23 ,05.2016
Bronisze . turecka czeresnia 27,5 zł /kg
Podczas wysypu cena czereśni powinna kształtować sie w okolicach 8 zł w hurcie aby produkcja była opłacalna. Cena oprysków, dokarmianie zabezpieczenie przed pękaniem i dochodzi rwacz o którego jest coraz trudniej!!!!!!.
Poznańska 2 zł i reszta tego gruzu w porywach do 2,5. Kordia 4 zł w porywach do 5zł.Regina od 6 do 8zł. Jak się bedzie kończyć regina to będzie 10zł. To są moje rokowania ....jak będzie wiecej to jestem ksiądz
W zeszłym roku cene była tego samego dnia od 3 do 12 -13 zł/kg (Bronisze). Przy czym towar za 3 praktycznie nie do sprzedania. W tym roku będzie podobnie. Oczywiśnie jak ci co mają po 100 - 200 drzew pojadą z badziewiem i będą sprzedawać na zielono, jak co roku to robią, to cena spadnie na jakieś 2 tygodnie, ale potem będzie lepiej. Jedyne co może popsuć w tym roku cenę, to czereśnia z Turcji, ale miejmy nadzieję, że Ci co ją będą sprowadzać, umoczą na dzień dobry trochę kasy na niej i dadzą sobie spokój.
Pozdrawiam i życzę wszystkim wysokich cen i udanych zbiorów.
Co wy za pierdoły piszecie jeszcze nie tak dawno pisaliście że wam czereśnie przemarzły przecież jeszcze opadu nie było.
Zobaczymy co będzie po opadzie już widać że powoli się sypią zawiazki i chyba aż takiego wysypu nie będzie. Co do ceny to wiadomo że ładny towar jest w cenie A ogólnie ostatnimi latami cena oscyluje od 6 wzwyż za lepsze odmiany bo Poznań to 3, 4 zł Ale oby w tym roku było więcej tego wam czeresniowcy życzę ☺
Raczej cena będzie bo z czereśniami na drzewach to nie ciekawie jest teraz a jeszcze spadną przy tych upałach. Powinna płacić.
u mnie na kujawach majówka się czerwieni, więc podejrzewam że na południu niedługo będą zbiory. pochwalcie się z pierwszej sprzedaży :)
Myślę ze cena będzie się kształtowała w okolicach ubiegłego roku ładny towar późny zapłaci A w wysypie pewnie będzie z 5, 6zł za kordia 3 za Poznania sumit techlovan jakieś 8,9zł Regina od 8 wzwyż Ale jak chyba będzie sporo bynajmniej u mnie a miała iść do kominka
adriano120zeus, 2016-05-31 17:17, napisał:
No a jak plony u mnie tak srednio raczej (Rejon Sandomierza) co to ceny to np Burlat myślę ze uplansuje się coś koło 10 - 11 zł bynajmniej w tamtym roku tak mi schodził.
To ładnie .ja z niego się wyleczylem Ale widzę że u sąsiada jest na kilku dzrzewach full burlata tylko szpaki już idą na niego niczym samoloty na Okęcie A jak z innymi odmianami są?
Towaru w tym roku bedzie sporo a takie gadanie o cenach reginy jest smieszne. Jedynie moze ktos juz sprzedawal rivana i sie podzieli informacja.
dzisiaj na giełdzie w goławinie facet sprzedawał z miernym skutkiem majówke po 10 zl kg. i mimo ze jasna było zainteresowanie, tylko cena odstraszala
Ja dzisiaj z domu sprzedałem po 9zł rivana jutro również ma być zabrana , słyszałem od pewnego gościa że towaru jest bardzo mało,
a jak czereśni jest w Opolu Lubelskim?
Czereśni i wiśni jest w tym roku mało. A w niektórych miejscach bardzo mało .
Pogoda zimno i wiatry w kwitnienie zrobiła swoje.
czeresni bedzie bardzo malo slabo zawiazalo i sporo tego co zostalo zaczyna spadac
Takiego opadu zawiązków jeszcze w życiu nie widziałem,nawet duże owoce Sumita lecą,a Burlat jedynie w kwitnienie dawał nadzieje,teraz to szkoda gadać.
z jakiego regionu jestescie,ze takie slabe zawiazanie macie?
Dużo leci ale z doświadczenia ubiegłego roku sumita spadło połowa może więcej i tak nie było najgorzej.co do innych też robię się żółte Ale ogólnie u mnie będzie więcej niż w roku ubiegłym nawet ja Regina zrzuci pół będzie niezleoby cena była i ptactwo nie atakowalo
- pinoczet, 2016-06-02 13:28, napisał:
z jakiego regionu jestescie,ze takie slabe zawiazanie macie?
Mazowieckie powiat grojecki może nie słabe Ale średnie bo dużo leci
Czereśni nie powinno być nie wiadomo ile, zdjęcie techlo.
Do tego pozostaje jeszcze grad i kwestia deszczu.
Pozdrawiam i dobrych cen życzę.
MaRoO - faktycznie - robi przygnębiające wrażenie. Mam nadzieję, że na drzewach zostało jeszcze trochę, bo spadło okropnie. Swoją drogą drzewo mocno zawiązało ale nie dało by rady wyżywić... W sumie lepiej mieć mniej ładnego towaru niż połamane gałęzie od drobnicy. Na innych odmianach takiego opadu nie ma?
To jak tak lecą jak mają nawadnianie to co powiedzą osoby co nawadniania nie mają :(
Cena będzie na pewno nie mniejsza nisz w zeszłym roku.
W Bydgoszczy sredni rivan ceniony 7 podawany po 5.5-6 pln.cena truskawki bije cene czeresni
Ja dzisiaj sprzedałem tez po 6 wydawało mi się ze mało ale widocznie taka cena na północy ciekawe co w poniedziałek
Tak silny opad głównie związany z iloscią zawiązków... gdyby to jakimś cudem utrzymało, nawet nie uzyskałbym kalibru wiśni raczej. Coś zostało na drzewie, chociaż nie będzie to normalny zbiór, ale z doświadczenia wiem, że wystarczy kilka % dobrych zawiążków przy tak silnym zawiązaniu. Reszta odmian też trochę zleciało, ale nie w takim stopniu tj. summit, burlat
Co do kordii i reginy to jeszcze trzeba poczekać .
U mnie o dziwo techlowan zawiązał najlepiej w historii ale i tak średnio :) opadu nie ma prawie wogóle, może dzięki pszczołom które rozgościły się u mnie :) pasieka rozrosła się od kwitnienia z 7 do 18 uli :) ogólnie w mojej okolicy (Piła) jest sporo czereśni na drzewach nie licząc burlata, więc ja raczj obstawiam ciężki sezon.
Gdy wprowadziłem pszczoły do sadu też byłem mile zaskoczony. Teraz, gdy już od kilku lat zadomowiły się w czereśniach dobre zapylenie i zawiązanie to coś normalnego :) Poświęcasz pszczółkom trochę czasu czy są raczej "bezobsługowo"?
W tym roku nie do końca bym sie zgodził ze to tylko zasługa pszczół. Widze że zawiązanie jest wszedzie b.dobre nawet tam tam gdzie ciężko było owada spotkać. A nieraz pszczół latało a techlovana summita czy kordii pojedyncze sztuki wisiały.
Ja na razie nie potrafię jednoznacznie ocenić bo było bardzo dużo kwiatów, cześć zmarzła więc ciężko stwierdzić ale na pewno nie zaszkodzą a nawet wzrost zapylenia o kilka % to już sporo. Vincent pszczoły nie są moje a znajomy pszczelarz się zadomowił u mnie i chce je zostawić na stałe, rozbudowuje pasiekę. Mój sad praktycznie w połowie otoczony jest lasem i nieużytkami więc to dobra miejscówka dla pszczół. Na sotateczne oceny będzie czas w przyszłości, w tym roku miałem tylko 1ul/ha mam nadzieję że w przyłym roku będzie więcej.
Ja w czasie kwitnienia miałem 10 rodzin. Teraz mam już 24 i to raczej nie koniec :) Przypomnę, że chyba 3 lata temu zaczynałem od 2 :) Zachęcam bo to wciąga nie mniej niż sadownictwo :)
RADEK30, 2016-06-07 16:11, napisał:
Ja czekam do czwartku dzisiaj skończyłem rivana po 9zł
Pochwal się gdzie tak płacą za czereśnie i jakie ilości, bo coś nie chce mi się wietzyc w te cenę o tej porze...
Dziś Bronisze Burlat cenią 10zl realna cena 8zl placą zejscie słabe wegierska 12zl-15zl
tico10, 2016-06-08 16:21, napisał:
Dziś Bronisze Burlat cenią 10zl realna cena 8zl placą zejscie słabe wegierska 12zl-15zl
Dojrzały ładny Burlat dwa trzy złote więcej.
sigmund, 2016-06-09 19:25, napisał:
Dziś ładny Burlat po 10. Słabsze 6-8.
potwierdzam tez tak podałem
Sandomierz 10.06 po 8 zł ale kupca mało, 09.06 Kraków od 190-210 za plastik zainteresowanie średnie. Rumuny przywożą już pięknego techlowana więc niedługo ceny runą.
czy ktoś zna ceny za burlata ? zwłaszcza interesują mnie bronisze, zjazdowa, bydgoszcz i grudziadz. słyszałem że ceny lekko podskoczyly i nie chce sie dac oszukac
Jacek87, 2016-06-12 20:55, napisał:
czy ktoś zna ceny za burlata ? zwłaszcza interesują mnie bronisze, zjazdowa, bydgoszcz i grudziadz. słyszałem że ceny lekko podskoczyly i nie chce sie dac oszukac
Wczoraj Burlat po 14 zł sprzedany przez znajomego na Broniszach. W sandomierskim na razie czeresni jak na lekarstwo....szpaki robią porządną robotę. Już biorą się za Sylvię, która lekko różowieje.....
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl