni chodzić przez 24 przez przejście, niech stoją z towarem i kisnie na bimber .
Cena żałosna, a w okolicy Owczarni i Chruśliny kombajnują na całego. Chyba niedawne spotkanie w pobliskich Bobach ich zdopingowało. Wstyd, brak szacunku do siebie samego.
Niewiele zdadzą się strajki i blokady...trochę narobi się przez chwilę szumu medialnego poczym za miesiąc wszyscy o tym zapomną.Politycy przytakną że faktycznie sytuacja jest zła i nic z tym oczywiście nie zrobią,bo lobby przetwórcze jest na tyle silne (olbrzymie światowe koncerny)że każde majstrowanie ustawami mające na celu wprowadzenie "normalności" na rynku owoców skończy się skargą do Brukseli.Sprawa jest bardzo prosta...po ubiegłym "chudym" sezonie przetwórstwo wzieło sobie za punkt honoru aby za surowce nie zapłacić i choćbyśmy chcieli ich udusić to i tak nie zapłacą ani szekla więcej aniżeli koszt zbioru.
Szkoda gadania i nerwów, już najmują kombajny i rwią drobni plantatorzy zielonego Tisela a u mnie na 40 ha nic nie ruszone. Wernisaz, Ametyst, Sofijewska od kilku dni do zbioru, ale jeszcze nie leci. Tisel za kilka dni do zbioru, Tiben i Ruben co najmniej tydzień. Towaru na chłodniach nie ma w zapasie.
Green25
Niestety mogą sobie na to pozwolić tylko i wyłącznie dlatego że jesteśmy rozdrobnieni. Gdyby była jedność i sprzedaż towaru przez np:grupę producencką sprawa wyglądała by inaczej.
Teoria jest prosta:
1. Zrywamy wszystko zgodnie z terminem i wymaganiami (jakość, pozostałości itd). Sprzedajemy jako grupa tyle ile zamawiają przetwórnie po ustalonej cenie minimalnej (np: 1.5) i resztę utylizujemy. Otrzymaną kasę dzielimy na każdego proporcjonalnje do ilości, którą wstawił.
2. Zakupy przetwórni i zakładów na zasadzie przetargów czy zamówień publicznych z wymaganiami. Przetwórnia składa w lutym zamówienie na np: tysiąc ton porzeczki czarnej i czeka na oferty. Składamy oferty (przewidując wielkość produkcji-każdy wie ile mniejwięcej ma rocznie) i biorą sobie od najniższej ceny w górę, aż będą mieli wyczerpany limit. Przyjdą przymrozki, trudno. Masz umowę podpisaną w marcu musisz sprzedać. Będzie urodzaj masz sprzedany plon z ofert po sensownej cenie a reszta "do rowu". Złożysz ofertę po 5 zł nikt od ciebie nie kupi, złożysz ofertę po 0,50zł nie zarobisz, a jak przyjdzie przymrozek itp to dołożysz.
Nie wiem czy jest możliwa taka regulacja pod zaborem unijnym, ale wykańczamy sami siebie konkurując głupotą.
Adamów rozpoczął skup bez podania ceny, Wandalin Lubelskie spadek z 0,70 zł na 0,50 złhttps://www.facebook.com/CenySkupu/
Wszędzie tak samo. A wiemy że mogą dać jeszcze więcej. Tisel twardy jak piersi osiemnastki. Poczekamy..
Wszędzie tak samo. A wiemy że mogą dać jeszcze więcej. Tisel twardy jak piersi osiemnastki. Poczekamy..
Kolego zobaczysz jak w poniedziałek spadnie cena bo towaru dowala . Wszyscy zamawiają opakowania na poniedziałek, więc nie liczył bym na podwyżkę , jeszcze nadzieja w pogodzie
Mamy w tym pięknym kraju ustawy o cenach dampingowych, czyli żaden producent nie może sprzedawać swoich produktów poniżej kosztów wytwarzania.
Przecież każdy rolnik jest przedsiębiorcą - producentem i powinien być zgodnie z ustawą karany za sprzedaż swoich produktów poniżej kosztów produkcji.
Ministerstwo Rolnictwa powinno corocznie wyliczyć jakie są koszty produkcji danego produktu rolnego i ogłosić minimalne ceny sprzedaży - kupna.
Nie trzeba tworzyć nowych ustaw i przepisów , wystarczy stosować prawo , które już jest. Takie to proste, ale jakoś na górze nikt tego nie widzi...
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl