Witam czy ktoś już się spotkał z rivanem na giełdzie? A jeśli tak to w jakiej cenie ?
Witam czy ktoś już się spotkał z rivanem na giełdzie? A jeśli tak to w jakiej cenie ?
Poważnie? u mnie jeszcze zielony wisi, ale ponoć nasionnica juz wyleciała u nas, ja dziś lepy wywiesiłem :/
Niewiem jak riwan ale stara odmiana Królowa Majowa ma się dobrze praktycznie do zbioru
Dziś na giełdzie w Sandomierzu widziałem u jednego Pana, strasznie drobny towar, cenił 8 zł/kg
Sandomierz - giełda, 5-6 zł wołają, jeden gość nawet po 4 zł woła, zainteresowanie znikome
Pawels, 2018-05-21 14:57, napisał:
Sandomierz - giełda, 5-6 zł wołają, jeden gość nawet po 4 zł woła, zainteresowanie znikome
W jakie dni i w jakich godzinach najlepiej jechać na giełdę Sandomierz z owocami?
Myślę że nie ma reguły co do dni, chociaż wydaje mi się w sobotę po południu jest najwięcej kupujących. A jeśli chodzi o porę dnia to największy ruch jest w godz 13-18 i nad ranem jakoś około 3-4. W poniedziałek do 13 i od piątku po południu do soboty godz 13 nie ma handlu owocami.
Dzięki ,piszesz w sobotę popołudniu duży ruch czyli co biorą już na poniedziałek ?
Kraków,Rybitwy, do wczoraj Rivan taki średni 6 zł, zejście dobre, czereśi mało.
Natomiast dzisiaj w nocy zrobiło się czarno od węgierskiej czereśni na giełdzie, ładna, gruba, cenią ja 9- 11 zł... Rivan 3-4 zł, zainteresowanie nim znikome. Burlat taki średni się pojawił nasz, w cenie 7 zł.
pit2015, 2018-05-22 11:14, napisał:
Może nie w temacie ale jakie stawki od zbioru czereśni w tym sezonie ?
Okolice Sandomierza słyszałem o 1.5 zł
Rano na giełdzie w Snd Rivana praktycznie nie dało się sprzedać
Pracownik przy akordzie sam sie zmusza do dyscypliny bez markowania pracy,natomiast towar zerwany nie prawidłowo dyskwalifikuje pracownika z dalszej pracy kropka
na kilku gieldach w polsce byly kontrole sanepidu pip-u i skarbowki,celem sprawdzenia handlu importem na placach. zacznijmy dbac o swoj rynek,tak jak to robia na zachodzie
Każdy wie jak ma płacić z tym,że ludzie w pracy sa bardzo różni i maja własne podejście do zleconego zadania. Stawkę godzinową przerabialem i potrafili na drabinie sms pisać , byle czas upływał nie na pracy,z akordem odrobina samodyscypliny i efekty przy wypłacie widoczne.
Tydzień ze świętem w środku tygodnia cena leci w dół ale prwda jest taka,że nasadzenia czereśni na taką skale jaka sprowadzi cenniki tego owocu do parteru...
Marcin1112, 2018-05-29 12:02, napisał:
Sandomierz cena 2zł :)
Cena czego? Rivana? Burlata niedojrzalego w kalibrze 20-22mm? Burlata dojrzalego 24 mm czy Burlata dojrzalego 26mm?
W Krk ładny Burlat 6 zł, w pizdu zagranicznej czeresni, cenią ją 6-7 zł, są skłonni zejść do 4 zł. Ja nierozumiem, na Węgrzech, czy w Rumunii za darmo im to oddają, czy co, bo muszą przecież coś na przerzucie zarobić.
Serio piszesz z tą ceną 3 zł za Burlata, czy jaja sobie robisz? Przecież nikt normalny za tyle nie sprzeda i nie będzie rwał. U mnie jest taki deficyt wody, że o tej porze ledwo co leci z kranu...
Towar wyceniany na 2 zł jest wart 2 zł ,proporcje cena jakosść mają tu zastosowanie.
Nie ma się co denerwować co do niskiej ceny, takie są realia Polskie im cena będzie niższa to ludzie będą więcej rwać bo jutro będzie jeszcze niższa. A jak koledzy u Was z jakością burlata?? bo u mnie te wysokie temperatury wykończyły go góry to przyalone.
W Krk wczoraj cena burlata od 2-4 zł, vega, summit 6, 7 zł. Zagraniczna wyceniana na 7 zł. Podaż i popyt na przeciętnym poziomie. Z relacji znajomych pod koniec tygodnia sporo zagranicznej wylądowało w kontenerze... hehe i ludzie to wybierali ze śmietnika, niektórzy sprzedawali... żal !
Koniec tygodnia cenniki hurtowe Sumitha na sandomierskiej giełdzie kłada na łopatki 4 zł wyceniany ładny.
cisza w temacie nie wróży nic dobrego,może przyjdzie opamiętanie w ilości nasadzeń albo i nie..kolejne dolne granice cenowe przekroczone ..tego nie można nazwać sprzedawaniem to pozbywanie sie towaru za jak najniższą cenę
Stanowisko Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej oraz uczestników zebrania plantatorów owoców miękkich z dnia 2018-06-13
w sprawie drastycznego spadku cen skupu malin i kolejnych gatunków owoców miękkich do przetwórstwa.
https://www.polskiesadownictwo.pl/index.php/component/k2/item/1098-stanowisko-zwiazku-sadownikow-rp-w-sprawie-niskich-cen-skupu-owocow-miekkich
Bronisze wczoraj wieczorem dzis rano totalna porazka. Towaru 3 aleje plus poprzeczniak plus 4 przy rampach plus w truskawce pełno. duzo towaru nie dało sie pewnie sprzedac szczegolnie słabszego, a za ładny towar cena zwala z nog. summit ładny po 50 zł za klatke tj 3.33zł kg , jasna czeresnia nizej 3 zł
Gielda Sandomierz od kilku dni dnoooooooo...towaru ffuullll. Dzisiaj ceny wywolawcze za wieksze owoce odmian Summit Sylvia Kordia 3-4 zł. Kilka godzin pozniej nawet 2zl za ladnego Summita . Sporo towaru tak jak wczoraj i przedwczoraj pojedzie do domu albo ....
dochtur, 2018-06-16 19:54, napisał:
Gielda Sandomierz od kilku dni dnoooooooo...towaru ffuullll. Dzisiaj ceny wywolawcze za wieksze owoce odmian Summit Sylvia Kordia 3-4 zł. Kilka godzin pozniej nawet 2zl za ladnego Summita . Sporo towaru tak jak wczoraj i przedwczoraj pojedzie do domu albo ....
Ten summit to już chyba przejrzały.Albo kordia surowa. Nie pojmuję jak w tej sytuacji sadownik może wybrać się na giełdę skoro skupy płacą porównywalne pieniądze.
advocatusdiaboli, 2018-06-17 12:37, napisał:
dochtur, 2018-06-16 19:54, napisał:
Ten summit to już chyba przejrzały.Albo kordia surowa. Nie pojmuję jak w tej sytuacji sadownik może wybrać się na giełdę skoro skupy płacą porównywalne pieniądze.
Summit u gościa chociać mocno czerwony to był nie przejżały ,a Kordia na wierzchołka drzew już jest czarna. W rejonie grójeckim skupy czereśniowe są co 10-15 km, ale u nas w rejonie sandomierskim to na palcach jednej ręki ciężko znaleść...
Ja mam do skupu 160 km ;). Sezon krótki i cenowo nieudany ,choć jeszcze do końca ze dwa tygodnie. Cena 4 zł za dość ładną czereśnie to nie jest szczyt marzeń. Kordia od 24 mam ofertę 5 zł plus vat. Też kiepsko.
Nie wiem jak na broniszach, na Wrocławiu jak masz ładną czereśnie, to cena akurat pokrywa rwacza plus dojazd na gielde i moze 1zl zostanie
W Krakowie jak nie "dojedzie" czereśni to zejście bywa w miarę. Cena od 2 zł, do 5,5 gruba. Jeśli dużo towaru jak wczoraj wieczorem to 4 zł za piękną czereśnie. Dno.
Bronisze zawalone czereśnią !!! Cena od 2 zł do 6 zależy jaki towar, problem podstawowy to znaleźć miejsce, bo ludzie stoją 24 ha - busy załadowane po sufit
czli dno na broniszach zapłać rwacza dodaj dojazd wjazd doba stać i gówno sprzedać a kupiec zapłaci 4 zł lub 3 za exstra a sprzeda po 10 15zł to interes za to szpaki mają w czym wybierać
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl