Pogoda sprzyja zbiorom jabłek, ale nastroje wśród sadowników nie najlepsze. Ceny sprzedaży od lat takie same, koszty produkcji przerosły same siebie – podaje Agrobiznes 13 października 2022 roku.
Choć sady wyglądają o tej porze pięknie, bo pogoda sprzyjała dobremu wybarwianiu owoców, to do jabłek sadownicy mają coraz mniej serca. Wszystko rozbija się o ceny owoców.
Na chwilę obecną jest to 70-80 gr/kg od 7 cm w zależności od odmiany. Poniżej 7 cm jest to nawet 60 gr/kg. Przemysł na chwilę obecną jest 32 gr/kg. To tak naprawdę nie wiadomo na co to przeznaczyć – informuje Bartłomiej Papiernik, producent owoców z Jasieńca.
Koszty produkcji, począwszy od pracowników sezonowych, przez nawozy, po środki ochrony roślin i paliwa, wzrosły wielokrotnie. Z wyliczeń sadownika wynika, że minimalna stawka za jabłka bezpośrednio po zbiorach powinna wynosić około 1,50 zł/kg.
Kto na tym zarabia ? Bo docelowy odbiorca idąc do sklepu płaci za jabłko 2,00-2,50 zł/kg i 3,00 zł nawet, w zależności od odmiany i później taki człowiek powie: Ile ten rolnik zarabia? Jak on ma dobrze. Wcale nie ma tak dobrze – mówi Bartłomiej Papiernik.
Wielu sadowników nie ma innego wyjścia musi zbierać i sprzedawać owoce, bo opłaty związane z funkcjonowaniem gospodarstw nie będą czekać.
Na rynku występuje duży strach przed podwyżkami cen energii elektrycznej, co przełoży się na koszty przechowywania, dlatego bardzo duża ilość jabłek obecnie zbieranych trafia na rynek. Zgodnie z prawem popytu i podaży, duża podaż powoduje obniżkę cen – wyjaśnia dr Paweł Kraciński z SGGW.
W trakcie zbiorów trudno jednak wyrokować jak sezon potoczy się dalej, kluczowy będzie początek przyszłego roku, bo wtedy zazwyczaj jest większe zainteresowanie na jabłka deserowe. Sadownicy obawiają się jednak, że koszty przechowywania mogą być zbyt wysokie, już teraz mówi się że w grupach będzie to 50-60 gr/kg za kilogram jabłek. To znaczy, że sadownicy powinni wiosną dostawać ponad 2,00 zł/kg, a nikt nie chciałby powtórki z ubiegłego roku, kiedy w maju i czerwcu jabłka deserowe trafiały do przetwórstwa.
- źródło: tvp.pl – „Agrobiznes” 13 października 2022 r.
Najnowsze komentarze