W sobotę 15 września odbędzie się kolejna edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Na wszystkich przybyłych będzie czekało 5 ton jabłek, 500 litrów cydru a zamiast tortu – szarlotka.
Tegoroczna edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru będzie wyjątkowa. Wszystko dlatego, że wydarzenie obchodzi piąte urodziny.
Na wszystkich przybyłych będzie czekało 5 ton jabłek, 500 litrów cydru a zamiast tortu – szarlotka.https://t.co/UhUcSAukLY https://t.co/UhUcSAukLY
— lublin112.pl (@lublin112) 5 września 2018
Motywem przewodnim imprezy będą spotkania, gdyż cydr zbliża i inspiruje. W związku z tym organizatorzy postanowili zbliżyć do siebie mieszkańców Lublina, a jednocześnie zaszczepić w nich ideę spontanicznych spotkań i poznawania się. Dlatego też przygotowane zostanie „Przyjęcie w sadzie”, w którym do stołów zasiądzie 500 mieszkańców miasta. Podane zostaną potrawy regionalne od najlepszych szefów kuchni lubelskich restauracji, którym oczywiście towarzyszyć będzie Cydr Lubelski.
Tradycyjnie już, nie zabraknie beczki z Młodym Cydrem. Jak zapewnia jego producent, będzie on świeży, naturalny i orzeźwiający. W tym roku jabłka dojrzały bowiem ponad dwa tygodnie wcześniej niż zwykle i są wyjątkowo słodkie oraz aromatyczne. Wszystko za sprawą ciepłego, słonecznego lata. Dlatego też cydru ma mieć ciekawą równowagę pomiędzy intensywną kwasowością a delikatną słodyczą. Beczka młodziaka „pęknie” w samo południe na Placu przed Centrum Kultury. Z okazji 5. urodzin będzie w niej 500 litrów limitowanej edycji Cydru Lubelskiego Młodego Niefiltrowanego 2018 z tegorocznych zbiorów pięciu odmian jabłek, najczęściej spotykanych w polskich sadach: Gala, Jonagold, Lobo, Szampion i Rubin.
Podczas wydarzenie nie zabraknie również konkursu na najlepszy cydr domowy „Mistrz Cydru 2018”. W tym roku współzawodnictwo odbywa się w dwóch kategoriach: „cydry klasyczne” i „cydrowy freestyle”. Konkursowe cydry jurorzy ocenią podczas degustacji w ciemno, uwzględniając m.in. wygląd, aromat, równowagę, smak. Święto Młodego Cydru to także znakomita okazja do wymiany doświadczeń i odkrywania nowych możliwości udoskonalenia autorskich receptur dla sadowników, pasjonatów, producentów cydrów rzemieślniczych.
Wszyscy przybyli zamiast na urodzinowy tort zostaną zaproszeni do spróbowania szarlotki.
- źródło: lublin112.pl / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze