Czy ktokolwiek słyszał? Czy ktokolwiek wie? Jaka będzie cena? Czy to prawda że nie wszyscy sprzedadzą?
Czy ktokolwiek słyszał? Czy ktokolwiek wie? Jaka będzie cena? Czy to prawda że nie wszyscy sprzedadzą?
jenot, 2022-06-23 20:53, napisał:
Jak to zwykle bywa na dosłownie chwilkę przed rozpoczęciem sezonu: szum i zamieszanie.
"Krążą" dwie wersje cen w obiegu tj ok 60gr i 1,50-1,60 czyli nazwijmy to wersja katastrofalna i optymistyczna.
Z mojego punktu widzenia wygląda to tak, że w zeszłym sezonie porzeczka czerwona została kupiona w niskiej cenie (80gr) i bardzo szybko sprzedana. Niektóre zakłady żałowały wręcz że kupiły jej za mało. Sprzedana na pewno z sporym zyskiem. Natomiast w tym jeśli ponownie zostanie zaproponowana równie niska lub niższa cena to widzę tutaj chęć odbicia sobie "przepłacenia" za malinę czy porzeczkę czarna. Nie widzę powodów ekonomicznych dla niskich propozycji cenowych. Tonaż również na czerwonej na pewno będzie mniejszym anijezeli w roku ubiegłym.
Ponadto chyba już widzą, że towaru wystarczy i nie chcą żeby ludzie sadzili więcej czerwonej.
Zapewne cena będzie bardzo niska , na co się odpowiednio przygotowałem w tym roku czyli ekologia w pełnej krasie , zero nawozów i zero ochrony :) W ubiegłym roku trochę sprzedałem na mrożenie a ponad hektar zostło na krzaku . Czerwona porzeczka jest obecnie brzydką panną na wydaniu której nikt nie chce. Taka moda nastała :)
Jaka będzie cena to się niedługo wyjaśni. U mnie w okolicy (lubelskie) Jonkher i Rolan to 50-60 %zbioru a kwitł pięknie.
Green25, 2022-06-24 23:30, napisał:
Zapewne cena będzie bardzo niska , na co się odpowiednio przygotowałem w tym roku czyli ekologia w pełnej krasie , zero nawozów i zero ochrony :) W ubiegłym roku trochę sprzedałem na mrożenie a ponad hektar zostło na krzaku . Czerwona porzeczka jest obecnie brzydką panną na wydaniu której nikt nie chce. Taka moda nastała :)
U mnie to samo. Trochę azotu z wiosny i potem ekologia..... Chemia leży na półce. Nie chce mi się opryskiwacza zaczepiać i się truć....
Przynajmniej wcześniej dojdzie i będzie większe prawdopodobieństwo że sprzedam.....
zandarski, 2022-06-27 10:34, napisał:
Green25, 2022-06-24 23:30, napisał:
U mnie to samo. Trochę azotu z wiosny i potem ekologia..... Chemia leży na półce. Nie chce mi się opryskiwacza zaczepiać i się truć....
Przynajmniej wcześniej dojdzie i będzie większe prawdopodobieństwo że sprzedam.....
Jeśli faktycznie macie "czystą" porzeczkę bez pozostałości to zróbcie badania i zakład niech dorzuci te 10-30gr ;)
Zawsze to coś. Zwróci się za zbiór czy transport.
Z tą ekologią to tak trochę półżartem bo rzeczywiście chwasty były robione...Niemniej nie żałuję że inwestycje zostały w tak trudnym roku jak ten ograniczone do całkowitego minimum. Przy obecnych cenach paliwa i całej reszty środków do produkcji to był słuszny wybów. W ubiegłym roku agrotechnika była prowadzona normalnie i podsumowując sezon . Nie warto było...
Mechanizm ustalania ceny.
Dwóch właścicieli chłodni mają swoich zająców którzy mają większą ilość porzeczki. Zające uchodzą za pseudo liderów w okolicy. W ubiegłym tygodniu zając dostaje polecenie - zaczynasz kombajnować. Chłodniarze informują że cena czerwonej będzie po 1 zł ale ty jako nasz wspaniały dostawca w podziękowaniu za twoje zasługi dostajesz 1,4 zł co będzie ceną nieosiągalną w tym sezonie. Jeden warunek jak ktoś cię pyta o cenę to mówisz 1 zł i na co będę czekał lepiej nie będzie. W okolicy trwa gorączkowe oczekiwanie na cenę. Informacja że liderzy (zające) ruszyły. Rozdzwaniają się telefony Mietek do Zenka, Zenek do Wieśka, Wiesiek zna zająca. i Wszystko jasne cała okolica wie że Liderzy (zające) kombajnują po 1 zł. Zaczyna się myślenie - niska cena ale skoro oni młucą to coś wiedzą, trzeba rwać nie ma na co czekać nie dość że nisko to jeszcze może spaść. Ja mam niewiele ale lider ma kilkadziesiąt ton to on traci dużo.
Spotykają się zające z rolnikami i gadka. Znowu się dogadali, polecieli w wafla, a to dziady
Spotykają się chłodniarze uśmiech od ucha do ucha i gadka: znowu chwyciło, jak miło mieć zająca
Oczywiście chłodniarze to są płotki ale Grube ryby (koncerny ) się przyglądają i się śmieją skoro jest już cena i po takiej cenie rwą to po co płacić
Zastanów się czy aby nie jesteś zającem i nie zrobiłeś niedźwiedziej przysługi wszystkim okollicznym rolników.
Zawsze były sprzedawczyki co za parę groszy pogrążały resztę.
Jagodowiec, 2022-07-03 11:24, napisał:
Dwóch właścicieli chłodni mają swoich zająców którzy mają większą ilość porzeczki. Zające uchodzą za pseudo liderów w okolicy. W ubiegłym tygodniu zając dostaje polecenie - zaczynasz kombajnować. Chłodniarze informują że cena czerwonej będzie po 1 zł ale ty jako nasz wspaniały dostawca w podziękowaniu za twoje zasługi dostajesz 1,4 zł co będzie ceną nieosiągalną w tym sezonie. Jeden warunek jak ktoś cię pyta o cenę to mówisz 1 zł i na co będę czekał lepiej nie będzie. W okolicy trwa gorączkowe oczekiwanie na cenę. Informacja że liderzy (zające) ruszyły. Rozdzwaniają się telefony Mietek do Zenka, Zenek do Wieśka, Wiesiek zna zająca. i Wszystko jasne cała okolica wie że Liderzy (zające) kombajnują po 1 zł. Zaczyna się myślenie - niska cena ale skoro oni młucą to coś wiedzą, trzeba rwać nie ma na co czekać nie dość że nisko to jeszcze może spaść. Ja mam niewiele ale lider ma kilkadziesiąt ton to on traci dużo.
Spotykają się zające z rolnikami i gadka. Znowu się dogadali, polecieli w wafla, a to dziady
Spotykają się chłodniarze uśmiech od ucha do ucha i gadka: znowu chwyciło, jak miło mieć zająca
Oczywiście chłodniarze to są płotki ale Grube ryby (koncerny ) się przyglądają i się śmieją skoro jest już cena i po takiej cenie rwą to po co płacić
Zastanów się czy aby nie jesteś zającem i nie zrobiłeś niedźwiedziej przysługi wszystkim okollicznym rolników.
A może poprostu zasada popytu i podąży?
ViveN, 2022-07-03 19:20, napisał:
A może poprostu zasada popytu i podąży?
Za dużo nie zapłacą żeby wszyscy nie zaczęli masowo rezygnować z czarnej.
Z tym zającem to trochę autor odleciał!
Bo zając dostanie tyle samo co Zenek i Władek
A jeśli coś dostanie więcej owy potentat to może bedzie to 10gr.
To jest interes to jest Wolny Rynek, nikt nikomu prezentów nie robi.
Proponuję sądzi na potęgę czarna o czerwona jeszcze agrest wsadzić a potem płakać bo cena niska!
KrolAgrestttu, 2022-07-05 06:40, napisał:
Nie wiem czy ten zając jest prawdziwy, ale to, że zakłady uzgadniają cenę( w całej Polsce podobną) to też wymysł? i prawdziwy wolny rynek?Jak obniżyli cenę na malinę kilka dni temu to zrobili to niemal wszyscy jednocześnie .Dziwne?
jenot, 2022-07-05 07:19, napisał:
KrolAgrestttu, 2022-07-05 06:40, napisał:
Nie wiem czy ten zając jest prawdziwy, ale to, że zakłady uzgadniają cenę( w całej Polsce podobną) to też wymysł? i prawdziwy wolny rynek?Jak obniżyli cenę na malinę kilka dni temu to zrobili to niemal wszyscy jednocześnie .Dziwne?
To jee handel, jest okazja to ogień !
Wolny Rynek w Polsce nie istnieje, jeśli chodzi o ceny itd ...
Zastanawiam się, kiedy Rolnicy będą brali przykład z najlepszych w kwestii cen itd...
Malina nie Wszyscy ale jest jeden czynnik który o tym zdecydował póki co jeszcze nikt tego nie wynalazł
Yareckys, 2022-07-05 07:22, napisał:
Gdzie i po ile porzeczka?
Pośrednik lubelskie 1,20 netto (dowóz własny do skupu) - cena z dzisiaj. Ktoś słyszał coś więcej w lubelskim? Czerwonej mam niecałe 2ha więc dalej i tak średnio opłaca się wozić przy tych cenach paliwa ...
Lordziok, 2022-07-07 14:37, napisał:
Pośrednik lubelskie 1,20 netto (dowóz własny do skupu) - cena z dzisiaj. Ktoś słyszał coś więcej w lubelskim? Czerwonej mam niecałe 2ha więc dalej i tak średnio opłaca się wozić przy tych cenach paliwa ...
skrzynka?
Yareckys, 2022-07-07 18:09, napisał:
Lordziok, 2022-07-07 14:37, napisał:
skrzynka?
Tak
listek1979, 2022-07-10 14:34, napisał:
Czerwona 1 zł czarna7 zł Lst skrzynka.
Śmieszne ceny. Łaski nikomu nie robią. W Lubelskim skrzynka nawet po 8-8.50 już.
A Lst i jego właściciel pierwsi do zaniżania ceny
Witam. Czy czerwona idzie gdzieś w kisten ?
Pośrednik 1zł skrzynka - Konopnica lubelskie
Za rok będzie taniej jak będzie normalny sezonie. Trzeba było więcej sadzić. A teraz czekam na wysyp sezonowcow co nasadzą czarnej a potem będą za free oddawać i pisać że firmy to złodzieje
Fragii, 2022-07-14 23:04, napisał:
Za rok będzie taniej jak będzie normalny sezonie. Trzeba było więcej sadzić. A teraz czekam na wysyp sezonowcow co nasadzą czarnej a potem będą za free oddawać i pisać że firmy to złodzieje
Problem cenowy tkwi gdzie indziej.
1 W mojej okolicy w przeciągu kilku lat zostałem sam. Dużo jeżdżę po Polsce i prawie nie widziałem nowych nasadzeń. Za to widziałem wiele opuszczonych i zapuszczonych plantacji. Podobnie jest w całym kraju, więc twierdzenie,że "nasadzili i przez to cena spada" wydaje się nie mieć uzasadnienia.
2 Od nasadzenia do okresu pełnego owocowania musi minąć kilka lat, więc nawet jak ktoś nasadzi dzisiaj to za rok czy dwa nie wpłynie to na ilość owoców na rynku.
3 Przy cenach skupu porzeczki w stosunku do wysokości zarobków nikt nie rwie już ręcznie, bo kto przjdzie za 40-50 gr? Trzeba mieć kombajn, a to spory wydatek i na 0,5-1 hektar to nieopłacalne. Obrobić to tzw "kombajnem rodzinnym" to spory wysiłek przy marnych zyskach. Pisanie o"małych" co nasadzają żeby sie dorobić można między bajki schować.
Czy będą sadzili czy nie żadnego wpływu na ceny to mieć nie będzie i nawet jak zostanie dziesięciu to i tak więcej jak 1 zł nie dadzą bo oni tego nigdzie indziej nie sprzedadzą.
Porzeczka czerwona ma niską cenę już kilka lat. Nie jest bardzo zadbana to i plony się zmniejszają. Po tegorocznej cenie to bardziej bym się martwił o czarną w przyszłych sezonach.
listek1979, 2022-07-16 09:33, napisał:
Porzeczka czerwona ma niską cenę już kilka lat. Nie jest bardzo zadbana to i plony się zmniejszają. Po tegorocznej cenie to bardziej bym się martwił o czarną w przyszłych sezonach.
A co to się martwić o czarną.Będzie jak zawsze.Nasadzą i cena w dół. Kto trafi zarobi A kto nie to....
Krolagrestu, 2022-07-22 12:37, napisał:
Panowie co z cenami,Piaski 90gr.
Skrzynka czy kisten?
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl