Witam, jak tam ceny Rivana, pojawiło się coś na Broniszach?
Witam, tak na świeżo z giełdy z Krk chciałbym poinformować, że niedosyt czereśni na giełdzie zapełnili Węgrzy (Rumuni?), wjechało około 30 samochodów, może po tonie załadowanych, dosyć ładny towar, cena wywołacza 6-8 zł, po ile oddają to nie wiem... chyba, że się ugotują i nie będą jeździć.
no wlasnie.... a gdzie jest k....wa kontrola sanitarna? wiadomo co tam przywiezli? czym pryskane ,a moze jakies szkodniki lub choroby... dziwny kraj,
W Krk naszego burlata znikome ilości, można go sprzedać po 10, 11 zł jeżeli nie ma zagranicznej. Natomiast jak się najedzie "kolegów' z zagranicy to z ceny 10 zł schodzą do 5 zł.
Z cygańskimi czeresniami jest co roku ten sam problem,sprzedaja sie dopóki do środka nikt nie zagląda,bo tam suzuki na motorach się ściga,
U nas też zaraz zacznie się ścigać. Cyganskie to niby skąd? Rumuni to nie cyganie, a ci ostatnie co zrobią to sad pposadzą.Burlat zależnie od jakosci 10-12 zł. Bronisze.
W środku im się napewno trafia nasionnica, bo sam widziałem ale kupcy nie patrzą bo towaru mało. Cena z dzisiaj 10 zł... co do nasionnicy widzę jej ogromną plagę jak i szpaków... co za rok.
Jeżeli to nie tajemnica to podajcie ceny z rynków hurtowych , bo tu strasznie wieje chłodem,jaka cena Sumita i innych???
Jak są znikome ilości czeresni w sadzie to kto ma tu pisać.
Ja 22-06 summita sprzedałem po 210zł za 15kg
15 zl to chyba za dojrzałego Summita nie za to co w tej chwili na Broniszach.Ja oczywiscie rozumiem tych co rwą wcześniej, wiadomo ptaki deszcz . Czereśnia 11-14 wywoławcza . Towaru mało, zejście dobre.
Z tym dojrzewaniem to jest podobnie jak było w tym roku z kwitnieniem 3 tygodnie kwitło ,to tak dojrzewa,wszystkie kolory owoców na gałęzi czerwone ,białe,zielone niebieskich jeszcze brak,15 zł to godziwa cena bo i pracownicy chcą więcej od zbioru,z importu były wyżej wyceniane i się sprzedawały dobrze a krajowej jest malutko.
Witam czy wie ktoś czy już ruszyły skupy Czereśni na Export??
Bo mam troche zapytań od konkrachentów
Chodzi nam tylko o Polską czereśnie
Witam dziś środa sam i van sprzedany w Sandomierzu po 150zł za 15kg wcześniej summit 180 powoli dochodzi Wanda i Kordia. Już jeden urwał kordie po co się tak śpieszy?
pit2015, 2017-07-04 13:11, napisał:
a jak Kordia?
To zależy czy gruba jak u Delfina czy mokry gruz jak u innych . Akurat u mnie po deszczach to co grube spękało a czereśnia w granicach 24 mm uchowała się w jako takiej kondycji .Niestety na "eksport " nie nadaje się chyba ani jedna ani druga.
W roku braku urodzaju ceny podobne w całym kraju,rynek zapycha importowana czereśnia a kupcy chetnie biorą to na czym mają większy zarobek.
Dziś na sandomierzu stał cały tir z czereśnia z Ukrainy i była tańsza 2-3zl ale i tak wszyscy woleli polska
Służba celna dopadła go , ale trochę po nie w czasie bo towar rozprowadzili niemal w całosci,dziwny jest ten unijny rynek przypomina to trochę panienkę lekkich obyczjów dającą wszystkim dookoła ,a przed akcesją jaka była propaganda,że rynek rolny bedzie chroniony cłami a tymczasem kto chce wlecze na rynki z całego świata prod. rolne jak w jakimś bananastanie.
A oprócz celników jeszcze ktoś kontrolował tego tira? Sanepid czy inna służba badająca jakość itd?? Wiadomo co to przywieźli, czym to pryskali, jakie są pozostałości w owocach?
Jak my wysyłamy owoce do innych krajów to jeden trannsport potrafi być badany kilkukrotnie a u nas???
O ile nie spękana. Ja swoją po starannym przebraniu sprzedaję praktycznie od ręki po 14.5. Niestety deszcz zniszczyl ok 50 %.
Południe wielkopolski .Deszcze trafiły w odpowiedni moment. Regina bez uszkodzeń praktycznie .Cena dalej taka sama. 10-15 zl zależnie od jakości.
Giełdy w tym sezonie zasypane importowaną czereśnią tyle,że towar bardzo często deklarowany jako przemysł przy ocleniu trafiał na giełdy do obrotu detalicznego na przyszłość nie damy rady konkurować z towarem z poza ue gdzie dzień pracy na ukrainie to 20 zł słownie dwadziescia zł.
15 zl. 16-17 wywolawcza. Szukaja tego robaka jak szaleni . Oj jest problem w tym roku u mnie tez wstyd przyznac robaczywe ok 2%.
pit2015, 2017-07-13 15:59, napisał:
Giełdy w tym sezonie zasypane importowaną czereśnią tyle,że towar bardzo często deklarowany jako przemysł przy ocleniu trafiał na giełdy do obrotu detalicznego na przyszłość nie damy rady konkurować z towarem z poza ue gdzie dzień pracy na ukrainie to 20 zł słownie dwadziescia zł.
Może być ciężko i napewno będzie ze zbytem, ale nie przez to że na UKR płacą dniówkę 20 zł, u nich czereśniwa wcale nie jest taka tania. Nasadzeń mamy za dużo, spokojnie nie patrz na ten rok zobaczysz jak podejdzie rok. Pzdr
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl