Na początku sezonu plantatorzy czarnej porzeczki obawiali się, czy uda się ją sprzedać. Gospodarstwo państwa Adamskich, to czterdzieści hektarów, obsadzonych tym wyjątkowym pod względem smakowym i zdrowotnym owocem.
Zostało nam na krzewach około 1/5 produkcji, czyli około 100 ton porzeczki czarnej. Nie została zebrana, ponieważ przetwórnie nie przyjmowały już porzeczki. W stosunku do lat ubiegłych w tym roku porzeczka plonowała bardzo dobrze, w granicach 12-15 ton z hektara – informuje Danuta Adamska, plantatorka czarnej porzeczki, Kuchary Skotniki (Mazowsze).
Ceny skupu porzeczek czarnych w lipcu br. były aż o połowę (52%) niż przed rokiem. w drugiej połowie lipca średni poziom 0,40 zł/kg (ceny owoców do mrożenia loco zakład; ). Tak niski poziom cen ostatnio obserwowany był w 2004 r.
— Janusz Piechociński (@Piechocinski) 6 sierpnia 2018
Ceny od 6 lat mają tendencję zniżkową w tym roku osiągnęły apogeum niskiej ceny. Cena na początku kształtowała się ok. 50 groszy, później 30 groszy, aż schodziła nawet do 20 groszy (…). Najbardziej satysfakcjonującą sytuacją byłoby gdyby rzeczywiście zmuszono przetwórców do zawierania umów kontraktacyjnych z zaznaczeniem minimalnej ceny (…) – dodaje Danuta Adamska.
- źródło: TV MAZOVIA
Jak informuje wspolczesna.pl z wyliczeń Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa wynika, że koszty produkcji porzeczek wynoszą ok. 1,80 zł/kg. Choć plantator z Wyszonek Kościelnych zauważa, że przy wysokim plonie, aby móc prosperować, wystarczy cena na poziomie 1,50 zł/kg.
Wiesław Błocki, największy w woj. podlaskim producent czarnych porzeczek, mówi, że cena skupu tych owoców wahała się w granicach 40-50 gr/kg. Nie wiadomo dlaczego była taka niska, bo zbiory były przeciętne. Podkreśla, że aby plantator czarnych porzeczek mógł liczyć na jakiś minimalny dochód, cena powinna kształtować się w granicach 1,5- 2 zł/kg.
- źródło: wspolczesna.pl / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze