Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
A_chrzaszczew
DZIAŁY SADOWNICTWA: Przechowalnictwo

Przechowalnia/chłodnia

Sadownik2017
dołączył: 16.05.2017 15:10 wiadomości: 48
#64721
03.12.2019 19:59
Sadownik2017

Witam, planujemy w najbliższym czasie wybudować budynek przechowalniczy do warzyw, w lato do owoców. Wymiary 12m x 20m. Pytanie moje jest takie na jaką technologie najlepiej postawić, tradycyjnie pustak+pianka pur(styropian raczej odszedł do lamusa), czy może konstrukcja stalowa+płyty warstwowe? Z pierwszych wyliczeń wychodzi że obiekt murowany będzie jednak tańszy, choć pewnie w trakcie dojdą jakieś koszty pośrednie o których zapomniałem. Chciałbym to zrobić rozsądnie, nie wynajmować do wszystkiego firm, bo to wiadomo wiąże się z kosztami. 

Może ktoś miał podobny dylemat i podzieli się swoją opinią, na jaki obiekt postawił. 

Pozdrawiam

cytuj
SlawekS
dołączył: 30.12.2006 12:22 wiadomości: 458
#64724
04.12.2019 06:37
SlawekS

Ja zdecydowałem sie na technologię tradycyjną - stan surowy otwarty wyniósł mnie około 600zł netto za m2.

Z pianką PUR jest ten minus, że zawsze może trafić się upierdliwy urzędnik z sanepidu, który podniesie ciśnienie i narobi problemów. Niby atesty ma, ale powierzchnia dość chropowata.

cytuj
kowalll
dołączył: 19.10.2014 20:09 wiadomości: 1
#64768
12.12.2019 14:38
kowalll

Witam, dołaczę sie bo tez jestem na etapie planowania chłodni zwykłej + pakowni

Ja zdecydowałem się na pustak + pianka, teraz zastanawiam sie na dachem

z czego dach najlepiej ?

wystarczy jak dam płytę poliuretan 12 ? na całosci a w chłodni prysnę na to jeszcze  z 5 cm pianki ? czy lepiej zrobić podwójny dach ? jeśli tak to z czego 2 płyty czy blacha i płyta ?

cytuj
2019_Yara_domyslny

Ostatnio na forum

instagram