Aronia i jej znaczenie dla rozwoju obszarów wiejskich w Polsce, to temat zorganizowanej 17 listopada w resorcie konferencji, w której uczestniczyli producenci owoców jagodowych, naukowcy i dziennikarze.
- Polska jest największym na świecie producentem aronii. Jest to owoc o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, chociaż w naszym kraju jeszcze zbyt mało popularny, być może z uwagi na jego specyficzny, cierpki smak – powiedział minister Krzysztof Jurgiel otwierając konferencję.
W opinii prof. Iwony Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego ciemne owoce jagodowe, a głównie aronia mogą stać się polskim czarnym skarbem.
Plantacje aronii w Polsce zajmują powierzchnię ok. 6-8 tys. hektarów. Co roku zbiera się 40-50 tys. ton owoców, które w większości są przerabiane na sok i koncentrat.
Minister Krzysztof Jurgiel zadeklarował współpracę z Klastrem Zjednoczona Aronia w celu rozwoju potencjału jaki kryje się na rynku tego owocu. Do współpracy zaprosił także pozostałych uczestników konferencji.
Ojczyzną aronii jest Ameryka Północna. W Polsce posadzono ją po raz pierwszy w 1978 r. na polach doświadczalnych na Lubelszczyźnie. W 1984 r. powstała Krajowa Sekcja Producentów Aronii, która uznała ją za atrakcyjną uprawę zarówno dla rolników, jak i dla przemysłu przetwórstwa owocowego.
W opinii naukowców unikalny skład owoców aronii czyni ją bardzo cennym surowcem do produkcji żywności funkcjonalnej, o szczególnie korzystnym wpływie na zdrowie człowieka, a także preparatów farmaceutycznych i kosmetycznych.
– Z powodu szczególnie dużej zawartości związków polifenolowych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych aronia jest nadzieją w walce z chorobami cywilizacyjnymi. W miarę coraz lepszego poznawania ich właściwości biologicznych rośnie zainteresowanie nimi świata nauki – podkreślała prof. Iwona Wawer.
Owoce zawierają 10-20 g polifenoli w 1 kg, zawartość antocyjanów sięga 3-8 g/kg i mają trzy typy związków polifenolowych: antocyjaniny, katechiny i kwasy fenolowe, w tym chlorogenowy.
W Polsce wyhodowano odmianę aronii czarnoowocowej nazywaną „Galicjanką”, która przeznaczona jest do zakładania plantacji towarowych.
- źródło: minrol.gov.pl
Coraz więcej osób prowadzi zdrowy i aktywny tryb życia, dlatego owoce aronii ze względu na swoje zdrowotne właściwości stają się coraz bardziej popularne.
Jaki wpływ na zdrowie człowieka mają owoce aronii ?
Zawarte w owocach aronii związki, takie jak rutyna oraz antocyjany, chronią naczynia krwionośne oraz narząd wzroku przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Obniżają też poziom cholesterolu LDL i chronią przed miażdżycą. Regularne spożywanie owoców pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a także wzmacnia ochronę DNA przed jego mutacjami.
Owoce te są bogate również w luteinę oraz zeaksantynę, które chronią oczy przed negatywnym wpływem wolnych rodników i mogą być stosowane w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej oraz jaskry.
Aronia zawiera także kwas chlorogenowy– silny przeciwutleniacz, zwiększający wrażliwość komórek na insulinę oraz wykazujący działanie spowalniające wydzielanie cukru we krwi – stąd aronia świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie diety diabetyków. Co więcej, związek ten wpływa na zwiększenie odporności organizmu, zmniejsza uwalnianie histaminy odpowiedzialnej za reakcje alergiczne, wykazuje działanie antybakteryjnie oraz zmniejsza poziom lipidów we krwi.
- źródło: dieta.hpba.pl
Które odmiany aronii są najczęściej uprawiane ?
Jak czytamy w Metodyce IP aronii jedną z najbardziej znanych odmian aronii jest ‘Nero’, obecnie najpowszechniej uprawiana. Jej krzewy charakteryzują się obfitym plonowaniem i dobrą jakością owoców. Jest to odmiana samopłodna. Krzewy rosną dobrze i zdrowo, mają pokrój sprzyjający mechanizacji zbioru. Bardzo duży wpływ na wielkość i jakość uzyskiwanych plonów aronii ma jakość posadzonego materiału szkółkarskiego. Do nasadzeń należy wybierać sadzonki I wyboru, dobrze ukorzenione i zdrowe. W Polsce nie prowadzono dotychczas zamierzonej hodowli odmian aronii. Prace selekcyjne, głównie w obrębie roślin odmiany ‘Nero’, prowadzili między innymi dr Józef Kleparski i mgr inż. Piotr Eggert. Oprócz odmiany ‘Nero’ w uprawie można spotkać też inne, np.: ‘Aron’, ‘Estland’ ‘Hakkija,‘Viking’, ‘Serina’.
- źródło: piorin.gov.pl
Najnowsze komentarze