Okolice Sandomierza 48 groszy za jabłka z przerywki. Jakie ceny u was ?
gedeon1, 2022-07-22 10:06, napisał:
Ćwiętalka 0,32. okolice Opola Lub.
Nie wiem czy to pazerność skupów, czy przetwórni, ale w pełni sezonu skupy z Grójca potrafią wozić do Lubelskich czy Sandomierskich przetwórni, a teraz Lubelskie skupy nie mogą wozić w drugą stronę? W Grójeckim przerywka 50gr netto, przy 15tonach 53.
piter00100, 2022-07-22 18:08, napisał:
gedeon1, 2022-07-22 10:06, napisał:
Ćwiętalka 0,32. okolice Opola Lub.
Nie wiem czy to pazerność skupów, czy przetwórni, ale w pełni sezonu skupy z Grójca potrafią wozić do Lubelskich czy Sandomierskich przetwórni, a teraz Lubelskie skupy nie mogą wozić w drugą stronę? W Grójeckim przerywka 50gr netto, przy 15tonach 53.
mogą.... ale po co?
wczoraj Zadole 0,40.
Okolice Samborca powiat sandomierz już na skupach jakieś kombinacje w sobote 0.40 dzisiaj 25.07 już zjechali na 0.35 skąd ta obniżka nie wiem
Ściąłem na ziemie, zbierał nie będę, szybciej niż do skrzyni, nie zbogace się na tym - muwili ze pozostałości i nie ma zainteresowania przerywka
Biała Rawska wczoraj 35 gr. Może chcą zniechęcić do korekty ręcznej żeby mieć więcej ton po niższej cenie jesienią, bo im urosną. Tylko że im cukru w jabłkach przybędzie.
Jancyk, 2022-07-29 08:19, napisał:
Biała Rawska wczoraj 35 gr. Może chcą zniechęcić do korekty ręcznej żeby mieć więcej ton po niższej cenie jesienią, bo im urosną. Tylko że im cukru w jabłkach przybędzie.
W niższej cenie powiadasz? Nie słyszałem aby z koncentratem jabłkowym były jakieś problemy, wręcz przeciwnie . Przy obecnych kosztach produkcji 50 groszy to jest minimum!!! Ktoś kto po 30 groszy w tym sezonie będzie podejmował przemysł jest źle zdiagnozowany psychicznie .
Czy nasz nowy "Holding Spożywczy" już działa ? Koledzy sadownicy coś wiedzą:)
- Ten nowy podmiot będzie dawał polskim rolnikom bezpieczeństwo. Będzie ich chronił przed nieuczciwymi praktykami ze strony dużych podmiotów, które funkcjonują na rynku spoza obszaru Skarbu Państwa – mówi minister aktywów państwowych Jacek Sasin.
Ale to spodziewasz się za holding nawali 50gr za przerywke aby ludzie dosadzili kolejnych hektarów sadów? Holding najlepiej by zrobił jak by skupował przerywke po 20gr
Pytałem czy już działa :)))
Ale jak już jesteśmy w temacie.....to może holding obniży też cenę jabłka konsumpcyjnego i oczywiście cenę koncentratu?
35 gr to mało. Ale zobaczycie ze to już w tym roku więcej nie będzie.
Ps.
A jak będzie 2 ni 40 gr to będzie cud. Zobaczcie ceny i kalendarz 2021 r. Cud był bardzo krótko. A tragedia cały sezon.
Na cud nie ma szans, bo GUS opublikował pesymistyczne dane.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl