Jak wynika z najnowszych prognoz USDA (United States Departament of Agriculture) światowa produkcja jabłek w sezonie 2019/2020 wyniesie 75,7 mln, ton czyli o 5 mln ton więcej niż w poprzednim sezonie.
Przewiduje się, że produkcja jabłek w Chinach w tym sezonie wzrośnie o 8 mln ton i wyniesie 41 mln ton.
Z kolei zbiory jabłek w Unii Europejskiej mogą być niższe o 25% i wyniosą ok. 11,5 mln ton. Przy zmniejszonej produkcji prognozuje się spadek eksportu jabłek z krajów UE o 200 000 ton, czyli do 975 000 ton.
Przewiduje się, że w USA zbiory jabłek wyniosą ok. 4,7 mln ton, w Turcji 3 mln ton, w Indiach 2,4 mln ton, w Iranie 2 mln ton, a w Rosji 1,7 mln ton.
Zbiory jabłek w Brazylii szacowane są na ok. 1,3 mln ton, w Chile na 1,1 mln ton, na Ukrainie na 1 mln ton, w Republice Południowej Afryki na 860 tys. ton, w Meksyku na 680 tys. ton, w Nowej Zelandii na 600 tys. ton, a w Argentynie na 550 tys. ton.
Wielkość globalnej konsumpcji jabłek Amerykanie przewidują na poziomie ok. 66,9 mln ton. Najwięcej jabłek zostanie skonsumowanych w Chinach – ok. 38 mln ton. W Europie spożycie jabłek szacuje się na ok. 7,4 mln ton.
Największym importerem jabłek będzie Rosja, która zaimportuje w tym sezonie ok. 710 tys. ton jabłek. 500 tys. ton jabłek trafi do krajów Unii Europejskiej, a 330 tys. ton importuje Irak.
Największym eksporterem jabłek w sezonie 2019/2020 będą Chiny, wyeksportują w sumie ok. 1 mln ton jabłek.
Kraje UE wyeksportują ok. 975 tys. ton jabłek, a USA 860 tys. ton.
- źródło: apps.fas.usda.gov
Najnowsze komentarze