Witam, jak w temacie jak cena borowki, bo chyba kiepsko to wyglada, mam 2 ha ale jak slysze cene 9 pln, to mnie trzepie, zbior zaczynam w czwartek od blecropa ale nie wiem czy warto czy poczekac tydzien?
Witam, jak w temacie jak cena borowki, bo chyba kiepsko to wyglada, mam 2 ha ale jak slysze cene 9 pln, to mnie trzepie, zbior zaczynam w czwartek od blecropa ale nie wiem czy warto czy poczekac tydzien?
A keszcze mam pytanie jak dlugo mozna przechowac borowke w chlodni liz w skrzynce 4, lub lubiance 3 kg, i w jakiej tem, nigdy dlugo nie trzymalem zawsze 2-3dni ktos.poradzi, zwykla chlodnia
No niestety stało się to o czym mówię od kilku lat,sadzenie na potęgę borówki doprowadziło w końcu do granicy opłacalnosci tej produkcji.Mam podobnej wielkości plantację co ty i powiem szczerze że dla takiach małych gospodarstw nadziei nie ma bo teraz doszliśmy do punktu w którym liczy się ilość.Ktoś kto ma 10ha przetrwa jeszcze parę lat, zostaną jak zawsze koncerny po set hektarów.Nic nie poradzimy Polak jest jak małpa lubi naśladować swoich sąsiadów do tego dołożyły się ODRy z kiepsko wykształconą kadrą która widząc jedynie cyfry, wszystkich namawiała do nasadzeń borówki. W tym roku mamy również pokłosie plandemi i wyjścia z ue brytoli-słaby eksport.
Co do przechowywania, nie wiem jak w łubiankach ale zasada jest taka temperatura 0-1(można chyba nawet -1) i wilgotnośc 90%,Teoretycznie można na tym przejechac 2 tygodnie ale musiałbyś mieć zbiór bez uszkodoznych owoców bo taki ci zapleśnieje a wiadomo że cieżko o prefekcję.
Grupy w Grójcu już dziś płaciły 8zł za luz, a dołek bluecroopowy dopiero przed nami, pewnie spadnie cena do 6, może 5 zł za luz ale to jak wyżej pisze kolega, przy tej skali nasadzeń było to do przewidzenia, zresztą większość nasadzeń jest świerza bardzo i mocno zaowocuje za 4-5lat, a wtedy cena jakieś maks + 30-50gr od aktualnego kosztu zbioru tak jak to jest z innymi owocami
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl