To co przyjeźdża w całości to może 20% ogólnego importu, reszta w beczce jako koncentrat.
To co przyjeźdża w całości to może 20% ogólnego importu, reszta w beczce jako koncentrat.
Jestem z okolic krasnegostawu gdzie uprawia sie głównie zboża i zebrałbym trochę osób do protestu, zastanawia mnie wciąz dlaczego jest taka cisza w tym zagłebiu malinowo-sadowniczym, gdzie na pierwsze zebranie w bobach przyszło z 60 osób na nastepne z 300-400i na tym sie skonczyło...
szczepana, 2018-06-24 17:53, napisał:
Jestem z okolic krasnegostawu gdzie uprawia sie głównie zborza i zebrałbym trochę osób do protestu, zastanawia mnie wciąz dlaczego jest taka cisza w tym zagłebiu malinowo-sadowniczym, gdzie na pierwsze zebranie w bobach przyszło z 60 osób na nastepne z 300-400i na tym sie skonczyło...
W zagłębiu ludzie rwia maliny i sprzedaja widno im cena odpowiada:(. Pierwsi co poszli rwac to głównie związkowcy co tam radzili.Stwierdzili że taka forma protestu jak powstrzymanie sie od zbioru nic nie daje i trzeba rwac żeby ludzie z UA miały co robic i zostali na wisnie i jesienna malinke.
Dlatego mówie że malinka u nas w skupie to powinna 1zł kosztowac wtedy by sie zastanowili czy warto maliny trzymac i rwac dla zakładów i żeby ukrauncy pracu mieli.
I forma protestu może wtedy by im odpowiadała.
Pozdrawiam plantatorów i pomyslnych cen życze które pewnie same wróca do normy za jakies 5lat lub jak ludzie zmądrzeja i zaczna szanowac swoja prace i nie beda rwac za 2zł bo malinki zleca tylko pomysla lepiej niech zleca i zgnija jak wszyscy na tym maja zarobic oprócz plantatora.
Murzyni w USA byli madrzejsi jak plantatorzy malin bo na plantacjach bawełny nie chcieli za darmo robic i trzeba było ich z batem pilnowac,a maliniarze sami ida pracowac za darmo z maxymalna wydajnoscia żeby sie nic nie zmarnowało.
damsad, 2018-06-24 20:57, napisał:
Rublow powiedz gdzie ten agrest kupują.
Skup na Brzozówce gmina Zielonki
Mi się wydaje że jeśli ktoś zainwestował w opryski i nawozy, do tego włożył troche serca i pracy w uprawę to będzie mu zależało na tym żeby coś tam mu się wróciło. Cena nie jest jeszcze tak tragiczna żeby wszystko zostawić i się przyglądać jak spada na ziemię.
Ludzie w tym roku będą rwać, ale powiększać plantacji nie będą. W nast roku przy podobnej cenie będą zmniejszać areał, a za kilka lat być może zostaną tylko desperaci i plantacje ekologiczne bo nie sądze żebyśmy wygrali konkurencję z ukrainą.
A co do syfu z UA to od moich rwaczy w tamtum roku słyszałem że u nich to ta malina jest raczej ekologiczna bo oni tam mają dobre gleby i nie ma tylu chorób co u nas bo nie uprawiało się malin kilka lat w jednym miejscu. Ale znowu problemem jest mechanizacja rolnictwa bo kogo tam stać na ciągnik ?
herflik312, 2018-06-24 22:00, napisał:
Mi się wydaje że jeśli ktoś zainwestował w opryski i nawozy, do tego włożył troche serca i pracy w uprawę to będzie mu zależało na tym żeby coś tam mu się wróciło. Cena nie jest jeszcze tak tragiczna żeby wszystko zostawić i się przyglądać jak spada na ziemię.
Ludzie w tym roku będą rwać, ale powiększać plantacji nie będą. W nast roku przy podobnej cenie będą zmniejszać areał, a za kilka lat być może zostaną tylko desperaci i plantacje ekologiczne bo nie sądze żebyśmy wygrali konkurencję z ukrainą.
A co do syfu z UA to od moich rwaczy w tamtum roku słyszałem że u nich to ta malina jest raczej ekologiczna bo oni tam mają dobre gleby i nie ma tylu chorób co u nas bo nie uprawiało się malin kilka lat w jednym miejscu. Ale znowu problemem jest mechanizacja rolnictwa bo kogo tam stać na ciągnik ?
Jest raczej ekologiczna ? Kolego rozwaliłeś mnie tym tak samo jak Polacy po meczy z Kolumbią. Nie zaśmiecaj forum takimi wypocinami tylko zapamiętaj jedno malina z Ukrainy nigdy nie będzie ekologiczna i jak są zwroty na konwencjonalny produkt z Niemiec to już gwóźdź do trumny. Po której stronie jesteś - przetwórni czy rolnika ?
Chłopie naucz się czytać ze zrozumieniem. Ja żaden sposób nie stwierdziłem że maliny z UA są eko, nie wiem jaka tam jest sytuacja nigdy nie byłem za wschodnią granicą i nie wiem czym tam pryskają, a to co napisałem było przytoczeniem słów ukrainca, który zrywał u mnie maliny.
Ja nie jestem po niczyjej stronie. Normalnym jest że chłodnie i przetwórnie chcą kupić towar jak najtaniej, a chłop chce sprzedać jak najdrożej.
Masz dowód na te zwroty od niemca? Widziałeś jak tiry wracają do chłodni ? Bo jak dla mnie to mogą być to zwykłe plotki. Nie wiem która chłodnia pozwoliła by sobie na zakup trefnego towaru, potem wysłania go do niemiec i modlenia się żeby czasem nie wrócił.
Kolego osobiście podsłyszałem rozmowę właściciela chłodni także wiadomość wiarygodna. A nawiązując również do zalegających zapasów bardzo proszę aby zakłady,przetwórnie którym zalegają tony towaru z zeszłego roku podawały do publicznej wiadomości ile tych ton i gdzie zalega . Macie dowody pokażcie to.
Polowy, 2018-06-25 10:42, napisał:
Kolego osobiście podsłyszałem rozmowę właściciela chłodni także wiadomość wiarygodna. A nawiązując również do zalegających zapasów bardzo proszę aby zakłady,przetwórnie którym zalegają tony towaru z zeszłego roku podawały do publicznej wiadomości ile tych ton i gdzie zalega . Macie dowody pokażcie to.
Mam lepszy pomysł, niech zaprzestaną skupu.
Police, 2018-06-25 13:08, napisał:
Polowy, 2018-06-25 10:42, napisał:
Mam lepszy pomysł, niech zaprzestaną skupu.
To byłby akt desperacji i poddania się. Tylko nie wziąłeś kilku czynników pod uwagę że pociągnie to za sobą "łańcuszek nieszczęść". Spadnie sprzedaż nawozów, oprysków będzie kulał transport związany z owocoami i cała reszta mająca pośredni lub bezpośredni wpływ na produkcję owoców miękkich. Już dzwonią przedstawiciele od nawozów aby brać na tzw. "krechę" Ja mówię dołka sobie kopał nie będę. Ucierpi chłop ucierpią i sprzedawcy nawozów, sklepy ze ŚOR. W skali całego kraju będzie tego sporo a nowy Minister mówi że nie jest cudotwórcą !
https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci-branzowe-uprawa/skutki-wolnej-amerykanki-w-owocach-miekkich/
gmina plesna powiat tarnów 2.80 dzisiejsza cena maliny ,czerwona porzeczka tyle samo czarna 80gr
Nie bardzo rozumiem całą sytuację , za zbiór trzeba zpłacić 2,5 zł +300 ubezpieczenie do krus a maliny sprzedajemy po 2,2 czy wy pogłupieliście ? chyba że zatrudniliście całe rodziny, którzy zbierahją za mniej niż UA .Moja stoi na krzakach a jesienna poleci kombajnem na pw ,
Nie,l- wszystkim pasuje!Pojechałem 100km na zebranie ostatnie w Bobach i przyszło 40osob a reszta rwie i jest zadowolona!!!!!!!!
Bośniaccy producenci malin wymyślili sposób na ceny
Teraz w Bośni i Hercegowinie plantatorzy protestują przeciwko niskim cenom malin, naśladując producentów z Polski oraz Serbii. W regionach gdzie uprawiane są maliny bośniaccy farmerzy odmawiają dostarczania malin do zamrożenia, oferując chłodniom zawieranie umów typu "give-and-take". Zgodnie z tymi umowami są oni gotowi zapłacić tylko za usługi zamrażania i przechowywania produktów, ale sami zobowiązują się do realizacji gotowych produktów. Rolnicy uważają, że poprzez połączenie sił wielu drobnych producentów będą mogli uzyskać wyższą cenę za swoje produkty.
A u nas zawiozą, zaciągną lub zaniosą do skupu nawet jak będzie po 50 GROSZY........
Bełżyce 2 zł pw
Ciekawe czy dla tego że padało czy po prostu nie chcą już maliny...
2 złote to już sporo ponizej kosztów a jak jedna firma ma 48% polskiego rynku to widzi ze niosą im w zębach, to jesli dadzą 1,5 tez dalej beda oddawać i za złotówke też-logiczne!!!!!!!Nie mam pojecia co musiałoby sie stać aby chłopy -TĘPE CHUJE zaczęli skutecznie protestować, prawdopodobnie musieliby nie skupowac ale też pewnie stali by pod brama i prosili/skomleli aby za 10 groszy chociaz wzięli.....
szczepana, 2018-06-28 21:33, napisał:
2 złote to już sporo ponizej kosztów a jak jedna firma ma 48% polskiego rynku to widzi ze niosą im w zębach, to jesli dadzą 1,5 tez dalej beda oddawać i za złotówke też-logiczne!!!!!!!Nie mam pojecia co musiałoby sie stać aby chłopy -TĘPE CHUJE zaczęli skutecznie protestować, prawdopodobnie musieliby nie skupowac ale też pewnie stali by pod brama i prosili/skomleli aby za 10 groszy chociaz wzięli.....
Oj tam ja pomiżej 1 zł nie rwę :p
Cena niektórych zaskakuje, ale co się dziwić skoro malin w europie jest na full, a popytu nie ma. Chłodnie zejdą na 1,5 zł to jeszcze ukrainę wykończymy bo nie będzie im sie opłacało rwać a u nas emeryci i renciści będą napierdzielać w kobiałki jeno szum.
Na portalu Sady Ogrody jest ciekawy artykuł o exporcie malin ukraińskich .Pisze tam między innymi o dużym wzroście exportu malin w stosunku do ubiegłego roku do największego odbiorcy Polski oraz o spadku exportu do Niemiec którzy chronią własnych producentów malin.
herflik312, 2018-06-28 22:08, napisał:
szczepana, 2018-06-28 21:33, napisał:
Oj tam ja pomiżej 1 zł nie rwę :p
Cena niektórych zaskakuje, ale co się dziwić skoro malin w europie jest na full, a popytu nie ma. Chłodnie zejdą na 1,5 zł to jeszcze ukrainę wykończymy bo nie będzie im sie opłacało rwać a u nas emeryci i renciści będą napierdzielać w kobiałki jeno szum.
Hehe racja dawac złotówke wykonczmy ukrainców, ukraincy sa mądrzejsi to za złotówke rwac nie beda i nie bedzie problemu importu u nas
witam sam malin nie mam ale jadąc na spotkani w Bobach to jakoś nie widziałem rencistów i emerytów tylko kombajny aby furczały i to niedaleko od miejsca tegoż spotkania więc niema co zaklinać żeczywitości odpowiedzi jest prosta
Gmina Godziszów:
malina pw 2 zł, porzeczka czarna 0,35 zł
Plantatorzy płacą Ukraińcom 4 zł za koszyczek, działkowcy zrywają całymi rodzinami.
LST Bełżyce (chłodnia) maliny 2,0 zł. We czterech kolegow stojąc na placu skupowym na zakładzie zaobserwowaliśmy rozładunek ukraińskiego tira z jakimiś czarnymi drobnymi owocami zmieszanych z liśćmi jak śmieci w platonach których część się przewróciło w transporcie (nie mrożone ).Okazało się że to jagody.Mamy parę zdjęć,ale szkoda tego pokazywać . Malin mało. Czy są skupy w Polsce które w dniu dzisiejszym płacily więcej niż 2 zł/kg malin bo chyba poniżej to już się nie da.
Malin nie mam ale okolice opola lub 1.8 i w poniedzialek maja nie kupowac pewnie jakas przerwa
Jagode przywieźli z lasu nie przewianą bo z liśćmi i innymi śmieciami z jagodniska. Nie wiem skąd to poruszenie.
Nie wiem czy to prawda ale doszły mnie słuchy że w nadchodzącym tygodniu cena maliny ma zejść poniżej 2 zł.
doszły Cię słuchy ?
przecież pisałem , już od dwóch dni cena jest 1,80 zł za PW
maliny na skupie mnóstwo
No i jakim trzeba być desperatrm, żeby za taką cenę oddać towar... Opamiętajmy się...
Tadeusz1, 2018-06-29 20:55, napisał:
LST Bełżyce (chłodnia) maliny 2,0 zł. We czterech kolegow stojąc na placu skupowym na zakładzie zaobserwowaliśmy rozładunek ukraińskiego tira z jakimiś czarnymi drobnymi owocami zmieszanych z liśćmi jak śmieci w platonach których część się przewróciło w transporcie (nie mrożone ).Okazało się że to jagody.Mamy parę zdjęć,ale szkoda tego pokazywać . Malin mało. Czy są skupy w Polsce które w dniu dzisiejszym płacily więcej niż 2 zł/kg malin bo chyba poniżej to już się nie da.
Co z tego, że małe, brudne i ma 200 radów ale jest zapotrzebowanie i jest cena 13-14 zł/kg
Wyprzedaliśmy nasze chłodnie w obce ręce, więc nie dziwmy się na dyktowanie nam cen przez zachodnich odbiorców. Krajowe drobne firmy są kupowane przez potężne dwie grupy kapitałowe z Zachodu. One rządzą rynkiem.
PYTAM SIĘ KTO PAKUJE SIĘ, BIERZE WYPROWIANTOWANIE NA TYDZIEŃ I PRZYNAJMNIEJ TONĘ OWOCU I ZAMIERZA CZYNNIE PROTESTOWAĆ????????
prognoza na jesienną 6 zł albo raczej nie będą brali wcale ..
ZE ŚPIĄCZKI SIĘ WYBUDZILES CZY CO? MYŚLISZ ZE WSZYSCY SA W CZARNEJ DUPIE A CIEBIE PROBLEM NIE DOTYCZY?
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl