Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki podsumował 15 marca br. dotychczasowe wyniki polskiego eksportu rolno-spożywczego.Okazją do tego był odbywający się dzisiaj VI Kongres Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego.
Wiceminister poinformował, że w 2017 r. odnotowano dalszy wzrost obrotów polskiego handlu zagranicznego towarami rolno-spożywczymi. Dynamika wzrostu wartości eksportu była większa niż importu, co wpłynęło na zwiększenie dodatniego salda obrotów handlowych. Do wzrostu eksportu przyczyniła się korzystna koniunktura na rynkach głównych partnerów handlowych Polski oraz poprawa konkurencyjności krajowych produktów eksportowych.
W porównaniu z 2016 r. wartość eksportu wzrosła o 12%, do 27,3 mld EUR. Oznacza to kontynuację obserwowanego od akcesji Polski do UE rosnącego trendu sprzedaży zagranicznej. Do 18,9 mld EUR (o 9,5%) wzrosły również wydatki poniesione na import. Dodatnie saldo handlu zagranicznego wyniosło 8,4 mld EUR i było o 19% większe niż w 2016 r. Udział towarów rolno-spożywczych w wartości ogółem polskiego eksportu, tak jak w poprzednim roku, wyniósł 13% − wskazał Ryszard Zarudzki.
Produktowo polski eksport rolno-spożywczy jest bardzo zróżnicowany. Produktami rolno żywnościowymi, które generowały największy przychód z eksportu w 2017 r. były:
- produkty mleczne (2 078 mln EUR, w tym: sery i twarogi – 740 mln EUR);
- mięso i podroby z drobiu (1 946 mln EUR);
- ryby i przetwory (1 895 mln EUR);
- pieczywo (1 507 mln EUR);
- mięso wołowe (1 387 mln EUR);
- wyroby czekoladowe (1 358 mln EUR);
- przetwory mięsne (1 065 mln EUR);
- mięso wieprzowe (966 mln EUR);
- warzywa świeże (624 mln EUR);
- owoce świeże (602 mln EUR);
- pszenica (500 mln EUR);
- znaczące wpływy uzyskiwano również z wywozu papierosów (2 590 mln EUR). W 2017 r. łączna wartość eksportu wymienionych produktów stanowiła 60% wartości wywozu towarów rolno-spożywczych.
Wzrost odnotowano także w sektorze warzyw i owoców. Z Polski w 2017 r. wyeksportowano 1,7 mln ton owoców i przetworów owocowych wobec 1,9 mln ton rok wcześniej. Wartość eksportu wzrosła o 3%, do 1,3 mld EUR. W polskim eksporcie owoców dominującą pozycję zajmują jabłka. W 2017 r. wolumen eksportu jabłek wyniósł 991 tys. ton i był o 9% mniejszy niż w roku 2016. Jednak z uwagi na wzrost cen transakcyjnych jabłek, wartość sprzedaży zagranicznej tych owoców wzrosła o 6% i osiągnęła poziom 337 mln EUR.
Ryszard Zarudzki wskazał także na działania związane z otwieraniem nowych rynków zbytu dla polskich produktów rolno-spożywczych. Podkreślił potrzebę dywersyfikacji kierunków eksportowych.
Polski eksport rolno-spożywczy kierowany jest przede wszystkim, bo w 80%, na rynki krajów Unii Europejskiej. Widać, że polscy eksporterzy są konkurencyjni na wspólnym rynku unijnym. Widzimy też potrzebę dalszej dywersyfikacji kierunków naszego eksportu. Zwłaszcza na rynki krajów Azji, Bliskiego Wschodu, i obu Ameryk. Jako kierunki szczególnie obiecujące uznajemy Arabię Saudyjską, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Iran, Chiny, Indię, Japonię, Singapur, Wietnam, Kazachstan, Egipt, Republikę Południowej Afryki, Kanadę, Stany Zjednoczone Ameryki i Białoruś − powiedział wiceminister Zarudzki.
- źródło: minrol.gov.pl
Sekretarz stanu Jacek Bogucki, w dniach 12-14 marca br. złożył wizytę w Indiach.
Jej celem było uczestnictwo w I. posiedzeniu Polsko-Indyjskiej grupy roboczej ds. współpracy w rolnictwie, udział w targach Aahar oraz rozmowy z partnerami indyjskimi nt. możliwości intensyfikacji polsko-indyjskiej współpracy w dziedzinie rolnictwa, ze szczególnym uwzględnieniem możliwości poszerzenia dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku indyjskiego i rozwoju współpracy handlowej.
Sekretarz stanu #MRiRW Jacek #Bogucki przebywa w #NewDelhi, gdzie prowadzi rozmowy z przedstawicielami władz indyjskich @AgriGoI na temat dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku indyjskiego i możliwości rozwoju wzajemnej wymiany handlowej w sektorze rolnym pic.twitter.com/3wTbC4BRvO
— Min. Rolnictwa (@MRiRW_GOV_PL) 14 marca 2018
Wiceminister J. Bogucki podkreślił m.in. zainteresowanie strony polskiej przeprowadzeniem procedur koniecznych dla otwarcia rynku indyjskiego dla owoców borówki wysokiej (...). Podkreślił również zainteresowanie dalszym rozwojem eksportu żywności wysoce przetworzonej; strona indyjska wskazała na możliwość eksportu np. przetworzonych owoców miękkich, w tym owoców borówki: soków, koncentratów, pulpy, owoców mrożonych.
Według wstępnych danych w 2017 r. eksport z Polski do Indii osiągnął wartość 10,3 mln EUR i wzrósł blisko 2-krotnie w stosunku do 2016 roku. Głównym towarem eksportowanym w tym okresie były jabłka. Z uwagi na rosnący potencjał konsumencki, rynek Indii oceniany jest w Polsce jako perspektywiczny dla przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego.
- źródło: minrol.gov.pl
Najnowsze komentarze