Jak wynika z danych udostępnionych przez USDA zbiory jabłek w Unii Europejskiej w 2019 roku będą niższe o 19% w porównaniu do ubiegłego roku i o 3% w porównaniu do średniej z poprzednich dziesięciu lat.
Zbiory jabłek w sezonie 2019/2020 szacowane są na około 10,6 mln ton.
Czołowymi producentami jabłek w Europie są Polska (25%), Włochy (21%), Francja (15%), Niemcy (9%) i Hiszpania (6%) – razem stanowią one 75% łącznej produkcji jabłek w UE.
Jak informuje USDA powierzchnia jaką zajmują sady jabłoniowe w Europie z roku na rok jest mniejsza - głównie za sprawom zmniejszania areały w Polsce, Belgii i Holandii. Polscy sadownicy karczują stare sady z powodu niskich cen jabłek oraz przez rosyjskie embargo. W Holandii sady jabłoniowe w zastępowane są przez sady gruszowe.
Tegoroczne zbiory jabłek w Polsce szacowane są na około 2,7 mln ton, czyli o 43% mniej niż w roku ubiegłym (4,7 mln ton w 2018 roku).
Zbiory jabłek we Włoszech szacuje się w tym roku na ok. 2,2 mln ton (-3%), we Francji ok. 1,5 mln ton (+7%), w Niemczech 949 tys. ton (-13%), a w Hiszpanii na ok. 602 tys. ton (+13%).
Ponadto mniejsze zbory jabłek w porównaniu do ubiegłego roku odnotowano na Litwie (-60%), w Szwecji (-38%), na Węgrzech (-37%), w Słowenii (-35%), Danii (-29%), Łotwie (-29%), Chorwacji (-28%), Rumunii (-26%), Czechach (-21%), Austrii (-21%), na Słowacji (-19%), oraz w Grecji (-3%), Finlandii (-3%), Wielkiej Brytanii (-2%) i Belgii (-1%).
Dominującymi odmianami w sadach UE są Golden Delicious, oraz odmiany z grupy Gala i Jonagold (Jonagold, Jonagored, Red Jonaprince).
Odmiana Golden Delicious cieszy się największą popularnością w sadach we Włoszech, Francji, Hiszpanii i Portugali. Jonagold dominuje w sadach niemieckich i belgijskich, a odmiana Idared w sadach polskich i węgierskich.
Jak informuje USDA w europejskich sadach obserwuję się wzrost produkcji nowych odmian takich jak Pink Lady, Kanzi, Rubens, Tentation czy Kiku.
Jak wynika z najnowszych prognoz eksport jabłek z UE spadnie o 200 tys. ton (-17%), w porównaniu do ubiegłego sezonu (2018/2019).
USDA podaje także, iż w tym sezonie do przetwórstwa trafi o ok. 42% jabłek mniej niż w sezonie 2018/2019.
- źródło: gain.fas.usda.gov
Najnowsze komentarze