Możliwości dalszego zwiększania produkcji w UE wydają się być ograniczone. Jedną z najważniejszych barier jest stosunkowo wysokie nasycenie rynku, które nie stwarza dobrych perspektyw dla wzrostu konsumpcji w ujęciu wolumenowym. Według prognoz Komisji Europejskiej, spożycie jabłek deserowych per capita w UE w latach 2024-2035 będzie spadać w tempie 0,3% rocznie.
Unijna produkcja jabłek będzie wykazywać tendencje do stabilizacji, choć może zmienić się struktura zagospodarowania zbiorów.
KE prognozuje, że produkcja jabłek deserowych na rynek świeży w 2035 wyniesie 7,4 mln t (wobec 6,8 mln t w 2023), podczas gdy wolumen przeznaczony na przetwórstwo spadnie poniżej 4 mln t (z 4,5 mln t w 2023).
Oznaczałoby to wzrost presji na zwiększenie eksportu netto poza UE.
Nie można wykluczyć, że udział polskiego sektora owocowo-warzywnego – wciąż konkurencyjnego na rynku UE – będzie rósł kosztem innych unijnych producentów.
źródło / foto: centrumanaliz.pkobp.pl
Najnowsze komentarze