Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
TSW2019_naglowek
DZIAŁY SADOWNICTWA: Przechowalnictwo

R 404a czy R 134a - czynnik chłodniczy

ilek22
dołączył: 20.01.2008 15:04 wiadomości: 34
#52940
02.03.2018 17:29
ilek22

Witam, mam pytanie odnośnie nowej instalacji chlodniczej do komory ok 120 ton, na jakim czynniku chłodniczym ją zakupić R 404a czy R 134a, pierwszy w obrocie (podobno) do końca 2019 r drugi do 2029r.

Różnica w cenie urządzeń (agregat) dosyć spora na minus czynnika R134a.

cytuj
sadownyk
dołączył: 04.06.2015 17:45 wiadomości: 251
#52941
02.03.2018 20:54
sadownyk

A jaka roznica w cenie gazu? I czy mozna wiedziec ile taka instslacja kosztuje?

cytuj
SlawekS
dołączył: 30.12.2006 12:22 wiadomości: 390
#52944
03.03.2018 07:41
SlawekS

Zakup na PROW?

cytuj
ilek22
dołączył: 20.01.2008 15:04 wiadomości: 34
#52945
03.03.2018 08:14
ilek22

Jak przejdzie w Sanepidzie pianka na ścianach, to w planach uwzględnienie instalacji we wniosku. Mam fakturę za pianowanie i atest na piankę. Atest ważny do 30.05.2019, mam nadzieję,że dostanie ważność na następne 5lat....

cytuj
SlawekS
dołączył: 30.12.2006 12:22 wiadomości: 390
#52946
03.03.2018 08:30
SlawekS

W planach? Nabór trwa jeszcze 2 tygodnie, a kolejnego prawdopodobnie nie będzie...

Jako przejściowy czynnik proponuje się np. R449A.

cytuj
ilek22
dołączył: 20.01.2008 15:04 wiadomości: 34
#53003
04.03.2018 18:08
ilek22

Oczywiście w "planach" mowa o trwającym naborze, co oprócz SANAPIDU czeka mnie przy odbiorze komory?? Dofinansowanie tylko na instalację chłodniczą. Więc najrozsądniej pozostać przy R404a, na chwilę obecną.....

cytuj
sadownyk
dołączył: 04.06.2015 17:45 wiadomości: 251
#53024
05.03.2018 10:20
sadownyk

Panowie czyli nie wszystki sprężarki chłodnicze moga pracować na gazie 404? I mają go wycofac do konca roku?

cytuj
sadownyk
dołączył: 04.06.2015 17:45 wiadomości: 251
#53025
05.03.2018 10:23
sadownyk

Jaka jest roznica w cenie gazu na komore ok 100 ton?

cytuj
kleo25
dołączył: 11.06.2007 21:07 wiadomości: 36
#53031
05.03.2018 18:01
kleo25

Witam. Gaz 404 jak jest juz wycofywany z produkcij dlatego tak podrozał . po 2020 nie bedzie mozna go legalnie kupic albo te ilosci ci pozostana beda drogie. sprzetu nie bedzie mozna kupic oficjalnie po roku 2020.

Gaz 134a bedze produkowany do roku 2022r. ale na rynku juz sa dostepne w miare dobre zamienniki.

Instalacjia na gaz 134a jest drozsza od 7 do 10 tys z powodu innych typów sprezarek i zmodyfikowanej instalcij.

Jesli ktos robi na prow to inwestycja bedzie na pewno lepsza jak zrobi na 134a.

Jesli masz jakies pytanie to pisz to odp.

cytuj
sadownyk
dołączył: 04.06.2015 17:45 wiadomości: 251
#53032
05.03.2018 18:15
sadownyk

Dzieki kolego za konkretna odpowiedz, czyli rozumiem ze te stare sprezarki nie beda sie nadawały do nowych rodzajow gazow i trzeba bedzie ich wymieniac?

cytuj
kleo25
dołączył: 11.06.2007 21:07 wiadomości: 36
#53034
05.03.2018 18:38
kleo25

Stare sprezarki nadaja sie na obecne gazy. Zmieniajac olej zawory i kilka rzeczy mozna przejsc z jednego gazu na inny. Przez ustawy o ochronie srodowiska wchodza nowe gazy do ktorych nie zawsze beda pasowac istniejace sprezarki.  Beda zawsze zamienniki ale nie wiadomo czy beda one na 100 % czy np na 80% skutecznosci orginalnego gazu

cytuj
sadownyk
dołączył: 04.06.2015 17:45 wiadomości: 251
#53040
05.03.2018 20:27
sadownyk

Wielkie dzieki kolego rozjasniłes mi sytuacje wiecej takich gosci na forum

cytuj
radekklimat
dołączył: 07.03.2012 21:24 wiadomości: 33
#53043
05.03.2018 21:04
radekklimat

Sprezarki na starsze czynniki nadaja sie zeby je napełniac czynnikiem R134a, oczywiscie jezeli pracowały na r 404a nie trzeba zmieniac oleju natomiast stosujac ten czynnik zamiast 404a nalezy zweryfikowac wydajnosc poniewaz spadnie ona o okolo 45%

Robiac ukld na 134a cena bedzie wyzsza ze wzgledu na zwiekszona wydajnosc kompresora ale bez zadnych udziwnien, niczym sie nie rozni taki układ no moze poza zaworem rozpreznycm chyba, ze sie zastosuje elektroniczny

cytuj
Damian85
dołączył: 07.03.2017 20:48 wiadomości: 15
#53049
06.03.2018 09:39
Damian85

Kolego zadzwon do np berlinga i powiedza ze gaz 134 powinien miec inny sprzet niz 404.on ma inne parametry niz 404 . jak chcesz przerabiac agregat z 404 na 134.to wspolczuje tylko temu kto to zalozy bo to jest niedoinformowanie klienta jakie koszty bedzie podnosił

cytuj
radekklimat
dołączył: 07.03.2012 21:24 wiadomości: 33
#53197
13.03.2018 21:50
radekklimat

Zle mnie zrozumiałes kolego, agregat nie rozroznia jaki jest czynnik w układzie a pisałem ze na czynniku R134a spada wydajnosc,

cytuj
2018_Yara_domyslny

Ostatnio na forum

instagram

Advertisement