Wczoraj Bronisze to samo.Piekna kordia 4zl max ale w wiekszosci jest puszczana po 40 zl za platon a kupcy chodza szczesliwi. Lepiej oddac na export
Wczoraj Bronisze to samo.Piekna kordia 4zl max ale w wiekszosci jest puszczana po 40 zl za platon a kupcy chodza szczesliwi. Lepiej oddac na export
pepe, 2018-06-21 10:30, napisał:
Aż kusi żeby kupić do chłodni. Z drugiej strony kup czereśnie wyprodukowaną przez .....dobra nie będę nikogo obrażał. Bronisze Kordia 40 zl ,eksport od 67.5 do 75 zl (plus vat). Prawie dwukrotna ! różnica o ile ta Kordia faktycznie ładna była.
Jak ludzie głupie to tak jest.
Po co teraz Regine i Tamare wozić jak taka cena przecież może to powisieć jeszcze !!!
Co nowy tydzień przyniesie w temacie cen czereśni jestem baardzo ciekaw ,czy opady deszczu bedą miały wpływ na cene bo niewątpliwie na wielkość owocu ale i na pękanie.
U mnie po 20 mm deszczu (dwa dni ) czereśnia utraciła jakość ekspoortową. Trzeci zbiór Kordii nie odbędzie się ,Regina(prawie cała 28mm) niewielkie spękania ok 20% owoców a jeszcze ma padać dziś i jutro i pojutrze plus poranne mgły. Ceny wzrosną ,ale o ile nie wiadomo. Po chłodniach nakładzione masy towaru ,każdy kładł co miał ,a większość miała kiepściznę.
Ja nie rwe co ja parobek handlarza ze muszę kto sadził na kredyt ten niech tera spłaca rata nie czeka Poznań wisi i pęka van tak samo kordiatez regina a burlat juz zlecial sumit też sobie wisi za te pieniądze co płaca niech wisi dalej
cojest, 2018-06-26 14:11, napisał:
Ja nie rwe co ja parobek handlarza ze muszę kto sadził na kredyt ten niech tera spłaca rata nie czeka Poznań wisi i pęka van tak samo kordiatez regina a burlat juz zlecial sumit też sobie wisi za te pieniądze co płaca niech wisi dalej
pewnie wolnego w pracy nie dostales ,ze nie rwiesz??? ladny towar sie sprzedaje,i to w przyzwoitych pieniadzach.....
Robię na gospodarce nie pracuje w żadnej inei dobra cena to 5 zł czy 2 zł mam wszystko od jabłek po wiśnie czereśnie gruszki śliwki brzoskwinie więc nie będę się ponirzał na czereśnie jak cena ma pokryć tylko pracownika a dla mnie gdzie
https://tipy.interia.pl/artykul_30113,czeresnie-i-ich-dobroczynne-wlasciwosci.html
Dziś kolejny deszczowy dzień chyba troszkę pozamiata..
Tak że więc chyba koniec czereśni po 2zl...
W Krk czereśni wczoraj sporo. Zejście słabe, 50- 80 zł za paczkę cenione. Tylko wczoraj była klapa na wszystko, truskawke i malinę też. Na Południu mocno pada od nocy, wiatr sporo strzepał na ziemię przejrzałych owoców, tylko tutaj w okolicach względem zagłebi sadowniczych to są sady amatorskie.
Giełda Sandomierz: ładnej czereśni mało...Kordia 5 zł...Regina 5, 5zł..reszta odmian 3-4 zł...
Po porannej wizycie w sadzie mogę śmiało stwierdzić, że problem z czereśnią rozwiązała pogoda. Ogrom popękań i zaczyna to gnić.Pozostał jedynie problem ewentualnego przebierania jak cena podskoczy i kordia dołem w miarę ocalała.
Kordia,Poznańska zmasakrowane najbardziej duże owoce ,Lapins jak zwykle znosi opady dzielnie ,Hedelfińską uratowało to,że jest baaardzo gęsta i opady jej pomogły dorosnąć Regina duże owoce pokaleczone średnie czyste ,cena nie poszła co prawda w tym tygodniu w górę ale za to zbyt jako taki.5zł jak na Sandomierz to i tak ludzie poszli po rozum ogólnie sezon pokazał,że nasadzeń czereśni jest dużo za dużo.
Ja zgodnie z moim nickiem odpowiem ,że skoro ludzie piszą o cenach hedelfinskiej vana to nasadzeń nie jest za mało. Nasadzeń jest dużo za dużo do sprzedaży na giełdzie . Na eksport towaru brakuje. . Eksport 24 + 6 zl plus vat i zaraz pewnie w górę. Oczywiście chłodnia lub osłony bo z drzew towar z reguły za słaby .
A to niech sobie szanowni eksporterzy nasadzą pierdylion ha pozakładają osłony i sprzedaja po 6 zł+vat kto bogatemu zabroni .Faktem jest,że ekspotowi potentaci jak Turcja ugotowała sie własną produkcją bo eksport był motorem napędowym a cenniki pozostawiają owoce na drzewie,u nas pewno na odbudowe potencjału po WYJĄTKOWO SROGIEJ ZIMIE powstaną kolejne latyfundia ale unijna ekonomiczna patologia nie jedną dziedzinę zaorała.
pit2015, 2018-06-30 10:58, napisał:
A to niech sobie szanowni eksporterzy nasadzą pierdylion ha pozakładają osłony i sprzedaja po 6 zł+vat kto bogatemu zabroni .Faktem jest,że ekspotowi potentaci jak Turcja ugotowała sie własną produkcją bo eksport był motorem napędowym a cenniki pozostawiają owoce na drzewie,u nas pewno na odbudowe potencjału po WYJĄTKOWO SROGIEJ ZIMIE powstaną kolejne latyfundia ale unijna ekonomiczna patologia nie jedną dziedzinę zaorała.
Ja nie namawiam do zakładania osłon(ryzyko w naszym klimacie).Stwierdziłem tylko ,że eksporterzy szukają towaru i chętnie biorą chłodnię bo jakość na drzewach jest słaba. I generalnie mimo ogromu nasadzeń ,telefony od np. eco-fruits odbierałem jeszcze przed deszczami. Zupełnie jak z jabłkiem , towaru masa a towaru wysokiej jakości nie tak dużo.
Nie bedę się z kol. sprzeczał ma kol. rację , widocznie żyjemy w dwóch różnych państwach, w kraju w którym ja mieszkam eksporterów nie widać a i ceny nie rosną a wzrostu ceny i sobie i kol.życzę .
pit2015, 2018-07-02 09:19, napisał:
Nie bedę się z kol. sprzeczał ma kol. rację , widocznie żyjemy w dwóch różnych państwach, w kraju w którym ja mieszkam eksporterów nie widać a i ceny nie rosną a wzrostu ceny i sobie i kol.życzę .
Być może nie widać. Polecam igrit.pl Dział czereśnie. Na giełdzie cena nie wzrośnie to pewne.
dochtur, 2018-07-06 07:34, napisał:
Jakie ceny na Broniszach za Regine 26+ ???
Podobnież 6-7.
W Krk wczoraj ładna szła po 8 zł, jeden gostek cenił sobie nawet drożej. Takie średnie z drobnymi resztki jeszcze z drzew 4-5 zł. Ile czereśnia może wytrzymać w chłodni? Nie pada jeśli potem jest wystawiona na takie upały?
borowik90, 2018-07-07 11:31, napisał:
W Krk wczoraj ładna szła po 8 zł, jeden gostek cenił sobie nawet drożej. Takie średnie z drobnymi resztki jeszcze z drzew 4-5 zł. Ile czereśnia może wytrzymać w chłodni? Nie pada jeśli potem jest wystawiona na takie upały?
Wyjmiesz co włożyłeś. Wszystko zależy od odmiany ,dojrzałości,staranności zbioru , jak szybko schłodzona. Zalecam ostrożność i eksperymentowanie z długim przechowywaniem na mniejszych partiach.
PRZYPOMINAM O DZISIEJSZYM SPOTKANIU PRODUCENTÓW OWOCÓW MIĘKKICH
I ZOSTAWCIE NA CHWILĘ TO CZARNE, ZÓŁTE I W RÓŻNYCH ODCIENIACH CZERWONE GÓWNO-"TO NASZE BYĆ ALBO NIE BYĆ"
BOBY GODZINA 19:00 W REMIZIE :
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1725039344238667&set=gm.1056330244534392&type=3&theater
Witam !
Od 10 dni nik tu nic nie napisał więc pragnę coś dodać.
Wtorek 17.07 Leje deszcz juz prawie od Tygodnia U mnie spadło ponad 50 l/m2.
Giełda Radom KORDIA z pod osłony 10 złoty, REGINA z chłodni 8,66 za kilogram towar na wyczerpaniu, resztki Poznańskiej 5 zł.
CO GDZIE INDZIEJ SŁYCHAĆ?
Witam. W Krakowie czereśnia ma zwykle dobre zejście. Ceny od 8-10 zł. Podobno Stacatto jest zbierane z drzew, takie średnie, jasne to tańsze, grubsza chłodnia droższa. Dziwne, że od jakiegoś czasu cena jest normalna... a nie 2-4 złote
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl