Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
2019_A_Delfin_promocja
2019_Faban_po_kw

Profil użytkownika: zaorla

user name
Imię i nazwisko:
Marcin Zasępa
Login:
zaorla
Kiedy dołączył do portalu:
09.06.2015 21:11
Liczba wpisów na forum:
27
pokaż wszystkie wpisy na forum tego użytkownika
Liczba komentarzy:
5
pokaż wszystkie komentarze tego użytkownika
Pomocne posty na forum:
0
Opublikowane bzdury na forum:
0
Wyświetleń profilu:
922

Ostatnie posty użytkownika

Dereń jadalny 21.01.2019 23:17

W tym roku wystawiałem się po raz pierwszy na TSW - z sadzonkami derenia. Można było spróbować soków oraz dżemów z samego derenia oraz mixów z jabłkiem, truskawką i jagodą kamczacką. I z żółtego derenia też. Był też dereń na ostro do mięs, kandyzowany i przetwory ze sklepów: herbatki, soki. Zapraszam ponownie za rok tych, którzy nie znają przetworów z tego owocu. Za rok postaram się zrobić derenia kiszonego a'la oliwki. Zdjęcie wkleję w temacie z dereniem. Wszytkim smakowały przetwory a zwłaszcza połaćzenie derenia z jagodą i truskawką. Ze względu na dużą zawartość kwasów przetwory z dereniem zachowują żywą barwę.

Dereń jadalny 09.01.2019 21:18

Zapraszam jutro na wykłady dr Iwony Szot o dereniu na targach TSW w Nadarzynie w godzinach 12.00- 12.40. A potem na stoisko A8 obok recepcji na degustację przetworów z derenia i w połączeniu z innymi owocami.

Dereń jadalny 16.08.2018 21:07

U mnie już opadają ostatnie owoce Aloszy i Juliusza.  Zrywam Elegantnego. Zaczyna opadać Korrałowy Marka. Dojrzewa Basia- owoce większe niż w zeszłym roku -powyżej 10 g.

Opłacalność winnic 14.03.2018 22:47

Jutro jest szkolenie w Skierniewicach na temat winorośli:http://www.inhort.pl/files/wydarzenia/2 ... rogram.pdf

Dereń jadalny 19.02.2018 21:54

Sprawdź czy nie masz podeszwy płużnej, wtedy wskazane jest głęboszowanie. Najlepiej po żniwach i wysiać gorczycę, która głęboko się korzeni i dodatkowo rozluźni glebę po głęboszu. A od wiosny możesz siać facelię, grykę, mieszanki żeby wzbogacić w próchnicę, co zwiększy przepuszczalność gleby.

Ostatnie komentarze użytkownika

Podsumowanie TSW 2019 29.01.2019 23:11
No niestety ale dereń trochę może łapać choroby grzybowe- w maju/czerwcu przy deszczowej pogodzie. Podobnie sądzono o jagodzie kamczackiej, że będzie eko ale w monokulturze zawsze coś się przyplącze. Ale pomimo tego dobrze plonuje i owoce są czyste. A w pełni owocowania można spokojnie zebrać 30 ton z 1 ha. Czyli też jest czym oko nacieszyć. W odróżnieniu od j. kamczackiej, która owocuje na końcówkach pędów to dereń owocuje na całej objętości krzewu.
Podsumowanie TSW 2019 28.01.2019 22:55
Bardzo smakowały zwiedzającym dżemy mieszane derenia z jagodą kamczacką najbardziej, potem z jabłkiem a dzieciom derenia z truskawką. Dużo osób było zainteresowanych zakupem produktów z derenia ale miałem tylko do degustacji. Generalnie dereń jest raczej kwaskowy i jak się go przełamie innym słodszym owocem to smakuje bardziej i tak też było w przypadku soku. No i oczywiście łącząc go z jabłkiem za 20 gr cena przetworu wydchodzi bardziej przystępna. Kandyzowany dereń smakował bardziej niż żurawina. Oczywiście chyba nikt się jeszcze nie podjął drylowania derenia na masową skałę :) Podsumowując większość sadowników jeszcze woli posadzić nowszą odmianę jabłoni niż wejść w jakieś nowe/niszowe gatunki. Obowiązuje mentalność- lepiej sprzedać 100 ton jabłek po 20 gr w skupie niż 1 tonę np. derenia po 20 zł. Bo przy dereniu trzeba poszukać klienta czy jechać samemu na giełdę. No i przy jabłku jak się przerzuci 100 ton to już nie trzeba iść na siłownię:) Ale są już pierwsze firmy kupujące owoce derenia i tak np. jedna z nich płaciła przeszło 20 zł za kg za owoce w pojemniczkach po 125/250 g. I szukała towaru, bo nie ma za dużo owocujących plantacji. Oczywiście z czasem cena owoców też spadnie.
Podsumowanie TSW 2019 21.01.2019 23:10
W tym roku wystawiałem się po raz pierwszy na TSW - z sadzonkami derenia. Można było spróbować soków oraz dżemów z samego derenia oraz mixów z jabłkiem, truskawką i jagodą kamczacką. I z żółtego derenia też. Był też dereń na ostro do mięs, kandyzowany i przetwory ze sklepów: herbatki, soki. Zapraszam ponownie za rok tych, którzy nie znają przetworów z tego owocu. Za rok postaram się zrobić derenia kiszonego a'la oliwki. Zdjęcie wkleję w temacie z dereniem. Wszytkim smakowały przetwory a zwłaszcza połaćzenie derenia z jagodą i truskawką. Ze względu na dużą zawartość kwasów przetwory z dereniem zachowują żywą barwę.
Kleszczów największym zagłębiem plantacji jagody kamczackiej ? 27.01.2017 23:06
Z tego co mówiła dr. Alicja Kucharska na wykładzie o przetwórstwie derenia to jagoda kamczacka i dereń zawierają cenne związki - irydoidy. Ale są ich dwie grupy - jedne nadają posmak goryczki a drugie nie. W dereniu te z goryczką nie występują natomiast w jagodzie jak najbardziej i selekcja idzie w kierunku wyeliminowania tych z goryczką. Dobór odmian zależy od tego czy chcemy sprzedawać na deser czy do przetwórstwa.
Kleszczów największym zagłębiem plantacji jagody kamczackiej ? 27.01.2017 00:39
Jagodę b. łatwo się rozmnaża i jeśli ktoś kupił sadzonek na 1 ha to za chwilę dosadzi kolejne 5-10 ze swojego materiału. Z borówką trudniej. No i jagoda nie ma za dużych wymagań glebowych. No iplantatorzy mogą sami sobie zepsuć rynek sprzedając owoce mało i lub nawet niesmacznych odmian np Jolanta, którą promuje się na zapylacza do Wojtka. Jest gorzka a wiadomo, że sadownikowi będzie żal wyrzucić jej owoce i wymiesza z np. Wojtkiem i sprzeda psując rynek detaliczny.
2019_Yara_po_kwitnieniu

Ostatnio na forum

instagram