Dzisiejsza cena na Broniszach to ok. 6 zł za Rivana. Zejście słabiutkie. Teraz czas na truskawkę. Jak wyglądają ceny w innych rejonach Polski?
Dzisiejsza cena na Broniszach to ok. 6 zł za Rivana. Zejście słabiutkie. Teraz czas na truskawkę. Jak wyglądają ceny w innych rejonach Polski?
giełda kalisz i poznań ceny 4-5zł, nieduże ilości przy dobrej jakości można tez 6 wyrwać ,ale teraz jak kolega powiedział rządzi truskawka która osiągnęła dość niską cenę i schodzi w dużych ilościach.
Kochani !... Są czereśnie i jest... Burlat... I już od wielu lat jest tak, że kiedy czereśnie / majówki / są w hurcie po 3 zł to gdy wchodzi Burlat, to zaczyna / były takie lata / od 7 zł, potem spada do 6, a pod koniec do 5... U mnie Burlata można by już od bidy rwać, ale poczekam jeszcze dzień, może dwa... Bo choć może nie do końca jeszcze dojrzały, jest w tym roku wyjątkowo smaczny... I zaczyna się ten czas / a trwa 2-3 dni / , że choć zaledwie czerwony, to jego cena jest najwyższa... A kto ma honor i sadowniczą godność i czeka kiedy Burlat w pełni dojdzie do swoich walorów smakowych, ten niestety z reguły traci... Nie mam pojęcia czy na wrocławskim Targpiaście już się opokazał, ale w jednym ze sklepów widziałem dziś jakieś zagraniczne czereśnie po... 24 zł za kilogram...Pozdrawiam !
Chyba kolego odmiany pomyliłeś u mnie burlat dopiero co sie zapala. A i tak w tym roku ptaki go jedzą na zielono.
Malvin.czereśnia w zależności od regionu dojrzewa różnie. U mnie też już można znaleźć dojrzałe owoce ale kto by za nimi się uganiał.w poznaniu juz wczoraj pojawił się pierwszy burlat. Co do uwagi Melolonthy nie do końca się zgodzę że kto czeka ten traci. Po pierwsze nie ma umęczenia z rwaniem po drugie klienci są zadowoleni że nie jedzą kwasiora a po 3 waga dojrzałych owoców jest dużo wyższa.
Witam , jak myślicie warto jutro jechać na giełdę z czereśnią będzie handel na Elizówce?
Pewnie moje niektóre sformułowania mogą być kontrowersyjne, ale co do jednego jestem pewny na 101 procent... Że mój Burlat to Burlat... I bywało, że z racji swojego wcześniejszego dojrzewania pod Wrocławiem, brali go z Targpiastu tacy, którzy przerzucali go / jasne, że przy okazji i w nie dużych ilościach / do Warszawy... Tylko co ja tutaj robię, kiedy tam, tych moich 60 drzew atakuje teraz najmniej 2 000 szpaków...... Zaraz tam jadę, żeby im popsuć przynajmniej kolację... Pozdrawiam !...P.S. Dojrzałość ?... Oceniam że na niektórych drzewach owoców handlowych choć przecież nie w pełni dojrzałych może być już ok. 50 procent... Taka to różnica między Niziną Wrocławską a innymi regionami Polski... I tylko / mać / nie ma kto tego rwać...
Mam propozycje nie tyle związaną z ceną czereśni co zpromowaniem tego smacznego i zdrowego owocu .Ineret jest doskonałym narzędziem do promowania ,reklamowania sugerowania a czytenicy forum na portalach i chatch to nasi klienci ,warto wpisywać na forach pozytywne wpisy przypominające o walorach smakowych,zdrowotnych czy przepisach na przetwory z owoców .Moja propozycja akcji to Lato ma smak czereśni.Pozdrawiam.
Dziś jeszcze udawało mi się sprzedawać Burlata po 7 zł za kilogram... Zaznaczam że mój Burlat owocuje marnie ale za to jego owoce są duże a duża ich część ma już ten swój, wyborny " burlatowy " smak, co tak bardzo doceniają klienci... Ale bywają też rzeczy zabawne, bo niektóre sklepy mojej czereśni nie chcą bo... za droga... Wtedy zostawiam 5 kg skrzyneczkę i nie biorę pieniędzy oraz obiecuję że w razie nie sprzedania, zabiorę z powrotem... A gdy zaglądam do sklepu na drugi dzień, to zwykle zamawiają... Dwie skrzyneczki...... Pozdrawiam !...
Bronisze, dzisiaj nad ranem. Czereśni całkiem sporo. Najtańszy Rivan już po 2.33 za kg wywoławczo do 4 zł. Burlat tak od 7-8 zł w górę (jasny i niezbyt duży jak na Burlata). Najładniejszy Burlat widziałem nawet po 12 zł za kg - pewnie coś takiego jak ma do sprzedania Melolontha (i z tego co wiem to z jego okolic pochodziły). Zejście raczej "takie sobie". Teraz króluje truskawka.
gielda w gdyni,burlat po 10-12 pln,jajkosciowo taki sobie.
PS. rivan ceniony 6-8 pln,ajak sprzedawany to nie wiem.
Panowie a jak dzisiaj gielda wygladala burlat na broniszach oraz w sandomierzu ??
Panowie Gielda krakow oraz bronisze o ktorej jest tam handel najlepszy w nocy w dzien?? niech ktos sie wypowie
Jeśli chodzi o Bronisze to handel praktycznie jest przez całą dobę. Oczywiście są okresy lepszego ruchu i słabszego. Jeśli chodzi o większy hurt to po południu do godziny tak 19. najwięcej dobrze płacącego za świetny towar jest rano - tak od czwartej do siódmej. Od siódmej do ósmej aktywuje się zagraniczny kupiec. Szuka dużó i tanio (choć zdarzają się wyjątki). A tak ogólnie to w sezonie ruch jest całą dobę. Ładny towar zawszae się sprzedaje bez problemu.
Dużo to pojęcie względne. Dziaiaj dużo to pojutrze bardzo mało. Cena jest tutaj wyznacznikiem czy dużo jest towaru. Skoro spadła w ciągu kilku dni o 50% to znaczy, że towaru jest dużo więcej niż te kilka dni temu.
Dzisiaj rono mało było czereśni. Cena Burlata tak do max. 8 zł. Bronisze.
Dzisiaj rano Burlat do 8 zł. Najtańszy po 6 zł. Vega całkiem ładna po 10 zł. Czereśni nie ma dużo a popyt rośnie.
Cena może ulec zmianie z powodu na brak owoców. A popyt rośnie.......póżnej śliwki też mało tak więc spokojnie trzeba czekać. Na eksport skupują po 7zł.
Dareczek dokladnie dobrze mowisz tylko ludzie za latwo puszczaja ceny czeresni aktualnie nie ma za duzo wgl w tym roku, popyt jest duzy co prawda ladna czeresnia zawsze pojdzie. Ludzie trzymajcie ceny bo tylko samemu psujecie rynek!!!!!
Dam prosty przykład. Gość sprzedaje czereśnie z robakiem po 4 zł ,a nastepny po 9 bez i cena robi się głupia.......potem puszczaja nerwy ,a przeżutowcy tylko się cieszą bo trafili na głupich ludzi. Ale ten osobnik co ma 1 czereśnie koło domu to patrzy żeby sprzedać. Potem ma na piwo albo coś innego........dobrze by zrobił jak by sobie kupił cukier. Ale ten osobnik jest głupi. Mentalnośc ludzi się nie zmienia a środki ochrony roślin drogie. Pozdrawiam wytrwałych.
Dziś okoo 17.00 na Broniszach czereśni było mało .Ale na wywolawczą 12 zł za Summita (różowo-czerwony), sklepikarze szybko uciekali a "rowerzyści " spadali z rowerów
Ostatecznie sprzedałem po 11 zeta.Myslę ,że jak Bury zniknie to cena za Summita (grubego oczywiście) dopiero wtedy może wzrosnąć.
Z tego co pamietam to nie tak dawno bodajze rok temu sam turysta pisal cos o przywozeniu niedojrzałych czeresni:D
Dokładnie tak .
Jest tylko drobna różnica między różową drobną Wandą , która nie ma smaku a różowo czerwonym grubym Summitem , ktry jest smaczny i który jest powszechne co roku w takiej fazie sprzedawany , mój po prostu wychodzi parę dni wczesniej jak w innych rejnach w centrum kraju.
Burlat był w cenie około 8zł.
Dokładnie tak jak pisze Turysta - zapalony Summit a zapalona Vanda czy Vega to dwa różne smaki. Wyrośnięty Summit ale jeszcze nie dojrzały jest lepszy niż całkiem ciemny Burlat - o wytrzymałości na przechowywanie nie wspominam.
Dzisiaj rano Bulat 7-8 zł, Summit 10 zł i był nawet Techlovan po 12 zł. Jak dla mnie to Summit i Techlo powinien jeszcze kilka dni powisieć na drzewach.
Dzisiaj na Bronkach czereśnia od 9 zł za Summita do 11 za "wypasionego". Jest też Vanda, Techlovan, Vega, Burlat a nawet poznańska. Oczywiście były tez czereśnie dużó tańsze bo i po 4 zł ale były też droższe. Czereśni było dość sporo.
Jaka cena poznanskiej? A jak u was placa na skupach? W konarach oodobno 4zl a w magierowej woli slyszalem ze 5
Poznanska na skupie 6zł . Cena podana przez telefon rano. Nie wykluczone że spadnie.
bronisze summit 8-10 wywoławcze. 10 gruby, duzo ludzi szuka slodszej czeresni bo summit w tym roku nie jest dosc smaczny.vega 8
delfin2010, 2015-06-25 00:35, napisał:
bronisze summit 8-10 wywoławcze. 10 gruby, duzo ludzi szuka slodszej czeresni bo summit w tym roku nie jest dosc smaczny.vega 8
Czy na Broniszach pojawiła się może Kordia?
U mnie na siłę Kordie można by już rwać . Tylko po co jak nie jestem w polowie Vandy nawet. Wczoraj Vanda średnia i Vega średnia 7,5 na Broniszach bez stania.
ceny od 5 do 12 a w markecie za hiszpanska gruba była po 36 zl kg twarde jak kamien i bordo ciekawe czym oni to pryskaja ze taka twarda
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl