Jak informuje na forum sadownictwo.com.pl „janania” [Cena jabłek przemysłowych 2019 >>>]:
”Koledzy, walka o jak najniższe ceny jabłek zaczęła się na dobre”.
O czym mowa ?
W ostatnich dniach świat obiegła informacja, iż jedno jabłko zawiera 100 mln bakterii !
Jak czytamy na kopalniawiedzy.pl Prof. Gabriele Berg z Uniwersytetu Technologicznego w Grazu zbadała mikrobiom jabłek. Okazało się, że zwykłe sklepowe jabłka i owoce bio zawierają podobną liczbę bakterii.
Biorąc pod uwagę średnie dla poszczególnych elementów owocu, szacujemy, że typowe 240-g jabłko zawiera ok. 100 mln bakterii.
Bakterie, grzyby i wirusy z naszych pokarmów czasowo kolonizują przewód pokarmowy. Gotowanie zabija większość z nich, dlatego surowe warzywa i owoce są szczególnie istotnymi źródłami mikroflory jelitowej.
Jedno jabłko zawiera 100 mln bakterii. Nie da się ich zmyć#wieszwięcej https://t.co/fFxAB9C8dZ
— portal tvp.info (@tvp_info) July 24, 2019
Austriacy naukowcy porównywali bakterie z jabłek kupionych w sklepie i dopasowanych organicznych. Oddzielnie analizowali szypułkę, skórkę, miąższ, nasiona i kielich.
Jak wykazały badania oba rodzaje jabłek zawierały zbliżoną liczbę bakterii. Większość znajdowała się w nasionach. Za resztę odpowiadał miąższ. Więc jeśli wyrzucamy ogryzek, spożycie bakterii spada ze 100 mln do wartości bliżej 10 mln.
Jeśli chodzi o rodzaj bakterii, jabłka organiczne biją sklepowe na głowę.
Świeżo zerwane, ekologicznie uprawiane jabłka zawierają o wiele bardziej zróżnicowaną [...] i unikatową społeczność bakteryjną. [...] Poprzednie badania wskazywały [zaś] na ujemną zależność między rozpowszechnieniem ludzkich patogenów i różnorodnością mikrobiomu świeżych produktów.
#DidYouKnow
— Peak Life (@PeakLifeIndia) July 26, 2019
An apple a day is 100 million bacteria for you.
To be fair, about 90 percent of that amount is in the seeds.
"The bacteria, fungi and viruses in our food transiently colonise our gut.
Follow @peaklife_magazine for more updates... pic.twitter.com/hi5nC0VUF2
Naukowcy stwierdzili również, że w większości próbek konwencjonalnych jabłek występowały bakterie Escherichia-Shigella (a więc z grupy obejmującej m.in. patogeny); dla porównania, w jabłkach organicznych nie stwierdzono ich w ogóle. W przypadku probiotycznych pałeczek kwasu mlekowego Lactobacilli statystyki były odwrotne.
- źródło: kopalniawiedzy.pl
Najnowsze komentarze