maz.skup 53gr.
gm. Chynów obniżka na 50 ruch duży. Na przetwórni gomar koło browaru Warka sztuczny tłok mycie basenów
Dziś na Igr... pan skupowy ogłasza się,że zakupi jabłko przemysłowe po 0,62 w Grójcu
badzmy powazni nie sypmy jablek przemyslowych niech nie traktuja nas jak frajerow jestesmy madrymi ludzmi a nie jak sie przetworcom zdaje ludzmi drugiej kategorii
Goja, 2015-10-23 12:57, napisał:
Dziś na Igr... pan skupowy ogłasza się,że zakupi jabłko przemysłowe po 0,62 w Grójcu
I co z tego że napisał 62 gr, jak ma wyłączony telefon...................Każda niepoważna osoba może tu pewne bzdurne ceny napisać kupna sprzedaży.
dzisiaj okolice Samborca Sandomierskie 1 gr w dół na 51gr tak jak pisalem wczoraj.
Niech aboslutnie nikt nie sypie poniżej 50 groszy. Obniżka podobno tylko na weekend, wiele osób już skończyło zbiory, teraz chcą pozbierać. Po weekendzie będzie już mniej jabłek.
jak zwykle wandalin w dół 50 na sasiedniej wsi nadal 55 kupa ..........................a
KORTEZO, 2015-10-23 09:56, napisał:
https://www.youtube.com/watch?v=xw_OEU2U4W8
u nas spadek z 52 na 50 - ja Wam mówie .....
https://www.youtube.com/watch?v=_s4XutFKCA8
U nas 0,50 netto gm Magnuszew, cześc juz konczy zbiory, a inni co mieli zapasy tez posypali, ale tak do 31 padziernika i pozostana niedobitki, a sady 99% czyste...Druga sprawa jabłek jest mniej, to niektórzy szybciej koncza sezon...Ja tez wysypałem te wczesniejsze odmiany po 0,52-0,50....Koniec sezonu jest już bliski, każdego co sie pytałem to siedzi juz w ostatniej odmianie czyli w idarecie i jest na półmetku, albo konczy...
nikt nie powinien teraz wysypać poniżej tej psychologicznej bariery 50 gr bo znowu zobaczyli trochę więcej towaru i już próbują nas pompowac w balona
Gm. Magnuszew dzisiaj 52 na 51 było rano ale na wieczór wszystko zasypane i czesc traktorów powracało do domu bo nie bylo gdzie juz sypac ciekaw jestem co bedzie jutro ???
Andrzej600, daj spokój, codziennie piszesz o tych wracających traktorach.
Hortex funkcjonuje, ale nie jeździłem tam ostatnio więc nie wiem czy są jakieś kolejki. Jest też tu kilka skupów, ale jak parzę po innych regionach tutaj najsłabsze ceny. Spadkami ceny straszą, ale teraz faktycznie końcówka i jabłek trochę jest więc zakłady próbują to wykorzystać aby tanio nakupić spadki ceny tylko niektórych motywują do wysypywania a dla innych magiczna data 01.11 to dzień po którym jabłek już nie powinno być ani w sadzie ani w domu także zrywają na wariata.
Wiem jednak z pewnego źródła, że cena powinna pójść w górę bo zakłady nie nakupiły tyle ile potrzeba więc będą walczyć o jabłko właśnie ceną. Do tego pojawiło się dziś 23.10 Rozporządzenie odnośnie bezpłatnej dystrybucji wiele osób będzie więc się zastanawiać i nie odda jabłek na przemysł bo jest opcja odstawić te gorsze w lepszej cenie.
Co do wzrostu ceny, ze jabłka zdrożeją mówił mi też pewien gość, któremu taką informację przekazywał człowiek pracujący w jednym zakładzie, że jednak jabłka nie nakupili tyle ile trzeba wiec będą podnosić ceny i takie plotki pojawiają się z różnych stron więc coś na rzeczy jest.
W jednym roku było tak nap., ze cena była pod koniec października coś około 60 czy nawet ponad 60 groszy, a w listopadzie wywindowała na 70, także duża szansa, że od tych 50 groszy jakie mamy cena odbije dość wysoko jeszcze.
Gdyby u nas spadła cena tak jak trzy tygodnie temu to możemy sie wstrzymać z sypaniem z miesiąc i dłużej bo w sadzie same "ziemniaki" ...A ostatnio wstrzymanie opłaciło nam się, dzieki czemu przybyło 4 klocki
...
lutek76, 2015-10-23 19:53, napisał:
w ilu procentach macie posprzatane kwatery ?
10% zostało do rwania
Niesamowita sprawa. Myslałem, ze juz widac koniec zrywania jabłek - w sadach praktycznie pustki, a tu tłok jak conajmniej w srodku sezonu. Niektóre skupy pozamykały bramy, bo nie mają na co sypać. Samochody utknęły w kolejkach na przetwórniach. Swoją drogą to w fiucie, tfu, przepraszam w AG FOOD jescze tyle samochodów w kolejce z jabłkami nie widziałem - ok.3 km. Bardzo duzo samochodów z grójeckiego WGR - znikoma ilość TSA i TSZ oraz TPI.Cena w gminie Łoniów /sandomierskie/ 0,50 - spadek o 2 gr. spłodzona dopiero ok. godz. 12.30
Witam.Żyjemy w takim kraju że przemysłu nie będzie i ceny dobrej. Okolice Grójca 50gr.
łukasz7604 naprawde stoja kolejkach traktory zeby wysypac przemysl tak jest u nas gm. magnuszew
boss1 skąd wiesz ze po niedzieli bedzie 60 chyba na odwrót bedzie moze 40 kto wie ???
nienazarci "skupujacy w gm nowe miasto "48 gr./ 5 skupów/ ,kij wam w oko , kazdy wie ze sie zmawiacie i zawsze tniecie ceny bardziej niz skupy w innych gminach i coraz wiecej sadownikow ma was w d...ie woli zawiesc dalej niz wam sprzedac sępigrosze,... bo przeciez kredyty i leasing-i trzeba z czego splacac,dziadostwo......
KORTEZO, 2015-10-23 19:55, napisał:
lutek76, 2015-10-23 19:53, napisał:
w ilu procentach macie posprzatane kwatery ?
10% zostało do rwania
u nas sam idared został do zerwania 30%
opole lubeskie 50-53 gr ale skupowy nie bardzo przestraszony tym spadkiem i mówi że jutro napewno nie bedzie mniej
a czy ktos z szanownych kolegow jest w stanie podac realna (sprawdzona) cene jablek "prosto z sadu" oraz przemysłu z np Niemiec , Holandi ???
andrzej600, 2015-10-23 20:19, napisał:
boss1 skąd wiesz ze po niedzieli bedzie 60 chyba na odwrót bedzie moze 40 kto wie ???
Wiem od prezesa pewnej przetwurni 100%
Witam Niemcy okolice Hamburga 0,13 € za kg, nikt nie zbiera wszystko zostaje pod drzewami !!!!!!!!!!!!!
Kubol19880531, 2015-10-23 20:38, napisał:
Witam Niemcy okolice Hamburga 0,13 € za kg, nikt nie zbiera wszystko zostaje pod drzewami !!!!!!!!!!!!!
Kubol chyba pomyliłeś się okolice Hamburga 0,23 eu
podobno już od 2 listopada będzie można składać powiadomienia doARR zeby przekazać jabłka do banku żywności ,a tam można dawać jabłka od 6cm i dlatego cena napewno jeszcze wzrośnie ,a w listopadzie to podobno ma być 80gr
okolice Warki 50gr
u mnie ze 60% idareda zostało jeszcze, ale się nie spieszyłem zbytnie żeby podrosły
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl