Na podstawie danych EUROSTAT, jabłka we Włoszech są produkowane na powierzchni 36,61 tys. ha, a w ciągu ostatnich 5 lat powierzchnia uprawy jabłek we Włoszech spadła o prawie 8,5%. Jednocześnie w tym czasie wielkość produkcji wzrosła o 1,3%. Co ciekawe branża produkcji jabłek jest uważana przez samych producentów rolnych we Włoszech, za najbardziej stabilną spośród wszystkich włoskich sektorów produkcji rolnej.
Prawie połowa produkcji pochodzi z dolin Południowego Tyrolu, w szczególności z Doliny Adygi i Doliny Venosta, wysoko wyspecjalizowanych obszarów na najwyższym światowym poziomie w produkcji jabłek. Najlepsze obszary produkcyjne są położone głównie wzdłuż pasma górskiego w Alpach, ale także na wzgórzach i w dolinie Padu. Włoski region Trentino zajmuje drugie miejsce na świecie pod względem produkcji jabłek po Akima i Wenatchee Valleys (stan Waszyngton, USA).
Łączenie produkcji poprzez współdziałanie jest ważnym czynnikiem dającym przewagi konkurencyjne. Jabłko to we Włoszech owoc, wokół którego udało się (co nie jest już takie oczywiste dla innych produktów) zjednoczyć producentów. Produkcja, handel i eksport włoskich jabłek skupiają się w rękach nie więcej niż piętnastu, dwudziestu dużych organizacji producentów, funkcjonujących przeważnie w formie spółdzielni i kilku firm rodzinnych o długiej tradycji.
W 2020 roku we Włoszech wyprodukowano 1,46 mln ton jabłek, w 2021 roku produkcja ma wynieść jeszcze więcej, bo aż 2,05 mln ton jabłek. Istotnym faktem jest to, że w ujęciu globalnym, poziom produkcji jabłek we Włoszech daje im piątą pozycję na świecie. W Europie według danych za 2020 r., Włochy plasują się na drugim miejscu, za Polską, ale przed Francją, Niemcami czy Hiszpanią. Włochy to kraj który wytwarza około 20% wolumenu jabłek produkowanych w Unii Europejskiej. Niestety brak jest danych statystycznych pozwalających dokładnie przeanalizować szczegółowo rozchody na tym rynku. Niemniej jednak szacuje się, że ok. 1,9 miliona ton jabłek (produkcja +import-eksport) jest do zagospodarowania w kraju.
Analizując strukturę produkcji we Włoszech widać, że w przeważającej większości są to jabłka wysokiej jakości, które odpowiadają różnym wymaganiom międzynarodowych konsumentów poszukujących wysokiej jakości i wysokich walorów jabłek. Według dostępnych danych statystycznych Eurostat,
1,5% całkowitego wolumenu produkowanych jabłek we Włoszech są to jabłka kierowane do przetwórstwa, między innymi przeznaczone do produkcji cydru, natomiast pozostały wolumen jest kierowany na rynek świeży.
Taka konsekwentnie realizowana strategia produkowania wysokiej jakości jabłek, pozwala włoskim producentom być czołowym eksporterem jabłek deserowych na świecie.
Jabłko to najczęściej eksportowany owoc z Włoch. Przy łącznej średniej produkcji krajowej wynoszącej 2,2 mln ton rocznie, co sezon eksportuje się około 900 tys. ton. Włochy są jednym z trzech (uwzględniając Chiny i USA) najsilniejszych eksporterów jabłek na świecie i być może najbardziej konkurencyjnym pod względem asortymentu oferowanych odmian. Według danych COMTRADE w pandemicznym 2020 roku Włochy wyeksportowały ponad 935 tys. t jabłek i jednocześnie zaimportowały tylko 29,5 tys. t świeżych jabłek. Oznacza to, że eksport wzrósł tylko o 0,1% rok do roku, a import zmalał o 33%.
Unia Europejska była od dłuższego czasu głównym rynkiem zbytu włoskich jabłek i również obecnie ponad połowa całkowitego eksportu trafia na rynki unijne, w tym najwięcej do Niemiec, Hiszpanii i Szwecji oraz będącej już poza UE - Wielkiej Brytanii. Niemniej jednak, kraje Bliskiego Wschodu (przede wszystkim Arabia Saudyjska) i Afryka Północna (zwłaszcza Egipt) zyskują w ostatnich latach na znaczeniu w kształtowaniu się struktury eksportu włoskich jabłek. Ponadto w ostatnich latach znacznie wzrasta eksport do Ameryki Południowej, szczególnie do Brazylii oraz na Daleki Wschód, z rosnącym znaczeniem rynku indyjskiego.
To co wyróżnia produkcję jabłek we Włoszech, to fakt, że włoscy producenci potrafią wyróżnić się produktem „Premium” i podkreślają tę cechę swoich produktów na rynkach międzynarodowych. Najwyższa jakość, to klucz do włoskich produktów na rynku krajowym i międzynarodowym.
- źródło: polskiesadownictwo.pl
Najnowsze komentarze