jaka dawka Nurelle jest na ha i ile L wody
Według programu ochrony roślin sadowniczych na rok 2007 - Nurelle D 550 EC (500g chloropiryfosu w 1L 50g cypermetryny w 1L ) dawka 1,5L/ha. Najskuteczniejszy w temperaturze 15-25°C. Tak było napisane w programie ochrony kilka lat temu, sądze jednak że najbardziej rozsądne byłoby zapytanie sprzedawcy w sklepie ogrodniczym który zapewne ma trochę pojęcia :)
Ja kiedyś zapytałem sprzedawcę w sklepie odnośnie stosowanie nawozu dolistnego. Zapytałem w trzech sklepach i w każdym była inna odpowieć, a różnica duża: 2, 3, 5 kg. Wsyscy czytali tą samą ulotkę.
Jeśli jest już potrzeba pryskania nurelle to proponuje 2,5l/ha na duże drzewa na mniejsze 2l. Ja stosowałem takie dawki i byłem zadowolony
głównie mszyce bo jużpryskałęm mospilanem stonkatem teppeki i primorem i jak była tak jest ta mszyca
Jeśli jest p mroblem z samą mszycą to proponuje kohinor w dawce 250ml/ha + zwilżacz. Czyści dobrze ale działa krótko max 10 dni
Jak nie zabije , jak zabije Nurrella to typowy środek gazowy ja go nazywam "smierduchem" gdy mszyca się wpakuje mocno , albo jak nie dopatrze to wtedy sięgam po ten środek daje 2 l na ha , i czyści ładnie , z roku na rok coraz mniej tego dotykam jest bardzo szkodliwy dla zdrowia także radzę rosadek . Pozdrawiam
Kombinacja w stylu Nurelle wydaje się rozsądnym wiosennym zabiegiem, szczegulnie po ubiegłym bawełnicowym zesonie i ciepłej wioście.
Mój pakiet to 2-2,5l najtańszego chloropiryfosu w formulacji 480 EC + 100ml Cyperkilu.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl