O „Wykorzystaniu hormonów roślinnych i regulatorów wzrostu roślin do utrzymania zdrowia drzew” podczas 60 Ogólnopolskiej Konferencji Ochrony Roślin Sadowniczych mówił prof. dr S. McArtney (BioSciences Co., USA) – prelekcję tłumaczył Szymon Matysiak (Arysta LifeScience).
Hormony roślinne: Jak na wstępie swojego wystąpienia poinformował prof. dr S. McArtney hormony roślinne to grupa naturalnie występujących substancji organicznych, które już w niskich stężeniach wpływają na procesy fizjologiczne. Procesy na które wpływają: wzrostu, różnicowanie i rozwoju.
Regulatory wzrostu (PGR): To naturalnie występująca lub syntetyczna substancja organiczna, która w niewielkich ilościach wpływa na jakościowy i / lub ilościowy aspekt wzrostu.
Procesy kontrolowane przez hormony roślinne w drzewach owocowych oraz winnicach:
Kwas abscysynowy: # Zawiązywanie owoców (jabłonie, grusze, winorośl) # Czerwony kolor owoców (winorośl).
Auksyny: # Zawiązywanie owoców (przerzedzanie); # Przedwczesne opadanie owoców; # Formowanie pąków kwiatowych.
Cytokininy: # Zawiązywanie owoców (przerzedzanie jabłoni, gruszy); # Rozgałęzienie (jabłonie); # Wzrost owoców/rozmiar owoców.
Etylen: # Dojrzewanie owoców (jabłoń); # Zawiązywanie owoców (jabłoń, owoce pestkowe); # Czerwony kolor owoców (jabłoń, winorośl);
Gibereliny: # Rozwój skórki owoców (ordzawienia); # Partenokarpia (jabłoń, grusza, winorośl).
Valent BioSciences jest jedyną firmą na świecie, która posiada produkty - gotowe rozwiązania ze wszystkich klas ww. hormonów roślinnych. W większości do produkcji tych produktów [Fot. 1] mechanizmem/metodą produkcji jest fermentacja z naturalnie występujących organizmów w przyrodzie – poinformował Szymon Matysiak
Podczas wystąpienia prof. dr S. McArtney omówił dwa regulatory wzrostu szczególnie potrzebne w tym sezonie: Promalin i MaxCel.
- Promalin [gibereliny + cytokininy: GA4 +7/6BA] – poprawia kształt owoców, zwiększa rozmiar oraz ogranicza ordzawienia jabłek, poprawia zawiązywanie owoców gruszy, zwiększa zawiązywanie owoców jabłoni po przymrozkach w trakcie kwitnienia. Poprawia rozgałęzienie drzewek jabłoni w szkółkach.
- MaxCel [cytokininy: 6BA (benzyloadenina)] – przerzedzanie oraz większy rozmiar owoców jabłoni. Wzrost plonu winorośli oraz warzyw.
Regulatory wzrostu mogą rośliną pomóc w zwiększeniu wartości plonu po przymrozku i przywracać drzewa do corocznego plonowania.
MaxCel
MaxCel wymaga uwagi szczególnie w tym sezonie gdyż możemy spodziewać się bardzo obfitego kwitnienie, przez co zostaniemy zmuszeni do ograniczenia ryzyka przemienności owocowania. Jak poinformował ekspert
Problem pojawia się, gdy na drzewie jest zbyt dużo owoców, których nasiona produkują gibereliny - dają one sygnał do krótkopędów tworzących pąki, aby paki które się tworzą były pąkami wegetatywnymi, a nie generatywnymi.
Jaki jest cel przerzedzania chemicznego w roku obfitego kwitnienia:
- Ustalenie ostatecznej liczby owoców tak wcześnie jak to możliwe;
- Ograniczenie liczby owoców na krótkopęd;
- Wytworzenie dodatkowych pąków na przyszły rok
- 100 pojedynczych vs. 50 podwójnych
Zbyt wiele owoców (nasion) na krótkopędzie hamuje tworzenie pąków kwiatowych [Fot. 2]:
Zaprezentowane przez eksperta badanie pokazuje wpływ ilości nasion na formowanie pąków kwiatowych na następny sezon gdzie - pierwsza kolumna pokazuje wzorową liczbę nasion i liczbę pąków kwiatowych na przyszły rok.
MaxCel w programie przerzedzania chemicznego [Fot. 3]
Dodatkowe korzyści MaxCel:
- Niskie ryzyko nadmiernego przerzedzania;
- Bezpośredni wpływ na rozmiar owoców przez stymulację podziałów;
- Stabilne, silne kwitnienie – liczba i jakość krótkopędów owoconośnych.
Jak wynika ze średniej 5 badań przeprowadzonych w Europie [Fot. 4] w zastosowaniu MaxCel na gruszy widzimy odpowiedź rośliny na zastosowanie poszczególnych dawek. Widzimy tą responsywność, która zmienia się wraz z zastosowaniem, czy wraz ze wzrostem dawek. Nadmiar dawek nie powoduje nadmiernego przerzedzania lub też innych negatywnych skutków. Tendencja ta wygląda podobnie, jeśli chodzi o analizę przerzedzania chemicznego w odniesieni do parametrów masy owoców [Fot. 5], ta responsywność również jest podobna – wzrasta wraz ze wzrostem dawki i widzimy, że rozmiar owoców jest większy.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych na etykiecie. |
Najnowsze komentarze