Mijają dwa lata od wprowadzenia rosyjskiego embarga na żywność. Moskwa zakazała importu warzyw, owoców, ryb, mięsa, drobiu, mleka i nabiału z Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych, Kanady, Australii i Norwegii.
Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa profesor Andrzej Kowalski podkreśla, że polscy producenci poradzili sobie z rosyjskim embargiem znajdując nowe rynki zbytu. Z tym, że polscy rolnicy poradzili sobie z rosyjskim embargiem na żywność, zgadza się prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz.
Mają oni jednak nadzieję, że zakaz zostanie zniesiony - informuje polskieradio.pl
- źródło: polskieradio.pl / Czytaj całość >>>
Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel również ma nadzieję na przywrócenie eksportu do Rosji, ale podkreśla, że rozmowy w tej sprawie prowadzą instytucje unijne. Powiedział, że za negocjacje odpowiada Komisja Europejska. Dodał, że przewodniczący komisji rolnictwa Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski poinformował, że jest szansa na otwarcie rynku rosyjskiego jeszcze w tym roku. Krzysztof Jurgiel dodaje, że embargo wprowadzono z powodów politycznych, więc trudno prognozować, kiedy zostanie zniesione.
6 sierpnia 2014 roku rosyjski prezydent Władimir Putin podpisał dekret o wprowadzeniu embarga na żywność. Zakaz zaczął obowiązywać następnego dnia. Była to rosyjska odpowiedź na sankcje, jakie państwa zachodnie zastosowały wobec Moskwy w związku z jej zaangażowaniem w konflikcie na Ukrainie.
W czerwcu tego roku Rosja przedłużyła embargo do końca 2017 roku.
- źródło: biznes.onet.pl / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze