Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) w swojej decyzji o tymczasowej rejestracji stwierdza, że
stosowanie glifosatu zgodnie z obecną etykietą nie stwarza zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. EPA stwierdziła również, że jest mało prawdopodobne, aby glifosat był czynnikiem rakotwórczym dla ludzi.
Glyphosate -EPA continues to find that there are no risks of concern to human health when glyphosate is used in accordance with its current label. https://t.co/lWpBcLl0D5 via @EPA
— Farming Online (@farmingonline) January 30, 2020
Naukowcy z EPA przeprowadzili niezależną ocenę dostępnych danych dla glifosatu i stwierdzili:
- Brak zagrożeń dla zdrowia ludzi wynikających z obecnych zastosowań glifosatu. Produkty glifosatowe stosowane zgodnie ze wskazówkami na etykiecie nie stanowią zagrożenia dla dzieci i dorosłych.
- Nic nie wskazuje na to, że dzieci są bardziej wrażliwe na glifosat. Po dokonaniu oceny licznych badań z różnych źródeł, Agencja nie znalazła dowodów na to, że dzieci są bardziej wrażliwe na glifosat w wyniku narażenia w okresie płodowym lub poporodowym. W ramach oceny ryzyka dla zdrowia ludzi Agencja oceniła wszystkie populacje, w tym niemowlęta, dzieci i kobiety w wieku rozrodczym, i nie znalazła żadnych zagrożeń związanych z przyjmowaniem żywności z pozostałościami glifosatu. Agencja Ochrony Środowiska nie stwierdziła również ryzyka niepokoju dla dzieci wchodzących lub bawiących się na obszarach mieszkalnych traktowanych glifosatem.
- Brak dowodów, że glifosat powoduje raka u ludzi. Agencja stwierdziła, że glifosat prawdopodobnie nie działa rakotwórczo na ludzi. EPA uznała zestaw danych za znacznie bardziej obszerny i odpowiedni niż Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC). Baza danych EPA zawiera badania przedłożone w celu poparcia rejestracji glifosatu oraz badania EPA zidentyfikowane w literaturze.
- Nic nie wskazuje na to, że glifosat zaburza funkcjonowanie układu hormonalnego. Glifosat został poddany badaniom przesiewowym na poziomie I w ramach programu badań przesiewowych substancji zaburzających funkcjonowanie układu hormonalnego EPA . W oparciu o wszystkie dostępne informacje EPA stwierdziła, stosując podejście oparte na ciężarze dowodów, że istniejące dane nie wskazują, że glifosat może oddziaływać z szlakami sygnałowymi estrogenów, androgenów lub tarczycy.
Bezpieczeństwo żywności
Pozostałości glifosatu na jakiejkolwiek żywności lub paszy są bezpieczne dla konsumentów, jeżeli są zgodne z ustalonymi tolerancjami. Przed zezwoleniem na stosowanie pestycydu w uprawach spożywczych, EPA ustala tolerancję lub limit określający, ile pozostałości pestycydów mogą legalnie pozostać na żywności i produktach paszowych lub towarach. Pełny wykaz tolerancji dla glifosatu można znaleźć w 40 CFR § 180.364 >>> . Jeżeli pozostałości zostaną znalezione powyżej ustalonego poziomu tolerancji, towar zostanie skonfiskowany przez rząd. Obecność wykrywalnej pozostałości pestycydu nie oznacza, że pozostałość jest na niebezpiecznym poziomie.
Ze względu na szerokie zastosowanie śladowe ilości pozostałości glifosatu można znaleźć w różnych świeżych owocach, warzywach, zbożach i innych produktach żywnościowych i napojach. Jednak te śladowe ilości nie dotyczą konsumenta.
- źródło: epa.gov
Najnowsze komentarze